Vluggertjes onder de kerstboom

Niks  serieus ronde 14. Gewoon even voor de gezelligheid. Vluggertjes. Ik had graag op de uitnodigingen ingegaan om mee te doen, maar ja uw verslaggever had belangrijker werk te doen. Jammer maar helaas.

Er viel weer veel onzin te genieten. Een heel enkele keer ook iets dat op schaken leek.

Meest spectaculair voor de toeschouwer:

– dat Niels het remise hield tegen zijn vader

– dat Martin dacht dat hij met koningsgambiet Gerrit wel even in de war zou kunnen maken, maar zelf de kous op de kop kreeg.

– dat Marko best solide tegen Martin speelde en toen overzag dat die met een paard zijn dame aanviel. De dame kon dus in het kerststalletje, Wat is er toch met die jongen?

– dat Paul een stuk weggaf tegen Gerrit, en daarna totaal geen kans meer kreeg. En in de volgende ronde ook nog van Marco verloor. Wat is er toch met die jongen?

– dat Niels idioot lang stand hield tegen Ron. Die kreeg pas een kans in het pionneneindspel. Waardoor ook duidelijk wordt dat Niels wat moet gaan doen aan eindspeltheorie.

– dat Bert alweer voor avonturier speelt door met zwart al vroeg aan te vallen, nu op Martin's degelijke stelling, en daarbij een kwaliteit offert. Maar daar niets mee bereikt. Martin pareert alles en wint later dientengevolge.

– dat Ron in recordtijd een aanvalsstelling krijgt tegen Martin.  Die toch langzamerhand dat loperofferop h7 wel moet kunnen zien aankomen. (de Greek Gift) En dat Ron wel erg lang moet nadenken over de verdere mataanval in 5 zetten, maar die toch nog vindt.

– dat Paul na ronde 2 zichzelf pedagogisch toespreekt en dan herstel vertoont. Hij wint soepel van Marko, En daarna knap een zeer ingewikkeld potje van Bert. Er is dus wel wat met die jongen, maar het is niet ernstig.

–  dat Marco verliest tegen Niels, die ineens weer heel solide speelt.

–  dat Niels dat niet doet tegen Martin, want hij geeft al gauw een stuk weg. Tegen Martin kan hij zich dat echter wel veroorloven, want die laat zich mat zetten achter de paaltjes.

–  dat Gerrit toch nog wel iets verliest vanavond.  Marko maakt hem duidelijk dat diens hobby-opzet met e4,c4 en d3 wel degelijk grote  bezwaren kan hebben: een gat op d4, en een zwakke pion op d3. Maar iedereen begrijpt dat dit lesje Gerrit's hobby niet zal veranderen.

– dat Jasper van Bert ook een lesje krijgt: oppassen met open lijnen en diagonalen. Middels een torenoffer gaat Jasper pardoes mat.

– dat Gerrit tegen Bert weer eens laat zien dat je tegen hem een pionneneindspel met 1 pion meer niet zomaar wint. Felloos houdt hij de oppostie vast. Dus pat!  (Ook leuk leermoment voor ene Niels.)

– dat Marco bijna gewonnen staat tegen  Martin! Maar helaas niet genoeg tijd meer heeft, en Martin dus listig remise aanbiedt.

– En dat Gerrit's behoudende stijl en huidige topvorm geen effect heeft tegen Ron. Die combineert hem van het bord. Iedereen weet inmiddels: Gerrit moet je opknappen met echt rekenwerk. Daar kan hij niet goed tegen. Maar vaak lukt dat niet.

–  dat laat op de avond  Marco wakkerder is dan Paul.  Die na zorgeloos verliezen van een kwaliteit en later 2 pionnen totaal geen kans meer heeft tegen ons jeugdtalent.

–  dat Niels tegen Jasper een dame verblundert.  Jasper's eerdere uitspraak van vanavond :  "Ik kan niks." moet genuanceerd worden.

–  dat een ronde later echter Marco tegen Gerrit kansloos is

–  dat Bert tamelijk kansloos van Ron verliest.

–  dat Marko laat op de avond zonder te spelen Niels remise toestaat, omdat hij anders te laat bij zijn vriendin moet aankloppen en dan de deur gesloten vindt.

–  dat onze slechte vluggertjesspeler vanavond alles (ALLES) wint.

–  dat uit de eindstand blijkt dat alleen Ron boven de rest uitsteeg. (Gelukkig maar, want zijn zelfvertrouwen kon na vorige maandag deze medicatie goed gebruiken.)

– en dat veel anderen vanavond aan elkaar gewaagd waren.

– dat men duidelijk veel plezier had.

 

Eindstand:

1.            Ron                      9             uit 9

2.            Gerrit !!               5,5        

3.            Martin!                4,5`       

4/5         Paul                      4            

               Bert                      4

6.            Marko                  3,5

7.            Niels                    3

8.            Marco                  2,5

9.            Jasper                  1

Prettige feestdagen!!

 

 

Uit en naar aanleiding van een mail van Ron:

Marko B had beloofd de Pirc met d6 te spelen. Ik probeerde tegen hem de ‘150 attack’ wat werkelijk van een leien dakje ging en als volgt:

1. e4, d6 2. d4, Pf6 3. Pc3, g6 4. Pf3, Lg7 5. Le3, 0-0 5. Dd2,

Vlug1  Vlug1

b6!? (niet de sterkste denk ik) (ES: 6. .. c6!?  6. .. a6  !? )  6. Lh6, Lb7 7. Lxg7, Kxg7 8. Ld3, Pbd7 9. e5!, Pd5 10. Pe4, dxe5 11. dxe5, e6 12. h4 (het plan voor wit is makkelijk),

Vlug2 Vlug2

13.  ..  Pe7 (blokkeren met h5 lijkt aangewezen, maar ook dan houdt wit aanval, terwijl de zwarte tegenaanval niet op gang komt.)   ( ES: ..  f5!?) 13. h5, Pf5 14. hxg6, hxg6

Vlug3 Vlug3

15. g4 en het is uit.

Tegen Martin koos ik voor 1. d4 omdat hij nog altijd moeite heeft met de London opstelling weet ik. Waarom zoekt hij niet naar een bevredigende variant? Het werd een leuk miniatuurtje.

