Categorie archieven: Schaak diversen

Schaak te boek 1, Peter Doggers

Schaakspel te boek (Peter Doggers)

In de Volkskrant van zaterdag 8 febr trof  ik in de afdeling boekrecensies ineens een boek over de schaaksport aan. En dat werd juichend besproken. Goh… In die rubriek hebben ze het altijd over ‘echte’ literatuur en over voor de wereld echt belangrijke non-fictie. Voor hoeveel lezers van de Volkskrant in Nederland is nu een boek over de schaaksport interessant en belangrijk ?  Een zeer goede recensie krijgt dat boek, en is nu ook al als ebook beschikbaar. (Voor mij belangrijk.) Zou ik er wat aan kunnen hebben voor uw site? Redenen genoeg voor mij om Peter Doggers: ‘De Schaakrevolutie’ snel aan te schaffen. Hoezo revolutie?

Doggers is een zeer bekende schaakjournalist, die bijv. tegenwoordig bij veel belangrijke toernooien zorgt voor een goed functionerende computerverslaggeving. Die ook bij weblogs betrokken is of zelf verzorgt. Zelf ook een sterke schaker, ongeveer meesterniveau. Hij kent de meeste toppers van de schaakwereld persoonlijk en aan zijn ontmoetingen met hen ontleent hij veel informatie.

Ik had het boek binnen een week uit. Dus leesbaar. Inderdaad een zeer gedegen verhaal over het schaakspel. De geschiedenis vanaf het ontstaan (ong 8e euw na Chr)  tot nu. Doggers geeft, haast wetenschappelijk,  een stortvloed aan feiten: namen, vindplaatsen, anekdotes, citaten. Zo veel dat het mij wel af en toe bijna wat te veel wordt.

Na een behandeling van de wijzigingen van de spelregels in de loop der tijden, de steden en locaties waar gespeeld werd, de organisaties, de kampioenen, enz. verzeilen we meer in de moderne tijd, met bijv. vermelding van alle TV- series sinds 1980 waarin het schaken een rol speelde. Dat loopt uit op een uitvoerige behandeling van de Netflix-serie ‘The Queen’s Gambit’. O.a. van de inhoud, de acteurs, de bronnen, de gevolgen voor de populariteit van het spel.(Zelf ben ik al tijden niet meer geabonneerd op Netflix, maar tijdens The Queen’s Gambit even wel. Ik bleef kijken, ik vergat naar bed te gaan. En dat overkwam velen.)

Ik had me voorgenomen een samenvatting te schrijven van dit boek (420 blz.) , maar ontdekte na enige tijd dat dat onbegonnen werk was. Er staat zoveel informatie in dat het een samenvatting van meer dan 15 pagina’s zou worden. Zelfs een lijst van alle titels van de hoofdstukken wordt al te veel van het goede. Het moet wel in het bestek van onze site blijven passen.  Ik zal een aantal titels noemen, opdat u een idee kunt krijgen van de inhoud van het boek. Ik noem titels van artikelen die ik zelf het boeiendst vond. Het zijn meestal zeer uitvoerige artikelen. De schrijver haalt over elk onderwerp altijd alles van stal wat waar dan ook vindbaar is.

Een keuze uit zijn hoofdstuktitels:

-Schaken en de politiek

-Schaken en sport

-Schaken en de kunsten

-Schaken en de literatuur

 (Van de grote hoeveelheid schrijvers die hij uitvoerig  behandelt noem ik nu even alleen wat mij het meest bijbleef omdat ik daar zelf ooit wat van gelezen had:

– middeleeuwen: Tristan en Isolde , De roman van Walewein- .

Later: -Nabokov , De verdediging  -Stephan Zweig, Die Schachnovelle – Lewis Caroll – Borges – )

-Schaken op het witte doek

(Zelf zag ik ooit het enge  ‘Het zevende zegel’ van Ingmar Bergmann, en de mooie jeugdfilm :  ‘Lang leve de Koningin’. Doggers behandelt ze, maar nog minstens 10 andere. )

-Schaken en de wetenschap.

