Categorie archieven: Externe competitie

Aartswoud, 17 maart ’25

Ben er nooit geweest.  Maar nu maar eens wat gegoogeld.  Een dorpje van niks. Handjevol inwoners. Maar die kunnen waarschijnlijk allemaal schaken. Want waar Aartswoud mee bij ons binnenkomt is niet mis. Gemiddelde rating 1996! Ook schijnen ze daar veel belangrijke archeologische  vondsten te hebben gedaan. Jaja,  waarin een kleine plaats groot kan zijn. Hoe dan ook, dit gaat een zware avond worden voor onze kleine, doch gezellige schaakvereniging.

Om 21 uur  zijn er nog geen  aankomende rampen  vast te stellen. Wel is er op het bord van Thomas (zwart) al snel een fel  brandje uitgebroken.

Thomas 9. Pxc6

Ben benieuwd of de brandweer daar tijdig arriveert. Een kwartiertje later lijkt mij Marc wel lekker bezig, hoewel zijn loper op g2 op graniet lijkt te bijten.

Frank is weer aan het granpriejen en zoekt dus aanval. Voorlopig echter daar nog geen echt ontploffingsgevaar.  

  Frank – Ext (10.Dh4)

Ik zie Martin wat beteuterd kijken. Die had waarschijnlijk een plannetje dat niet door kon gaan. Ook ik vind dat het erop lijkt dat zijn tegenstander langzaam een vuurhaardje aan het creëren is.

 Ext – Martin (15.Dg3)

Martin verzinkt in lang gepeins.

Ineens gaan de alarmbellen bij Ron rinkelen. Hij is nauwelijks ontwikkeld, nog niet gerocheerd, tocht rond zijn koning, en na een witte damezet dreigt hij minstens een pion te verliezen. Ook hij verzinkt in diep gepeins.

Martin tracht onheil voor te zijn en probeert dat  met een stukoffer. 15. ..LXe4

Ext – Martin (15…Lxe4)

Zoals men een grotere bosbrand probeert te voorkomen door zelf een klein brandje te stichten.

Het fikkie bij Thomas is intussen geblust, maar smeult nog wel na. Zelf heeft hij 7 nette pionnen + 2 torens en zijn opponent 5 pionnen ( iets minder net) + 1 toren en 2 stukken.  

Tobias Hendriks – Thomas Broek (18.axb3)

Op enkele belendende percelen  begint om 21.45  toch ook wat te broeien. De stelling van Marc maakt onze bekerheld wel ineens heel erg levendig.

Diagram 24.  ..  Dxh3

Zijn tegenstander is daar niet tevreden over en offert een kwaliteit. Met compensatie. Hoe gaat dat aflopen?

Om 22.15 lijkt mij dat Ron aardig compensatie begint te krijgen voor zijn pion achterstand. Het vuurwerk daar lijkt  minder gevaarlijk te worden.

  Ext – Ron (1…Kh8)

Maar zoals gebruikelijk bij hem, die klok! De blussers moeten natuurlijk wel op tijd arriveren.

En het zou me niet verbazen als bij Frank direct ook de boel in de fik zou kunnen gaan.

Koen schaakt zoals we van hem gewend zijn. Rustig, strategisch, zonder gewaagde uitvallen. Zeker geen uitslaand brandje.  Die weet voorlopig  her gevaar op afstand te houden.

  Koen – Ext (10…0-0)

Om 22.20 slaat bij Frank de vlam in de pan. Hij schijnt iets gemist te hebben. Te laat om 112 te bellen, hij geeft op. Ik zie zo gauw niet goed waarom, maar dat zie ik morgen wel.

Bij Martin gaat het vanaf  22.25 ook mis. Zijn compensatie was toch niet voldoende vrees ik.

 Ext – Martin (28.Lf4)

Marc   heeft waarschijnlijk toch terug moeten offeren en staat nu toch ook lastig.  

Diagram

Ik zie Thomas nog niet winnen. Ik denk dat hij blij is als het remise wordt. Die 2 stukken van de tegenstander lijken toch actiever dan zijn toren.

 Tobias Hendriks – Thomas Broek (30.Le5)

Tegen elven wordt ineens akelig duidelijk dat inderdaad Aartswoud sterke schakers heeft. Zij kunnen naar huis bellen: brand meester. Zij wel. Want Marc geeft op,

Thomas gaat alsnog verliezen. Martin denk ik ook, Ron gaat straks door zijn klok en alleen Koen is nog overeind.

 Koen – Ext (24…Df4)

Ik moet weg om 23.30. Ik vrees dat die sterke Noordhollanders ons gaan verslaan met 5,5- 0,5.

Wij zullen moeten gaan puin ruimen. Is dit nu ook weer een gevolg  van klimaatverandering, of lijkt het hier Arnhem wel? Ons klassieke Aris de Heer, oudste club van Noordholland , in het waardevol oud centrum van Middenbeemster, ging  vanavond in vlammen op. Nou ja, Arnhem was veel erger natuurlijk. De zes helden van Aris kunnen toch gewoon weer in hun eigen bed vanavond. Wel zeer de vraag of ze lekker zullen slapen.

De volgende dag mijn Prof Mr Dr K. erbij gehaald, en ook mijn stokvis. Alle partijen op mijn apparaat gezet. Frank was al aan het na-analyseren van zijn partij toen ik wel zag dat hij verloren had. Nu wel gezien hoe dat kwam.

Ja, erg duidelijk.

  Frank – Ext (23…Pxd3)

Wit kan het stuk niet terugnemen omdat hij na Lxg2 zijn dame verliest!

Gezien dat het binnenbrandje bij Thomas allemaal tot zet 15 theorie was. Als principiële  e4-weigeraar wist ik daar niks van.

  Tobias Hendriks – Thomas Broek (15.Le3)

Omdat Ron’s  tegenstander fouten had zitten in zijn notatie en Ron geen zin had om al zijn clubgenoten nu al te laten zien wat hij had bedacht (snap ik ) kwam ik er niet uit hoe dat nu precies gekomen was.

Achteraf vond ik toch dat onze schakers best heel lang goed geschaakt hadden. Frank, Marc, Ron, Koen, stonden halverwege de avond best goed. En Martin tot zijn loperoffer niet slecht, en Thomas demonstreerde een verbijsterende hoeveelheid openingenkennis, en moed.

Maar ja …

Nu onze pechvogels zelf:

Ron:

Wat een dramatische uitslag. Sympathieke club met goede spelers. Ik wilde eens wat anders proberen en heb het vervolgens echt allemaal zelf achter het bord bedacht. Frank gaf aan dat ik eerst moest ontwikkelen, maar met die opzet die ik koos, heb ik daarvoor (eerst) geen tijd. Maar ja, zo’n stelling doorgronden en de klok tikt maar door. Toch speel ik liever zo, dan gelijk niet goed komen te staan. De verdediging met Ld6, wat een pionoffer inhield, kostte mij heel veel tijd. Daarna deed mijn tegenstander het niet nauwkeurig genoeg, want na zet 16 van wit staat het zo. Ik heb dan nog maar 25 minuten op de klok.

  Ext – Ron (1…Kh8)

Zwart is volledig ontwikkeld en wit nog niet. Ik kon hier nu winnen met 16…, Pf5! Eigenlijk niet eens zo moeilijk om te zien. De dreigingen tegen g3 i.c.m. met Dh4 kan wit niet meer oplossen. In onze na-analyse zagen wij dit overigens beiden niet. Maar in bed, met de partij nog malend in mijn hoofd, zag ik deze zet! Ongelofelijk, ik slaap dan dus niet.
In de partij zelf speelde ik Tf6 en probeerde nog wel later truc met kwaliteitsoffer Te3, maar dat coupeerde hij goed en ik verloor daarna kansloos.
Volgens mij heeft Marc ook gewonnen gestaan. Bij Frank ging het niet goed, hij mag zelf vertellen waar het fout ging, ik zag zwart veel te veel tegenspel krijgen tegen zijn Grand-Prix. Thomas had een heel moeilijke partij ook, maar dacht dat hij het wel kon houden. Volgens mij speelde Koen solide (de enige remise) en Martin heb ik niet meegekregen waarom dat fout ging.

Thomas:

Het zag er allemaal spectaculair uit in onze partij, en dat was het ook, echter het was allemaal theorie en ook nog hele oude theorie. Het oudste voorbeeld wat ik vond, was Capablanca – Edward Lasker, New York 1915!
Mijn tegenstander verklaarde na afloop van de partij dat hij diep in zijn geheugen moest graven om de goede voortzettingen naar boven te halen. Zelf had ik even twijfels wat ook alweer te doen tegen 9. f3.

Dat blijkt volgens de engine dus 9.. Dh4 10. fxe4, Lg4!? te zijn, terwijl toch zo’n beetje iedereen op h2 in zou slaan.

Tobias Hendriks - Thomas Broek (9...Lxh2+).jpg

Volgens mij speelde Jan Roebers , de vader van Eline en Bregje, dit enkele jaren geleden in een rapidpartij tegen me, verraste me ermee. Gelukkig kon ik met enig kunst-en-vliegwerk de partij uiteindelijk naar me toetrekken.
Maar we dwalen af. We bleven nog lang in de theorie .
Hoewel de engine er niet zoveel problemen mee lijkt te hebben, was 15. Kc8 niet meer terug te vinden in de databases.

 Tobias Hendriks – Thomas Broek (15…Kc8)

Wel is er eerder nog gespeeld 15. b5 16. Lb3, Lxb3 17. axb3, Kd7 en dat had ik eigenlijk niet verwacht. Wit krijgt mooie steunpunten op c5 en a5 voor het paard of eventueel de toren en ik wilde de opstelling juist wat flexibeler houden met b7-b6 waarbij je zowel c7-c5 als a7-a5 in de stelling houdt.
Bijna vergeten te vermelden dat op zet 14 na 14. Kxh2,

  Tobias Hendriks – Thomas Broek (14.Kxh2)

14.. f5 ook een goede zet lijkt om alvast de pion op e4 te verstevigen, alleen deze zet heeft een groot bezwaar. Na 15. Lg5 mat kunnen de stukken worden opgeruimd. (??? ES)  Toch nieuwsgierig gekeken naar een voorbeeld in de databases, maar (nog) niet gevonden. Mogelijk wel in snelschaak-partijtjes , wie weet!
De materiaalverhouding L+P versus T is lastig te beoordelen,

 Tobias Hendriks – Thomas Broek (22.Pd4)


Tot en met ongeveer zet 20 stond het redelijk gelijk of zelfs een fractie beter voor zwart.

Na 22. Pd4, g6 (beter was Tdf8)
begon het wat te kantelen. Licht voordeel voor wit. Na 24. c3, Thd8

  Tobias Hendriks – Thomas Broek (24…Thd8)

speelde ik met de gedachte om na 25. Lxh6 de kwaliteit te offeren met 25. Txd4 en daar was mijn tegenstander achteraf ook niet zo zeker van. En op 25. b5 had ik het beste kunnen reageren met 25.. axb5 26. Pxb5, T6d7 . Het schaak op a7 ziet er dreigend uit, maar zwart lijkt goede verdedigingsmogelijkheden te hebben. Wit bleef met kleine zetjes tussendoor zijn stelling versterken en mijn pogingen er nog wat te maken, kostten hem bijna al zijn bedenktijd, die na de zeer intensieve opening al danig geslonken was.
Na de partij gaf hij aan dat hij blij was meer dan 1 pion over te houden omdat hij het niet zo zag zitten met nog maar twee minuten met loper en paard te moeten matgeven!
Ondanks het mindere resultaat wel een in alle fasen boeiende partij en over twee weken weer een nieuwe kans.

Martin:

Kansloos, ik dacht echt dat ik 3 pionnen kon krijgen die aaneengesloten waren. Daarna met deze meerwaarde doorstomen en dat stuk weer terugkrijgen.

 Ext – Martin (15.Dg3)

Computer laat net als mijn tegenstander zien dat ik weer eens aan het dromen ben.

15….Pd7 had ik afgeschreven omdat je dan een verdediger verwijderd. Was gewoon speelbaar!

Koen:

Een groot deel van de partij stond ik goed (+1 maar liefst). In de slotstelling stond het 0.00 dus een terechte remise.

 Koen – Ext (11…Lf5)

Na 11… Bf5? is er de sterke voortzetting 12. d5! Nb4 13. Nd4! Bd7 14. a3! Na6

 Koen – Ext (21…Pf4)

En na 21… Nf4? is er de sterke voortzetting 22. b5! Na5 23. Ne5! Nc4 24. Nc4 dc4 

In beide gevallen had ik er dus goed aan gedaan eerst het zwarte paard te verjagen, en dan vervolgens respectievelijk d4 en e5 met mijn paard te bezetten.