1. d4, Pf6 2. Pf3, e6 3. Lf4, Lb4? (lokt alleen maar gewenste c3 uit)  4. c3, La5!? (loper heeft hier niets te zoeken, Ld6 of Le7 is beter)

Vlug4   Vlug4

5. Pbd2, 0-0 (staat mij zomaar e4 toe) 6. e4, d5 7. e5, Pfd7 (in de geest van het Frans maar hier niet goed) 8. Ld3, c5?

Vlug5  Vlug5

 9. Lxh7+!!   (ES: the Greek Gift, voor Colle-spelers t/m zet 16  gesneden koek) , Kxh7 10. Pg5+, Kg8 (ES: 10…., Kg6 is vreemd genoeg soms nog de beste, maar  hier niet) 11. Dh5, Te8 12. Dxf7+ (!) , Kh8 13. Dh5+, Kg8 14. Dh7+, Kf8 15. Dh8+, Ke7 16. Dxg7 mat! (omdat wit op de 12e zet pion f7 heeft opgeruimd)

 De witspelers kozen tegen mij bijna allemaal e4 waarop ik mijn vertrouwde Siciliaans kon spelen. Tegen Gerrit koos ik daarbij voor 2…, e6 omdat hij geen 3. d4 speelt en ik dan direct d5 kan spelen met lekker spel voor zwart. Gerrit heeft de hele partij vreselijk gedrukt gestaan, al werd hij wel verassend 2e met 5 ½ uit 9.  

Tegen Bert eveneens een miniatuurtje. 1. e4, c5 2. Pf3, d6 3. d4, cxd4 4. Pxd4, Pf6 5. Pc3, a6

Vlug6 Vlug6

6. Lc4 (de Fischer variant, Paul had 6. Lg5 tegen mij gekozen maar bereikte niets en kwam materiaal achter) e6! 7. 0-0, b5

Vlug7 Vlug7

8. Ld3!? (wit kan gewoon Lb3 spelen omdat de pionwinst na 9…, b4 dan niet goed voor zwart is,  Bert heeft dat in een normale partij al eens tegen mij bewezen) 8…., Le7 9. Le3, Lb7 9. f4, b4 (nu kan het wel)

Vlug8 Vlug8

9. e5 (scherp zoals van Bert te verwachten valt)  9…, bxc3 10. exf6, Lxf6

Vlug9 Vlug9

11. Pxe6? (Bert mist dat Th8 gedekt wordt door de loper), fxe6 (De7 is misschien nog sterker) 12. Dh5, g6 13. Lxg6, hxg6 (helaas de toren staat gedekt) 14. Dxg6+, Ke7 15. f5

Vlug10 Vlug10

Tg8 16. Dh5, Txg2 (oeps, 0-1).

En in latere mail:  :"Ik ga er weer voor. De 9 uit 9 gaf mij een boost. Ik heb gisteren maar liefst 6 schaakboeken gekocht."

En toen kwamen de veermannen.

Volendam 2, een makkie.  Na 3 ronden Aris de Heer fier op de eerste plaats. Volendam 2 nogal smadelijk op de 8e en laatste plaats.

Hoeveel Veermannen hebben ze daar in dat vissersdorp?

Het begin viel een beetje tegen. Het leken wel palingen. Ze glibberden aan het begin van de avond een beetje uit onze vingers. Het moet gezegd: we konden er even geen kop of staart aan vinden. Gerrit verliest een pion (diagram1) , Martin ook al gauw (diagram2) , Ron ook(diagram3) , en Niels ook(diagram4). Ach, het zal zo' n vaart niet lopen. Die van ons zijn allemaal best in staat om een beetje in troebel water te gaan vissen. Op den duur zullen die Volendammers toch best wel een harde dobber aan ze krijgen. En Marko en Jos en Paul en Bert hebben we ook nog in de bun. Ook geen ondermaatse jongens. Nou ja, Jos eigenlijk niet, want die biedt na 8 zetten al remise aan.

(Foto's groter, klik er 1 of 2x op!    Terug met <-   )

4ExtJosWEB    4ExtJos

Hij had zich een beetje voorbereid. Maar zijn Veerman bleek nog andere visschotels in zijn kraam te hebben, en presenteerde er een die Jos lang zo smakelijk niet vond. Die wist dat dit een lange avond ging worden met weinig hoogtepunten. En daar had hij nu even helemaal geen zin in. Hij had de vorige avond maar vier uur geslapen en vreesde onderweg over zijn bordje zeebanket in slaap te gaan vallen. Vandaar! Nou ja, toch vast een halfje. Bij Jos hoop je natuurlijk altijd stiekem op een grotere vangst, maar je moet natuurlijk wel incalculeren dat er ook quota bestaan. We moeten reëel blijven.

En kijk, we hadden het over troebel water.

4ExtGerritWEB4ExtGerrit

Gerrit's Veerman is zo blij met zijn pion dat hij even niet merkt dat Gerrit bezig is met een simpele penning een dame aan de haak te slaan. (diagram5) Zie je wel. Ach die anderen krijgen ook nog wel beet. Kwestie van tijd.

Nu nog maar even kijken bij Marko. Zijn tegenstander heeft niet eens een elo. Maar zo op het oog redt hij het toch nog even redelijk tegen onze belofte voor de toekomst. (Die inmiddels toch wel een elo verdient van rond de 1600. Dat zal hij dit jaar toch echt wel waard worden.) Kijk nu gaat het gebeuren!

4ExtMarkoWEB4extMarko

Marko gaat nu zijn netten uitwerpen. Daar ga ik even langer naast staan, daar moet ik even haring of kuit van hebben. Ja leuk. Heel leuk. Maar …. Maar …. Hoewel ….  O jee ….   Het zal toch niet….  Waarom heeft hij niet eerst gerocheerd? Volgens mij is hij te vroeg uitgevaren. Hij had even een beter tij moeten afwachten. De lucht wordt zwart. Ik zie een storm in aantocht. Hij mag blij zijn dat ik niet in zijn vaarwater zit. Liep hij gelijk uit het roer. (diagram6) Maar ach, misschien ziet zijn tegenstander het niet.  Die is natuurlijk nog niet zo'n ervaren sportvisser als ik.  Hoewel, die is ook zo jong niet meer. Misschien vroeger wel vaak een hengeltje uitgeworpen, daarna een poosje geen tijd gehad. Daarom geen Elo. En misschien ziet ons aanstormend talent wel meer dan ik. (Die indruk heb ik toch wel vaak.)  Maar hier word ik wel te zenuwachtig van. Ik ga eerst maar even ergens anders mijn licht opsteken.

