Smakelijk nagerecht van Stefan

Mocht het gerecht u vorige week wat zwaar op de maag zijn gevallen, nu een verrukkelijke dessert. Na het sluiten van de markt toch nog de partij van Stefan ontvangen. Daar was ik blij mee.

Ik bleek gelijk te hebben toen ik eerder schreef dat Stefan met die vreemde koningszetten misschien toch gelijk had. En ik had gelijk dat het een bonte kermis werd op zijn bord. Ik kan u daar  nu even wat van laten zien. Aanschouw dit en verbaas U!

Stefan:  ‘Ik had helaas te veel tijd gebruikt in de opening aangezien ik niet meer goed wist hoe ik het best op e5 kon antwoorden. Ik wist dat ik op het eind met de koning op het midden van het bord beter stond maar helaas door een foute zet gaf ik het weg. ‘

Stefan mag dan uiteindelijk verloren hebben ik vind het een grandioos partijtje schaak. Als je achter zo’n stelling zit , moet je goed kunnen schaken en bovendien nog de moed bezitten om dat te kunnen benutten door je zo in de gevarenzone te begeven.

Stefan heeft een pion gewonnen, maar heeft zwart niet ruim voldoende compensatie?

Stefan-Haarlem 9…. Da5+

Komodo  zegt dat c3 ook kan. Maar daar moet je ook stalen zenuwen voor bezitten.  Stefan speelt 9.Dd2. Waarop volgt Da5xd2 10. Kxd2  ( het begin van een lange wandeling) dxe3+ 11. Kxe3 menigeen zou hier fxe3 gespeeld hebben. Maar Prof. Dr  K. is het eens met Stefan. Bij zet 15 vindt hij (of is het een zij, je weet vandaag de dag niets meer zeker) dat na  15 …. Pg4+ de stelling ongeveer gelijk is.

Maar na 15 …. 0-0 acht onze digitale kenner dat wit iets beter staat. Het gaat om die pion natuurlijk, maar zwart heeft wel wat compensatie.

Stefan – Haarlem (15.Pf3) (1)

Maar na zet 18. wordt het witte voordeel tastbaarder. Althans voor het rekentuig. Ik zou hier zelf erg zenuwachtig van geworden zijn.

Stefan – Haarlem (118.Le4)

18 Lxe4 Kxe4

En het wordt nog gekker:

19.  …. fxe5 20. Pe3  Tf4+   21.  Kxe5  Wanhoopszet of briljant?

Stefan – Haarlem (21 Kxe5)

Diagram 21 Kxe5

Onze schaakmeester (of-juf?) vindt het subliem. En geeft een hoog cijfer: 0.92

21. ……  g5 22. Td7 Te8 

Stefan – Haarlem (22 …. Te8)

Hier ging ik naar huis. Ik kon dit niet meer aanzien!

Onze expert op de 64 velden vindt het mooi voor wit. Zwart heeft geen compensatie meer voor zijn pion. Hoezo?

Als wit nu 23. Dd5 speelt om van het aftrekschaak af te komen kan hij lekker verder. Maar nu wreekt zich dat Stefan heel veel tijd nodig heeft gehad om echt constant foutloos in die idiote stelling steeds de beste te vinden. Hierna gaat het helaas snel bergafwaarts.  23. h4? Lf8+ 24. Kd5 g4 25. Pg5  en de rest ga ik u besparen, Stefan is gestorven als een held op het slagveld.

Haarlemmers op bezoek

Ik heb wel wat met Haarlem. Je hebt er mooie musea. Een mooi oud centrum. Er komen belangrijke mensen vandaan.  Namen die blijven. Van politici, wetenschappers, kunstenaars, schakers.  En andere culturelen.  Te veel om op te noemen. En, voor mij vooral belangrijk, van schrijvers:  Harry Mulisch, Nicolaas Beets, Godfried Bomans, Lodewijk van Deyssel, Frederik van Eeden. Dat type van soort. En nog vele anderen. En als die Haarlem ooit verlieten, keerden ze er bijna altijd geregeld voor korte bezoeken of voor langere tijd weer naar terug. Heimwee naar Haarlem. Begrijpelijk. Die schrijvers leerde ik natuurlijk alleen op papier kennen.

Ik ben graag een bezoek aan Haarlem.  Enig bezwaar van die stad is voor mij dat ik er met mijn auto altijd verdwaal. Maar dat zal wel weer aan mij liggen.

