Ronde 28 Jeugd – De ontknoping nadert

Uitslagen ronde 27

Nr. Wit Zwart Resultaat
1 Niels Kuijer Koen Maij 1-0
2 Sven Damen Jeffrey van Lienen 1-0
3 Max van der Kuyt Jasper Ittmann 0-1
4 Amber Lagerburg Joey Prins 1-0
5 Nico Gao Vincent Smit 0-1

Stand na ronde 28

Pos Naam Prt W R V Score
1 Niels Kuijer 26 21 1 4 2045
2 Sven Damen 24 20 1 3 2008
3 Jasper Ittmann 25 19 0 6 1830
4 Koen Maij 25 15 2 8 1461
5 Amber Lagerburg 25 11 4 10 1221
6 Jeffrey van Lienen 26 13 1 12 1212
7 Max van der Kuyt 25 11 0 14 971
8 Vincent Smit 26 10 0 16 930
9 Sipko Metselaar 26 7 2 17 725
10 Nico Gao 27 2 4 21 388
11 Joey Prins 20 0 3 17 230
12 Onno 3 2 0 1 214
13 Younis Al Jabiry 2 1 0 1 72
14 Youssef Al Jabiry 2 0 0 2 0

 

Ronde 25 – Wonderbaarlijke ontsnappingen

Wonderbaarlijke ontsnappingen

Altijd leuk als je als toeschouwer later binnentreedt: wie vanavond tegen wie? Je verzint gelijk van alles: Goh! Marco (met wit tegen Gerrit). Nou als Gerrit alweer in vorm is redt Marco dat natuurlijk niet. Martin (met zwart tegen Bert). Nou Martin zal het wel moeilijk krijgen. Paul (met zwart tegen Ron). Nou, dat zal niet meevallen. Peter (met wit tegen Marko). Nou Peter krijgt het zwaar, want Marko wil natuurlijk wraak nemen voor die vorige belachelijke nederlaag.

Diepe concentratie allerwegen. Eerst maar mijn eerste rondje langs de borden. Maar wederom blijkt: dit spelletje laat zich moeilijk voorspellen.

Het gaat gelijk op bij Marco-Gerrit. Alleen bij zet 15 mist Gerrit na een foutje van Marco even een stukwinst. Het zal zijn laatste echte kans op winst blijken.

 

15 …… f6 16. Lf4 g5

Want verder blijft winst voor de man met ervaring ver weg. Marco speelt gewoon goed. Bij zet 25. krijgt ons jonge aanstormende talent in tot hier nog steeds gelijke stand zelfs een kans om toe te slaan.

25 …… Kh7? 26. Lxd7 Txd7 27. fxe5 en na diverse zwarte zetten volgt 28. e6 en wordt het tegenhouden van die twee vrijpionnen in het centrum een onmogelijke opgave voor zwart.

Marco ziet dat anders, hij speelt 26. Tf2, met de bedoeling de torens op de f-lijn te verdubbelen. Dat zou echter weinig voor wit opgeleverd hebben. na 26 …. exf4, waarna ruil op e6 en aanval op de op e6 verschenen pion met Te8 . Maar na Gerrit’s 26 …. Lxe6? blijft wit toch een klein beetje beter staan. Bij zet 37. Kh1? (Kf2) hapert het witte machientje een beetje. Tja, en zo’n eindspelletje daar lust Gerrit wel pap van. Bij zet 38 staat hij zelfs een klein tikje beter. Te klein dat tikje. Bij zet 41 terecht remise overeengekomen.

De eerste van mijn voorspellingen die niet erg lijken uit te komen. Een wonderbaarlijke ontsnapping aan een blamage door Gerrit. Toch een goede prestatie van Marco. Los van die ene ernstige fout (15 Lg5), die we met de mantel der liefde zullen bedekken.