4ExtRonWEB 4extRon

Ron heeft nog steeds geen goede stek gevonden. Voor zijn koning. Die voelt zich anders in de opening al gauw als een vis in het water, maar vanavond echt nog lang niet.

Paul heeft wit. Dat valt aan de stelling niet af te zien. Het is geen vlees en geen vis. (diagram 7) Martin en Niels blijven nog steeds een beetje achter het net vissen.

Is er dan nergens licht?  Even proberen imaginair de komende vangst te wegen: Ik zit nu op 5-2 voor die gasten.

Gelukkig. Daar schemert iets. Ik zie een baken! Eindelijk. Bert is het baken. Die is nu alweer bezig zijn imago als dicht -bij- de- thuishaven-blijven- laveerder op te poetsen. Die zoekt nu alweer het avontuur van verre, minder bekende visgronden! Tjonge, wat een leuk stukoffer! (diagram8)

Dus 5-3 voor die Volendamse vloot. Wat gaat dat worden. Zal ik pastoor Berkhout even bellen? Daar heb ik twee weken geleden op een verjaardag een hele avond gezellig mee zitten praten. U weet wel, die was na die afschuwelijke brand in Volendam vrijwel dagelijks op de televisie. Die weet wel hoe je Volendammers het beste kunt benaderen. En heeft ervaring met rampen. Maar ja. Het is daar nu eigenlijk al te laat voor. Afwachten maar. Vast aan mijn verhaaltje beginnen. En nog maar een cognacje.

Maar in de verte loeit de misthoorn.

Marko zag dus helaas niet meer dan zijn wepmeester en wordt in het zuur gezet en daarna ingeblikt! Wat een geknoei! Hoezo 1600 Elo? (diagram8b)

Niels had in het eindspel misschien nog voor remise kunnen zwemmen, maar vergeet zijn zwemvest, en gaat kopje onder. (diagram9)

Martin knokt, maar het lijkt alleen maar beroerder te worden. De  pion achter wordt een kwaliteit achter.  Maar gelukkig, zijn Veerman probeert het te lang met een sleepnet. En dat werkt niet echt. Te veel bijvangst. Dus misschien toch nog een kansje. (diagram10)

Paul's botter dreigt aan de grond te lopen. Hij let niet goed op. Ziet een mooie vaargeul die er niet is. Zijn stukken zitten bijna roerloos op elkaar als haringen in een tonnetje. En welja, daar is nog een verliespunt. (diagram 11)

Gelukkig, ons baken blijft wel licht uitstralen. Als we gaan winnen is hij de man van de match.  Niet omdat hij het nu nog moeilijk heeft. Bert's  tegenstander staat na 11 zetten slecht en na 15 zetten totaal verloren. Dat ziet iedereen. Enige vraag die mij rest: Waarom schaakt iemand met een Elo van 1717 daarna nog door? Let op zijn f-toren. Hij kan nu echt geen vin meer verroeren. (diagram12)  En … het is nu wel duidelijk: we gaan niet winnen. Het staat nu 3,5-2,5 voor de bezoekers en bij Martin zit er echt geen winst in en bij Ron al helemaal niet. Zwart gaat nu boter bij de vis eisen. Het wordt dus 5,5- 2,5 of misschien als Martin's  Veerman toch de koers te veel bakboord blijft aanhouden dan op z'n mooist 5-3 .  

En dat wordt het. Voor Ron gold vanavond eerst nog Heijermans'   'de vis wordt duur betaald', maar aan het eind van de avond was de vis zelfs uitverkocht..
(diagram 13)  Maar Martin's tegenstander deed wel alles voor een goede vangst, maar ving tenslotte bot. 'Slechts' remise!

4ExtMartinWEB

Wat een afgang voor ons. Nee voor ons beslist geen vlaggetjesdag vandaag!

Reden? Onderschatting, bij Ron? Gebrek aan wedstrijdritme bij Marko? Gebrek aan ervaring bij Niels? Gebrek aan slaap bij Jos? Te veel drukte op het werk: Paul. Idem een beetje bij Martin?

Ron schreef ons in een mail dat we nog steeds kampioen kunnen worden. Moeten we alleen even winnen van de concurrenten. Maar ja. Als we tegen die vismannen al niet op kunnen, hoe moet dat dan wel op 8 februari. Dan krijgen we echt de kaasboeren in huis!
Dus geen clubavonden meer overslaan, lekker op tijd naar bed, andere baan zoeken, en vooral de tegenstander op waarde schatten!

En Volendam ….  Jullie hoeven echt niet naar complimentjes te vissen.

4ExtTuypWEB

Man of the match: Tuyp.   Die moeten jullie in ere houden. Het valt me  zwaar om het te zeggen, maar  jullie overwinning was dik verdiend! Neem er thuis nog een Volendammer Bittertje op, gezellig op de bank met je lekkerbekje. En geniet ervan als het leven af en toe iets moois te bieden heeft.

Diagrammen:


Diagr1 diagram1

Gerrit (zwart) verliest al vroeg een pion. Die had de loper op g2 even over het hoofd gezien.

9. .. Tb8 10. Dxc4

Diagr2 diagram2

Martin verliest al vroeg een pion. 14. Dxd6 dat zou niet erg zijn na 14. .. b5  15. Dxc6  bxc4 16. Lxc4, en ook niet  na het gespeelde 14. ..  Pd4  15. Ld3 maar wel na 15 ….  Dxd6?  (Tc8!?)

Diagr3 diagram3

Ron verliest al vroeg een pion. En hoe? Een drama! 5. e4????  (terwijl bij Ron toch Lf4 (!?) aan het hart gebakken zit. En hij het vervolg tot zet 8 normaal gesproken gemakkelijk zou bedenken.  Het is simple comme bonjour. ) 5. .. Pg4! Hier moet onze openingenspecialist  zich een ongeluk zijn geschrokken, want zoals hij zelf in een mailtje opmerkt,  hier had hij al kunnen opgeven. 6. Pfd4 Pxf2! 7. Kxf2 Df6+ 8. Df3 Lxd4+.

Diagr4 diagram4

Niels verliest al vroeg een pion. 16. b4? ( Met zo'n tegenaanval moet je altijd heel voorzichtig zijn. Je bent een tempo achter. Dat moet goed uitgerekend. Hier klopt het dus niet!) 16. .. Lxb4! 17. axb4 bxc4

Diagr5 Diagr5

Gerrit slaat een dame aan de haak. 12. Lg2?? (Lxd7+! Dxd7  13. 0-0!) Lb4

Diagr6Diagram6

Waarom is het zo droevig bij Marko? Wit heeft een enorme achterstand in ontwikkeling. Eigen schuld!