Op 24 oktober kregen wij hoog bezoek uit Haarlem. Belangrijke culturelen. Niet op papier, maar in levenden lijve. Echte schakers die ons moesten laten zien dat onze promotie van de derde klasse NHSB ineens naar de eerste klasse toch wel een beetje als ‘vreemd en overdreven’ geklassificeerd moet worden.

2S7A0194WEBPodium

Nou dat lukte. Het Witte Paard bleek ons een sterk team te hebben toebedacht. Dat onder aanvoering van mijn oude collega Enno Noordhoff er serieus voor ging zitten ons eens even de oren te wassen.

 Ik zag vreemde dingen gebeuren. Zag hoe Koen al snel op eigenaardige wijze een pion in rook zag opgaan, hoe Stefan wel een pion won, maar als hij die schat nog een poosje  zou willen kunnen blijven liefhebben daar wel erg vreemde koningszetten voor zou moeten doen. En dat deed hij. En dat werd een stelling te vreemd voor woorden. Maar omdat de tegenstander nog veel tijd nodig had om zijn stukken te ontwikkelen, zou het kunnen zijn dat Stefan nog gelijk kreeg ook. Maar het allereigenaardigst vond ik wat er gebeurde op het bord van Thomas. Die raakte in zijn   Svesnikov- opening in een voor zijn doen  wel erg belabberde situatie.  

Maar wat de rest betreft, helemaal een vanzelfsprekende executie ging het misschien toch niet worden. Want onze overige vijf waren duidelijk niet van plan zich zomaar te laten  afslachten. In de loop van de avond werd steeds duidelijker dat we aan verlies niet zouden ontkomen, maar dat de cijfers nog best iets minder smadelijk hadden kunnen uitpakken. Want zowel Bert als Paul vonden het nuttig om al vroeg tegen de op papier sterkere tegenstanders met remise genoegen te nemen. En Bert deed dat in een veel betere stelling. Wel begrijpelijk, en te vergeven, maar ook een beetje jammer. Wie gaat ons team een beetje meer zelfvertrouwen aanmeten?

Omdat inderdaad Thomas, Koen en Stefan verloren en de overige vijf remise speelden, werd het 2,5 -5,5. Wat er niet erg gezellig uitziet, maar waar we toch niet  heel erg ongelukkig van hoeven te worden. Er bleken toch vijf van onze spelers het niveau van de eerste klasse wel aan te kunnen. En wat die anderen betreft, ach iedere schaker weet toch dat je het meeste leert  van de partijen die je verliest.

2S7A0199WEBEnno

Thomas speelde een Svesnikov. Enno bleek daar een wapen tegen te hebben bestudeerd. 7. Pd5   ( na 1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 e5 6. Pb5 d6 )

Noordhoff Broek (7.Pd5)

Nu is 7 … Pxd5 wel noodzakelijk wegens de dreiging op c7. 8. exd5 En ja wat dan? Ik speelde het al heel vroeg toen er nog geen computerschaak-programma’s bestonden en wist van krant en tijdschrift dat hier 8 …. Pb8 en 8. ….Pe7 gespeeld werden. Niet de allerprettigste mogelijkheden voor de Svesnikov-adept. En tegenwoordig wordt 7 Pd5 best veel gespeeld. (Maar nog steeds is hier gebruikelijker 7. Lg5 met vandaag de dag boeken vol theorie.) Omdat ik 7 ….. Pb8 er echt niet vond uitzien, probeerde ik zelf hier maar altijd 7. … Pe7.

Thomas kiest 7 …. Pb8. Het moet kunnen, maar na 8. a4  en 11 a5 dreigt Thomas een beetje uit zijn theorie te raken. Ik ook natuurlijk. Enno niet! En mijnheer Komodo ook niet.

Noordhoff Broek (11a5)

Want nu blijkt toch 11 ….  a6 beter te zijn dan 11. …. Pa6 van Thomas. En blijkt zijn 12 ….. b6 het begin van een verkeerd plan en na 13. axb6 axb6 14. 0-0  is  Lb7 zelfs een misser. Die loper staat verder voor dood op sterk water. Had beter naar d7 gekund.