( Hij behandelt niet alleen de wetenschappers die het denken van de schakers onderzochten, maar ook de invloed die hun studies hadden op het onderzoek naar het menselijk denken in het algemeen. Natuurlijk komt hier aan de orde de grote naam op dit terrein AD de Groot : ‘Het denken van de schaker’. Wiens studie inspirerend was voor talloze wetenschappers in Europa maar ook in de USA.)

-Vrouwen en Schaken.

Vanaf uitspraken ten tijde van Donner, Fischer, de jonge Kasparov ‘Vrouwenkunnen niet schaken’ via Judith Polgar tot de situatie nu.

-De grootste schaaksterren

(Uitvoerige beschrijvingen van de levens en successen  van Fischer, Kasparov en Carlsen.)

-Hoe de computer het spel veranderde.

( met o.a. de invloed op de voorbereiding van de grootmeesters en meesters, en de kracht van de A1 toepassingen)

-Nakamura en zijn leven met de digitale mogelijkheden

-Vals spelen bij schaken

Ik had tevoren er geen notie van hoeveel informatie over de geschiedenis van ons spelletje er beschikbaar is. Veel interessants. Maar het meest interessant vond ik Doggers’ vermelding van de – na de geweldige historische maatschappelijke veranderingen van 12 eeuwen doorstaan te hebben- grote populariteit thans van het spel, en zijn opvatting dat het spel thans populairder is dan ooit tevoren. Hij ondersteunt dat met feiten.

Het aantal scholen waar de jeugd nu schaakles krijgt, het aantal aanmeldingen van jeugd bij schaakclubs, is groter dan ooit ( behalve bij Aris de Heer). Hij veronderstelt daarvoor de volgende oorzaken:

  1. Sensationele gebeurtenissen in de schaakwereld die door de media  bekendheid bij het grote publiek krijgen. ( De acties van Carlsen om het veronderstelde  valsspelen van Niemann openbaar te maken.
  2.  De Corona-maatregelen. Sporten konden niet meer beoefend worden. Maar schaken wel. Via computers op afstand.
  3.  De invloed van TV- uitzendingen waarin het schaken een rol speelt. Met name natuurlijk The Queens’s Gambit
  4. De enorme mogelijkheden om via de computer het spel te leren. Spelregels, en eenvoudige strategische richtlijnen.
  5. De mogelijkheden om het spel via websites, podcasts, enz. zelf te spelen of schaakmatches van de schaakgroten der aarde te volgen, inclusief deskundig leerzaam commentaar, gelijktijdige beoordeling van alle zetten op het scherm middels krachtige schaakprogramma’s.
  6. De ongelofelijke kracht van de huidige schaakprogramma’s. Ook profiterend van de snelle AI – mogelijkheden. (Na  de sensationele nederlaag van Kasparov tegen Deep  Blue (breed uitgemeten in de pers) wagen de topgrootmeesters zich niet meer aan krachtmetingen met de inmiddels nog weer veel sterker geworden schaakengines.)
  7. Nieuwe vormen van schaak , ook volgbaar op het scherm: Rapid , Freestyle. Inclusief in die varianten kampioenschaps-toernooien gespeeld door de bekende schaaktoppers.

Zelf denk ik dat ook de grotere rol van vrouwen in maatschappij en sport,  ook in het schaak (Polgar, enz.), het voor veel meisjes aantrekkelijker heeft gemaakt te laten zien dat zij echt niet onderdoen voor jongens. Het aantal sterk schakende meisjes en vrouwen groeit snel.

Dan volgt een hoofdstuk over schaken en de politiek. Veel kopstukken uit de geschiedenis worden behandeld. Om u een indruk te geven : Che Guevara, Marx, Lenin, Napoleon, enz. enz. En aan de orde komt natuurlijk de bemoeienissen van Nixon en Kissinger en.         om Fisher tegen Spasski aan het bord te krijgen . Als onderdeel van de koude oorlog tussen de USSR en de USA. De rol van het schaken in de  USSR. Het gedoe rond de keuze van de Fide-presidenten. Enz., enz.

