Niks serieus ronde 14. Gewoon even voor de gezelligheid. Vluggertjes. Ik had graag op de uitnodigingen ingegaan om mee te doen, maar ja uw verslaggever had belangrijker werk te doen. Jammer maar helaas.
Er viel weer veel onzin te genieten. Een heel enkele keer ook iets dat op schaken leek.
Meest spectaculair voor de toeschouwer:
– dat Niels het remise hield tegen zijn vader
– dat Martin dacht dat hij met koningsgambiet Gerrit wel even in de war zou kunnen maken, maar zelf de kous op de kop kreeg.
– dat Marko best solide tegen Martin speelde en toen overzag dat die met een paard zijn dame aanviel. De dame kon dus in het kerststalletje, Wat is er toch met die jongen?
– dat Paul een stuk weggaf tegen Gerrit, en daarna totaal geen kans meer kreeg. En in de volgende ronde ook nog van Marco verloor. Wat is er toch met die jongen?
– dat Niels idioot lang stand hield tegen Ron. Die kreeg pas een kans in het pionneneindspel. Waardoor ook duidelijk wordt dat Niels wat moet gaan doen aan eindspeltheorie.
– dat Bert alweer voor avonturier speelt door met zwart al vroeg aan te vallen, nu op Martin's degelijke stelling, en daarbij een kwaliteit offert. Maar daar niets mee bereikt. Martin pareert alles en wint later dientengevolge.
– dat Ron in recordtijd een aanvalsstelling krijgt tegen Martin. Die toch langzamerhand dat loperofferop h7 wel moet kunnen zien aankomen. (de Greek Gift) En dat Ron wel erg lang moet nadenken over de verdere mataanval in 5 zetten, maar die toch nog vindt.
– dat Paul na ronde 2 zichzelf pedagogisch toespreekt en dan herstel vertoont. Hij wint soepel van Marko, En daarna knap een zeer ingewikkeld potje van Bert. Er is dus wel wat met die jongen, maar het is niet ernstig.
– dat Marco verliest tegen Niels, die ineens weer heel solide speelt.
– dat Niels dat niet doet tegen Martin, want hij geeft al gauw een stuk weg. Tegen Martin kan hij zich dat echter wel veroorloven, want die laat zich mat zetten achter de paaltjes.
– dat Gerrit toch nog wel iets verliest vanavond. Marko maakt hem duidelijk dat diens hobby-opzet met e4,c4 en d3 wel degelijk grote bezwaren kan hebben: een gat op d4, en een zwakke pion op d3. Maar iedereen begrijpt dat dit lesje Gerrit's hobby niet zal veranderen.
– dat Jasper van Bert ook een lesje krijgt: oppassen met open lijnen en diagonalen. Middels een torenoffer gaat Jasper pardoes mat.
– dat Gerrit tegen Bert weer eens laat zien dat je tegen hem een pionneneindspel met 1 pion meer niet zomaar wint. Felloos houdt hij de oppostie vast. Dus pat! (Ook leuk leermoment voor ene Niels.)
– dat Marco bijna gewonnen staat tegen Martin! Maar helaas niet genoeg tijd meer heeft, en Martin dus listig remise aanbiedt.
– En dat Gerrit's behoudende stijl en huidige topvorm geen effect heeft tegen Ron. Die combineert hem van het bord. Iedereen weet inmiddels: Gerrit moet je opknappen met echt rekenwerk. Daar kan hij niet goed tegen. Maar vaak lukt dat niet.
– dat laat op de avond Marco wakkerder is dan Paul. Die na zorgeloos verliezen van een kwaliteit en later 2 pionnen totaal geen kans meer heeft tegen ons jeugdtalent.
– dat Niels tegen Jasper een dame verblundert. Jasper's eerdere uitspraak van vanavond : "Ik kan niks." moet genuanceerd worden.
– dat een ronde later echter Marco tegen Gerrit kansloos is
– dat Bert tamelijk kansloos van Ron verliest.
– dat Marko laat op de avond zonder te spelen Niels remise toestaat, omdat hij anders te laat bij zijn vriendin moet aankloppen en dan de deur gesloten vindt.
– dat onze slechte vluggertjesspeler vanavond alles (ALLES) wint.
– dat uit de eindstand blijkt dat alleen Ron boven de rest uitsteeg. (Gelukkig maar, want zijn zelfvertrouwen kon na vorige maandag deze medicatie goed gebruiken.)