(Thomas en Enno keken ook nog naar het grappige 13. Pxa7 Txa7 14. Lb6 en `wit heeft veel pionnen voor de kleine kwaliteit.` Maar wat Enno speelt is beter.)

Noordhoff Broek (14…Lb7)

`Thomas `Zoals het ging, werd de loper op a8  begraven en werd de a-lijn voor zwart een probleem.`

Noordhoff Broek (22.c4)

Zwart probeert hierna nog wat listigheden te bedenken en offert daarbij maar een stuk, namelijk die toch al machteloze loper. Het is wonderbaarlijk hoe Thomas zelfs met een stuk minder  toch nog wat dreiginkjes weet te creëren,   Maar wit maakt geen fouten. Bij zet 40 geeft Thomas toch maar op.

En kondigt aan in zijn mail met commentaar dat hij binnenkort maar weer eens flink gaat studeren. Ik zou dan nog maar eens naar 7 ….Pe7 gaan kijken. Maar wie ben ik?

2S7A0206WEBBert

Bert mocht het met zijn KI opnemen tegen een vierpionnenspel. Ik herinner me dat ik hem daar in het verre  verleden ooit niet zo’n plezier mee deed. En ook nu nog had het voor hem mis kunnen gaan. Maar gelukkig zat ook Sjoerd van Raaij niet zo goed in zijn theorie en doet hij Bert bij zet 10 een leuk schijnoffer kado!

Haarlem-Bert – (9…Pc6)

10. Le2 ? ( 10. e6! Lxe6? 11. d5) Pxd4!! Ook weer gebaseerd op een vorkje. Nu bij wit!  11. Pxd4 fxe5!

 Hierna mist zwart een kans op groter voordeel, maar blijft in ieder geval een aardige stelling behouden. En bij zet 14 krijgt hij weer een eenvoudige maar mooie kans, en die laat hij niet liggen.

Haarlem-Bert – (13…Lf6)

14. 0-0? Lxc3 15. bxc3 Txf4 Wellicht had wit gerekend op 16. Ld5+ en daarna de toren slaan op f4. Maar na e6 blijft hij toch een kwaliteit achter. Hij frommelt nog wat, maar Bert laat zich niet in de luren legen. En hoewel niet simpel, hij zou dit moeten kunnen winnen. Mijnheer K taxeert hier -4.70 !

Haarlem-Bert (28 …Kd7)

Bert: ‘Natuurlijk snapte ik weer niet veel van de opening.
Dat kon ik wel repareren met een schijnoffer. Daarna stond ik steeds beter maar ik had zelf niet echt door hoeveel beter.
Toen bood ik maar remise aan.
Dat nam hij gretig aan.’

Kir Theo – Frank

Frank:  Ik denk een solide partij waarbij ik geen moment echt in de problemen ben geweest.  Ik denk dat ik iets beter stond vanaf het moment dat beide lopers eraf waren,

HaarlemFrank(Txe2)

maar ik had al veel tijd gebruikt dus kon niet alles meer helemaal uitrekenen. 21…. b5  22. axb5 De computer vond 22. ….. Dxb5 niet de sterkste maar had de voorkeur voor22……  axb5.

Ik wilde zelf die a-pion houden omdat deze al half vrij was. Mijn tegenstander dacht dat op c4 het veel beter zou zijn om deze te pakken (dxc4) en ik dan een winnend eindspel zou hebben, maar dit blijkt niet zo te zijn.

Haarlem – Frank (25.c4)

Remise is wat mij betreft de enige juiste uitkomst van de partij.”

ES: Ik sluit mij gaarne bij de vorige spreker aan.

2S7A0196WEBPau

Paul – Pepijn Steenbergen

Paul werd getracteerd op een BenOni. En sloeg op zet 5 terug met het paard, terwijl cxd5 nogal wat sterker en gebruikelijker is.

Paul – Haarlem (4…exd5)

Hij krijgt met wit aldus geen voordeel, maar slecht is het ook niet. Het gaat een poosje gelijk op.

Dan gebeurt er iets vreemds

Paul – Haarlem (16.Dc2)

Volgens de computer moet zwart hier met 16 … Pxd5 flink in het voordeel kunnen komen.  17. cxd5  b5  of 17. exd5 De7+

Ik denk niet dat ik dat gezien zou hebben. Gelukkig voor Paul ziet Steenbergen dat ook niet. De  heren denken waarschijnlijk beiden dat ze blij mogen zijn met remise. En gaan over op herhaling van zetten. Steenbergen liet daar een mooie kans liggen.