Hij kan hier hoogstens nog  proberen 12. Ld3 ( Le2 Td8 is ook al niks meer) Te8! (Dxb2 13. 0-0 en even in veiligheid) Kf1 en verder maar bidden. Maar 12. c3? maakt het alleen maar nog erger. Nog meer achterstand. 12. .. Lf5 (Te8+ !?)  13. Dd6? Tfe8+ 14. Le2 Te6 en alles stort in elkaar. Om met Ron te spreken: Brrrrrr. En ik nog maar hopen dat zijn tegenstander het allemaal niet zag. Haha. Die speelde het foutloos uit.

Diagr7 diagram7

Bij Paul (wit) geen vlees en geen vis. Het wachten is op een doorbraak. Dat kan nog wel even duren.

Diagr8diagram8

Bij Baken Bert staat het al goed. Maar het mooie is nu 15. .. Lxg2!! en dat komt hard aan. ( 16. Kxg2 Dg5+ 17. Kh1 Df4 18. Kg2 Dxh2+ 19. Kf3 Dh3+ 20. Ke4 Df5+ 21. Ke3 Df4 mat ) Vanaf nu is Keizer (ja die heb je er ook nog veel) volledig de kluts kwijt. Maar tot zijn troost, ook met kluts zou het een drama geworden zijn.

Diagr8b   diagram8a

Marko in het zuur gezet.  Zwart kan al een poosje op d1 slaan, maar stelt dat treiterig gewoon steeds nog even uit. 18. .. Dg5+ Nu staat ook het paard op b5 en prise. Daar gaat een tweede stuk. Marko geeft op.

Diagr9 diagram9

Gebrek aan kennis? Gebrek aan ervaring? Niels moet  zijn toren op de c-lijn maar heen en weer gaan spelen en dan maar afwachten wat er op de koningsvleugel gebeurt. Hij heeft nog een kans. Als die zwarte toren maar niet van c1 weg kan. 36. Kg4?? Ja dat is een heel slechte! ( Tc7!? Kg2!? enz.)  Tg1+ ! Hopelijk weet Niels dat vanaf heden. Hij zal het zeker nog vaak tegenkomen.

Diagr10 diagram10

Martins tegenstander laat op vele plaatsen zijn voordeel langzaam glippen. Hier bijv. : 46. a3?  (Ta6! g6 (slaan op a2 kan even niet wegens 47. Txb4!) en pas nu 47. a3! en de loper moet de dekking van pion a5 opgeven, en die gaat dus verloren.)  46. .. Lc5! en Martin leeft nog, wegens aanval op toren+ aanval op f2!

Diagr11 diagram 11

Paul's laatste zet was 26. Pc5??  Hij zag een vaargeul die er helemaal niet was. Dus liep hij aan de grond. 26. .. Pxc5  27. dxc5 Lxc5  en wit mag niet terugnemen  omdat dan de toren op b1 geslagen wordt. Maar, had hij bedacht, 28. Lxd5, en als zwart met pion e6 op d5 terugslaat  (wat zelfs niet eens hoeft, zwart kan ook Lxf2 spelen en daarna met de toren op d5 slaan) had hij 29. Te8 Txe8 30. De8 mat in het hoofd. Maar even niet gezien dat 30. …  Lf8 het mat opheft.

Diagr12 diagram 12

Bij Bert kan wit geen vin meer verroeren. Ik had die witte rommel al lang bij het visafval gedeponeerd.

Diagr13  diagram 13

Voor Ron is de vis uitverkocht.  Zwart gebruikt zijn oppermachtige stelling om bijna  alle stukken te ruilen en een pionneneindspel over te houden met 2 pionnen meer. Eenvoudig, maar doeltreffend.

26. .. Dxe1+ 27. Dxe1 Tf1 28. Dxf1 Txf1+ 29. Kc2 Th1 30. Txh1 Lxh1

Ron: "Helaas deed mijn tegenstander het daarna (na zet 10) allemaal erg goed, gaf me feitelijk geen kans meer om enig spel te krijgen, hij ruilde geen dames en mijn koning bleef lastig in het midden. Brrrr."

 

 

14-12-2015

Aris de Heer

 – 

Volendam 2

3 – 5

1

 

Jos Lohmann

 1959

 – 

 

Henk Veerman

 1680

½-½

2

 

Ron de Vink

 1924

 – 

 

Nico Koning

 1742

0-1

3

 

Bert Kuijer

 1830

 – 

 

Hans Keizer

 1717

1-0

4

 

Paul Verkooijen

 1735

 – 

 

Crelis Molenaar

 1757

0-1

5

 

Martin Zwaneveld

 1696

 – 

 

Jan Veerman

 1674

½-½

6

 

Niels Kuijer

 

 – 

 

Martijn Veerman

 1571

0-1

7

 

Gerrit van Dok

 1628

 – 

 

Gerard Veerman

 1325

1-0

8

 

Marko Bosnjak

 1493

 – 

 

Piet Tuijp

 

0-1

 

 1752

 

 1638

 

 

 

 

 

 

 

stand na ronde 12

 

 

Overzicht voor ronde 12, gespeeld op 11 december 2015

Wit

 

Zwart

Uitslag

Bert Kuijer

Marco van Wijk

1-0

Ron de Vink

Sven Damen

1-0

Martin Zwanenveld

Jos Lohmann

0-1

Jasper Ittmann

Gerrit van Dok

0-1

Niels Kuijer

Afwezig met geldige reden

 

Joop Kuijer

Afwezig met geldige reden

 

Marko Bosnjak

Afwezig met geldige reden

 

Paul Verkooijen

Afwezig met geldige reden

 

Frank de Geus

Afwezig met geldige reden

 

Peter van Putten

Afwezig met geldige reden

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 12

Nr

Naam

Punten

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

158,33

12

8

4

0

83,3

2

Ron de Vink

143,50

12

8

2

2

75,0

3

Paul Verkooijen

130,67

9

3

5

1

61,1

4

Gerrit van Dok

129,33

12

6

3

3

62,5

5

Martin Zwanenveld

109,33

11

4

3

4

50,0

6

Frank de Geus

97,50

6

3

1

2

58,3

7

Niels Kuijer

94,00

10

4

0

6

40,0

8

Marco van Wijk

86,33

10

3

1

6

35,0

9

Sven Damen

76,17

7

2

0

5

28,6

10

Jasper Ittmann

71,00

11

2

1

8

22,7

11

Marko Bosnjak

70,33

6

3

0

3

50,0

12

Jos Lohmann

51,67

3

1

1

1

50,0

13

Joop Kuijer

36,33

4

0

0

4

0,0

14

Peter van Putten

14,00

0

0

0

0

0,0

 

Ronde 12

Ik kwam wat later aan. Om 20.45. En toen stond Jasper Glimlach al buiten voor de deur. Stralend kwam hij op me af : "Ik heb al verloren!!. Mijn notatieboekje ligt binnen nog op tafel."