 ‘Schaken en sport’  levert een opsomming op van beroemde voetballers en voetbalcoaches die ook schaken. Grappig daarbij de mening van Carlsen dat schaken en voetbal op elkaar lijken: bij beide moet geprobeerd worden het midden van het speelveld te beheersen. En bij schaken zie je vaak dat aan één zijde wordt aangevallen en als de verdedigende stukken dan daar staan opgesteld snel naar de andere zijde wordt geswitcht  omdat daar dan geen verdediging is. Gaatbij voetbal ook vaak zo.

Volgt een uitvoerige uiteenzetting over de geschiedenis van het eigenaardige fenomeen schaakboksen. De opponenten spelen een spel schaak en proberen elkaar daarna murv te krijgen in de boksring. Of andersom. Ik las tot mijn verwondering dat er een wereldschaakboksorganisatie bestaat.

Informatie van dat type van soort dus. Het  boek eindigt met een tiental partijen die in zijn boek werden genoemd, voorzien van analyses.

Van dit boek zult u niet beter gaan schaken. Als u net zo’n fanaat bent als ik gaat u het boek misschien toch kopen. U hebt wel wat doorzettingsvermogen nodig om een enorme hoeveelheid informatie te verwerken. En zeker, het is een knap boek.  Het schijnt nu in 8 talen te verschijnen.

Schaakrevolutie, Peter Doggers

Uitg. SPECTRUM

Aan het eind van het boek geeft Doggers de notatie van een aantal partijen die hij eerder in het boek heeft genoemd, met de analyses. Een paar ervan zal ik hieronder overnemen. Omdat de eerste een schaakprobleem is is van meer dan 1000 jaar geleden, kunt u deze alleen niet helemaal naspelen op het scherm. De stukken hadden toen andere mogelijkheden dan onze huidige schaakprogramma’s aankunnen. Een loper mocht over stukken heen springen. De andere naspeelbare diagrammen kunt u wel helemaal volgen.

De partij van Napoleon was tegen de eerste schaakmachine. Maar in deze heel sterke machine zat een mens verstopt.

De volgende partij is een van de vele schitterende uit het verleden

[Event “Berlijn ‘Evergreen'”] [Site “Berlin”] [Date “1852.??.??”] [White “Anderssen, Adolf”] [Black “Dufresne, Jean”] [Result “1-0”]

Tenslotte de partij waarmee Kasparov de match met een computer verloor. De laatste partij die een grootmeester tegen een computer durfde te spelen.

Doorgeefschaak

Van onze speciale correspondent Thomas Broek

Sfeerverslag

op verzoek van Eddy.
Om maar met de deur in huis te vallen; de sfeer was prima gisteravond in het gezellige Onder de Linden. Er werd een leuke variant van het schaken beoefend, het zgn doorgeefschaak. Hierbij speel je in tweetallen en kun je, binnen zekere restricties, stukken aan je buurman (of buurvrouw) doorgeven. Dus je zal af en toe echt iemand drie keer moeten verslaan omdat die schijnbaar ondekbare matdreiging toch onverwacht door het verschijnen van een nieuw stuk gepareerd kan worden.

Voor aanvang ontstond er nog een soort veiling bij opbod en afslag omtrent de bedenktijd. Velen vonden een bedenktijd van 10 minuten wat heftig en uiteindelijk riep de veilingmeester ” Wat zegt u? 20 minuten?” Verkocht!

En zo werden in een prima sfeer allerlei boeiende partijen gespeeld, waarin onder andere de tegenstander van een topspeler van de vereniging (ik noem geen namen!) al tijden op de pijnbank had gelegen, deze net voor het mat steeds een toegeschoven stuk kon tussenplaatsen, totdat er hoop aan de horizon gloorde en hij zijn tegenstander kon aanmoedigen: ” je hebt nog twaalf hele seconden om het mat te vinden!”. En vlak voor het mat viel inderdaad de vlag. Maar dat geluk was niet altijd voor hem weggelegd.
In ieder geval een leuke schaakvariant waarbij de leden, al dan niet tijdelijk bevrijd van werk – of huiswerk verplichtingen, in een ontspannen sfeer kunnen genieten. Ik zou zeggen: Geef het door!  En Mink speelde ook behoorlijk goed gisteravond!