16 …. Da5  17. Dc3? (Pc3=) Dd8  18. Dc2? Da5? (Pxd5!  -2.20) remise  Ik denk dat Paul daar iets gelukkiger mee kan zijn dan Steenbergen.

Bart de Valk- Martin  

Martin: ‘Dramatische opening zorgt voor mij voor een dramatische partij die mijn tegenstander toch niet kon winnen. Uiteindelijk overleefde ik naar een remise. ‘

De dramatische opening is een Alapin.

Diagram zet 2 c3

In zijn Alapin-bijbel behandelt Svesnikov de 2 varianten 

2   ……. d5  en 2. ….. Pf6. De laatste vindt hij iets beter.

Maar Martin moet verder op eigen kracht en probeert het met 2 …. Pc6  en 4 …… e6. Dat moet nog wel een beetje kunnen, als daarna toch snel d5 volgt. Maar dat gebeurt niet, en al spoedig  begint zich dat door Martin gesignaleerde ‘drama’ af te tekenen. Dat wordt keepen vanavond. Wit heeft meer ruimte.

Haarem – Martin (12…Ld7)

Maar Martin is best wel een goede keeper. En rond zet 20 heeft Martin warempel toch wel gelijkspel bereikt.

Haarem – Martin (20.exd5)

Als zwart hier Tc8 speelt om Pc6 te voorkomen kan hij wel weer even de toekomst met vertrouwen tegemoet zien, Maar dat doet hij niet, en na 20 …  Lf6 ? 21 Pc6 wordt het toch weer buffelen.

Bij zet 26 dreigt de ondergang

Haarem – Martin (26…Pxe5)

Die vrijpion op c6  kan nu vervelend gaan worden. Met 27 a4!  dreigt verdere opmars van dat akelige ding. Eén  voorbeeldje : 27 ….. bxa4 28. Da5! Dxa5? 29 bxa5 Tc8 30.  c7

Maar gelukkig ziet de Valk dat niet .

En na 27 . Te1? DXc6 kan zwart weer opgelucht adem halen.

Haarem – Martin (27…Dxc6)

28. Le4 Te8!! 29. Lxh7 Kf8  en er is weinig meer aan de hand.

Na zet 36 komen ze terecht remise overeen.

HaarlemMartin(36Lb3)

Dit waren de vijf partijen waar ik materiaal van mocht ontvangen. Mocht er alsnog iets bij me binnenwaaien zal ik dat ook u doen toekomen. Ik ben nog het meest bedroefd over het gemis van de partij van Stefan. Want dat was echt een vrolijke kermis!

2S7A0197WEBStefan

Enfin 2,5-5,5.   Kon erger! Misschien komen we straks een wat minder sterke tegen.

(Met excuses aan de vier interne-schakers. Ik had door omstandigheden geen tijd meer. Volgende keer weer beter.)

eindcorrectie moet nog plaatsvinden

Ronde 8 – 24 okt. ’22

De externe wedstrijd resultaten zijn meegeteld in de competitie ranglijst. Ik hoor graag wat jullie hier van vinden, gezien het aantal vrijwillig afwezigen om de avond goed te laten verlopen.

Specifiek bedankt voor Matthijs voor de goede catering verzorging!

PosNaamPrtWRVScoreWrde
1Ron de Vink734018430
2Frank de Geus641115729
3Thomas Broek6411156,828
4Bert Kuijer7241155,527
5Hans Pelt833213026
6Sven Damen5230115,825
7Martin Zwaneveld7214105,524
8Paul Verkooijen321099,523
9Gerrit van Dok612395,122
10Matthijs Groot421183,521
11Wouter van Waardt43018320
12Doeko Wilms Floet42118019
13Ab Hauer42027018
14Fjodor Brahar61146217
15Hugo Ent301260,316
16Peter van Putten510450,315
17Nico de Koning700749,314
Nr.WitZwartResultaat
1Nico de KoningHans Pelt0-1
2Fjodor BraharWouter van Waardt0-1
Nr.SpelerAfw.reden
1Hugo EntAfw met bericht
2Ab HauerAfw met bericht
3Matthijs GrootAfw met bericht
4Gerrit van DokAfw met bericht
5Peter van PuttenAfw met bericht
6Sven DamenAfw met bericht
7Doeko Wilms FloetAfw met bericht
8Martin ZwaneveldExternremise
9Thomas BroekExternverlies
10Frank de GeusExternremise
11Ron de VinkExternremise
12Bert KuijerExternremise
13Paul VerkooijenExternremise