Ik had goed gezien dat 22. Ne5! een goede zet was, daarom speelde ik die, alleen had ik er goed aan gedaan eerst de tussenzet 22. b5! te spelen.

De hele partij heb ik in elk geval niet slechter gestaan, doordat ik veel goede zetten heb gevonden en de partij goed wist te controleren. 

Tijdens de partij vond ik zijn 11de en 21ste zet logisch, maar uit de na-analyse blijkt dat deze onnauwkeurig waren en dat ik ervan had kunnen profiteren.

11. d5 Pb4 13. Nd4!

en na

 Koen – Ext (21…Pf4)

En na 21… Nf4? is er de sterke voortzetting 22. b5! Na5 23. Ne5! Nc4 24. Nc4 dc4 

In beide gevallen had ik er dus goed aan gedaan eerst het zwarte paard te verjagen, en dan vervolgens respectievelijk d4 en e5 met mijn paard te bezetten.

Ik had goed gezien dat 22. Ne5! een goede zet was, daarom speelde ik die, alleen had ik er goed aan gedaan eerst de tussenzet 22. b5! te spelen.

De hele partij heb ik in elk geval niet slechter gestaan, doordat ik veel goede zetten heb gevonden en de partij goed wist te controleren. 

Tijdens de partij vond ik zijn 11de en 21ste zet logisch, maar uit de na-analyse blijkt dat deze onnauwkeurig waren en dat ik ervan had kunnen profiteren.

Iets om te onthouden en mee te nemen naar mijn volgende partij(en).

Marc:

Marc – Aartswoud 

17 maart 2025 

1.c2-c4 g7-g6 2.Pb1-c3 Lf8-g7 3.g2-g3 e7-e5 4.Lf1-g2 d7-d6 5.e2-e4 Pg8-e7 6.Pg1-e2 0-0 7.0-0 c7-c6 8.d2-d3 h7-h6 9.Lc1-e3 Pb8-d7 10.Ta1-c1  

Stelling na 10.Ta1-c1 

In plaats van 10.Tc1 ligt 10.Dd2 meer voor de hand, maar ik was bang dat zwart h6 had gespeelt om dit te beantwoorden met g5 (gevolgd door f7-f5-f4). Mijn angst was ten onrechte, want na 10.Dd2 g5 is 11.f4 een goede zet (dus dat is wel goed om te weten voor een volgende keer). Na 9..Pd7 dacht ik dat zwart wellicht Pb6 en d5 van plan was, dus met Tc1 haal ik de toren vast van de diagonaal om Pb6 met b3 te kunnen beantwoorden, en d5 met nemen op d5 en d3-d4. 

10…f7-f5 11.d3-d4 Dd8-c7 12.d4xe5 d6xe5 13.e4xf5 g6xf5 14.f2-f4 e5-e4 15.c4-c5  

Stelling na 15.c4-c5 

15.c5 is een interessant, maar ook wat riskant idee. Het gaat er nu om wie de strijd om de diagonaal a2/g8, en dan met name de velden d5 en e6, gaat winnen. Als zwart een stabiel paard krijgt op d5, dan wint vroeg of laat de gedekte vrijpion op e4. Als wit binnen komt over de diagonaal (bijvoorbeeld via Db3 of Lc4), ondersteund met Le3-d4-e5-d6 of een toren op de d-lijn, dan wint wit. 

15…Pd7-f6 16.Dd1-b3 Kg8-h7 17.Tf1-d1 Pe7-d5 18.Le3-d4 Lc8-e6 19.Ld4-e5 Dc7-c7 20.Pe2-d4  

Stelling na 20.Pe2-d4 

20.Pd4 is een pionoffer (wegens Pd5xf4xe6), maar consequent en eigenlijk gedwongen, want als ik de strijd om de velden d5 en e6 verlies dan sta ik gewoon slecht. De computer is het er mee eens en geeft 20..Pf4: 21.Pe6: Pe6: 22.Tf1 en bijvoorbeeld 22..Pc5: 23.Df7: Tf7: 24.Tf5: met gelijke kansen. Echter, ik reken niet zo goed in deze partij, want in mijn gedachten stond het zwarte paard na 20..Pf4: 21.Pe6: Pe6: gepend tegen de dame op f7 en ik verheugde mij al op ideeën als 22.Td6 of 22.Lg2-f1-c4 (zie wat een prachtige lopers…) terwijl dat natuurlijk helemaal niet kan wegens bijvoorbeeld 22..Pc5: (het paard staat helemaal niet gepend). Zo’n niet bestaande penning in mijn gedachten overkomt me later in de partij nog een keer…   

De computer geeft na 20.Pd4 trouwens 20..Pc3: als beste zet, 21.Pe6:  en nu ging mijn berekening verder met 21..Pd1: 22.Pf8: (schaak) Tf8: en ik dacht een betere stelling want ik heb de d-lijn. De computer vindt het echter ongeveer gelijk, en geeft ook 21..Pe2: als verbetering 22.Kf1 Pc1: met een iets betere stelling voor zwart.  

20…Ta8-e8 21.Pd4xe6 Te8xe6 22.Lg2-h3 Df7-h5 23.Le5xf6 Pd5xf6 

Stelling na 23…Pd5xf6 

Een interessant kwaliteitsoffer. Ik had daar niet serieus naar gekeken, het paard staat immers gepend, maar zelfs een echte penning kan men in deze partij niet op vertrouwen… Na 23..Tef6: (daar ging ik vanuit) of 23..Tff6: valt een zwarte pion na 24.Pd5: cd5: 25.Lf1. Mijn computer geeft in eerste instantie de voorkeur aan een stukoffer met 23..Pf4: (heb ik totaal niet naar gekeken trouwens) 24.Lg2 Tef6: 25.gf4: Tg6 maar geeft dan na 26.Tc2 toch het voordeel aan wit. 

24.Db3xe6 Dh5xh3  

Stelling na 24…Dh5xh3 

Zwart wil Pg4 spelen, maar ik heb nog een zet “over” voordat het zover is. Ik besloot tot 25.Td2 en dan na Pg4 om mijn paard te offeren tegen de twee sterke pionnen op e4 en f5 (ik stond uiteindelijk een kwaliteit voor, dus ik kon wat teruggeven). Na een vervolgens De4-g2 zag ik dan eigenlijk geen aanval meer voor zwart en de stelling leek mij gelijk of misschien zelfs wel iets beter voor mij. Dat bleek toch wat tegen te vallen, en sterker is 25.Td6 zoals ook direct werd aangegeven door Frank na de partij. 

Ik had dus met wat meer aanvallende intenties naar de stelling moeten kijken. In plaats van twee torens in de verdediging te houden (en dan dus Td2/Tc1, in plaats van Tc2/Td1, tegen een Pf6-g4-e3 vork) en aan de noodrem te trekken met Pe4:, had ik hier wat meer tijd moeten investeren om te berekenen of de c-toren de verdediging rond de koning ook alleen had gered, zodat ik de d-toren wat aanvallender had kunnen gebruiken. Ik zat al in het laatste half uur van de bedenktijd, maar dit was wel een belangrijk moment in de partij… 

25.Td1-d2 Pf6-g4 26.Pc3xe4 f5xe4 27.De6xe4 Kh7-h8 28.De4-g2  

Stelling na 28.De4-g2 

Ik was hier eigenlijk uitgegaan van 28..Dg2: 29.Kg2: en had 28..Dh5 niet verwacht omdat dan mijn toren naar d7 kan gaan. Echter, Td2-d7xb7 kan toch niet, want zwart komt dan binnen met Ld4, en/of Tf8-e8-e2 (eventueel ondersteund met Pf6), dus de dames blijven op het bord en mijn koning blijft in de problemen.  

28…Dh3-h5 29.Td2-d7 Tf8-e8 30.b2-b4 Pg4-f6 31.Td6-d2 Pf6-e4  

Stelling na 31…Pf6-e4 

Ik wilde Td2 niet weghalen, en toen kreeg ik een goed idee…, als ik nou eens met Te1 het paard aanval, deze staat dan immers gepend (???) tegen de toren op e8… Ik heb zelfs nog even gekeken naar Df5, g4… Maar dat slaat natuurlijk allemaal nergens op…  

Wel een wat abrupte afsluiting van een leuke partij. Maar als troost, ik stond hier toch al moeilijk, een voorbeeld variant van mijn computer: 32.Td3 Pc3 33.Kf1 Df5 34.Dd2 De4 35.Kf2 Pa2: met voordeel voor zwart al kan ik nog wat tegenspartelen. 

32.Tc1-e1 Pe4xd2 33.Te1xe8 Dh5xe8 34.Dg2xd2 De8-e4 35.h2-h3 Lg7-d4 36.Kg1-h2 De4-e3 0-1. 

Bord 1

7166324 Thomas Broek (2016)

7948600 Tobias Hendriks (2186)

0 – 1


Bord 2

6824180 Marc Holla (1932)

6807218 Marc Helder (2066)

0 – 1


Bord 3

8529532 Ron de Vink (1923)

8460562 Toine Molenaar (1956)

0 – 1


Bord 4

7803114 Frank de Geus (1873)

6257405 Jan Stapel (1911)

0 – 1


Bord 5

7826654 Martin Zwaneveld (1816)

8074814 Pascal Zijlstra (1942)

0 – 1


Bord 6

7887220 Koen van Lankveld (1830)

8199950 Erik van Tooren (1917)

½ – ½



Totaal

Gemiddelde rating: 1898

Gemiddelde rating: 1996

½ – 5½


Wedstrijdleider

Paul Verkooijen


K T V

(Kan) (Tegen) (Verlies) Daar zou het een afkorting van zijn. Voor ons te hopen dat ze dat vanavond nodig zullen hebben.

Enkhuizen, mooie plaats, mooie schaakvereniging, voor mij goede herinneringen. Won er ooit een mooie aanvalspartij (vond ik zelf). Ook leuke herinneringen aan de Dromedaris. Waar ik ooit met een bewerkelijke Havo-4-klas met 22 lastige jongens en 1 braaf meisje in logeerde, en waar ik ooit een toneelstuk met de destijds beroemde maar toen inmiddels door de Actie Tomaat uitgerangeerd geraakte actrice Ank van der Moer op 3 meter afstand heb ondergaan. Ja echt, in de Dromedaris! Dat kon daar ooit ook allemaal.

Minder mooi, klein bezwaar, dat er in geen velden of wegen een parkeerplaats te vinden is. Paul vond er toch een, maar  voor een ouwe vent met een stok en met neuropathie  wel een klere-end weg. Maar goed, het is gelukt.

Om 20.45 was er nog niet veel verrassends zichtbaar. Of het moest zijn dat Frank tegen de Siciliaan zijn goeie ouwe Grand Prix van stal haalde.

 Frank – KTV (3.f4)

en dat Marc nu eens geen Hollands kon speen. Maar een wat dubieus Skandinavisch gambiet probeerde.

1 e4 d5 2 exd5 c6 !? ( 2…, Pf6!? 3. c4?  c6 4. dxc6 Pxc6. En wit kan d4 voorlopig vergeten. Zwart ontwikkelt dan zijn stukken moeiteloos en heeft compensatie.)

Maar zwart speelt dus 2. ..c6 en wit speelt 3. d4 en neemt dus dat gambiet niet aan, Een klein succesje voor Marc.

  KTV – Marc (3. ….d4)

Om negen uur schrik ik even bij zijn bord. Wit offert een loper op h6. Als dat goed is, is het wel even schrikken ook voor  Marc. Wat gaat hij doen? Na lang nadenken pakt hij de loper.

18. gxh6 Dxh6

 KTVMarc 17…Lh7

19. … Pe4?  (Lg6)

Als dat maar goed afloopt. Verder nog even geen nieuws van het front. Hugo zit lang na te denken over een vrij normale stelling van het KI. Die is -denk ik – uit zijn theorie.

 KTV – Hugo (10.d5)

10. …a6 ? (a5 en Pc5  !? )

Dat verontrust me een beetje.

Om 21.20  bij Paul een leuke stelling met zowel wit als zwart langs sterke loperdiagonalen loerend op aanval op de vijandelijke koningsstelling. Ik hoop een beetje dat Paul (wit) iets beter staat.  2 sterke lopers voor wit en 1 voor zwart.