Bij Peter-Marko verwacht ik vast en zeker gelijk te krijgen. Marko fianchetteert zijn koningsloper en zo wordt het een soort Siciliaanse Draak. Echter met d3 i.p.v. d4. Bij zet 9. (f4) loopt misschien Peter een beetje te vlug en te hard van stapel. Aanvallluuuhhhh! Het lijkt meer dan het is. Zie je wel, Marko staat nu toch al iets beter. De rest komt nog wel. Peter blijft in de aanvalsstemming. Doch maakt zich daarmee kwetsbaar en daarmee speelt hij Marko in de kaart.

Na 18 Ph6+ ( i.p.v. het defensieve maar sterkere 18. Ph2 ) krijgt wit het heel moeilijk. Dat paard kan daar namelijk niet meer weg. Dat zou het snelst duidelijk worden na 18 ….. , Kh7 met de verwoestende dreiging Lg7! Marko speelt …… 18. Kg7 , wat minder dreigend maar toch zeker ook niet lollig is voor wit. 19. exf5 , exf5 Er komt een moment dat dat kreupele paard wordt geslacht, daar kun je op rekenen. Minstens met kwaliteitswinst. Op de 20e zet 20. De1 g5! is het al donderen en slaat wit in arren moede maar op f5. Heeft hij tenminste nog een pion en lijkt de zwarte koning wat in de tocht te staan. Maar dat valt tegen. Zwart staat op winst. Nou zegt dat tegen Marko niet alles. Zo rond tien uur, wil hij nog wel eens opgewekt een flater slaan.

26intPvP2

Na 27 ….. Lxb2 28. Txb2 staat zwart een gezond stuk voor, en als hij wil kan hij ook een formidabeleTf1+ aanval ensceneren (wat je op je klompen kunt aanvoelen omdat die toren op b2 daar wel heel raar staat te staan en omdat de zwarte toren popelt om nare dingen te gaan doen. 28 ….. Lxh3! 29. Dxh3 Tf1+ 30. Kh2 De8 dreigend De5+ en torenwinst ( 31. Dg3? dan even Dh8+ met minstens torenwinst) Maar Marko is even niet wakker meer en speelt27 … De6?? en Peter bewijst even dat hij echt elke week beter wordt, want hij ziet het wèl! 28. Lxe5 gevolgd door 29. g4! De zwarte loper op g4 mag niet weg omdat dan Tf8 valt. En wit heeft zijn stuk weer! Marko schrikt zich natuurlijk een hartverzakking en probeert nog wat nederig pionwerk terug te krijgen voor zijn ooit zo mooie loper. Maar neemt niet weg, de stand is plotsklaps weer volslagen gelijk. “Verrek” denk ik “Hoe kan dat nu? Marko stond toch gewonnen! Nu is het voor Peter toch minstens remise! Of meer, want Peter staat een pion voor. Maar zo’n toreneindspel kan Marko wellicht toch nog wel redden.” Hoe dan ook, mijn voorspellend vermogen blijkt niet meer te zijn wat het geweest is. Peter gaat dit niet verliezen. Hoewel …… bij zet 34 doet Peter een zet die ik er op het eerste oog logisch vind uitzien. Maar …………. op het tweede oog (ook Marko’s oog) helemaal niet goed blijkt te zijn.

26intPvP3

Wit speelt 34 . e5 met de bedoeling om na 35 ….. Txa2 35. e6 + te spelen.Om na 35 …. , Ke7 36. Tc6, Tc2 37. Kg1 te ontdekken dat er iets ernstig is misgegaan.