Verslag ronde 7

Wie de stand na ronde 7 bekijkt, ziet een soortgelijk verschijnsel als bij teletekst 819. Alweer dezelfde namen bovenaan. Geen  grote verrassingen.  Nou ja, Sparta een beetje. Maar bij 819 gaat het erom wie  veel geld heeft. Bij ons gaat het er veel eerlijker aan toe. Gaat gewoon om talent. En ambitie. Hier ook zelfde namen. Geen grote verrassingen. Nou ja die Thomas natuurlijk. Maar dat is nauwelijks een verrassing te noemen. Zoiets als dat Real Madrid een jaartje gaat meedoen in de Nederlandse eredivisie. Niet zo’n groot raadsel wie dan kampioen wordt. Zoiets zou  wel heel goed kunnen zijn voor het niveau  van de andere clubs van 819.  En dat is Thomas natuurlijk voor het schaakniveau van de onzen.

Deze ronde kwam Frank de eer toe tegen Thomas te mogen spelen.  Hij toonde weinig nervositeit. Ik merk trouwens zelden op dat tegenstanders van  Thomas erg gespannen zijn. Ze stralen meestal iets uit als : vandaag krijg ik klop, maar het wordt vast wel leuk, en zeker leerzaam.

Als toeschouwer heb ik alle tijd om ook te letten op de uiterlijkheden en gedragingen van schakers. Als bezoeker van een toernooi zie je grootmeesters die geen moment stil kunnen zitten. Voeten of vingers non stop in beweging. Ogen die naar het plafond staren. Spelers die constant rondwandelen, terwijl anderen niet van hun schaakbord zijn weg te slaan. Maar ook leuk om onze eigen spelers stiekem gade te slaan. De zware concentratie van Hans, Wouter, Fjodor. Die lopen weinig of helemaal niet rond. Zien geen toeschouwer staan, zien alleen hun schaakbord. Terwijl Matthijs , Ab, Peter, Nico altijd wel tijd hebben om zich even te laten afleiden. Om je even voldaan over hun stelling toe te glimlachen, of na een misser even verontschuldigend toe te grijnzen. Leuk om vast te stellen dat Bert nog steeds zijn wijsvinger constant over zijn duim laat krabbelen, Gerrits konen nog steeds roder worden als het spannend wordt, of zijn vrolijkheid te zien als hij zijn tegenstander tot flink nadenken heeft gedwongen, om te zien hoe Ron over zijn bord gebogen zit te hoofdschudden als hij niet tevreden is over zijn  stelling. Terwijl Martin in zo’n geval  je wel even aankijkt en een somber gezicht trekt. De reacties als de stelling hoopgevend is zijn ook heel verschillend. Ab kijkt triomfantelijk rond, Peter vraagt je om een foto van hem te maken achter zijn mooie stelling,  Martin en Frank en Bert vertonen nauwelijks reacties, hoogstens iets van ‘zal wel, ik moet het allemaal eerst nog maar eens zien’. Ron komt me opgetogen de varianten toefluisteren, waar hij vreugde van verwacht, en heeft niet in de gaten dat ik van fluistervarianten al lang geen woord meer kan verstaan. Maar ik weet:  hij MOET het even kwijt, dus ik fake  maar wat instemmends.

Ik schreef dat ik vanavond weinig nervositeit zag bij Frank. Dat zie je bij hem eigenlijk nooit. Die is duidelijk van opvatting dat je schaakt voor de lol, en dat je het spel niet moet zien als een middel om je ego overeind te houden.

Hij speelde de Siciliaanse Draak tegen Thomas. Dat is een tijdlang echt mode geweest. Sosonko was er een expert in. Maar in de loop der tijden is de populariteit ervan geslonken. Inmiddels zitten ook daar weer bergen theorie aan vast.  Ik vraag me af of Frank er zich echt in verdiept heeft, maar dat neemt niet weg dat hij lang goed stand  hield.   