 Paul – KTV (16.Lb2)

Martin heeft met zwart een degelijke stelling. Voorlopig nog geen storend feestgeruis daar.

 KTVMartin (15…Lb7)

Ik denk dat  Thomas ook wel tevreden zal zijn.

 Thomas – KTV (15.Pe4)

Frank mag ook niet  mopperen. Nog geen oorlog ontbrand, maar niks mis mee. Maar wie ben ik? Heb het misschien weer eens helemaal mis.

 Frank – KTV (12…0-0-0)

Om 21.45 wordt het erg spannend bij  Marc.

 KTV – Marc (24…Ke7)

Wat gaat wit doen? Een toren, een paard en een dame in de aanval. En zwart heeft dan inmiddeld wel een toren meer ,maar die doet daar op a8 niks en hij heeft een uit de koers geraakte kwetsbare koning.

Bij Hugo starten de witte koningspionnen de gebruikelijke stormloop tegen de zwarte koningsstelling. Ik moet thuis eens even mijn digitale hulpje benutten om te zien waarom ik ook nu geen f5-f5 van zwart op het bord zie verschijnen. Dat is toch de bedoeling van het KI?

 KTV – Hugo (13…h5)

Om 22.00 raakt Hugo  langzaam in de verdrukking.

 KTV – Hugo (23  Tc1-g1)

Ik zie het bij Paul niet verder opschieten. Omdat hij zijn pionnen niet wil/ kan/mag opspelen?

 Paul – KTV (18…Tfd8)

Krijgt Frank langzaam grip op zijn tegenstander?

  Frank – KTV (14.f5)

Om 22.15 wordt het pure sensatie bij Marc. Zijn tegenstander blijft offeren. Diens loper-achterstand  wordt een toren, en zijn achterstand van een toren wordt er eentje van 2 torens. En inderdaad moet Marc toch ogen van voren en van achteren hebben. Geweldig om naar te kijken. Zit er toch eeuwig schaak in?

 KTVMarc16Lh829

Om 22.30 vermoed ik dat wit tegen Martin strategisch wat beter komt te staan. En dat Frank zijn initiatief begint kwijt te raken. Dat de tegenstander van Paul op stukkenruil aanstuurt en wellicht op remise. Hugo krijgt het moeilijker. Thomas heeft een ingewikkelde stelling maar lijkt het allemaal goed in de hand te hebben.

 Thomas – KTV (23.Dc3+)

Om 23.00 is er heel  veel nog onduidelijk. Ziet Marc nog kans om aan eeuwig schaak te ontsnappen?

 30 KTVMarc… Kd7e8

Kan Martin nog iets leuks bedenken? De stelling lijkt me nog in evenwicht.

 KTVMartin (24…La6)

Paul is zijn voordeeltje kwijt en  hij zit met een inferieure pionnenstelling.

 Paul – KTV (28…Dxg3)

Bij Frank  zie ik geen voordeel meer. Thomas heeft nog wel een heel lange weg te gaan als hij zou willen winnen. Ik denk niet dat dat gaat lukken. Hugo heeft het moeilijk, maar is er nog.  Ik vrees dat het  in de tijdnoodfase moet worden beslist allemaal.

Om 23.40 heeft Paul terecht opgegeven,

 Paul – KTV (32.Kh1)

staat Thomas inmiddels een kwaliteit achter. En zijn stukken lijken ook niet al te actief.

 Thomas – KTV (32…Le4)

Marc zag kans aan eeuwig schaak te ontsnappen, die gaat winnen.

 KTV – Marc (32.Dg6)

32…. Dc7-d6 33. Dg6-g5 Pc6-e7

Ook Frank raakt in moeilijkheden door zwakkere pionnenstelling.

 Frank – KTV (26…Tc8)

Martin is er nog. En staat beter.

KTVMartin (27.Tc1)

Hugo? Moeilijk. Moeilijk. Maar zijn tegenstander, moet het nog wel even kunnen aantonen.

 KTV – Hugo (35.Dxh5)

Om 23.30  gaat het ineens hard. Martin verliest ineens, terwijl ik dacht dat het goed met hem ging.

  KTVMartin (29.Pc2)

29. …. Dc4? (Pd5!) 30. Pb4 a3?? 31. Lf1? Pe4 ??? 32 Txd3 en dat is stukverlies, een paard of een toren.

 KTVMartin (32.Txd3)

Frank verliest wegens zijn mindere pionnenstelling. Want raakt met poging nog wat initiatief te heroveren een kwaliteit achter.

Hoopte zo nog iets met de klok te kunnen uitrichten maar dat lukt niet.

  Frank – KTV (38.Txe1)

Opgegeven.

Marc wint natuurlijk.  Met 2 torens meer en de koning in veiligheid.

 KTV – Marc (46…De1+)

Resteren Thomas en Hugo

Thomas sleept er remise uit.

  Thomas – KTV (38…Lc2)

Zijn stelling (wit) is nog steeds iets minder. Maar de klok zal wel weer een rol gespeeld hebben. Thomas heeft bijna altijd meer tijd in de laatste fase.

Hugo redt het niet.  Maar geen verwijt, hij heeft toch heel lang sterk verdedigd

 KTV – Hugo (40 Txf4)

Zwart geeft op.

(Misschien is de slotstelling niet helemaal correct, maar die kon ik niet meer precies achterhalen.)

Dus de volledige naam van tegenstander KTV kunnen we nu proberen op onszelf toepassen. 

Uitslag : met 4,5-1,5de boot in. Brr… Maar ja dat ligt voor de hand in zo’n havenstadje.

Maar wat een fantastische partij van Marc. En wat een moed van die tegenstander! Samen leverden ze een geweldig boeiend spektakel. Ik raad iedereen zeer aan het commentaar verderop van Marc te lezen. Ik zal ook de partij nog afspeelbaar weergeven.

Brrr…. Maar er komen nog 2 (helaas ook sterke) tegenstanders, en daartegen kunnen we heel misschien degradatie voorkomen. Als Ron weer hersteld is. ( beterschap Ron!) (En Koen terug van vakantie?)  

Thuis nog wat meningen gevraagd van Komodo14. Thomas stond inderdaad slechter, maar na enkele onnauwkeurigheden van Ton Balla wel nog steeds minder, maar minder minder. Wellicht speelde de klok de tegenstander parten. Thomas zal als gewoonlijk wel weer een voorsprong in tijd gehad hebben. Zie zijn commentaar verderop.

Martin stond inderdaad prima, maar verknoeide het bij zet 29 …. Dc4? (Pd5!)

  KTVMartin (29.Pc2)

29. … Dc4?

Nu onze betere schakers zelf aan het woord:

Marc:

Henk Keesman – Marc

14 februari 2025

1.e2-e4 d7-d5 2.e4xd5 c7-c6 3.d2-d4 c6xd5 4.Pg1-f3 Pb8-c6 5.Lf1-e2 Pg8-f6 6.0-0 Lc8-f5 7.c2-c3 Dd8-c7 8.Tf1-e1 e7-e6 9.Pb1-d2 Lf8-d6 10.h2-h3 0-0

Stelling na 10..0-0

De opening is goed verlopen: gerokeerd, de stukken ontwikkeld, en de torens verbonden, dus alle boxen afgevinkt. Geen zwaktes opgelopen, voor de korte termijn een kleine dreiging (Pb4), en voor de lange termijn als plan een minderheidsaanval op de damevleugel. Kortom, hier was ik best tevreden.

11.Pd2-f1 h7-h6 12.Lc1-e3 a7-a6 13.Ta1-c1 b7-b5 14.b2-b3

Stelling na 14.b2-b3

Het voordeel van b3 is dat c3-c4 mogelijk wordt, het nadeel is dat het de zwarte velden verzwakt. Ik win hier een kwaliteit.

14..Ld6-a3 15.Pf1-g3 La3xc1 16.Dd1xc1 Lf5-h7

Stelling na 16..Lf5-h7

De zet Lh7 ligt voor de hand (behoud van mijn loper op de mooie diagonaal, maar het is te snel en te nonchalant gespeeld. Het antwoord van mijn tegenstander, 17.Lh6:, had ik even over het hoofd gezien. Mijn computer adviseert 16..Pe4 17.Pf5: ef5:.

17.Le3xh6 g7xh6 18.Dc1xh6 Pf6-e4

Stelling na 18..Pf6-e4

De aanval van wit ziet er gevaarlijk uit, maar toch maakte ik mij hier nog niet zo veel zorgen. Ik sta immers een hele toren voor, dus kan zo nodig wat materiaal teruggeven en dan toch nog beter staan. Echter, mijn computer neemt de witte aanval wat meer serieus en beoordeeld de stelling na 18..Pe4 als gelijk (ondanks de toren! dus dat is zorgwekkend) en ziet alleen een klein voordeeltje voor zwart na 18..Lg6 19.Pg5 en dan bijvoorbeeld 19..Pd8, maar dat vind ik er dan weer erg gevaarlijk uitzien.

19.Pf3-g5 Pe4xg5 20.Dh6xg5 Lh7-g6 21.Pg3-h5 Tf8-c8

Stelling na 21..Tf8-c8

De computer is het niet eens met 21..Tfc8 en adviseert om voor remise te kiezen met 21..Dd8 22.Pf6 Kg7 23.Ph5 Kh7 24.Pf6 Kg7 25.Ph5 Kh7=. Ik wilde echter op winst spelen en besloot tot een wat riskante evacuatie van de koning, weg van de koningsvleugel en op pad naar de andere kant. Als het lukt dan win ik, maar of de koning het redt naar de damevleugel is niet echt te berekenen. Op goed geluk…

22.Le2-d3 Kg8-f8 23.Ld3xg6 f7xg6 24.Dg5-h6 Kf8-e7

Stelling na 24..Kf8-e7

Hier had wit kunnen winnen met 25.Pf4, bijvoorbeeld 25..Dd7 (er dreigde Pd5:) 26.Pg6: Kd8 (Kd6 gaat nu niet wegens Df4) 27.Pf8 en de e6 pion valt (staat drie keer aangevallen) waarna de witte stukken naar binnen stormen.

25.Dh6-g7 Ke7-d6 26.Te1xe6

Stelling na 26.Te1xe6

Netjes gespeeld! Ik zag mijn koning al ontsnappen via Pd8 en Kd6-c6, maar wit sleurt de zwarte koning weer terug naar het midden (om daar lastig gevallen te worden door het sterke paard/dame duo) en offert dapper een tweede toren. Eigenlijk verdiende wit het niet om deze partij te verliezen…

26…Kd6xe6 27.Dg7xg6 Ke6-e7 (niet 27..Kd7 28.Pf6) 28.Dg6-g7 Ke7-d8 29.Dg7-f8

Stelling na 29.Dg7-f8

Wat is beter, met de dame schaak geven van veraf (vanaf de g-lijn), of dichtbij via f8? Wel een leer-momentje, want ik had zelf ook gedacht van dichtbij (de zwarte koning heeft dan immers minder velden ter beschikking). Echter, 29.Dg8 is remise, en 29.Df8 verliest! Zie toelichting verderop…

29…Kd8-d7 30.Df8-f5 Kd7-e8

Stelling na 30..Kd7-e8

Dit is het verschil! Vanaf de g-lijn kan wit gewoon heen en weer blijven gaan met Dg8-g4-g8, maar op de f-lijn is de witte dame te “dichtbij” en kan niet terug naar f8.

31.Ph5-f6 Ke8-d8 32.Df5-g6 (dreigt De8)

Stelling na 32.Df5-g6

Nu loopt de zwarte koning eruit, maar er was al geen redding meer voor wit: 32.Dd5: Ke7 33.Dg5 Kf7-+ of 32.Pd5: Dd6-+

32…Dc7-d6 33.Dg6-g5 Pc6-e7 34.Pf6-g8 Kd8-d7 35.Pg8xe7 Dd6xe7 36.Dg5xd5 Kd7-c7 37.a2-a4 Tc8-d8 38.Dd5-f3 b5xa4 39.b3xa4 Ta8-b8

Stelling na 39..Ta8-b8

De zwarte torens komen naar buiten, de partij is over.

40.Df3-d3 Tb8-b6 41.d4-d5 De7-e1 42.Kg1-h2 De1xf2 43.Dd3-c4 Kc7-b7 44.a4-a5 Tb6-b1 45.Dc4-e4 Df2-g1 46.Kh2-g3 Dg1-e1 0-1.

Eddy: Hieronder de partij naspeelbaar. Wellicht kunt u het beste op 2 toestellen werken. Eén voor het op de computer naspelen en eén voor het commentaar en de varianten van Marc.