Plotseling staat wit verloren. De drie zwarte pionnen op de damevleugel zijn veel gevaarlijker dan die pion op e6. En de witte toren op c6 is machteloos. Als hij beweegt gaat of de pion op e6 verloren of de zwarte pionnen komen in beweging. En ook als hij niet beweegt is 37 …. c4 verschrikkelijk. Het duurt nog angstig lang voor Marko echt de konsekwenties doorziet. 37 …. Tc3 38. Kg2 Hij verknoeit het bijna weer. Na zijn zet 38. Txb3 begint Houdini boos te grommen. 38. …. Txc5 en remise is nog lang niet uitgesloten. Maar Peter hoeft ons al eens eerder toegelicht dat hij in het eindspel erg onzeker wordt, en dat blijkt ook nu. In het zicht van haven geeft hij een eventuele remise uit handen bij zet 44. Kg3?. Nu maakt Marko geen fout meer. Zijn vrijpionnen snellen hem vooruit naar de victorie. Bekende toreneindspelstelling na zet 50:

50 …… Th1+   Torenoffertje en de b-pion promoveert. Die zwarte a-pion is een zegen, want ook met een Dame kan het anders nog best wel een beetje lastig worden als die pion er niet is. Maar Marko gebruikt hem alleen maar als wapen achter de hand en ziet kans om met wat vriendschappelijke medewerking van Peter en middels een valletje waar de murw gespeelde Peter intrapt, de witte toren voor joker te zetten en de witte koning met Dame en Koning mat te zetten.  Tot het eindspel een aardige partij van Peter. Al met al een moeizame overwinning van Marko. Wel de door mij voorspelde uitslag, maar geheel anders verlopen dan ik tevoren had gedacht. Eigenlijk twee wonderbaarlijke ontsnappingen. Eerst door Peter. Daarna door Marko die een pijnlijke remise op het nippertje ontliep.

Martin(zwart) maakte gebruik van nonchalance bij Bert. Die – al of niet bewust , waarschijnlijk tot verbijstering van Ron die naast hem zat- een London speelde. Weinig bereikte. Op de 14e zet licht in het nadeel raakte, en op de 15e zet sterk in narigheid verzeilde. Hoewel Martin niet altijd de allersterkste zetten speelde, was de witte stelling slechts kommer en kwel. (twee pionnen achter, hinderlijke zwarte vrijpion). “Eitje!” bemoedigde ik Martin bij de leverworst. Maar Bert was inmiddels klaarwakker, en op zoek naar listen en lagen in de hoop nog wat te kunnen redden van zijn bijna failliete inboedel.

26intMartin1

o.a. 27 …… Pd6 en zwart heeft een gezonde materiële voorsprong. Echter Martin zat te pitten: 27 ….. Lf5? De slechtst denkbare voortzetting, wegens het wonderbaarlijk overzien van een heel simpel zetje. 28. Ld5+ met verlies van het paard op c4. Een mooie zet voor de schaakles voor beginners.Waarschijnlijk van de schrik overzag Martin 3 zetten later nog een simpele witte voortzetting, wat hem nog een pion kostte. Tja, en Bert, inmiddels nog wakkerder, speelt zo’n eindspel met een stuk meer natuurlijk op z’n sloffen naar winst. Dus alweer: Wel de voorspelde uitslag, maar ook hier geheel anders verlopen dan ik tevoren had gedacht. En weer middels een miraculeuze ontsnapping aan een verdiend verlies.

Wonderbaarlijke avond. Bert speelt London, en Ron natuurlijk …… niet! Die doet de lichtelijk beledigende zet 1. a3 !? Weer eens wat anders! Maar Paulis natuurlijk geen beginneling en laat zich niet echt aftroeven. En doet eigenlijk alleen maar normale zetten, die alle Houdini’s goedkeuring kunnen wegdragen. ”

Wit bereikt niks. Na 25 …. Dd8 of 25 … Td2 staat zwart heel lekker volgens mijn geleerde raadsman. Maar wit zwijnt: 25 ….. Dd7? en nu komt de witte stelling toch tot leven. 26. f5 Lh5 ( leuk is hier 26 …. h6!? 27. fxg6? Txh3!! met gauw mat) en na de voor de hand liggende zetten 27. e5 Lxe2 28. Pxe2besluiten onze regionale schaakmeesters tot een remise.