Broek De Geus (8…Pc6)

  Thomas: ‘ 9. Pxc6 bxc6 10 e5 is tricky, want na 10. dxe5 11. Lxf7? Kost dat wit een stuk, na gewoon Kxf7.  Het lijkt op de truc van vorige week tegen Gerrit maar met een klein verschil !’ 

Broek De Geus (Pxd4 12.Lxd4)

  Mij verraste zijn 12e zet, Le6. Ik herinnerde mij die zet ooit in soortgelijke Draken-stelling als een nieuwtje van een grootmeester in de Losbladige Schaakberichten besproken te hebben gezien. Dus een jaar of zestig geleden. Die speelde dat zelfs als er nog een paard op d4 stond, en vond verlies van het loperpaar (Pxe6, fxe6) zelfs geen probleem. Daar staat een mogelijk mooi centrum tegenover. Maar Frank ruilde eerst het paard op d4 af. Ik vermoed dat Frank het ter plekke zelf bedacht heeft, een grootmeesterlijke voortzetting dus.

Thomas: ’13. Pd5 is op zich geen verkeerd antwoord, maar het zwarte paard dat uiteindelijk op c5 belandt houdt het nadeel voor hem binnen de perken,’

Broek De Geus (19…Pc5)

Maar bij zet 20 gaat het een beetje mis.  20 … e5 nodigt uit voor een grootscheepse langdurige afruilscéance. Thomas tipt in zijn commentaar aan waarom hij daar op inging.

‘ik achtte het ruilen op e6 vanwege de groepjesregel gunstig voor wit.’

Als de kruitdamp is opgetrokken

Broek De Geus (23…fxe6)

  24. De4 Kf7

Thomas: ’24 …… Kf7 is minder dan 24 ….. Df7 en de vraag is of wit kan winnen,’

Her is nog speelbaar, maar eindelijk heeft Thomas nu een aangrijpingspunt. Die 2 pionnetjes in het midden van het bord. Via dat punt komt er dreiging van wit.  Dat levert daarna duidelijk voordeel op voor wit. En daaronder bezwijkt  Frank definitief bij zet28

 Thomas: ‘De groorste fout was 28 ….. Dc2 i.p.v. het veel betere Dd7’.

Frank:

Op zich redelijk gespeeld tot het echt foute Dc2, maar ik had eigenlijk al geen goed plan meer toen en stond voor m’n gevoel al verloren.

Toch kijk ik met een redelijk goed gevoel terug op de partij omdat er tot die tijd goed geschaakt is.
Helaas deed concentratiegebrek me de das om.

Voor Paul was het zwoegen tegen Gerrit’s Phlidor. Het was duidelijk aan zijn houding achter het bord te zien: Paul moest en zou winnen.  Maar bij gebrek aan theorie bereikte hij op eigen kracht erg weinig in de opening. Bij zet 17 lijkt het even spannend te worden

Paul – Gerrit (17.Pe4)

  Het zwarte antwoord is diepzinnig. Als het paard geen schaak kan geven blijft het gewoon lekker gepend. Dus 17…  Kh8 waar op volgt 18 Dg3  Maar na 18. ..  Le4 19. Txe4 is de spanning wel weer weg. Paul blijft daarna  15 zetten lang hopen op iets moois.  Gerrit is tevreden met remise en gaat nu   over tot zijn daartoe favoriete bezigheid: stukken ruilen. Paul blijft proberen. En dan lijkt hij nog gelijk te krijgen ook.

Paul – Gerrit (34.Dc8+)

 Zwart speelt 34. … Kf7? Waarop volgt 35. Dxc7+!

Het vereist niet al te veel denkwerk om te zien dat na 34. …. De8!  wit niet kan slaan op c7. Dan heeft zwart eeuwig schaak! 35. Dxc7? De2+ 36. Kg3 De3+  enz

Maar na het gespeelde Kf7 Dxc7 zou wit  moeten kunnen winnen. Als hij niet bezwijkt voor de verleiding meer pionnen op te peuzelen, want dan heeft zwart toch weer eeuwig schaak. Paul haalt die mogelijkheid eruit met  35…. Kg8   36. Dc8+ Kh7 37 Df5 Dat moet wel, maakt winst wat ingewikkelder, maar absoluut toch waarschijnlijk.