Lesavond, 2 dec ’24

Thomas schreef een mooi verslag van zijn 2e lesavond.

Onder het varen van ons team alvast een verhaaltje, geheel vrijblijvend uiteraard over afgelopen maandag.
Ik had het maandagavond relatief wat gemakkelijker, want Ron kreeg de gelegenheid voor mijn praatje een leuke openingsvariant te laten zien.
En dat was zeer boeiend met veel fantastische aanvalsvarianten. Ook was er heel enthousiaste inbreng vanuit het publiek dus , verrassend,
liep dat iets meer uit dan gepland. En het was leerzaam en daar gaat het tenslotte om. Na het innemen van , overigens geheel legale chemische substanties, was het tijd om deze “coup” te beëindigen. Overigens bedankt voor je inbreng, Ron! Ik denk zeker dat het een bruikbaar idee is.
De avond ging in principe over eindspelen en aan de hand van studies van voornamelijk Timman (zie de serie Schaakwerk-boeken) passeerden bekende eindspelen de revue zoals Koning en Dame tegen Koning en Toren, matgeven met loper en paard en pionnen eindspelen met verrassende reddingen
. Zo is in het eindspel K+D versus K + f-pion in uitzonderlijke gevallen ook remise te bereiken als de pion pas op de 3e of 6e rij staat.
Over het matgeven met loper en paard ga ik iets geks zeggen : ” zie Jeugdschaak”.

Daar staat namelijk de matvoering in die door Cheron is bedacht. Vanuit de meest ongunstige positie duurt het zo’n 35/36 zetten om mat af te dwingen. En er is weinig ruimte voor dwaalwegen gezien de 50-zetten regel. O.a. KNSB-spelers heb ik zien falen en zelfs kandidaatmeesters en in een enkel geval een grootmeester in tijdnood, dat wel.
Het is belangrijk om te weten dat de matvoering alleen kan worden afgedwongen in de hoek met de kleur van de loper. In de verkeerde hoek kan het alleen gebeuren als de partij met de koning blundert.

Over het eindspel Dame tegen Toren bestaat het idee dat dat erg simpel is. Een bijzonder verhaal dat ik een keer las, was dat Anatoly Karpov(!) ooit eens tegen een computer naar dit eindspel afwikkelde in de verwachting dit snel te zullen winnen
Echter, zelfs tegen een computer uit dat tijdperk bleek
deze taak een stuk moeilijker dan verwacht, en als ik mij goed herinner uiteindelijk binnen de gegeven tijd niet
haalbaar.

We hebben overigens ook nog gezamenlijk vanuit een remisestudie bij een alternatieve voortzetting de matvoering met loper en paard geoefend.
Het kan geen kwaad dit bij tijd en wijle te oefenen voor het zeer onwaarschijnlijke geval dat je voor promotie of voorkomen degradatie van je team dit eindspel moet winnen!

“No pressure, maar het zou wel fijn zijn als we weer een schaakklok rijker zijn”.

Inmiddels is het team dus begonnen om niet “mat op het wad” te gaan en zal ik op een later moment nog wat verhelderende plaatjes na leveren.
En al doe je er helemaal niets mee, ook goed natuurlijk, dan heb je in ieder geval een sfeerverslag. Verder waren er iets minder deelnemers dan de vorige keer, o.a. door werk- en studieredenen, maar het enthousiasme was er niet minder om!