Ron:  “De slotstelling is na Ph5 remise. Ik vond dat Paul goed gespeeld had en bood het dan ook aan. Je kan de partij ook karakteriseren met: Wie kan het beste tegen Lentebok-tapbier dat rijkelijk vloeide 🙂 ?”Paul is met zwart geen moment in gevaar geweest. Echt een wonderbaarlijke ontsnapping is hier misschien te veel gezegd.

Maar alweer sloeg mijn voorspelling nergens op. Het wordt tijd voor een nieuwe cursus “kaart lezen” en “glazen bol- kijken” voor oude waarzeggers. Die moeten hun vak natuurlijk wel bijhouden.

Wit Zwart Uitslag
Bert Kuijer Martin Zwanenveld 1-0
Ron de Vink Paul Verkooijen rem
Marco van Wijk Gerrit van Dok rem
Peter van Putten Marko Bosnjak 0-1
Frank de Geus Afwezig met geldige reden
Stefan Vink Afwezig met geldige reden
Joop Kuijer Niet gespeeld buiten schuld
 Nr Naam Punten Gsp Gw Rm Vl Perc
1 Ron de Vink 388,67 24 13 10 1 75,0
2 Bert Kuijer 360,67 25 13 8 4 68,0
3 Paul Verkooijen 326,67 24 9 10 5 58,3
4 Martin Zwanenveld 283,00 21 9 4 8 52,4
5 Gerrit van Dok 276,17 25 5 12 8 44,0
6 Marko Bosnjak 231,33 19 5 7 7 44,7
7 Frank de Geus 215,00 17 7 4 6 52,9
8 Marco van Wijk 210,67 19 5 3 11 34,2
9 Peter van Putten 154,17 15 3 1 11 23,3
10 Joop Kuijer 84,00 5 0 0 5 0,0
11 Stefan Vink 66,00 5 3 1 1 70,0

Rapid op 8 april

Klein toneelstukje voor drie heren:

Eddy (ernstig): “Bert, waarom vluggeren jullie vanavond?”
Bert (luchtig) : “Daar ga ik niet over. Dat beslist de wedstrijdleider. Als die zegt dat we vanavond vluggeren, dan doen we dat.”
Eddy (ernstig): “Paul, waarom vluggeren jullie vanavond?”
Paul (effen) : “Nou omdat enkele leden zeiden dat ze wel weer eens wilden vluggeren. En als ik me niet vergis, was jij er een van.”
(op de achtergrond moet gegrinnik en geproest hoorbaar zijn)
Eddy (verontwaardigd) : “Dat moet op een ernstig misverstand berusten.”

Van bovenstaande tekst zou een vraagje voor een kwizz kunnen worden afgeleid:
Welke van de onderstaande reacties is juist?:
a. Er bestaan inderdaad voorzitters die zonder blikken of blozen de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van een serieuze schaakvereniging afschuiven op hun lichtzinnige wedstrijdleider.
b. Er bestaan inderdaad wedstrijdleiders die zonder blikken of blozen de waarheid geweld aandoen en verbergen dat ze weer eens geen tijd hadden om een behoorlijke competitieronde aan de computer te ontfutselen.
c. Er bestaan inderdaad schakers die van vluggeren houden en het niet beschouwen als een veredeld gokspelletje, dat een echte schaker hoort te verafschuwen.

Meerdere antwoorden kunnen goed zijn.

Moet daarbij nog even vermeld worden dat tot verbazing van uw verslaggever het een heel gezellige avond bleek te worden.

Enkele opvallende feiten:
– Onze vlugschaker bleek nog geen snelschaker. Als zijn (Marco’s) tegenstanders echt van het begin af incalculeren dat ze mogen gokken, dan komt onze Benjamin er nog niet aan te pas. Wel weer leuk vond ik dat hij, toen hij na 4 partijen (resp. 4 nederlagen) door zijn vader werd opgehaald moeilijk mee te krijgen was en er dus nog lang niet genoeg van had. Kijk, dat is de goede mentaliteit.