Paul – Gerrit (37.Df5)

Na …. Dxf5 38 gxf5 is natuurlijk duidelijk dat beide Koningen zich naar mooie posities  in het centrum moeten spoeden.  Alles gaat voor wit van een leIen dakje. Tot het bij zet 44 fout gaat.

Paul – Gerrit (43…b5)

Wit laat zich verleiden tot 44.  c6 schaak.  Lijkt leuk zo’n ver gevorderde vrijpion. Alleen moet dan wel je koning hem kunnen ondersteunen. Spoedig blijkt dat dat nevernooit meer gaat lukken. Wit kan nergens meer vorderingen maken. Als hij kans ziet om a4 te spelen doet zwart er niets mee. Als wit dan op b5 slaat, verandert er na axb5  niets aan de machteloosheid van zijn koning. Toch remise dus! Kijk die Gerrit een lol hebben! Paul  lacht als een boer met kiespijn.

Maar dat is toch te gek voor woorden! Dit moet toch te winnen zijn  voor wit.  Even vragen aan de digitale experts.

Ja dus  :

Niet doorschuiven maar slaan. 44  cxd6  Kxd6  45  a3 wit heeft namelijk nog één zetje over om de oppositie te veroveren, en dan is het uitl

Leuke stelling. Leerzaam voor zeker meer dan de helft van onze leden. Dus hieronder maar ‘levend’ om na te kunnen spelen.

en in beide gevallen moet zwart dan pionnen gaan opspelen en … die verliezen.]

Peter ontmoette  Frans, van Wouter. Die wist er duidelijk meer van dan Peter.  Die wordt reeds weggespeeld bij zet 11

(11. Pxd4 loopt ook slecht af na Lxd4 12.  Lxd4 Dxd4)

Hierna speelt Wouter het zonder grote fouten uit, vanavond maakt hij onze verwachtingen weer waar. Nuttig na het trauma vorige week.

Peter: ‘Wat een narigheid. Nou ja, doe het voor de lol’

Hans tegen Ab vond ik grappig. Ab speelt 1…. d5 op e4. Hij zal wel niets van het Skandinavisch weten, maar dat weet Hans weer niet, dus die gaat er niet op in, en speelt 2. e5.  Dat betaalt zich in dit geval uit (meestal niet), want hij staat al gauw veel beter. Dankzij niet erg logische openingszetten van Ab.  5  … h6 (is na wit’s 4. f4 nergens goed voor) en 6 …..  g6 en 7 ….. Lg7  (is er voorlopig nauwelijks meer toekomst voor zijn beide opgesloten lopers.) Dus kan Hans onbelemmerd aan de aanvalsstelling, die we van hem kennen, gaan bouwen. Met succes. Al voor zet 22 hoor ik mijn schaakprogramma’s gniffelen , maar nu hoor ik zelfs ingehouden proestgeluiden. Ik moet het geluid maar even uitzetten.

Hans – Ab (22.Dh5)

(Taxatie   + 6.38 voor wit. Van de Stokvis. )

Nou nog even lang rocheren en die andere toren ook even naar het front en dan zal het wel vanzelf goed gaan.

Maar hier begint het laten verzakken van een mooi bouwwerk, dat we ook wel al van deze bouwmeester kennen. Na zet 35  Pf5+  is er nog maar een beetje van over. ( + 1.25)

Hans – Ab (35.Pf5+)

Zwart dreigt zelfs erg lastig te worden met die vrijpion. Ab begint triomfantelijk in het rond te kijken.

Hans - Ab (43...Pb7).jpg

 Beetje te vroeg vrolijk. Want gelukkig voor Hans lijkt het erger dan het is. Als je maar even de goede variant ziet. En Hans, thans weer geheel wakker, vindt die. Even een stukoffertje : 44. Txg3! En daarna speelt hij à tempo naar de winst, toch, na zo’n verprutste aanval. Wat we intussen ook wel van hem kennen. Omdat het een mooi offertje is even een naspeeldiagrammetje:

Matthijs treft Fjodor. En die schaakt elke week een beetje beter. Langzaamaan krijgt Matthijs het een beetje moeilijk. Bij zet 12 verliest hij een pion. En daarna krijgt hij strategische problemen omdat zwart wat terreinwinst boekt en over de met zijn zware stukken bezette d-lijn wat druk uitoefent.  Gelukkig voor Matthijs doet Fjodor daar verder weinig mee en raakt die daarna snel zelf in de problemen.