Thomas:Tegen Tom Balla heb ik al een aantal partijen gespeeld waarin het spelverloop op zijn zachtst gezegd wat onregelmatig was.
Ondanks dat de materiaalverhoudingen sterk wisselden en met stukken en kwaliteiten kwistig gestrooid werd (vooral van mijn kant) eindigden de meeste ontmoetingen toch weer in een puntendeling.
Bijvoorbeeld ruim een jaar geleden in het Viertallen rapid toernooi in Andijk won ik een stuk, Tom dacht even aan opgeven, zag nog een kans en wist de situatie weer te kantelen. Uiteindelijk had ik als laatste redmiddel een serie schaakjes op zijn koning waarvan ik niet zeker wist of ik eeuwig schaak had, maar met enige hulp van het wegtikkende uurwerk, u raadt het al, weer werd de vredespijp gerookt.

Ik had nu wit terwijl ik meestal tegen Tom zwart had gehad en de opening was de aloude Samisch-variant van het Konings-Indisch.
We volgden zo’n tien zetten de theorie.

 Thomas – KTV (8…c5)

 In plaats van 9. Td1 is 9. 0-0-0 ook mogelijk maar je moet dan voorbereid zijn op de complicatie na 9.Da5!? 10. Kb1, b5 11. Pd5 en nu het tweesnijdende

 Thomas – KTV (11.Pd5)

11…. Pxd5!? 12. Dxa5, Pxe3 en zwart heeft behoorlijke compensatie voor de dame . In de analyse na afloop kon ik het voor wit in ieder geval niet droog houden.

  Thomas – KTV (10.Lh6)

Na de zet 10. Lh6 is wel eens een zet als 10.. Lb7 of 10. Tb8 geprobeerd, maar e6 kon ik niet meer terugvinden in de databases. Om niet bij elke zet de consequenties van Pxe4 uit te moeten rekenen, besloot ik de lopers te ruilen en was daarna niet ontevreden met mijn stelling.

  Thomas – KTV (12…dxc5)

De engine is het met mij eens (bijna plus 1) maar of het vervolg 13. e5 of f4
moet zijn, dat ontloopt elkaar niet veel en wisselt nogal. Gek genoeg geeft hij op
13. f4 toch 13…e5 als mogelijkheid met als beste witte voortzetting 14.f5 en dus niet 14.. fxe5 omdat zwart waarschijnlijk toch de pion weer terug verovert? . Overigens is 13…. De7 wat Tom speelde ook 1 van de beste zetten.
Zwart staat gedrongen maar vrij stevig. Na 15..f6 waarvan ik eerst dacht dat dat zwart alleen maar verder zou verzwakken, werd ik hoe langer hoe ontevredener over mijn stelling, terwijl er (achteraf!) volgens mijn platte analysehulpje nog steeds niet veel aan de hand was.

 Thomas – KTV (15…f6)

Ik had volgens het ding het beste onverstoor-baar kunnen reageren met 16. g3, fxe5 17. Lg2 met nog steeds licht voordeel. Met de koning nog steeds op zijn stek nam ik eigenlijk een noodmaatregel met 18. h4 die achteraf nog niet nodig was. Maar interessant en vermakelijk werd het wel! Ook in het vervolg kan ik bij vrijwel elke zet wel een verhaal schrijven, maar ik zal me beperken tot een selectie.

  Thomas – KTV (20.Te3)

20. Te3 was de zet waarna de waardering voor het eerst onder het vriespunt zakte, zij het licht. Beter was de lijn van de koning kiezen met 20. Tg3 met nog steeds een minuscuul voordeeltje.
.Na het uitstapje van de witte koning naar f2 was zelf dameruilen op zet 24 nog een weg naar een gelijk spel.

  Thomas – KTV (23…Df6)

Vanaf de doorbraak op e5 werd het zwarte voordeel significanter , maar begon de klok van Tom wel hard weg te tikken, bij mij was het weliswaar iets beter maar ook niet heel veel. Mijn kwaliteitsoffer op zet 27 was objectief niet het beste maar bracht de stelling wel in nieuwe dynamische banen met kansen voor zwart om mis te tasten. Voor wit ook, dat wel.

 Thomas – KTV (26…Pxe5)

27. Txe5


Ik wilde op zet 30 eerst 30. a3 spelen, maar dat is langzamer dan 30. b4 wat ik speelde en ook de beste kans bleek te zijn.

  Thomas – KTV (30.b4)

Na de verdere afwikkeling op de damevleugel restte een stelling met nog wel twee vrij pionnen op de damevleugel, maar mijn tegenstander zei bij de analyse dat hij blij was dat ze in ieder geval niet verbonden waren. Met beiden in onze laatste twee a drie minuten (hooguit) bood Tom remise aan
en al met al hoefde ik daar niet over te klagen .

 Thomas – KTV (38…Lc2)

De wedstrijd was toen al beslist en het was al na middernacht. En natuurlijk weer het standaard grapje;
” Al weer een saaie schuif remise!”

Matin:

Zonde, misschien ook wel pech. Het doorschuiven van de d-pion doe ik om te proberen te winnen. Maar de stelling wordt heel scherp en moeilijk om goed te doen.

 KTVMartin (27.Tc1)

27. .. d4 !!

Ook in de na-analyse is het juiste vervolg maar moeilijk te vinden. Telkens zijn bijna alle zetten fout voor zwart, en alleen de juiste resulteren in winst.

Je zag het einde, waarin we beiden geen tijd meer hadden, en het donderde in elkaar na 1 foute zet.

 KTVMartin (29.Pc2)

29. … Dc4?? (Pd5!) 30. Pb4 a3?? 31. Lf1? Pe4 ??? 32. Txd3

Wel erg jammer, maar passend voor de vorm van de laatste 2 jaar. De tot hier sterke partij nu en die tegen Ron eerder geven de burger wel wat moed. Nu nog eens een mooi resultaat boeken.


Frank:

Hierbij de partij van vrijdag. Ik dacht dat ik veel beter stond, maar de computer was het niet met me eens.

Ik had maar heel licht voordeel. 14. f5 werd afgekeurd

 Frank – KTV (14.f5)

en vanaf toen stond zwart beter.

Later had ik nog wel de kans om gelijk te komen als ik op zet 29 de lopers geruild zou hebben en een vrijpion op mijn koningsvleugel gecreëerd zou hebben. Ik zag daar echter te weinig compensatie in.

 Frank – KTV (28…Ld4)

Mijn tegenstander had zich heel kundig verdedigd en ik had daar geen goed antwoord op.

Opening 64

Ik mocht meerijden met Paul. Naar die club van ruim middeĺbare  leeftijd in St Pancras. Hij zei dat hij daar nooit eerder was geweest. Hij moest vertrouwen  op zijn tomtom. Daar werd ik wat nerveus van. Ik herinnerde me ooit met hem meegereden te zijn naar Den Helder waarbij de tomtom stelselmatig elke snelweg vermeed en we dus heel NoordHolland rondgereden waren toen we na  na 1,5 uur eindelijk bij de schaakclub aldaar aangeland waren. En ook nu ging het natuurlijk weer niet van  een leien dakje, maar na wat rondjes van de zaak toch nog op tijd gearriveerd.

Opening 64 is een sterke vereniging en hoewel Aris de Heer in zijn sterkste opstelling kon opdraven (anders dan de vertegenwoordiging van veel landen bij de echt veel belangrijkere klimaaconferentie in Azerbeidzjan) wisten we dat het een zware avond zou worden.  

Binnen 20 minuten stonden we al achter. Toen verloor  Martin een stuk.  Moet een blunder geweest zijn, want ik zag totaal geen compensatie.

Martin – v Diepen (9…Da5+)

Martin  stond gelijk zwaar onder water. Morgen thuis nog maar verder bekijken.

Hij rommelde nog wel even door, probeerde de modder nog weg te dweilen, maar tegen een tegenstander met een elo van 1995, kun je het verder wel vergeten. Zelfs deze expert in wonderbaarkijke reinigingsacties lukte dat dit keer niet meer.

Om 21.30 was op de meeste andere borden de situatie nog onduidelijk. Ik vond een poosje dat Frank met zwart een klein beetje minder stond, was hier een vernietigende orkaan in aantocht? Maar hij zag weer eens kans om toch ineens voldoende voorzorgsmaatregelen te treffen. Trouwens het leek er gauw op dat de orkaan sterk van koers ging veranderen.  

Bakker - Frank (16...Ke8).jpg 

(een opgesloten toren)

Thomas had een gambiet gekozen en het leek of hij zijn tegenstander ermee verraste. Die gebruikte erg veel tijd. En gezien de klok van Thomas bevond die zich op hem bekende paden.

Thomas Broek – Guido Van Hesse (4.b4)

(Het Evans-gambiet)

Maar echt voordeel toverde hij er niet uit.

Iets dergelijks was waar te nemen bij Marc. Die speelde zijn Leningrader tegen een tegenstander die volgens mij de gevaarlijkste opstelling daartegen niet paraat had en ooK zijn klok liep aanmerkelijk sneller dan die van Marc.

Verkek – Marc (7.Ld3)

Paul  verdedigde goed met zwart, ik zag geen zwakke plekken in zijn stelling. Die waren allemaal op tijd met multiplex en kunststof dichtgetimmerd. Nee daar zou geen storm vat op krijgen.

Bloem – Paul (13.Lh4)

Ron had het niet gemakkelijk, maar leek het nog te redden.

Ron – Hoekstra (17…Pa5)

OM 22.30  leek alleen Ron het echt moeilijk te krijgen. Bij Marc, Thomas, Paul, en Frank was er geen reden voor paniek. Geen lawines, overstromingen of bosbranden in zicht.

Om 22.40 gaf Ron op.  Vluchten kon niet meer.

Ron – Hoekstra (35.Txb4)

Na Kb6 verliest wit nog een pion.

Om 22.50 lijkt mij bij Thomas remise het meest waarschijnlijk, bij Paul ook.

Frank lijkt  initiatief te hebben, maar in een ingewikkelde stelling.  

Bakker – Frank (21.Lf6)

Marc raakt een pion kwijt, maar het is ook daar een ingewikkelde stelling, misschien is het niet erg.

Verkek – Marc (14…b6)

15. fxe4

Om 23.00 verwacht ik winst bij Frank. Die heeft al een poos een toren van wit opgesloten, en lijkt daar nu ook van te gaan profiteren.

Bakker – Frank (24…Kf8)

Wit speelde eigenlijk al met een stuk minder, en gaat dat stuk nu verliezen! Weinig zetten later geeft wit op!

Thomas verliest een pion en streeft naar eeuwig schaak.  Als dat niet lukt staat hij m.i. verloren.

Thomas Broek – Guido Van Hesse (35.Da4+)

Paul wordt inderdaad remise.

Bloem – Paul (27…Dxd5)

En dan volgt waar ik voor vreesde: hoe vernuftig Thomas ook probeerde eeuwig schaak te houden, het was onbegonnen werk. De oprukkende zwarte vrijpionen  lieten zich daardoor niet dwarsbomen.

Thomas Broek – Guido Van Hesse (74…hxg5)

Er heeft zich een ramp voltrokken. Zelfs de tovenaar kon dat dit keer niet voorkomen.

En Marcs gebrek aan compensatie voor die pion ging zich wreken.

Verkerk – Marc (32.hxg4)

Een pion minder, en wat voor pion! (d5)

Hij verloor. Verderop kunt u lezen wat hij er zelf van vindt.

Dus werd het verlies met 1,5-4,5. Verlies had ik wel verwacht maar toch wel met iets gunstiger cijfers.  Maar ja, als je drie topborden alle drie verliezen – wat ons zelden overkomt- dan gebeurt zoiets.

Zaterdag thuis nog met foto’s van de partijnotaties en digitale ondersteuning van prof.dr Ko. en Mr Dr St. wat verder bekeken:

Hoe speelde zich die tragedie bij Martin nu af?

Hij blijkt eerst in zijn Engels ten ontechte d2-d3 te hebben gespeeld i.p.v. het voor de hand liggende d2-d4.

Martin – v Diepen (4.d3)

Even vergeet zijn tegenstander daarvan te profiteren met d5-d4 , maar als dat toch gebeurt , kan Martin een normaal wit voordeeltje wel vergeten.

Martin – v Diepen (6.Pe4)

6. … Pxe4?  ( c5!)

Maar nog niet erg. Zwart profiteert ook nog niet echt. Maar dan volgt een verschrikkelijke bijna beginnersblunder.