– Ons aanstormend talent (Marko) best goede partijen speelde, maar dat feit listig wist te verbergen in zijn eindscore. Daarmee uw verslaggever opzadelend met de opdracht om nu eens echt psychologisch uit te zoeken waar die eigenaardige ineenstorting in gelijke en gewonnen stellingen nu eigenlijk door veroorzaakt wordt.
– Ron en Bert toch weer de besten van ons stel waren. Ron (“ik kan niet vluggeren”) toch weer even beter dan Bert (“ik speel wel aardig, maar tegen het eind verpruts is het wel vaak.”) Die laatste uitspraak onderstreepte hij door op sensationele wijze zijn totaal gewonnen potje tegen Ron te verzieken en zich mat te laten zetten. Ron bevestigde glunderend: “Wat heb ik hier gezwijnd.” Ja, dat kun je wel zeggen! Zelfs wij begrepen dat. Als het gegaan was zoals het had horen te gaan, waren ze beiden op 5.5 uit 7 geeindigd. Nu was Ron toch weer 1 en Bert 2.

– Martin werd derde, en dat had hij vooral te danken aan zijn winst tegen Paul. Dat moet hem erg veel deugd gedaan hebben. Winnen van Paul, dat is een ervaring waar hij tot heden meestal slechts van kon dromen.

– Frank en Gerrit deelden broederlijk de middenmoot. Voor Frank was dat vooral te wijten aan zijn onnodige nederlaag tegen Gerrit. Voor Gerrit was dat vooral te danken aan zijn verdienstelijke overwinning tegen Frank.

– Over Paul moeten we kort zijn. Het kon hem vanavond niet veel schelen. Dus bleef hij onder zijn niveau. Nederlagen tegen Martin en tegen Gerrit, dat is toch op zijn minst verrassend te noemen. Toch maar eens naar de dokter voor die toch nog niet te rechtvaardigen voortijdige senior-moments, die hij in ons vorige verslag zelf al signaleerde.

Het was dus toch leuk. Er werd veel gelachen. Door sommigen althans.
En voor de overigen: de leverworst en de kaas en het bier dat rijkelijk vloeide, vergoedden veel.

Ronde 24 – Bert mept toch nog van zich af.

Vorige week schreef ik dat de kaarten nu wel geschud waren. Dat zal ook wel. Maar toch.

Bert- Ron werd wel een heel venijnig gevecht. Hollands. 1. Pf3 f5 2. e3 Pf6T.g.v. het m.i. niet erg logische 3. Pc3 al van alle databases verdwenen. ( 2.Pc3 of 3.Pc3 hebben meestal de bedoeling om desnoods met een gambiet (Staunton) e4 zo snel mogelijk door te zetten. Maar dat is nu erg onwaarschijnlijk omdat dan 2. e3 puur tempoverlies was. Mij lijkt 3. c4 meer voor de hand liggend. Ron: “Ik speelde voor het eerst in m’n leven Hollands.” (ES: Maar ik zag hem voorheen met door het ‘Hollands’ sterk geïnspireerde varianten tegen het Engels optreden. ) Bert rocheerde lang! Dat komt in het Hollands niet zo vaak voor. Met dus onverholen agressieve bedoelingen. (In bijna alle Hollandse partijen speelt wit g3 en rocheert kort). Ron dacht daarvan te kunnen profiteren door de witte koningsstelling aan te randen door een stukoffer voor te bereiden. Ook agressieve bedoelingen dus. Leuke stelling:

24BertRon1

Voor de toeschouwers: Wie heeft er nu de stelling het beste getaxeerd? Natuurlijk kan wit niet gelijk op a3 slaan wegens 14 …. , Dxc3. Maar wit heeft wat tussenzetten die er niet om liegen. Vanaf nu spelen beide partijen onafgebroken de sterkste zetten, volgens Houdini: 14. d5 !! Nog een pion in de aanbieding! Wie is er hier nu eigenlijk aan het offeren? Knap hoor! 14 …… , Lxd5 (Le7 is ook niet leuk 15. dxe6 dxe6 16. Lc4) 15 De5! met matdreiging Tf7 (wat anders?) En na dit tempowinstje dekt de dame de loper op c3. Dus nu dan maar: eigen schuld dikke bult: 16. bxa3. Maar die dame moet dan wel de loper op c3 kunnen blijven dekken! Kan dat wel? Nu is zwart aan de beurt! 16 ….. d6 17. De1 (de enige) h6 (om Pg5 te voorkomen)