Aldaar kon ik vaststellen dat er voor Gerrit zo ook (alweer) niet veel gein aan is: Na een onduidelijke 14e zet van wit krijgt zwart een pion cadeau, en  spoedig een gratis mogelijkheid om wit aan een dubbelpion te helpen.

12Jasper1          12Jasper1

14.Pg5?   (Wat kan hier nu de diep verborgen bedoeling van zijn?    1e  die kan zo weer worden verjaagd met h6         2e  het geeft een pion weg)      Dxd4 (hartelijk dank) 15.Dxd4 Pxd4 16.Tad1 Pxb3 (hartelijk dank) 17.axb3  Nou, zoiets kun je aan Gerrit verder wel overlaten. Natuurlijk lekker stukken ruilen (waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan?), nog een pionnetje consumeren en dan snel dat eindspelletje even uitspelen. Denken is voor hem daarbij niet nodig. De rest van de avond kon hij kijken bij de schakers die hun hersens meer nodig hadden vanavond.

Vreemd genoeg was dat even het geval bij Ron tegen Sven. Omdat ons wandelende openingenboek zich ongelofelijk vergiste bij zijn 10e zet. Of wilde hij gewoon aardig zijn? Waarschijnlijk om onze veelbelovende jeugd het idee te geven dat ze tegen onze top toch niet per definitie kansloos zijn. Dat moet het wel geweest zijn.

12Sven1 12Sven1

10. Lxc4??? (Pxc4!) Pb6! 11. Ld3 Pxd4 (ook hier: hartelijk dank) 12. Pxd4 Dxd4 En nu moet onze ex-kampioen gaan nadenken. Want een vriendelijk aansporend gebaar is één ding, maar niet van ze winnen dat kan natuurlijk helemaal niet.

Maar na zet 15.  wordt het Sven al te moeilijk.

12Sven2 12Sven2

15. Dxc7? (Td1!?) en nu had Sven met 15. .. Ld7!  16. Dxb6 Dxd3 een nette stelling overgehouden en daarmee Ron nog veel hoofdbrekens en hoofdschuddens bezorgd. Maar na Sven's 15. … Dxd3? 16. Dxe7! kon er bij Ron wel weer een lachje af. Omdat de witte zwartveldige loper veel positiever de wereld inkijkt dan de zwarte witveldige, omdat rond de zwarte koning de zwarte velden kwetsbaar zijn (en dat wordt er niet beter op als Sven later ook nog 17. .. h5?  speelt) , omdat de pion op e5 zowiezo lastig is, enz. (Denk ik maar.)

De stelling na 18 …  Te8 geeft na afloop aanleiding tot wat nafilosoferen. Iedereen voelt op zijn klompen aan dat dit gewonnen is voor wit. Maar nog even kijken hoe en hoe vlug.

12Sven3 12Sven3

De dreiging is ergens kwaliteitsoffer Txd5 en een dame naar f6.

 Als toeschouwer denk ik nog: simpel 19. Tad1, Df5 20. Tfe1 (even e5 dekken, want die is te belangrijk in dit verhaal om in de kou te laten staan) gevolgd door Txd5 en Pd4 en na Dg4 Df6 en uit). Maar Ron laat achteraf zien dat dat iets te simpel gedacht is.  Na 20 Tfe1 volgt direct Dg4! en omdat het paard  nog op d5 staat kan de witte dame niet naar f6. Maar als we dan eerst dat paard uitschakelen door te offeren op d5? Nee, na 20. Txd5 ed5 21. Te1 (weer, want anders gaat pion e5 er af en is de aanval over) volgt De6! of Ta6! en heeft zwart geen binnenval van de dame op f6 te vrezen. Ron besluit in de diagramstelling tot 19. h3 met handhaving van boven beschreven snode plannen, want 20. .. Dg4 kan dan niet. Houdini vreest dat zwart dan de tijd krijgt om na 19. .. Db5! en 20. … Ta6  en 21 .. Dd7 alles op tijd weer onder controle te krijgen. Houdini voorkomt dat met een andere volgorde:

19. Tad1! (toch) Df5 en dan nu 20. h3! en vervolgt na welke zwarte zet dan ook ook met Tfe1 en neemt wat meer tijd voor verder aanval, soms met Pd4, soms met Lg5, maar altijd dodelijk. Het voert te ver om dit hier allemaal te gaan uitzoeken.

Sven reageert niet op de sterkste manier op 19. h3. en komt dus toch heel beroerd te staan. Op de 20e zet is het witte voordeel al zo angstaanjagend dat zwart overgaat tot paniekmaatregelen. Hij offert zijn dame voor toren + loper. Wat een idee is. Maar het vervelende is hier dat de witte aanval daardoor niet over is. Met 22. g4! wordt een nieuwe stormloop ingezet. Sven is nu kansloos. Bij zet 30 staat hij mat. Leuk potje. Voor de toeschouwer althans.

Bert speelde vandaag weer zijn beproefd procédé:  Carlsen-recept. Gewoon wachten tot het leuker wordt. Marco (zwart) doet het lang keurig. Het wordt met verwisseling van zetten een soort gesloten Siciliaan, met koningsloper-fianchetto in beide kleuren. Zwart staat zelfs, na zet 17, een minimale fractie beter, volgens Houdini.

12Marco1  12Marco1

Maar hij speelt nu 17. ..  Lb5 waarvan ik de bedoeling niet goed begrijp. Misschien wil hij a4 onder- steunen met de toren op a8. Maar dat is helemaal niet nodig. Wit kan nu goed c4 spelen. Dat doet Bert (ten onrechte) 1 zet later. 18. Le1 d4?  19. c4! en nu komt wit langzaam in het voordeel.