Martin – v Diepen (8…Pc6)

9. Lb5???  (Lc4 !!)

9  ..  Da5+ met stukwinst  Na 9. Lc4 was er voor wit niets aan de hand!

Hoe is zoiets mogelijk? Ik ontmoette Ron zaterdag op de sportschool en die wist gelukkig de oorzaak. Zowel hij als Martin hadden op hun werk een erg zware week achter de rug, en waren daarom onvoldoende geconcentreerd. Nou vooruit, dan moeten we het jullie voor deze ene keer maar vergeven.

Bij Ron zag ik geen blunder (howel hij dat zelf wel zo karakteriseerde) maar wel zwakkere zetten.

Ron – Hoekstra (13…De4)

14. Le3? Beter was geweest 14. Dxf7 en 15. Pg5

Ron – Hoekstra (14…Le6)

15. Pg5?  (Dxb7!)

Hoe ging die wonderbaarlijke klimaat-verbetering bij Frank nu eigenlijk precies ?

Mijn digitale leermeesters onderstreepten mijn eerdere eigen idee dat Paul geen moment in gevaar was geweest.  Integendeel. Maar dat hij al snel zijn lichte voordeel gebruikt had om zelf op remise aan te sturen! Nou vooruit dan maar. Moet ook kunnen.

Op het  moment dat ik dit schrijf heb ik het  gebruikelijke commentaar van Thomas nog niet binnen. Ik denk dat ik daar niet op mag rekenen. Hij was zaterdag de hele dag weg om iets beters te doen,  aan een snelschaaktoernooi in Camperduin mee te doen. Dat zag gelukkig  de oude Thomas weer in actie. Hij werd daar derde en speelde daarbij remise tegen v.d.Doel!! ( IM,  elo 2550 ). En hij zal misschien niet met veel genoegen zijn partij van vrijdag willen becommentariëren. Ook daar moeten we begrip voor kunnen opbrengen.

Ik heb zelf nog even naar dat gambiet van hem gekeken

Leuk, stoutmoedig. Maar wel een klein beetje gewaagd.

Op zondagavond komt dan toch weer het commentaar van onze trouwe medewerker bij me binnen. Hoera!

Thomas:

In de fase na de opening had ik niet verwacht dat ik deze partij nog zou verliezen. Na ruim tien zetten theorie was ik al in de gelegenheid de gambietpion op e6 terug te winnen, maar zo
als ik al vaker tegenkwam in dit soort situaties, het daadwerkelijk terugpakken met
14. Dxe6 bleek niet de sterkste zet.

Thomas Broek – Guido Van Hesse (13…fxe6)

Ook niet de slechtste maar rustig verder ontwikkelen met 14. Pa3 of 14. Pbd2 schat de engine toch nog iets hoger in. Dus om vragen waarom ik niet heb geslagen een volgende keer te voorkomen: ” Ik heb een keer geslagen en zie wat het me bracht.”
Na de lange rochade dacht ik tactische kansen te krijgen in ongeveer gelijke stelling.

Thomas Broek – Guido Van Hesse (18.Tfe1)

Mogelijk was 18. Pxb6+, axb6 19. Da3, Pc6 20. Da8+ een manier om wat leven in de brouwerij te krijgen, maar het blijft ongeveer gelijk staan.
De zwakte van de geïsoleerde d-pion noopte me om verder af te ruilen naar een remiseachtige stelling. Althans, dat dacht ik.

Thomas Broek – Guido Van Hesse (28…Ka7)

Thomas Broek - Guido Van Hesse (28...Ka7).jpg


29. a3? was niet zo goed. Beter is 29. De3, waarna 29.. Dxa2? faalt op 30. d5+ met stukverlies. Het dameindspel dat ontstond duurde nog vele zetten met vele schaakjes en werd eigenlijk wederzijds zonder grote fouten gespeeld. Een hardnekkiger poging het onvermijdelijke uit te stellen

Thomas Broek – Guido Van Hesse (62…b2)

was nog 63. Dg4+ (ipv Df3+) geweest waarna zwart bij het passeren van de c-lijn pion c4 verliest, al blijft de waardering van de engine nog ruim -6, bij andere voortzettingen zelfs ruim -10. Maar het was een poging waard. Mijn tegenstander gebruikte in de opening zeeën van tijd en als de winstvoering in het eindspel minder vlot verloopt, wie weet. Uiteindelijk bleek de promotie van een der damevleugelpionnen niet te verhinderen en moest ik mijn tegenstander feliciteren.

En dan weer het heldere, leerzame commentaar van Marc:

Pim Verkerk – Marc

15 november 2024

Men zegt wel: “of je wint, of je leert”. Helaas verloren, dus maar eens kritisch kijken waar het mis is gegaan.

1.d2-d4 f7-f5 (Hollands) 2.Lf4 (Londen systeem) Pg8-f6 3.e2-e3 d7-d6 4.Pg1-f3 e7-e6 5.c2-c4 g7-g6 6.Pb1-c3 Lf8-g7 7.Lf1-d3

Stelling na 7.Lf1-d3

Het speellokaal was al helemaal in kerstsfeer versierd, dus ik had gekozen voor de “kerstboom variant” (een mix tussen de Leningrad en het klassiek). Ik probeerde dit bijvoorbeeld ook in mijn partij tegen Hugo in januari vorig jaar. Ik moet er nog steeds een keer beter naar kijken (het is wat lastig om de twee systemen te combineren), maar het is een leuk idee en ik vond het wel toepasselijk. Met wat fantasie vormen de zwarte pionnen een kerstboom (met de f5-pion als piek).

7…Dd8-e7 8.0-0 0-0 9.Tf1-e1 Pb8-c6 10.Ld3-f1

Stelling na 10.Ld3-f1

In het Hollands wil wit vaak e4 spelen en zwart e5, dus de laatste paar zetten was mijn focus daarop. Een paardenmiddel (letterlijk) om e3-e4 tegen te houden zou zijn om nu zelf mijn paard naar e4 te spelen. Na Pe4: fe4: Pd2 had ik dan d6-d5 in gedachten, en daarom verwierp ik de variant want ik wilde eigenlijk in plaats daarvan e6-e5 spelen. Ik richtte mijn aandacht dus vervolgens op e6-e5, maar dat beviel me ook niet helemaal want ik vond het jammer om het veld d5 aan wit te geven. Vandaar dat ik besloot om het paard van c6 naar f7 te spelen met g6-g5 als alternatief idee, en dan heb ik ook meteen e6-e5 als wit d4-d5 zou spelen. Ik keek nog even snel naar 10..Pd8 11.e4, maar dat zag er ok uit (algehele afruil op e4 en dan b6, met actieve loper op b7 en druk op Lf4). Ik had echter toch 10..Pe4 moeten spelen want na 11.Pe4: fe4: 12.Pd2 kan zwart slaan op d4 aangezien Lf4 ook in staat. Deze wending komt later in de partij als optie nog terug, maar op dit moment was dit nog niet op mijn radar.

10…Pc6-d8 11.h2-h3

Stelling na 11.h2-h3

Mijn bedoeling was dus Pd8-f7, maar bij nader inzien beviel mij dit niet zo goed meer. Na Pd8-f7 was ik bang voor e3-e4 want er staat dan wel veel tussen Tf8 en Lf4. Ik besloot dus om nu dan toch maar op de “noodrem” te trappen met Pe4, maar misschien was het beter om b6 te spelen om toch nog wat voordeel te halen uit Pc6-d8, in de zin dat het paard een loper op b7 dan niet in de weg staat. Zolang ik geen Pf7 speel is het waarschijnlijk wat riskant voor wit om e4 te spelen, dus Pe4 was nog niet nodig.

11…Pf6-e4 12.Pc3xe4 f5xe4 13.Pf3-d2 d6-d5 14.f2-f3

Stelling na 14.f2-f3

Ik heb hier gekeken naar Ld4: (nu wel op de radar) ed4: Tf4: fe4: maar dat beviel me niet zo. Ondanks wat onnauwkeurigheden van mijn kant op de tiende en elfde zet vindt de computer de stelling gelijk na 14..ef3: 15.Pf3: Ld7. Ik speelde dat niet, omdat ik het idee van slaan op d4 (en na ed4: Tf4:) in de stelling wilde houden, hetgeen na Pf3: volledig van de baan is. Daarbij komt dat ik, wellicht te optimistisch, op zoek was naar complicaties en een manier om toch nog op winst te kunnen spelen. Ik heb getwijfeld of ik een kwaliteit zou kunnen offeren met Tf4: ef4: Ld4: maar ook dat werkt denk ik niet. Uiteindelijk heb ik gekozen voor b6, in de hoop dat ik met Lb7 actief spel zou kunnen krijgen, maar dat viel tegen.

14…b7-b6 15.f3xe4 d5xe4 16.Pd2xe4 Lc8-b7 17.Pe4-f2 c7-c5 18.Dd1-d2 Pd8-f7 19.d4-d5 e6-e5 20.Lf4-h2

Stelling na 20.Lf4-h2

De compensatie voor de pion valt duidelijk tegen. Dus waar is het mis gegaan: een paar verkeerde positionele beslissingen, en een te optimistisch pionoffer. Maar ook mijn spel in een slechte stelling laat nog wat missers zien. Daar zit denk ik vooral nog wel een verbeter punt; die 2000-plussers en mensen zoals onze tovenaar Thomas bijvoorbeeld weten meer obstakels te creëren, en van kansen onder tijdsdruk te profiteren.

 Zoals hier, ik speelde Pd6, en dat ligt voor de hand, maar waarom niet e5-e4 om de witte stukken wat meer in de weg te staan…

20…Pf7-d6 21.Lf1-d3 Lb7-a6 22.Ta1-c1 (dat was mijn idee achter La6, om de toren aan c4 te binden, aangezien ik bang was voor Tef1 en afruil over de f-lijn)

Verkerk – Marc (22.Tac1)

Tf8-f7 23.b2-b3 Ta8-f8 24.Pf2-e4 Pd6xe4 25.Ld3xe4 De7-h4 26.Le4-f3

Stelling na 26.Le4-f3

En bijvoorbeeld zoals hier. Mijn tegenstander maakt een fout in tijdnood (26.Dd3 was beter), maar ik profiteer er niet van. Na La6-c8 geeft mijn computer een gelijk spel aan, met ideeën als Tf3:. Ik had e5-e4 al van te voren gepland, want ik was gefixeerd op Tf2, maar Lc8 is toch niet zo moeilijk te vinden (verbeteren slechtst geplaatste stuk, de loper doet totaal niets meer op a6).

26…e5-e4 27.Lf3-g4 Tf7- f2

Verkek – Marc (27…Tf2)

28.Te1-e2 (een eenvoudige oplossing) Tf2xe2: 29.Dd2xe2: La6-c8 30.Lg4xc8 Tf8xc8 31.De2-g4 Dh4xg4 32.h3xg4

Verkek – Marc (32.hxg4)

en hier niet meer genoteerd aangezien we beiden minder dan 5 minuten tijd over hadden, maar wit won dit zonder veel problemen.

Tenslotte wat Ron zelf van zijn partij vond:

Leuk dat je erbij was. Maar knoeiwerk 1e klas. Ik speel niet graag op vrijdag na een zware werkweek. Concentratie is dan minder en Martin had zelfde probleem. Die speelde Lb5? waar Lc4 hem een goede stelling had gegeven. Ik zag in mijn partij dat ik na zijn foutieve De4 dan Dxf7 kon doen! Maar het ziet er wel wat eng uit na Kh8. Maar het is gewoon de beste en winnend. Dus ‘veiliger’ Le3 en nu dreig ik wel direct Pg5.

Ron – Hoekstra (14.Le3)

I.p.v. 14. Lg5-e3 was Db3xf7 mogelijk geweest

Ik hoopte hier op een neutrale zet. Op zijn Le6 moet ik dan wel natuurlijk Dxb7 doen! Dan kom ik wederom een pion voor en sta beter. Maar ik zag weer spoken. Nu won ik niets en stonden mijn stukken slechter. Dat speelde hij vervolgens heel vakkundig uit.  Helaas had de rest ook hun avond niet, behalve Frank (hulde) en Paul.

Dat was het weer. Uitslag teleurstellend. Maar elders in de wereld vinden ernstiger rampen plaats. We blijven ook bij ons op klimaat-verbetering hopen.