– en dat veel anderen vanavond aan elkaar gewaagd waren.
– dat men duidelijk veel plezier had.
Eindstand:
1. Ron 9 uit 9
2. Gerrit !! 5,5
3. Martin! 4,5`
4/5 Paul 4
Bert 4
6. Marko 3,5
7. Niels 3
8. Marco 2,5
9. Jasper 1
Prettige feestdagen!!
Uit en naar aanleiding van een mail van Ron:
Marko B had beloofd de Pirc met d6 te spelen. Ik probeerde tegen hem de ‘150 attack’ wat werkelijk van een leien dakje ging en als volgt:
1. e4, d6 2. d4, Pf6 3. Pc3, g6 4. Pf3, Lg7 5. Le3, 0-0 5. Dd2,
b6!? (niet de sterkste denk ik) (ES: 6. .. c6!? 6. .. a6 !? ) 6. Lh6, Lb7 7. Lxg7, Kxg7 8. Ld3, Pbd7 9. e5!, Pd5 10. Pe4, dxe5 11. dxe5, e6 12. h4 (het plan voor wit is makkelijk),
13. .. Pe7 (blokkeren met h5 lijkt aangewezen, maar ook dan houdt wit aanval, terwijl de zwarte tegenaanval niet op gang komt.) ( ES: .. f5!?) 13. h5, Pf5 14. hxg6, hxg6
15. g4 en het is uit.
Tegen Martin koos ik voor 1. d4 omdat hij nog altijd moeite heeft met de London opstelling weet ik. Waarom zoekt hij niet naar een bevredigende variant? Het werd een leuk miniatuurtje.
1. d4, Pf6 2. Pf3, e6 3. Lf4, Lb4? (lokt alleen maar gewenste c3 uit) 4. c3, La5!? (loper heeft hier niets te zoeken, Ld6 of Le7 is beter)
5. Pbd2, 0-0 (staat mij zomaar e4 toe) 6. e4, d5 7. e5, Pfd7 (in de geest van het Frans maar hier niet goed) 8. Ld3, c5?
9. Lxh7+!! (ES: the Greek Gift, voor Colle-spelers t/m zet 16 gesneden koek) , Kxh7 10. Pg5+, Kg8 (ES: 10…., Kg6 is vreemd genoeg soms nog de beste, maar hier niet) 11. Dh5, Te8 12. Dxf7+ (!) , Kh8 13. Dh5+, Kg8 14. Dh7+, Kf8 15. Dh8+, Ke7 16. Dxg7 mat! (omdat wit op de 12e zet pion f7 heeft opgeruimd)
De witspelers kozen tegen mij bijna allemaal e4 waarop ik mijn vertrouwde Siciliaans kon spelen. Tegen Gerrit koos ik daarbij voor 2…, e6 omdat hij geen 3. d4 speelt en ik dan direct d5 kan spelen met lekker spel voor zwart. Gerrit heeft de hele partij vreselijk gedrukt gestaan, al werd hij wel verassend 2e met 5 ½ uit 9.
Tegen Bert eveneens een miniatuurtje. 1. e4, c5 2. Pf3, d6 3. d4, cxd4 4. Pxd4, Pf6 5. Pc3, a6
6. Lc4 (de Fischer variant, Paul had 6. Lg5 tegen mij gekozen maar bereikte niets en kwam materiaal achter) e6! 7. 0-0, b5
8. Ld3!? (wit kan gewoon Lb3 spelen omdat de pionwinst na 9…, b4 dan niet goed voor zwart is, Bert heeft dat in een normale partij al eens tegen mij bewezen) 8…., Le7 9. Le3, Lb7 9. f4, b4 (nu kan het wel)
9. e5 (scherp zoals van Bert te verwachten valt) 9…, bxc3 10. exf6, Lxf6
11. Pxe6? (Bert mist dat Th8 gedekt wordt door de loper), fxe6 (De7 is misschien nog sterker) 12. Dh5, g6 13. Lxg6, hxg6 (helaas de toren staat gedekt) 14. Dxg6+, Ke7 15. f5
Tg8 16. Dh5, Txg2 (oeps, 0-1).
En in latere mail: :"Ik ga er weer voor. De 9 uit 9 gaf mij een boost. Ik heb gisteren maar liefst 6 schaakboeken gekocht."