Stand na zet 21.:

 

12Marco2  12Marco2

Het is duidelijk  dat de witte koningsloper inmiddels veel meer mogelijkheden heeft dan de zwarte.  Dat het paard op e4 er prachtig bij staat. Dat de pion op c5 is aangevallen. Dat vergeet Marco even, of hij denkt die pion indirect te dekken. Met 21. .. Dc7? 22. Pxc5! ( misschien dacht hij aan Pxe5 maar dat kan helemaal niet wegens Pxa6) . Kort daarna geeft zwart ook nog een kwaliteit weg. De stelling wordt op de damevleugel nu dichtgeschoven en wit gaat zijn materiële voordeel en zijn ruimtevoordeel benutten door aan een koningsaanval te gaan werken.

Na zet 33.:

12Marco3 12Marco3

is duidelijk dat zwart niet veel meer kan doen dan afwachten. Het kan nog lang gaan duren, maar  Bert heeft de tijd. Hij manoeuvreert lang en geduldig. Marco probeert nog wat spel te vinden door een paard te offeren, maar dat haalt weinig uit.  Met een toren achter is hij totaal kansloos. Hij geeft op bij zet 48.

Een beetje onthutsend was de partij Martin-Jos. Als gebruikelijk trekt Jos gelijk stevig van leer. Hij is niet onder de indruk van Martins soort Engels. Hij staat wat beter na zet 12. Dc2 van wit:

12Jos1 12Jos1

Nu geeft Houdini gelijk 12. .. Lf5 . Dat heeft Jos uiteraard overwogen, maar denkt met eerst 12. .. Pc4 het nog sterker te kunnen. Maar wit valt gelijk dat paard met 13. Pe5! aan. Er is voor wit ineens niet veel meer aan de hand. Hij kan rustig achterover leunen. Jos blijft het natuurlijk met speldenprikken proberen, maar dat levert niet veel op. Na zet 16 is de stellling aldus:

12Jos2 12Jos2

Natuurlijk moet wit nu wel even zijn dame wegzetten want God weet wat die knol op e4 anders gaat ondernemen. Bijv. 17. Db3.  Wat Martin precies bezielde zal wel een raadsel blijven. Hij wou het lekker spannend en ingewikkeld houden vermoed ik. 17. cxd5?? Denkt dat na (natuurlijk) 17. .. Pxg3 18. Db3 Pxf1 19. dxc6 schaak  Le6 20. cxb7 Lxb3 21. bxa8D Dxa8 22. Lxa8 Txa8 23. axb3 een winststelling voor wit overblijft. Knap hoor. Alleen overziet hij dat zwart niet 18. .. Pxf1 speelt maar 18. .. Pxe2 schaak en dan 19. Kh1 Pxf4 en nu liggen de kaarten geheel anders. Wit geeft terecht op. (20. dxc6 schaak Le6 en nu volgt op het ooit bedoelde 21. cxb7 Pxg2!)  

Een blunder? Ja en nee. Je kunt ook spreken van een prima geplande lange schaaktocht, maar onderweg een lekke band. Het zat Martin deze week even niet mee.

Zo. En nu op naar -as maandag!- de laatste externe wedstrijd van dit jaar. Onze stand aan de kop geeft een wat vertekend beeld. Onze winstwedstrijden waren tegen de clubs die inmiddels allemaal in de onderste helft van de ranglijst staan. Nu nog tegen Volendam 2. Dat zou ook  nog moeten kunnen. Als we ze maar niet onderschatten. Volgend jaar volgt dan het zwaardere werk.

 

Bekeren in ZuidScharwoude

Gelieve  de klemtoon op de eerste lettergreep van het eerste woord te leggen, niet op de tweede. U zit niet op de site van de Hervormde Kerk, of van de Moskee. Daarvoor zou er trouwens vanavond door een aantal Aris de Heer-schakers ook iets te veel licht godslasterlijke taal zijn gedacht of zelfs uitgesproken. Een enkeling had daar ook wel reden toe. Maar ik ga nu niet te veel verklappen. Lees maar ….!

(Foto groter, een of twee keer erop klikken. Terug naar normaal met  < pijltje naar links.)

IMG_9317WEB9317WEB

Dinsdag 8 december, 20.10 uur.

Ik mocht mee. Martin was taxi. Daar heeft hij ervaring mee. Bij het binnentreden in het grootse, moderne, gebouw kreeg ik een onaangename smaak in de mond. Had ik hier niet eens smadelijk verloren tegen die Brinkhuis uit het Buurthuis? Waarvan ik het gevoel had dat hij eigenlijk niet echt goed kon schaken. Lang zo goed niet als ik. Maar ik werd ineens weggezet. Met niks. Ik deed het eigenlijk zelf. Nu bleek Bert tegen hem te moeten. .

Dinsdag 8 december, 20.45 uur.

Een deel van dit verslag schrijf ik ter plekke. Zonder computerondersteuning. Gewoon wat er door mij heen ging toen ik dit alles mocht aanschouwen Al gauw was ik mijn grijze  verleden in deze kleurige speelzaal geheel vergeten. Want binnen een half uur stonden er drie lastige, interessante stellingen op het bord. Ron (wit) liet  toe dat hij met twee dubbelpionnen werd opgescheept, maar had wel het loperpaar, open torenlijnen, en zwart kon niet lekker rocheren. Heel vernuftig. Ik zou er zelf nooit aan gedacht hebben. Maar ik kreeg de indruk dat hij heel goed wist wat hij aan het doen was.

Bert ging met zwart ook al snel en even vernuftig op de tactische toer. Alweer moedig en voortvarend. Bij Paul was het na 10 zetten ook al ingewikkeld. Die passeerde in een zee vol stukken met e4-e5 de evenaar. Dat is altijd een spannend  moment. Is dat een mooie aanvallende zet, of rijgt Neptunus die pion aan zijn drietand.  Ik kreeg de indruk dat Paul die pion zou kunnen gaan verliezen. Maar dat gebeurde niet.

Maar ook Martin(zwart) zat heel fijnzinnig te spelen. Bracht hij zijn paard in moeilijkheden, of was het juist meesterlijk schaak? Het leek of hij zichzelf met zijn manoeuvres in de problemen bracht, maar dat wist zijn tegenstander voorlopig niet aan te tonen.

Ik ga nu maar even pauzeren. De heren gaan er nu de tijd voor nemen. Al onze schakers beginnen achter te raken op de klok. Vooral Ron weer natuurlijk. Als dat maar goed gaat.