24BertRon2

Na 18. Lb4 (Lb2!?) Dd7 en daarna 19. c4 wordt langzamerhand wel duidelijk dat Ron te weinig heeft voor dat geofferde stuk. ….. Lxf3 (noodzakelijk, want na Lb7 20 Lc2 gaat de d6-pion verloren) 20. gxf3 OK, die pionnenstelling op de rechterflank ziet er uit alsof er sprake is van enig achterstallig onderhoud (ik vermoed dat Gerrit bijv. hier heel erg onrustig van zou worden, maar Bert heeft over het algemeen een positieve kijk op zijn wereld). Er staat wel wat tegenover: een prachtige diagonaal a1-h8 als uitnodiging voor de witte dameloper, en na Lc2 ook een redelijke actieve witte koningsloper, een halfopen d-lijn voor wit, een halfopen e-lijn voor wit, een halfopen g-lijn voor wit, en een kleine materiële voorsprong. Mogelijkheden te over.

Ron: “Ik kon eigenlijk daarna net zo goed opgeven, maar was benieuwd hoe Bert het zou aanpakken. Wat mij verbaasde is dat hij niet simpel torens verdubbelde op de g-lijn nadat hij me gedwongen had tot 19…, Lxf3. Ik hoopte nog op een blunder van zijn kant, maar dat zat er niet in. Tijdnood speelde ook nog een grote rol zoals je gezien hebt”    Zeker!  Want na een wat mindere 32e zet van wit kan zwart nog vechten. Maar er resten nog slechts een handjevol seconden! Zelfs Ron wordt dat te veel. Nou ja, te weinig dus.

24BertRon3

35. Tcc8  (35 …… Tce7 is ook onvoldoende, maar beter) 36. Tg6 (Dd7!?) en Ron hield het voor gezien. Direct overlijden ( 36 . Txh6+ gxh6 37. Dxh6 mat) kan worden voorkomen met De3 maar echt beterschap zit er voor de patiënt niet meer in.

Peter (zwart) viel weer de eer te beurt doelwit te zijn van ons snelschaakkanon Marco. Engels uiteraard. Peter deed dat niet slecht: e5, Pc6, Lc5 en indien ook nog Pf6 gaat alles volgens het boekje. (Nou ja, volgens een van de vele boekjes met medicijnen tegen de Engelse ziekte.) Maar Peter speelde Pg8-e7 wat me wat te sloom lijkt. Neemt niet weg dat zijn stelling bij zet 9 nog heel redelijk is. Doch met een verkeerd plan (Lb4i.p.v. La7 en ruil van de loper tegen Pc3) bereikt hij slechts dat Marco licht in het voordeel komt. (meer invloed in het centrum en een mooi loperpaar) Misschien daarom, maar ook omdat Peter -ooit door schade en schande wijs geworden- meer naar zijn klok dan naar zijn schaakbord kijkt (vertelde hij achteraf timide) , maakt hij een enorme fout bij zet 11. Hij overziet een eenvoudige pionvork en dat kost hem een stuk. Voor hem heel vervelend, voor Marco een feestje. Voor mij ook, want ik kon de stelling leuk gebruiken in mijn boekje met mijn schaaklessen op de Blauwe Morgenster. Onder het diagram vermeldde ik met afkorting : Marco v. Wijk – Peter v. P. , maart 2014.   Afkorting uit mededogen. ( Niet omdat je zo over kriminelen schrijft. )

Na deze elementaire vergissing kwam Peter v. P er niet meer aan te pas. Met klok of zonder klok, dat maakte niet meer uit. Bij zet 23 gaf hij op. Kun je nagaan hoe erg het was. Als zelfs Peter geen lichtpuntjes meer ziet.