Simultaan, 4 nov 24

THOMAS:

Deze keer pakte Ron de handschoen op met het geven van de simultaan. Simultaan geven is toch wel een aparte tak van sport, ook voor (groot)meesters, denk. Je kunt het op een aantal manieren aanpakken, zo denk ik zelf dat het tempo vasthouden in de eerste fase handig is, en er komen altijd een paar moeilijke borden. En dan de afweging als je er een aantal gewonnen hebt: Moet je daar nog veel tijd insteken of ze maar “laten gaan”? Met de kans op een overall redelijk tot goed resultaat.
En dan zijn er de behoedzame spelers. Zo was er een jaarlijkse simultaan op het dorpsplein (de Kuil) in Heemskerk, georganiseerd door Excelsior (inmiddels opgeheven, evenals de simultaan.
Peng gaf de simultaan en het begon vroeg in de middag. Ook had ik mij opgegeven voor een buurtbarbecue die om zeven uur ’s avonds zou beginnen.
Tijd genoeg dus om een en ander te combineren. Dat bleek lelijk tegen te vallen. Tergend langzaam deed ze haar rondjes en geleidelijk vielen er wel een paar “slachtoffers” maar uiteindelijk rond de klok van zes met nog aardig wat tegenstanders overeind , zag ik mij genoodzaakt in een voordelige stelling remise aan te bieden. Wel een hele gezellige barbecue gehad, dat wel!
Tegen Anish Giri heb ik een keer meegemaakt, nadat ik redelijk kansloos verloren had, dat het ook anders kan gaan.
Er waren nog enkele borden over en de stelling bekeken hebbende, leek het me even een goed plan om alvast wat boodschappen te halen. Er waren stellingen bij die behoorlijk lastig leken. Echter na terugkomst uit de supermarkt waren alle borden opgeruimd en was het slotpraatje al bijna begonnen…

Nu mijn partij:

We zaten in een opening die voor een handvol spelers van onze club bekende kost is.
Tiem zetten theorie, toen had zwart een keer 10.. 0-0 gespeeld, wit won toen.

Ron – Thomas (10.Pe4) 

10 … Pxe3
Wat Ron speelde, deed denken aan wat Marc tegen me speelde aan het eind van vorig seizoen. Ook nu was ik blij tegen Ron hem een dubbelpion te bezorgen maar had in mijn achterhoofd wat twijfels omdat ik destijds tegen Marc licht in het nadeel kwam. De open f-lijn kan een belangrijke troef zijn voor wit en ik had nog steeds niet gerocheerd.
Ook overwoog ik 10. f5 maar het blijkt dat na 11. Pc5, Pxe3 12. Pxe6, Pxd1 13. Pxd8, Txf8 14. Tfxd1 licht in het voordeel is , volgens Stockfish een halfje in de plus.

Ron - Thomas (12...Lc5).jpg 

Zwart pakte met 12. Lc5 enthousiast de diagonaal a7-g1 zeker met het oog op penningsmotieven, echter wit blijkt hier volgens de engine een kans te hebben . Het verrassende 13. d4!, exd4 14. Pa4, Le7 15. exd4 levert ongeveer gelijk spel op .
Een zet later zelfs kwam er nog een kans. voor deze manoeuvre,

  Ron – Thomas (13…f4)

 maar 14. gxf4, exf4 15. d4 had zelfs voordeel opgeleverd (plm +1,5).
In een “een op een” is de kans dat je zoiets vindt natuurlijk beter , er wachten meer partijen en in tegenstelling tot een dorpsplein kent een schaakzaal wel sluitingstijden!
Hierna kon de witte pionnenstructuur op de koningsvleugel verder worden aangetast. Ron bleef wel een tijdje staan (hij heeft strategisch veel inzicht maar tactisch ook vaardig) maar de gecombineerde penningen gaven zware druk op de witte stelling. Ik wil nog even toegeven dat ik in mijn vooruit berekening nog nadacht over een voortzetting met Tf6-g6 echter dat kost dus de dame. Terwijl ik daarvoor de oplossing Taf8 in gedachten had, zag Ron die aan zet was geen kans meer zich te bevrijden en gaf zich gewonnen.