Dinsdag 8 december, 21.30 uur

IMG_9316WEB 9316WEB

Bert raakt een pion achter. Is dat een diep doordacht offer of komt dat door een misrekening? En weer begrijp ik de zetten van Brinkhuis niet. Waarom dat rare Td1- a1 en waarom slaat hij  na Ld5 niet gewoon op h7? Dan kan hij toch gewoon de tegenaanval neutraliseren en een pion voor blijven? Ik blijf het een vreemde, voor  mij niet te begrijpen schaker vinden.

Ron's initiatief in ruil voor een malle pionnenstelling schijnt te luwen. Ojee. Martin is inderdaad zijn paard kwijt geraakt. Dat is dus de eerste nul voor ons. Maar Martin blijft met een onbewogen gezicht doen alsof dat helemaal niet erg is en allemaal volgens plan. Ik heb hem wel eens meer in de externe een hopeloze stelling zien redden, maar dit ….   ?

Paul's tegenstander komt, in nog steeds een stelling met heel veel stukken, dreigend opzetten. Paul wordt langzaam teruggedrongen, maar heeft nog iets om op te loeren:een achtergebleven geïsoleerde pion op d6.

Dinsdag 8 december, 22.00 uur

Ron heeft remise geaccepteerd. Dat moet hem moeite gekost hebben. Maar zijn initiatief was weggeëbd. Ik denk dat zwart nu eerder ietsje meer heeft. Ja die twee dubbelpionnen…..!!   

Bert heeft zijn pion terug omdat Brinkhuis een nieuwe pion op h7 niet aandurfde. Er is al heel veel afgeruild. Het begint op remise te lijken. En verdomd dat komen ze ineens overeen. Weer is het die Brinkhuis gelukt, met weinig energie toch succes. Tegen een ambitieuze Bert, met aanzienlijk hogere elo. Tjonge.

Bij Paul wordt het steeds meer zwoegen.

IMG_9320WEB 9320WEB

En bij Martin gebeuren er echt wonderlijke dingen. Zijn tegenstander speelt te aarzelend en ineens staan de zwarte stukken wel aardig en lukt het wit niet meer om te rocheren, en speelt hij dus eigenlijk met een toren minder. Gaat Martin het weer flikken? Kan haast niet waar zijn.

Dinsdag 8 december 23.00 uur

Ik ben maar vast de partijen van Bert en van Ron op de tablet gaan invoeren. En nog een stukje verder gaan schrijven. Dat scheelt morgen tijd, want met verslagen van twee schaakavonden achter elkaar, dreig ik deze week in tijdnood te geraken.

Dinsdag 8 december 23.30 uur

Paul redt het niet meer. Hij bezwijkt onder de aanhoudende druk. Staat al de halve avond minder, verweert zich heldhaftig, maar verliest nu een stuk, en geeft op.

Zou Martin met een stuk minder toch nog kunnen winnen?  Ik zie een behoorlijk onwaarschijnlijke winstzet. Meegedeeld aan Ron. Die wordt er een beetje  euforisch van. "Ja, ja, dan is het uit!" We hebben moeite om het niet aan Martin door te toeteren. Afwachten. Jasses, nee, die ziet het niet. Die doet een andere, maar zou dan toch nog misschien remise in handen kunnen hebben. Zijn tegenstander offert het stuk terug. ( Had hij al veel eerder moeten doen.) Die heeft dan een toreneindspel met een pion meer, en biedt remise aan. Martin weigert. ( Later in de auto: "Stom, stom, stom, had ik moeten aannemen, maar ik dacht dat ik met een vrijpion op d2 misschien nog wel kon winnen.")

Maar zijn vrijpion gaat eraf, Martin wint weer een pion, maar daardoor raakt zijn koning  veel te ver (op h4)van het promotieveld van een te vormen vrijpion (a8) .Hij geeft dit verloren eindspel op.

Voor de goedhorende toehoorder was er in deze periode dus duidelijk sprake van zachtjes geprevelde godslasteringen. Ik hoorde ze dus niet. Maar kan een beetje liplezen.

IMG_9315WEB 9315WEB

Woensdag 9 december  00.05 uur.

Dialoog tusen twee heren,  in de auto:  "Martin, je had  kunnen winnen met Tc1!"   "Daar heb ik wel naar gekeken, maar ik dacht dat het niet klopte. Wat een deceptie! "    "Maar het was toch wel knap van je dat je met een stuk achter hem toch nog zo in de problemen wist te brengen"  "Mmmmm. Ik had remise moeten aannemen."   "Slaap je nu nog wel vannacht?" "Nee!"

Woensdag 9 december 11.00 uur

Bevindingen, nu achter het schaakprogramma op de computer. Had ik het een beetje goed gisteravond?

Bij Ron.  Ja het was vernuftig en correct allemaal. Zwart heeft moeite met rocheren. Wit heeft het initiatief.

ExtSchaakmtRonj1  ExtSchaakmtRon1

13. 0-0! (grappig, zwart kan bijna niets met die toren en met dat paard, en met die pion) Ld6 14. e4 Tc8 En toch ebt het langzaam weg,

ExtSchaakmtRonj2  ExtSchaakmtRonj2

De grap is eraf. Dan maar remise.
 

woensdag 9 december, 12.25 uur

Even wegrennen naar De Blauwe Morgenster. Even een jongeman met aanleg een en ander bijgeleerd. Gauw weer naar huis. De plicht roept.

woensdag 9 december , 13.30 uur ( tot 16.30)

Bij Bert. Ja zijn pionoffer was niet helemaal correct.

ExtSchaakmtBert1  ExtSchaakmtBert1

18. … Pe5!? (Le6!?)19. Txd5 Lc6? (leuk, maar niet voldoende)  20. Tdd1! haalt de dreigingen eruit. (Bijv. 20. Tdd2? Lxf3!! 21. gxf3 Pxf3 met flink voordeel voor zwart)

ExtSchaakmtBert2 ExtSchaakmtBert2

Ja, het waren soms vreemde zetten van Brinkhuis.  24. Ta1 ?  (beter 24. f4! Lxa2 25. Lf3) Want nu kan zwart heel goed terugkomen met Tac8!

ExtSchaakmtBert3  ExtSchaakmtBert3  

27. a3?  Ja, hij had die pion op h7 kunnen slaan.  27. Kxh7! Kf7 en nu was CB bang voor Th8 met matdreiging op h1. Maar dat was met f3 te neutraliseren, bijv.  28. Lf5 Th8  29. f3 . Na 27. a3 speelt Bert 27. .. g6 en wit is zijn voordeel kwijt.  En na de 31e zet staat eigenlijk zwart iets beter. (Geïsoleerde witte d-pion) Maar Bert accepteert remise. Wellicht toch teleurgesteld door het mislukken van zijn mooie plannetje bij zet 18 en opgelucht na het  verdwijnen van zijn daardoor opgelopen kleine achterstand.