Te horen aan de lach van Gerrit was hij wel tevreden met een remise tegen Marko. Te zien aan het gezicht van Marko was hij niet echt tevreden met de remise tegen Gerrit.  Eindeloos analyseren achteraf hoe het nu had gemoeten. “Ik stond toch beter!?” “Haha” lacht Gerrit.

Natuurlijk. Na 1.d4 d5 2.c4 het verderfelijke Pf6, tja, dan kom je met wit vanzelf beter te staan. Ik denk dat G.v.D. ( afkorting nu niet uit mededogen maar als aanduiding van iemand onder ernstige verdenking van immoreel gedrag) die zet speelt om mij ervan te overtuigen dat ik beter kan stoppen met mijn schaakcommentaar op de website. Mijn wijze lessen worden toch direct weer vergeten. Bij zet 15 staat wit veelbelovend. Maar zijn vernuftige schijnoffer levert niet veel op.

24MarkoGerrit1

15. Lxf5? exf5 16. e6 Lh5 17.exd7 Lf7 blijkt erg weinig op te leveren. ( Houdini adviseert 15 a4 Pd5 16. Pxd5 cxd5 17. Tc1 ook met iets beter spel voor wit.) Toch blijft wit steeds een tikje beter staan maar er is wel erg veel techniek nodig om er iets mee aan te vangen. Die heeft Marko (nog) niet voorradig. Hij maakt nergens ernstige fouten en speelt logische zetten. Maar ja tegen gewapend beton valt niet veel uit te richten. Troost voor Marko: Ik heb denk ik wel tien partijen met Gerrit in m’n boekjes staan waarbij ik gedacht heb: “Ik stond toch beter. Waarom kon ik dat nou weer niet winnen!” Het is een ervaring die veel clubgenoten zullen herkennen.

Paul (wit) tegen Martin.   

Siciliaans. Onregelmatig. 1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. c4 !?          Paul: “Zelf een opening geprobeerd die een schaakvriend al 30 jaar speelt, ken alleen de eerste 3 zetten. Vraagje, wat gebeurt er als zwart bij zet 5 Da5 speelt, ik was daar bang voor, maar een vroege dame zet is misschien ook niet goed. Kan je met dat speeltje van jou dat eens uitzoeken.”

Eerst wat statistiek (uit mijn speeltje PB 2014 (Powerbook) ): 3. d4    49104 partijen score wit: 53.3 %   3. Lb5 18104 partijen score wit: 56.6%    3Pc3 9015 partijen score wit: 56.3 %  3. c3 2435 -partijen score wit: 53.8 %     3. d3 (Gerrit?) 938 partijen score wit: 45.5 %

Tenslotte:    3. c4 (Paul & Co) 162 partijen score wit: 45.5 %   Als wit die zet 3. c4 ongestraft kan spelen is het natuurlijk prima. Het vertraagt de bevrijding met d7-d5. Het meest gespeelde antwoord van zwart is dus 3 ….. e6 met de bedoeling zo snel mogelijk toch d5 door te zetten. Hoofdvariant: 4. Pc3 Pf6

24PaulMartin1   Analysediagram 24 PaulMartin

5. Le2 d5 (door 3.c4 i.p.v. 3. d4 heeft wit geen 5. Lg5 achter de hand om d7-d5 te blijven belemmeren) Vraagje: Maar 6. e5 dan? H. vindt 6 ….. Pg4 de beste. Weer een bezwaar van c4 i.p.v. d4 : Er kan geen loper naar f4 om e5 te dekken.  Zwart staat bevredigend. Hoofdvariant: 6. exd5 exd5 7. cxd5 Pxd5 (0.07 Gelijk dus)