  Ron – Thomas (21…Dg5)

RON:

Simultaan geven valt echt niet mee, zeker met zo’n klein krachtsverschil en net na een griepvaccinatie.
Tegen Thomas speelde ik Engels. We hadden samen al eens naar de variant met e5 en vervolgens een snel d5 gekeken. Hij was zo sportief die weer te spelen. Maar na mijn Le3 week hij nu af met gelijk Pd5. Dat was slim, want na ruilen op e3 kwam ik vervolgens in de problemen met een penning op die diagonaal. Ik stond op gegeven moment helemaal vast en zag hoe hij kon vervolgen. Dat ziet hij natuurlijk ook, dus opgegeven.
Tegen Marc maakte ik in de opening een essentiële fout. Ik verloor daardoor een pion. Vervolgens mij nog redelijk teruggevochten. Het eindspel met een pion minder, we waren toen als laatsten over, zag ik niet hoe ik moest houden.
Tegen Frank ook Engels, maar met een heel andere partij opstelling. Daar bleven we aldoor in evenwicht. Remise.
Martin speelde Caro-Kann? Ik koos voor Panov-aanval. Ik speelde echter vervolgens foutief Db3 en zag vervolgens stukverlies over het hoofd. 0-1. Dat zou me trouwens die avond meer gebeuren.
Want Chris veraste mij met c4 in de Benoni. Ik had groot voordeel kunnen krijgen, maar na een foutieve opstelling mijnerzijds, zag ik ook hier stukverlies over het hoofd. Lekker begon ik dus niet met de simultaan (twee nullen).
Joris moest helaas vroeg naar huis. Ik had een goede aanvalstelling met loperpaar. Remise gegeven, materiaal was nog gelijk.
Tegen Hugo probeerde ik het weer eens met b3. Ik kreeg een solide stelling. Maar na een afwikkeling zag ik niet hoe ik mijn kleine voordeeltje kon verzilveren. Remise dus.
Tegen Ab speelde ik slordig. Materieel bleef het gelijk, maar hij stond zeker beter. Remise aangenomen (Ab moest naar huis).
Mink moest ook eerder naar huis. Die kwam echter niet lekker uit zijn Benoni. Pionverlies en op eind ook nog kwaliteit kwijt. Winst.
Tegen Gerrit wel lekker gespeeld. Ik had volgens mij ergens een pion kunnen winnen. De opstelling die ik koos kon hij verdedigen. Remise.
Tegen Peter mijn beste partij. Na schijnoffer op e5 kwam ik goed te staan. Hij kwam er niet meer uit. Winst.
Ook tegen Wouter in Benoni stond ik niet verkeerd. Hij zag daar stukverlies over het hoofd.

Al met al best een pittige, maar toch leerzame avond weer.

Eindscore: 4,5-5,5

Lesavond1, 23 sept 24

Thomas gaf les. Hij koos vanavond als onderwerp: het pionneneindspel.

Eerst de kwestie remise of winst met K+p  tegen K. , met de essentiële zijsprongetjes naar ‘de oppositie’, en ‘het magisch vierkant’ bij de jacht op de rennende vrijpion. Nuttig! Ook voor de mensen die dit wel ooit bestudeerd hadden. Voor hen een goede geheugen-opfrisser.

Daarna een bekende wonderbaarlijke studie van Reti, een schijnbaar totaal verloren  stand voor wit, die toch te redden is.

En tenslotte het moeilijkste onderwerp van vanavond: een stelling uit de match Fischer-Spasski 1972. 10e matchpartij.

Zwart staat een kwaliteit achter, maar heeft goede compensatie. 2 verbonden vrijpionnen. En een pion meer.

De partij werd gewonnen door Fischer (wit) , maar Spasski had het beter kunnen doen. Wat destijds door grootmeesters in de schaakbladen werd gesuggereerd. (computerprogramma’s bestonden nog niet)

Een leerzame avond. Thomas had zich goed voorbereid. Goede stellingen gevonden, en duidelijke uitleg.

Ik vond wel het slot van de scéance wat rommelig worden. Naar mijn smaak wat te veel luide en snelle bemoeienis van enkele gasten en voor de eenvoudige schaker te weinig tijd om rustig na te blijven denken. De analyses gingen zo ver de diepte in, dat ik dan geen stuiver meer gaf voor de juistheid ervan. Maar daar kon Thomas natuurlijk niets aan doen.  Duidelijk werd zo wel hoe moeilijk eindspelen kunnen zijn.

Bedankt Thomas!