En ja, bij de Pirc van Paul had 10. e5 had inderdaad tot gedoe moeten leiden, en ja zijn tegenstander pakte het verkeerd  aan.

ExtSchaakmtPaul1  ExtSchaakmtPaul1

10. …  Pd5? ( 10. ..  dxe5 11. dxe5 Lxf3 12. Dxf3 Pxe5   en ook  10. dxe5 11 Pxe5 Pxe5 12.dxe5  En nu wèl Pd5 geeft (lichte) problemen voor wit)

Maar  dankzij  10. .. Pd5? is het partijverloop nu helemaal niet slecht voor Paul:  11. Pxd5 Lxd5  12. exd6 exd6

ExtSchaakmtPaul2 ExtSchaakmtPaul2

En nu zou bijv. 13. Lg5 Pf6 (de beste  … f6? 14. Te1!) 14. Te1 tot flinke problemen voor zwart leiden. Maar Paul gaat te langzaam 13. c3 ? En vanaf nu is het over met de witte kansen. Zwart krijgt het initiatief. En dat wordt langzaam nijpender. Zwart heeft geen haast. Maar doet nergens iets fout. Na zet 30 kan wit werkelijk geen kant meer op. Bij zet 33. verliest hij een stuk. Het vloeken in de kerk zal nu niet meer hebben plaatsgevonden, want het was al lang duidelijk dat het mis ging.

Bij Martin. Ja, zijn zwarte behandeling van de London was best goed. Maar nee, het paard was niet fijnzinnig genoeg gespeeld. Dat had ik mis dus!

ExtSchaakmtPMartin1 ExtSchaakmtMartin1

Na 11. c5 ( Martin:"Ik dacht dat kan niet goed zijn". Maar Martin, Houdini vindt hem niet de beste  maar zeker niet slecht!)  Pa4!!??  Het leek mij heel fijnzinnig, misschien is de dreiging van verlies van dat paard met slimme grapjes tegen te houden.  Maar Houdini vindt het gewoon gelijk  niks. Maar dan moet wit het wel goed blijven doen. 12. Db4 Ld7

ExtSchaakmtPMartin2    ExtSchaakmtMartin2

13. Ld6?  Dat begreep ik als toeschouwer al niet echt. Lijkt leuk, maar doet daar niet heel veel. Met 13. .. a5 kan zwart het na 14. Dd4 Pe4 lastiger maken.  En waarom speelt wit niet gewoon  13. b3! a5  14. Dd4 en foetsie paard!

Maar wit blijft rommelen. Na zet 14. kan hij in één klap winnen:

ExtSchaakmtPMartin3  ExtSchaakmtMartin3

15. Dxb7! met de dreiging c6! Dus nu moet eigenlijk wel Pxc5 16. Lxc5  met groot voordeel voor wit.  Maar wit speelt hier 15. Db3??  en ja Martin, dat bedoelde ik gisteren, na nu 15 …. Pe4! met aanval op c5 had je je paard gered!  16. Tc1 Tc8  en alleen met 17. Pxd7 had wit nog net gelijk spel kunnen handhaven. Dan had het dus toch nog fijnzinnig  paardenspel kunnen worden.. Martin ziet het niet en geeft zijn paard maar, en hoopt op  enige compensatie 15. .. Pxc5?

Die komt. Als wit nu niet probeert – indien even mogelijk- een keer te rocheren. Zo niet dan wordt het toch nog moeilijk voor wit:
ExtSchaakmtPMartin4 ExtSchaakmtMartin4

25. Dd2? (Tc1!?)  Dd5 (26. … De6!?) 26. Lxc5 Txc5 27. Td1? (Dxd3!? een manier om eindelijk  die koningsloper (en toren) mee te laten doen. Maar ja, moeilijke beslissing. Ben je dat stuk voorsprong kwijt. Wit staat nog wel een pion voor, maar kan nog iets proberen.) e4! (Nu is de stand al iets beter voor zwart, hoe is het mogelijk!?) 28. Db4??? (f3 of Lxd3 waren absoluut noodzakelijk, maar zwart staat beter!)

ExtSchaakmtPMartin5 ExtSchaakmtPMartin5

 

Een opzienbarende stelling. Iets voor een boekje met schaakvraagstukjes (term van Ben B.) . Zwart  speelt en wint. Ik zag hem snel. Ik kan toch nog wel iets. Iedereen siste  28. ..  Tc2. Die is zeker leuk. Als je remise wilt.  Maar er is meer: ik keek zelf met stijgende verbazing naar 28. ..Tc1 !!! Siste dat naar Ron. Die was gelijk overtuigd. Maar het duurde tot lang in de postmortem-sessie voor iedereen door had dat die zet Tc1 inderdaad  wint!  (een paar variantjes: 

28…Tc1  29.Txc1  d2+ 30 Ke2 dxc1P  (!!)  31. Ke1 Dd1 mat

28. ..Tc1 29.Lxd3 Txd1+ 30.Kxd1 Dxd3+ 31.Kc1 Tc8+ enz.

28…Tc1 29.Dd2 Tc2 die dame mag niet weg wegens d3-d2  )

Martin's 28. .. Tc2  had voldoende moeten zijn voor remise. Daar leek het op. 29. Lxd3 ( eindelijk, dat had wel eerder gekund) exd3  30. 0-0  Tc4 ? (d2!? of Tdc8!?) 31. Db3 d2?? nu is het te laat (31. .. Tc2!?) 32. h3? (32. Txd2!) Tcc8 de heren zitten beiden in tijdnood, maar dat moet natuurlijk alsnog remise worden! Maar Martin gaat minder goed met de tijdsdruk om dan zijn tegenstander , en verknoeit alsnog zijn remisekansen. Bij zet 37 een beetje. Bij zet 43 nog meer.  Na zet 49. geeft hij op. Dat eindspel is kansloos. Zelfs voor een vechter als Martin. Knap gespeeld. Pas heel laat op de avond toch onderuit. Tragisch. Troost: ik heb er ook van wakker gelegen.

En zo verloren we met 1-3. Lijkt erger dan het was. Het had gemakkelijk 2-2 kunnen zijn.  Nou ja. Het was in ieder geval heel spannend allemaal, met soms heel goed schaak. Dus: volgend jaar beter.