Waagtoren

Ze kwamen naar ons. Prima. Ik heb wat minder prettige herinneringen aan onze bezoeken aan hen. Je kon er niet voor de deur parkeren. Je zat er opgepropt  op elkaar, want het is een heel grote vereniging (meer dan 100 leden) en hun speelruimte was eigenlijk niet groot genoeg. (Maar intussen zijn ze verhuisd geloof ik. )  En omdat ze zoveel leden hebben en dus een ruime keuze aan talenten  verliezen we bijna altijd smadelijk. Op één keer na. Laat op de avond keerden toen ineens  op wonderbaarlijke wijze de kansen en vooral dankzij een miraculeuze overwinning van Gerrit vanuit een mindere stelling  wonnen we. De waagtorenaren (met hogere elo’s!) begrepen er niks van. Wij eigenlijk ook niet.

Vanavond weer zoiets? Graag! Ze zijn er weer met hogere ratings.  Willem Meijles spreekt me aan. Hij herkent me nog uit mijn Caissatijd en weet mijn naam.  Hoe is het mogelijk!? Dat was 25 jaar geleden! Als ik suggereer dat we 1x samen gespeeld hebben en dat dat remise werd, ontkent hij dat. Maar het was wel zo. In mijn database gevonden: 9 september 2000. Als onze externe match me vanavond weer gaat tegenvallen tegen die sterke Alkmaarders is die ontmoeting voor mij toch een leuk voorvalletje.

Maar er valt al gauw meer te genieten.

Koen demonstreert een heel eigen opvatting van stukontwikkeling.  De lichte  stukken van de damevleugel gaan in de afruil, en zijn koningsvleugel staat er op de 14e zet nog geheel onaangeroerd bij.

Koen – Waagt0ren (14.Tb1)

De dame staat even later zonder ruggesteun midden op het bord en vraagt om verjaging. Maar toch wel grappig.

Koen – Waagtoren (16.Dxe4)

Frank gaat opgewekt het Frans van zijn tegenstander tegemoet. Biedt een pionoffer aan. Maar die durft dat niet aan. To b two or not to b two? Gaat wel op de koningsvleugel woeste pionzetten doen!

Frank – Waagt (13…f5)

Dat gaat spannend worden. Volgens mij spekkie voor Franks bekkie.

Ron lijkt de London  opening met wit goed in de hand te hebben, maar oh wat gebruikt hij weer veel tijd.

Ron - Waagt (14.Pf4).jpg 

Marc  zit in zijn geliefde Hollandse Leningrad. Altijd leuk om te zien. Volgens mij gaat het hem wel goed.  Volgens mij hoor je met wit op e2-e4 aan te sturen. Nu staat Marcs zwarte pion op e4. Geef mij maar zwart!

Waagt – Marc (11…e4)

Martin stelt zich niet al te bescheiden op tegen de Grand prix S iciliaan van Meijles.1. e4 c5 2. f4 , d5 !?

Waagt – Martin (2…d5)

3. exd5 Dxd5  ( Pf6!?)

 Ik herinner me dat Meijles altijd een aanvalsspeler was, en ook nu zie je langzaam de witte stukken richting de zwarte monarch oprukken.

Waagt – Martin (17.Dxh5)

OM 21.50  zie ik voor ArisdH nog niet veel desastreuze ontwikkelingen.

Ron zal wel remise worden. Ik zie wel winst voor  Marc schemeren.  Ik denk dat Martin het misschien toch een beetje moeilijk kan gaan krijgen. Maar misschien denk ik dat omdat ik nog steeds nogal wat respect heb voor die Meijles. Thomas staat wat gedrukt, maar ik heb afgeleerd me over zijn stelling een mening te vormen. Het loopt daar altijd anders af dan ik verwacht.

Leo Van Steenoven – Thomas Broek (18…b6)

Gaat Koen toch aanvalskansten krijgen?

Koen – Waagt0ren (19.hxg6)

Frank ontneemt zwart het rochaderecht. Dat wel. Maar  ik vind ik het strategisch niet gezellig.  Een dubbelpion, en zwart het loperpaar. Dat valt me tegen.

Frank - Waagt (20.Td1).jpg

Afwachten. Thomas is onze tovenaar, maar Frank kan goed goochelen.

22.20

Ja hoor. Wat ik verwachtte. Ron heeft sterk gespeeld maar winst zat er niet in. Remise.

Ron - Waagt (30.Txe6).jpg 

22.40

Bij Marc ineens  een ramp.  Hij stond m.i. op winst, maar overziet een heel gemene resource die de rollen omdraait.

Waagt - Marc (24...Tc8).jpg 

25. Pe6 !!!

Even denk ik dan dat hij toch nog mat kan geven, (25. …  Kf6 26. DXC8 De3+ 27. Kh1, Dd2  zie verderop) maar zie dan dat hij daar een zet voor te kort komt, en dan minstens materiaal verliest. Hij besluit terecht toch maar kwaliteitsverlies te accepteren, misschien kan hij nog wat met een pluspion.  

Waagt - Marc (27...Dxe6).jpg 

Ook bij Koen is het ineens mis. Als zijn aanval is afgeslagen gaat zijn eigen onveilige stelling zich wreken. Hij verliest.

Koen - Waagt0ren (26.Pe2).jpg 

26. … Pd3+ 27. Kd1 Tf2   wit geeft op

Het is erg spannend bij Martin (materiaal gelijk, maar tijdnood in aantocht, en ook wel steeds voor beiden moeilijke stelling.)

Waagt - Martin (29.g5).jpg  

Frank  verliest inderdaad.

Frank - Waagt (34...d3).jpg 

Marc houdt nog even vol. Maar het is niet te redden. Materieel gaat het wel, maar zijn koning staat steeds onveilig(er) en dat gaat een dame kosten.

Rond 23.00 komt een eind aan een spannende avond.

Martin houdt zijn partij overeind tegen Meijles. Meijles ziet dat remise door zetherhaling het best haalbare voor hem is.

Waagt - Martin (39...Tfe8).jpg 

40. Pf7+ Kg8  41. Ph6+ Kh8 42. Pf7+

Verdomd knap van Martin.

En Thomas  ziet alweer kans om vanuit een wat mindere stelling gelijk te maken en na een fout van zijn tegenstander zelfs te winnen. Het zal weer niet.

Leo Van Steenoven - Thomas Bro (27...fxe5).jpg 

28. Dxb6? Txc3  29. Dxb7 Txc1 !!  wit geeft op wegens 30. Txc1 De3+ met torenwinst   Mooi hoor!

( Opmerking: Gelieve voor Bro te lezen Broek. Wegens de lange naam van de witspeler zit het programma aan het maximum aantal beschikbare letters)

Zo wordt het 2-4.  Niet feestelijk voor ons  maar ook niet heel treurig,  Tegen die sterke tegenstanders. En we zaten toch heel dicht tegen 3-3 aan.  (Tenslotte heeft er nog iemand op winst gestaan voor er ineens een ramp plaats vond.  Nee nee nee namen noemen we niet.) 

En er viel op de borden veel moois te zien. En het waren aardige mensen die Alkmaarders. Ze vonden het goed dat ze gefotografeerd werden. En niemand had er bezwaar tegen dat ik ook hun notatieboekjes wilde gebruiken.

Commentaar van de meer deskundigen :

Thomas

Na de partij van gisteren overheerst een dubbel gevoel. Aan de ene kant ben ik natuurlijk blij het punt binnen gesleept te hebben, aan de andere kant de wijze waarop dit tot stand is gekomen. In de opening was ik blij het loperpaar bemachtigd te hebben en tevreden zocht ik naar mogelijkheden om mijn prettige stelling nog prettiger te krijgen.

Leo Van Steenoven – Thomas Broek (9.Dxd3)

Alleen zag ik wat beren op de weg in de vorm van de witte opmars e4-e5 . Ik overwoog vooral 9…Ld7 maar zag wat problemen. Maar na 10. e5, dxe5 11. Pxe5, Td8 12. Lg5, Le6 is er voor zwart geen vuiltje aan de lucht. Maar het middel was erger dan de kwaal, het “achteruit ontwikkelen” met Pfd7 was een zeer onzalig idee. Ineens had ik grote problemen mijn ontwikkeling te voltooien. Voeg daaraan toe een tegenstander die geruime tijd zijn voordeel rustig en bekwaam bleef uitbouwen en u begrijpt dat ik niet erg optimistisch gestemd was.
Totdat er een onverwachte kans kwam de zaak iets ingewikkelder te maken

 Leo Van Steenoven – Thomas Bro (19.e5)

19. .. Lxf4 20. e6 ?

 Met  20.. Lxf4?! Vreemd genoeg was dat objectief gezien zeker niet de beste zet , sterker nog na 20. exf6 ! zou wit groot voordeel hebben kunnen halen, volgens Stockfish zelfs +5!. Een opmerkelijke variant ter illustratie; 20.Le5 21. fxe7!!, Lxd4+ 22. Kh1, Te8 23. De6+, Kh8 254.Pxd6 en zwart gaat dit waarschijnlijk niet overleven .
Maar ik heb ook in dit geval 20. Pe5 overwogen en was in ieder geval blij dat de stelling wat gecompliceerder was geworden met voor beiden kansen te struikelen, in plaats dat slechts wit schaakt en zwart rustig verder de duimschroeven aan kan draaien.

  Leo Van Steenoven – Thomas Bro (20.e6)

Na 20. e6 is het voordeel voor wit nog steeds zo’n +2, echter de tijd begon wel een rol te spelen, wit begon veel krapper in zijn tijd te zitten, minder dan tien minuten tegen zwart nog zo’n half uur. Langzaam kwam zwart terug in de strijd en rond zet 25 stond het ongeveer gelijk.

.Leo Van Steenoven – Thomas Bro (26.axb5)

Een paar zetten daarna bleek de witte dameuitval naar b6 te veel van de de stelling te vergen, echter vlak voor het einde zat er nog een leuke variant in.

Als wit in plaats van 28. Dxb7, 28. Tb1 speelt kan op 28…Dc2 29. Tf1 volgen en op 29…Lxd5 30. Txf8+ niet 30.. Kxf8 31. 31. Dd8+ met minimaal eeuwig schaak maar koelbloedig
31. Kg7 en op 32. Tf7+, Kh6 en wit heeft geen schaaks meer.
Maar je moet het allemaal wel even vinden en het is dan zeker fijn als je niet in tijdnood bent!
Een zwaar bevochten overwinning dus tegen een gevaarlijke tegenstander, maar wat betreft mijn zet keuzes is er zeker nog werk aan de winkel.
 

Ron

Ik voelde me niet echt lekker met die neus (en hoofdpijn). Maar toch wel goed gespeeld. Hij speelde de opening snel wat me zorgen baarde. Hij kende deze variant.

  Ron – Waagt (3…c5)

Op e4 i.p.v. e3 zou hij Pxe4 hebben gedaan, wat ik ook de beste daar vind. De balans daarna is niet echt verstoord geweest meer.

  Ron – Waagt (10…Lh5)

 I.p.v. Pe2 kon ik ook gewoon g4 en h4 spelen daar, heb er lang naar gekeken, maar levert ook niets op. Na ruil van alle lichte stukken staat hij zelfs een tikje beter. Ik bood toen al remise aan, hij speelde door, maar zelfs als ik op damevleugel een pion verlies door zijn minderheidsaanval, ga ik niet snel verliezen, als ik maar tegenkansen creëer.

  Ron – Waagt (25…b4)

Dat was niet echt moeilijk. Remise terecht resultaat.
Jammer van Marc. Die speelde fantastisch en kwam echt heel goed (winnend) te staan. Maar schaken blijft moeilijk. Kijk naar Thomas die zich op wonderbaarlijke wijze wist te redden. Frank had zijn avond helaas niet, Koen speelde ook niet lekker zag ik. Martin heeft gevochten, ook daar denk ik remise terecht resultaat.
Helaas 4-2 nederlaag dus.

Martin

Voor mijn gevoel de hele partij moeten worstelen om in de partij te blijven.

Het verdedigen van een ontwikkelachterstand, koningsaanval en matdreigingen zonder zelf ijzers in het vuur te hebben.

Echter de computer is minder negatief, solide stelling en al zijn aanvallen zijn goed verdedigd. Ik heb praktisch de hele partij niet slechter gestaan, terwijl ik echt het vermoeden had ( ik ook, ES) dat ik ergens 3 punten of meer achter zou hebben gestaan.

Ik ben dan ook wel tevreden in deze voor mij onbekende variant om zo tegen de “grand prix” te spelen.