Terug naar de echte partij met Martin: 1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. c4 !? d6 !? Moet ook kunnen! Bedoeling zal wel zijn e5 te voorkomen. Wat niet echt nodig is. Wordt dus bijna nooit gespeeld, maar mijn speeltje H. is er niet ontevreden over. 4. Pc3 Pf6 5. d4

24PaulMartin2

Vraagje van Paul : “5 ….. Da5 Is dat wat?” Noch mijn speeltjes, noch ik zien hier een probleem voor wit.  Daarop volgt 6. d5 Pe5 7. Pxe5 dxe5  (6…… Pb4 a3 gevolgd door bijv. Lg5 en het paard moet terug naar a6 omdat de toren op a1 nu gedekt staat. ) Ld3 of Dc2 om e4 te dekken en wit staat beter.

Martin speelt terecht 5 …. , cxd4 6. Pxd4 PB geeft nog ong. 2800 partijen met deze stelling! Het meest gespeelde (en beste) antwoord is nu 6 ….. g6 met een sterk op de Siciliaanse Draak gelijkende stelling. Martin speelt hier echter 6 …. Lg4 (En is daarmee uit de boeken. Bij Houdini staat die zet pas op plaats 8.) Volgens H. is de sterkste nu toch 7. f3 maar Paul’s 7. Le2 is ook niet slecht. Wit staat een fractie beter. Dat wordt meer als Martin besluit bij zet 8 om e5 te spelen. Dat mag dan leuk zijn in bij een Najdorf-variant (Ron) of een Svesnikov (Martin) maar het vervelende is dat er nu een pion op c4 staat. Nog een extra dekking van dat gat op d5 dat natuurlijk een belangrijke rol gaat spelen. Na enkele zetten volgt 12. Pd5

24PaulMartin3

Martin probeert een tempootje in te lassen, maar dat pakt niet goed uit.  12 …. Pa5? Wat doet dat paard hier na dekking van c4? (12 ….. Pxd5!?) 13. b3 Pxd5 14. cxd5 b6 om in ieder geval dat paard nog ergens heen terug te kunnen halen 15. Ld2 Pb7 16. b4 en wit staat beter (meer ruimte). Als zwart daarna dan ook nog verzuimt om direct met Tc7 en Tfc8 de c-lijn te bezetten, doet wit dat voor hem, en bij zet 20. Da6 (Txc7!? Dxc7 21. Tc1 Dd7 22. Da6) is de situatie hopeloos voor zwart. Geen wonder dat “bij gebrek aan goede zetten de slechte vanzelf komen.” Moeiteloos dringen de witte stukken binnen.

24PaulMartin4

24. ……  Pd8?? 25. Pxe7 schaak! Dxe7 26. Txd6 Db7?

24PaulMartin5

27. Txd8 (leuk) Als zwart de toren terugneemt, verliest hij zijn dame. De dame kan nog weg, maar naar e7 en na torenruil blijft zwart een stuk achter en de vrijpion stormt voorwaarts. Zwart geeft op.

Joop (wit) deed het lang redelijk goed tegen Frank.     “Ik had wel eens zoiets gezien, en dacht dat kan ik ook wel eens proberen.”

24JoopFrank1

Na 15. La5 De8 (….. Dc8? 16 Pxde7 met damewinst!) 16. bxa4 kan wit nog lang voort gekund. Maar hier gaf wit gewoon een pion weg met 15. Pc3    Maar OK, kan gebeuren. Erger wordt de situatie bij zet 21. wanneer een enorme misser gelijk een eind maakt aan de onbegrensde aspiraties van onze veelbelovende senior.

24JoopFrank2

21. Tb2?? ( brrr,  die staat in het schootsveld van de loper op g7) Pxf3+ en dat kost een toren op b2! Einde verhaal. Joop rommelde nog een aantal zetten verder, maar ja, tegen een Frank !? Hopeloze zaak dus.

Er viel dus weer genoeg te beleven vanavond. “Aris de Heer een kleine maar gezellige vereniging.