Matthijs – Fjodor (21.Lxb4+)

21 ….  Kf7?  ( c5 !!  -2.80)

Ik krijg nu even het idee dat  we een tweede schaak-Verstappen in huis hebben, want Fjodor begint nu te snel te spelen. Sluit zijn dameloper op, geeft een pion weg, en tenslotte een paard. Matthijs had het de eerste helft van de partij lastig. Daarna zat het hem mee. Maar grote fouten zie ik niet meer van hem.

Bert tegen Sven zou wel eens spannend kunnen worden . Er zal Sven veel aan gelegen zijn te laten zien dat hij intussen volop mee kan draaien in onze top. Maar dat lijkt nu toch even lastig. Hij laat zich in de toch niet erg agressieve opening van Bert nog snel overvleugelen.

Bert – Sven (11…Ld6)

12 Pxc6 bxc6  13.Tc1  0-0 14. Txc6  met een pion meer voor wit.

Nog leuker vindt de machine :  12  La5 De7 13 Pxc6 bxc6 14 La6!

Maar zoals het gaat, is ook heel goed voor Bert. Daarom is het me niet duidelijk waarom de heren tot remise besluiten na zet 18. Daar zullen andere dan schaaktechnische oorzaken een rol spelen. Sven zal er blij mee geweest zijn.

Bert – Sve18 Te1

 Martin – Ron was kort maar krachtig. In de Kan-variant van de Siciliaan ging Martin zijn koningsloper fianchetteren. Volgens mij niet de manier om het zwart echt lastig te maken. Wel moet hem nagegeven worden dat hij lekker agressief probeerde te schaken.

Ron – Martin (14.Pd5)

 Met f4 en  g5 en 14 Pd5. Maar het werkte een beetje averechts.

Martin:’ We vonden dat wit een mooie variant speelt met Pd5. Maar de realiteit is toch dat wit al niet goed stond en het er niet beter op wordt.’

14 Lxd5 15 exd5 exd4 (Db6!?) 16 Txe7  Tfe8 met mooi spel voor zwart.

Als wit dan een giftige pion pakt maakt Ron het mooi uit

Martin – Ron (20…h6)

 21 Dxd4 ?? Te1 !! En wit verliest of zijn dame of een toren.

Een hersenfitness nr zoveel.  Mooi. Probeer het ook maar te zien.

Na het schrijven van bovenstaande kwam nog binnen:

Ron: ‘Ik vond het weer dapper door Martin gespeeld. Bert liet al weten dat de opstelling met Pc6 beter is dan b5. Maar ik ben een Najdorf speler geweest. 6. a3 haalt in ieder geval vervelende varianten met Lb4 eruit. Vaak een pointe van de Kan-opstelling. Mijn 9e zet is onnauwkeurig, want nu kon hij gelijk e5 spelen wat bijna tot een winnende aanval lijkt te leiden. Op zet 13 lang gedacht over Pe5, wat beter is en ook door Bert werd aangegeven. Ik dacht dat Martin na 14. Pd5 beter stond, maar dat is niet zo. Als ik 18…, Pe5 speel, hou ik voordeel, ik had niet gezien dat ik na pion c2 dan ook nog pion f5 win. Nu trapte hij echter in een gemene truc.’

De eindcorrectie moet nog plaatsvinden.

Ronde 7 – 17 okt. ’22

Nr.WitZwartResultaat
1Thomas BroekFrank de Geus1-0
2Martin ZwaneveldRon de Vink0-1
3Bert KuijerSven Damen½-½
4Hans PeltAb Hauer1-0
5Paul VerkooijenGerrit van Dok½-½
6Matthijs GrootFjodor Brahar1-0
7Peter van PuttenWouter van Waardt0-1
PosNaamPrtWRVScoreWrde
1Ron de Vink734016430
2Thomas Broek6411152,529
3Frank de Geus641114028
4Bert Kuijer724113627
5Hans Pelt7232115,526
6Sven Damen523011125
7Martin Zwaneveld721491,524
8Gerrit van Dok612388,823
9Paul Verkooijen321078,522
10Matthijs Groot421177,521
11Doeko Wilms Floet421173,320
12Ab Hauer420269,519
13Wouter van Waardt32016018
14Hugo Ent301258,917
15Fjodor Brahar51135816
16Peter van Putten51044715
17Nico de Koning600644,314