Marc:

Henk van der Hauw – Marc

14 oktober 2024

1.d2-d4 f7-f5 (Hollands) 2.c2-c4 Pg8-f6 3.g2-g3 g7-g6 4.Lf1-g2 Lf8-g7 5.Pb1-c3 d7-d6 6.Pg1-f3 0-0 7.0-0 c7-c6 8.Dd1-c2 Pb8-a6 9.a2-a3 Dd8-e8 10.b2-b4

Stelling na 9…Dd8-e8

Ik heb deze stelling al twee keer eerder op het bord gehad. In één partij speelde wit hier e2-e4 en in een andere partij Tf1-d1. Ook d4-d5, zoals in de “echte” Leningrad hoofdvariant, wordt vaak gespeeld, maar heb ik persoonlijk nog niet tegen me gehad. Volgens mijn database wordt 10.b4 het meest gespeeld, maar was voor mij nieuw tijdens de partij.

10…e7-e5 11.d4-d5 (beter is 11.de5:) 11…e5-e4 12.Pf3-d2

 Waagt – Marc (12.Pd2)

 (Dit kost een pion. Mijn computer geeft 12.Pd4! met gelijk spel, want als zwart dan een pion wil winnen met 12..cd5: 13.cd5: Pd5: 14.Pd5: Ld4: komt 15.Dc4 en wit staat beter; maar dit is niet zo makkelijk te zien) 12…c6xd5 13.c4xd5 Pf6xd5

 Waagt – Marc (13…Pxd5)

 (dat is het nadeel van b2-b4, de diagonaal is open) 14.Lc1-b2 Lc8-e6 (dreigt Tc8) 15.Pc3xd5 Le6xd5 16.Lb2xg7 Kg8xg7 17.Pd2-b3 De8-e5 (staat daar mooi centraal)

Diagram na 17 ,,De5

 18.Ta1-b1 (dekt het paard zodat de dame weg kan) 18…Ta8-c8 19.Dc2-d2

Stelling na 19.Dc2-d2

Mijn computer geeft nu als beste voortzetting: 19..Lb3: 20.Tb3: Pc7 hetgeen mijn paard in het spel brengt. Ik besloot echter om op jacht te gaan naar een tweede pion, maar er verschijnt een sterk wit paard op d4, terwijl mijn paard op a6 buitenspel blijft staan. Hier begint de partij eigenlijk al een klein beetje om te slaan, want een gelukkig paard (Pa6-c7) is belangrijker dan materiaal (ik heb uiteindelijk al een pion meer), en wit krijgt nu tegenspel.

19…Tc8-c3 20.Pb3-d4 Tc3xa3

  Waagt – Marc (20…Txa3)

 21.f2-f4 (voordat zwart f5-f4 speelt, en de zwarte dame op e5 komt nu wat onder druk te staan aangezien de stelling meer open wordt) 21…e4xf3 22.Lg2xf3

Stelling na 22.Lg2xf3

In deze stelling zag ik een combinatie, waarvan ik dacht dat het zou winnen, maar het werkt niet. Ik keek naar 22..Ta2, jaagt de witte dame naar het betere veld c3 (pakt daar de c-lijn, en dreigt Ld5: Dd5: en aftrekschaak met het paard), maar het heeft een bedoeling: 23.Dc3 Lf3: 24.ef3: en nu de kroon op het werk: 24..Tc8 25.Dc8: Dd4: 26.Kh1 Dd2 gevolgd door mat over de door de toren veroverde tweede rij. Is mooi toch? Of toch niet?

22…Ta3-a2 23.Dd2-c3 Ld5xf3 24.e2xf3 Tf8-c8 25.Pd4-e6!

  Waagt – Marc (25.Pe6+)

Een pijnlijke verrassing. Toch had ik dat moeten zien voordat ik 24..Tc8 speelde. Het is ook nog eens een schaak, dus dat had ik sowieso moeten overwegen. Wat ging er mis? Ten eerste, de aanbeveling is om “zet voor zet” te rekenen. Dat wil zeggen, niet uit gaan van de eerdere berekening van een variant, maar bij iedere zet de stelling opnieuw vanaf nul bekijken. Ten tweede, omdat ik weet dat ik bovenstaande aanbeveling meestal toch niet volg, probeer ik, om blunders te voorkomen, al enige tijd om mezelf aan te wennen (het moet gaan zonder daar bewust over na te denken) om bij iedere zet niet 1, maar in ieder geval 2 zetten van de tegenstander te overwegen voordat ik de zet ook echt uitvoer. Ook voordat ik Tc8 speelde heb ik twee zetten voor mijn tegenstander overwogen (ik keek naar dame neemt toren, en dame gaat weg en dan met name Dc3-d3), maar er was dus nog een derde optie (Pd4-e6) en daar nam ik dus niet voldoende tijd voor. Maar goed, in ieder geval dus wel twee zetten, meestal is dat wel voldoende om een blunder te vermijden. Toch maar eens nadenken of ik mijn regel moet aanscherpen…

25…Kg7-f6 26.Dc3xc8 De5-e3 27.Kg1-h1 De3xe6

 Waagt – Marc (27.Kh1)

Ik speelde 27. De6: met tegenzin, maar de aanval ging echt niet: 27..Dd2 ( zie ook hieronder) 28.Dd8 Ke6: 29.Tfe1 Kf7 (29..Kd5 30.Tbd1) 30.Dd7 Kf6 31.De7X of 27..Dd2 28.Dd8 Kf7 29.Pg5 Kg7 30.De7 Kh6 31.Dh7: Kg5: 32.Dh4X



27.Kh1 Dxe6 [27…Dd2? 28.Dd8+ Kf7 (28…Kxe6 29.Tbe1+ Kd5 30.Td1; 28…Ke5 29.Tfe1+) 29.Pg5+ Kg7 30.De7+ Kh6 31.Dxh7+ Kxg5 32.Dh4#]

WaagtMarc 28 Df8

 .28.Dc8-f8! (Opnieuw sterk gespeeld. Na 28.De6: Ke6: 29.Tfe1 Kd7 zag ik nog wel hoop, misschien b5 en Pa6-b8-c6) 28…Kf6-g5 (het is eigenlijk al over, de computer geeft hier al een mat in 15 zetten aan) 29.h2-h4 (goed genoeg, maar 29.Dg7 h6 30.Dd4 is nog beter want dan volgt geforceerd mat) 29…Kg5-h5 30.Df8-g7 h7-h6 31.Dg7-d4 (31.Tg1! is beter) 31…De6-e2 (niet goed, mijn laatste kansje was 31..De5!, maar ik zag in een flits na De2, g4 in gedachte mijn koning naar h3 lopen, en ik speelde het maar gewoon snel en op goed geluk in de veronderstelling dat ik toch al verloren stond en dus niets meer te verliezen had)

  Waagt – Marc (31…De2)

32.g3-g4 Kh5xh4 33.g4xf5 Kh4-g5 (33..Kh3 kan natuurlijk niet wegens 34.Dg4 mat)

  Waagt – Marc (33.gxf5+)

33. … Kg5 34.Dd4-g4 Kg5-f6 35.Dg4xg6 Kf6-e7 36.Tb1-e1 1-0. 

Schaakmat, Scharwoude

24 september, eerste ronde van een nieuwe externe competitie, in de eerste klasse. Helaas zonder Marc, die om dentale redenen tandknersend moest afzien van deelname. Die kunnen we eigenlijk helemaal niet meer missen. Gelukkig offerde de in zijn werk overbelaste Paul zich op en was ook Koen van Lankveld beschikbaar.

Schaakmat heeft zijn domicilie in een mooie grote lichte zaal, en heeft een sterk team.

(Ons team zit helemaal aan het eind van de zaal.)

Ik heb in dat gebouw ooit wel eens een heel slechte ervaring opgedaan. Bij een externe wedstrijd daar, had ik mijn tegenstander in de opening totaal overspeeld. Ik weet nu nog hoe dat ging. Ik zou dat eens rustig gaan afronden. Makkie vanavond. Eitje. Maar ineens dook er een verbluffende verborgen tactische wending op. En die zag ik te laat, en mijn tegenstander op tijd. Ik was ineens kansloos. Als ik dat gebouw zie, krijg ik nog steeds een vreemde smaak in de mond.

Eerst maar even beschrijven wat mijn egen indrukken op de avond zelf waren, nog geheel zonder AI – steun.  

In de beginfase viel me op dat bijna al onze spelers een achterstand op de klok kregen. Er was zelfs een moment dat 5 tegenstanders aan de wandel waren en al onze schakers achter het bord zaten. Het meest frappant vond ik dat Thomas met wit  veel meer tijd gebruikte dan zijn tegenstander Coen Stoop, en dan voor hem normaal. Die tegenstander zat duidelijk in een eigen hobbygambietje.

Thomas Broek – Coen Stoop (3…d5)

Het scheen me toe dat notabene Thomas erdoor verrast was. Eerst dacht ik dat hij ondanks sterke voortzettingen van zwart toch die witte pion voorsprong kon houden, maar  dat bleek niet juist.

Thomas Broek – Coen Stoop (10.Le2)

 En al spoedig meende ik dat Thomas vanavond wel eens geklopt zou kunnen worden. En nog een half uurtje later gaf ik geen stuiver meer voor zijn kansen. 2 geïsoleerde pionnen en te weinig stukken op het bord om nog eens lekker in troebel water te kunnen vissen. Na verlies van zijn gambietpion,  offerde hij nog maar een pion.

Thomas Broek – Coen Stoop (12…Pxc3)

Ik zag niet hoe dat voor soelaas zou kunnen zorgen. Nee ,dat werd niks.

Ron speelde m.i. actief, ging op koningsaanval, maar stak daar wel weer erg veel tijd in.

Schaakmat – Ron (20…g4)

Frank (tegen Arjen van Verseveld) zag ik langzaam weer naar een koningsaanval  neigen. Dat ging wel goed. Dat kun je aan Frank wel overlaten.

Frank – Schaakmat (15 h5)

De stelling van Martin baarde me zorgen. Een geïsoleerde d-pion met zware stukken erop gericht. Dat kon niet goed gaan.

Schaakmat – Martin (13…exf4)

14 Lxf4

Paul deed het na wat tempoverlies in de opening toch prima met zwart, strategisch sterk spel, won een pion.

Schaakmat – Paul (23…Dxb2)

Koen (tegen  Maarten Greve) deed het rustig aan, een beetje teruggetrokken stelling, maar degelijk, en met mogelijkheden. Nergens in gevaar.

Koen – Schaakmat (19.Tfe1)

Eh toen werd het bij Frank m.i. ineens een beetje linke soep.  Het leek erop dat hij iets over het hoofd gezien had. Moest hij nu een stuk  offeren om de schade te beperken?  Dat zou niet mooi zijn.

Diagram Frank – Schaakmat 18 …… ld7)

Maar bij Martin viel het ineens juist mee. Waar zijn tegenstander (Wouter Greve) in de aanval leek, stokte dat ineens nadat die volgens mij verkeerd terugnam na paardruil op d5. Hij nam terug met exd5, terwijl na Dxd5 de druk op d6 gebleven zou zijn.

Diagram zet 16 exd5

Ik kreeg nu ineens juist meer vertrouwen in Martins stelling dan in die van Frank.

En dan was daar ineens weer die Titatovenaar van onze club. Hij flikte het toch weer! Tot mijn grote verbazing stond het ineens weer bijna gelijk. Hij won zijn pion terug. Hoe hij dat flikte had ik even gemist.

Thomas Broek – Coen Stoop (17…c6)

18. Lxc6

Een blundertje  van zijn tegenstander? Enfin dat zie ik wel als zijn hele partij op de computer staat.

Ik kreeg ineens een visioen van minstens 5 remises en 1 winst. Van Ron of van Paul.

Maar dat liep anders. In de partij van Ron (zwart) waren 2 aanvallen tegelijk gaande. Een van wit en een van zwart. Die van zwart scheen eerder succes te hebben. Maar  Ron deed een foute zet en toen drukte zijn tegenstander door.

Schaakmat – Ron (31.d6)

Diep treurig vertelde Ron dat bij een betere zet hij met mat zou hebben gewonnen. Misschien zal de klok hierbij wel een rol gespeeld hebben.

Martin werd inderdaad remise, in iets betere stelling van Martin.  

Schaakmat – Martin (23…Te8+)

Frank kwam veel beter weg dan ik zag aankomen, maar zat inmiddels wel in tijdproblemen. Toch zag hij kans het ontstane evenwicht te handhaven. Met snelschaak, zijn kwaliteit. Een prestatie!

Frank – Schaakmat (38.a4)

Koen stond eind van de avond m.i. iets beter, maar zag dat zelf niet erg, en was wel tevreden met remise.

Koen – Schaakmat (30.Ta5)

Flink in de buurt van mijn voorspelling: 4 remises. Maar wel 1 verliespartij. Nu ging het er dus bij Paul op aankomen. 1 pion voorsprong. Hij bleef ogenschijnlijk kalm. Zijn tegenstander (Johan Krul) speelde sterk, snel.  Zou Paul vermoeid raken? Zou hij de voorgestelde remise accepteren omdat het al heel laat was en hij de volgende morgen om half zes weer op moest?

Schaakmat – Paul (47…Ta2)

Niets van dat alles. Een razend moeilijk eindspel, met lastige paardzetten van wit. Zwart won nog een pion. Een toreneindpel met K + 4 pionnen tegen K + 2 pionnen,maar wel alle aan de koningskant. Dat zou wel diep nachtwerk worden.

Schaakmat – Paul (55…Txh3+)

 Arme Paul. En toen blunderde wit, En verloor zijn toren. Dus toch ineens uit. Toch nog 3-3.

Man of the match: Paul! Fantastisch gespeeld:  Toch met wat voordeel uit de opening, voordeel uitgebreid in sterk middenspel, en goed en geduldig bezig in het eindspel. Geen enkele echte  fout gemaakt in de hele partij of het zou het missen van een nog sterkere in het eindspel moeten zijn. Maar daar heb  ik zeker een  computer voor nodig om dat vast te kunnen stellen. Zonder hulpmiddelen veel te lastig voor uw ouwe aftakelende wepmeester.

Nu wordt het tijd voor het gedeelte met commentaar van de spelers en van Prof. Mr Dr Komodo en soortgenoten.

Ron

Ik baal wel hoor als enige verliezen. Was op zich best tevreden na 0-0-0 met mijn stelling!

Schaakmat – Ron (14…0-0-0)

Op 15. b4 had ik eerst Kb8 moeten spelen. Dat had heel nuttig kunnen zijn in verdere vervolg. Daarna een heel spannende partij. Torens ruilen op d1 was beter geweest, met Tg8 dacht ik te winnen.

Schaakmat – Ron (19…Tg8)

Zijn Lf3 was sterk.

Schaakmat – Ron (22.Lf3)

Ik zat helaas weer in enorme tijdnood, dat heeft met de partij gekost. 22…. Pg4 i.p.v. … Lg4 was daarop sterker. En ik had vervolgens de toren terug naar g8 moeten spelen.

Schaakmat – Ron (26.Dd3)

Daarna had ik op Dd3 de kans om nog met Pg4+! remise te maken en op Kg3 kon De7 nog!

In de eindstelling staat mijn toren geheel buiten spel en sta ik totaal verloren, daarom de wanhoopszet met 29 Pd5.

Schaakmat – Ron (29.Kh2)

29. …De7 was spartelen geweest.

Hulde aan Paul die heel sterk speelde. En dat Thomas zich zo liet verrassen. d5 in Russisch is gewoon inferieur. Dat mensen dat durven spelen. De weerlegging is niet eens zo heel moeilijk (sorry Thomas).

Matin

Hierbij mijn partij, ik stond wel minder slecht dan ik vermoedde en kwam na een mooie combinatie door Pd5 uit te lokken goed te staan.

Schaakmat – Martin (16.exd5)

Ik heb lang getwijfeld om na 16  …. Lg5  17 Tf3

Schaakmat – Martin (17.Tf3)

bij zet 17. Ipv 17 ….Lxe3 eerst met de toren te slaan, maar durfde het niet aan om zo lang een kwaliteit achter te staan. Als ik niet goed kan overzien of hij onder de penning uit kan komen met een slimme variant, matdreiging of iets wat ik over het hoofd zie dan gaat het mis en verlies ik de partij.

Met iets meer moed had ik met de toren geslagen, en met de actievere loper in ieder geval een pion kunnen winnen.

Schaakmat – Martin (23 .. Te8)

Mijn remise-aanbod was precies op tijd, ik denk niet dat ik dit eindspel veilig tot remise had kunnen brengen.

Ik kan dus tevreden zijn!

Frank:

Een leuke partij waarin ik uiteindelijk op het laatst toch nog de winst heb laten glippen. Met 1 minuut op de klok had ik dat echter niet meer gezien.

Ik zat al eerder in tijdnood, maar merkte toen bij zet 33 dat de increment van 10 seconden niet aanstond. Toen kreeg ik er dus nog gelukkig ruim 5 minuten bij. Die had ik wel nodig ook. Ik had veel tijd verloren bij de zetten 16 t/m 20.

Bij de opening wilde ik niet in een standaard Franse variant verzeild raken en ik vond de gespeelde Winawar wel prettig. Op zet 16 speelde ik Te3 wat door de computer toch als minder sterk werd gezien, die vindt Te5 beter.

Frank – Schaakmat (16.Te3)

Misschien om meer druk op de h5 pion te kunnen geven. Ik had deze zet echter niet overwogen. Na 17. Ph7! is de stelling gelijk.

Ik heb hier veel tijd besteed aan allerlei offervarianten op h5 en speelde uiteindelijk 19. Pxh5.

Frank – Schaakmat (18…Ld7)

In geval van doorslaan zou Lxh5 en daarna de dreiging Lxf7 veel voordeel voor wit opleveren. Zwart durfde dat niet aan en sloeg veilig terug met 19. Lxg5 wat de computer ook het beste vindt. De computer vindt dat zwart nu licht voordeel heeft, ik denk doordat hij het loperpaar heeft. Op zet 22 speelde ik c4 om ruimte te creëren voor mijn paard, wat op dat moment geen goede velden heeft.

Op zet 27 durft zwart niet Lxa2 te spelen omdat hij bang was om opgesloten te raken.

Frank – Schaakmat (27.Pc5)

De computer ziet dat probleem echter niet. Mijn zet 28. Lg4 wordt echter ook afgekeurd en ook 29.a3 vindt hij minder. Mijn tegenstander zag het niet of wilde Dh4 niet spelen.

Frank – Schaakmat (29.a3)

Hierna is de stelling weer vrijwel gelijk. Na 32.c5 is de stelling totaal gelijk. Arjen gaf in de analyse achteraf ook al aan dat hij erg ontevreden was over die zet. Na 34. ….  Dd6

Diagram 34 …. Dd6

zag ik echter door de tijdsdruk b4 niet, omdat ik teveel in het centrum aan het focussen was. Ik zou dat een vol stuk kunnen winnen. Ik speelde 35. Pxf7 wat ook zeker niet slecht was en mijn tegenstander volkomen verraste. Ik kon alsnog b4 spelen, maar had van tevoren al Td1 in mijn hoofd zitten en had geen tijd meer om andere varianten te bedenken of na te rekenen. We speelden nog een paar zetten door, maar eindspel met ongelijke lopers was wel remise en mijn tegenstander nam dat gelukkig ook aan.

Thomas:

Eigenlijk had ik gewaarschuwd kunnen zijn, want tegen dezelfde tegenstander had ik in het Voorjaars toernooi van Purmerend een kwaliteit meer echter middels een gemene truc won hij deze terug en werd het remise.
Vervolgens in juni kreeg ik een uitnodiging om op het instituut Scorlewald aan een simultaan tegen een grootmeester mee te doen.
Dat bleek dezelfde Coen Stoop te zijn en deze stond zeker zijn mannetje. Omdat mijn taxi wat verlaat was, waren er al wat tegenstanders verslagen en er zou daarna een toernooitje zijn.
Ik werd met een gambiet in het Loperspel verrast en na een onnauwkeurige pionzet werd ik verrast met een kwaliteits offer en een sterke aanval. Terwijl hij steeds sneller terug kwam liet hij me heel sportief tot twee, drie keer aan toe een rondje overslaan. Toen ik eindelijk de oplossing had gevonden en voordeel zou bereiken, bood ik zelf maar remise aan.
In de partij van gisteren werd ik in een Russische opening op de verrassing 3.. d5?! getracteerd .

Thomas Broek – Coen Stoop (3…d5)

Dit lijkt overigens op iets wat ik als jeugdspeler zelf speelde. Op mijn vraag of dit een nieuwtje uit de bekende SOS boekjes was, zei hij dat het een eigen brouwsel was, waar hij goede ervaringen mee had opgedaan.
Maar zoals nu blijkt, desondanks vond ik in een database tientallen partijen ermee, zelfs tussen 2700+- spelers! Zelfs de naam Jobava zag ik voorbij komen.
Ik heb na 4 exd5  Dxd5 overwogen 5. Pc4 te spelen, wat ook zijn problemen kent, maar het oogt wel solider in vergelijking met wat er op het bord kwam. Tijdens de analyse na de partij kwamen sommige zetten die ik overwogen heb, mij op geforceerd verlies te staan volgens Coen. In een enkel geval bleek het minder duidelijk en kon hij gelukkig ook nog wat opsteken over deze variant. Echter een slangenkuil blijft het wel. Hoe vaak krijg je zoiets tegen je? Is de volgende keer misschien in het kampioenschap van Huize Avondrood?
Op zet 9, na 8. Ld2, 0-0 ,

Thomas Broek – Coen Stoop (8…0-0)

 waren op redelijk hoog niveau de voortzettingen 9. Df3, 9. Ld3 en ook 9. d5 geprobeerd met een slechte score voor wit.

De ontwikkelingsvoorsprong voor zwart is gewoon behoorlijk groot en de pion op g2 kan in veel varianten worden geslagen door de zwarte dame , eventueel in combinatie met een stukoffer.

Thomas Broek – Coen Stoop (10…Pxd5)


Ik vond een voorbeeld waarbij werd gespeeld 11. Pxd5, Dxd5 12. Lxb4, Dxg2 13. Tf1, Lg4 en wit moest spoedig de vlag strijken. Ik heb hier wel even naar gekeken, maar besloot het risico niet te nemen.
Liever zodra ik nog een kans had, als de bliksem toch rocheren ten koste van een pion. Ook hoopte ik op de variant na 11. 0-0, Pxc3 12. bxc3, Lxc3 en dan 13. Lb5!?, Dxb5 14. Lxc3 met in ieder geval ongelijke lopers al is het met nog altijd zware stukken op het bord niet automatisch een betere remise kans. Maar ik ben in dat opzicht soms wat eigenwijs. Misschien kun je na nog wat afruilen wel de reddingsboei grijpen.
Coen sloeg echter met de loper en dat leidde tot een pion achterstand met gelijke lopers.
Toch een paar succesjes geboekt;
1. Koning weg uit de directe gevarenzone.
2. Achterstand in ontwikkeling redelijk weggewerkt
3. Open b-lijn
4. Tactische mogelijkheden o.a. na bijvoorbeeld. Df3 met de dreiging Lxh7+ en in bepaalde gevallen oprukken met de h-pion naar h5 (h6?) al is dat nog ver weg.
Na 14. Ld3 is het oordeel van Stockfish wel ongeveer -1,5

Thomas Broek – Coen Stoop (14.Ld3)


De zorgelijke blikken van een toeschouwer gaven ook weinig reden tot optimisme. Hoewel ik wel erger meegemaakt heb, en ook mijn tijd wat meer wegtikte,
bleef ik hopen op een kans.
En die bleef gelukkig niet uit ,

Thomas Broek – Coen Stoop (17…c6)

in de vorm van 17.. c6? waar 17. Le6 18. Lxe8, Lxb3 19. axb3, Txe8 20. Df3 tot een eindspel met zware stukken had geleid met nog steeds een pion meer voor zwart, maar wel met een herstelde pionnenstructuur voor wit en de mogelijkheid om het in ieder geval nog lang uit te zingen.
Na het terugwinnen van de pion (waar ik overigens ook nog wel tijd in stak om niet alsnog getruukt te worden!)
bleef ik er niet helemaal gerust op, er werden daarna beiderzijds enkele optimale zetten gespeeld, uiteindelijk hoefde ik over het remisevoorstel niet lang na te denken.

Thomas Broek – Coen Stoop (25…Db4).

Vermeldenswaard is nog dat de loopafstand voor een sanitaire stop redelijk lang was in een overigens prima locatie, maar mijn tegenstander heel sportief de klok uitschakelde.
Bovendien had Ron nog later de suggestie om ipv 6. Pxc6 , 6. Pf3 te spelen wat inderdaad ook in de toernooipraktijk is gespeeld.

Thomas Broek – Coen Stoop (5…Pc6)

 Als ik het zeggen mag, zijn we als zestal deze vuurproef behoorlijk door gekomen en dat biedt hoop voor de rest van het seizoen