Verslag 23 mei 22. Slotronde.

Helpers weg, laatste ronde!  Waarin iets verschrikkelijks gebeurde. Een van onze beste vechters ging totaal onverwacht en onverdiend ineens knockout. Ron speelde een pracht partij. M.i. toch de partij van de avond. Hij leek tam te beginnen (Gesloten Siciliaan), maar hij had iets in petto waar hij – wat ik later vernam- lang geleden veel ervaring mee had opgedaan, en dat was allesbehalve tam! Het leek alsof ook Thomas ook nu weer heel lang wist waar hij mee bezig was, want hij hield zijn dekking goed op orde. Tot zet 10. 

RonThomas (Dh6)

Hier geven Prof. Dr Mr K, en de database, 10. … f6 als de beste. En niet 10. …  Kh8.

En ook bij zet 12 speelt zwart niet de allerbeste

RonThomas (Dd2)

12. …. Pd4?   13.hxg6 fxg6 14.0–0–0 b5 15. F4

  Ron – Thomas (15.f4)

Dan lijkt het er even op of onze Tietatovenaar toch weer wat slims bedacht heeft,

Ron – Thomas (18…Lg4)

  18. …. Lg4  maar onze kampioen blijft rechtse hoeken uitdelen, en het wordt toch zeer waarschijnlijk dat Ron dit duel minstens op punten gaat winnen.

19. Pg5! (voor zo’n zet heeft zelfs de computer heel veel tijd nodig,maar waardeert hem dan eindelijk ook als de beste! Kun je nagaan hoe sterk Ron zit te spelen) 

Ron speelt verder zet na zet als een kampioen, en voor Thomas bleek steeds meer dat hem niets restte dan de verdediging en af en toe de clinch.

Voor een toeziende amateur lijkt het alsof zwart nog steeds alles net binnen de perken weet te houden. Wel aangeslagen, maar nog net niet groggy. Maar de echte professionals weten beter. Thomas vertelde later dat hij hier wel dacht te gaan verliezen.

Ron – Thomas (23.Dg5) (1)

 En terecht.

23. ….. Df7 24.Pd8!

Ron – Thomas (24.Pd8)

  Meesterljk! Een zet, een kampioen waardig.

Na ….  Dg7 of …. Df8 of …. De7 wint wit een volle toren.

OI jee, maar zag Ron dan niet dat hij na 24. … Tgxd8 zijn paard verliest. Nee dat zag hij niet. Wat een treurnis. Hij geeft direct op.

Maar later blijkt: veel te snel. Want zelfs 24. …Txd8 is niet goed!!

Want na 25 fxg6 gaat zwart toch alsnog tegen het canvas! O.a. wegens de penning van h7.

Ron – Thomas (25.fxg6!!)

  25…Dxg6 26.Dxg6 en zwart mag niet terugnemen wegens de T op h1;

25…Tg8 26.gxf7 Txg5 27.f8D+ en een stuk tegen een Dame is niet erg ideaal;

25. ..De7 26.Txf6 Tg8 27.Lh3 Lf3 28.Le6 Tg7 29.Txh7

25…De6 26.Txf6

25…Df8 26.Txf6

U kunt het even controleren:

(op de tekst van de zetten hieronder tikken)


Niet heel gek dat je niet alle zetten vooruit ziet, maar evengoed een drama. In plaats van winnen op knockout, zelf neer gaan zonder echte reden! Opgeven in gewonnen stelling, grotere wanhoop kan een schaker niet overkomen. Daarover ben je uiteraard nog dagen volledig uit je doen.

Tot zijn troost hieronder wat ik vond  bij Schaaksite, geschreven door Herman Grooten, internationaal meester, echt niet de eerste de beste.

“Maar tot mijn schande moet ik toegeven dat ik me wel eens zo vréselijk vergist heb dat ik verloor in plaats van de partij te winnen. Het gebeurde allemaal in een halve zet. In plaats van op te geven had ik met het uitvoeren van de nota bene de enige zet, toevallig ook nog direct gewonnen! Hoe pijnlijk is dat voor een schaker. Als er een moment was geweest om te stoppen met schaken, was het wel na het volgende :

Grooten-Moonen

Grooten – Moonen
  1. ….. Dxf2

En totaal overdonderd gaf ik het hier op. Zowel mijn tegenstander als ik waren in de waan dat wit na 2 Txf2 Tc1+ matgezet zou worden. In plaats daarvan had ik toch gewoon de dame kunnen nemen. Txf2 is namelijk met schaak!! Daarna kan zwart gevoeglijk opgeven! 0-1 Wat een merkwaardig geval van zinsbegoocheling.”

Ab-Bert

Voor Bert een eitje vanavond, maar voor Ab een bittere pil. Even razendsnel ‘op gevoel’ spelen, dat lukt wel eens, maar het is toch beter om eerst een paar zetten vooruit te kijken.

Ab stond al wat minder, dankzij weer dat zinloze ‘paard zoekt warmte in het hol van zijn baas’ wat we tegenwoordig elke week ergens wel weer bij iemand van ons zien opduiken.

Het even niet vooruit kijken gaat aldus:

Ab – Bert (17.f4 )

  17.f4?? [17.bxa4] 17…axb3 18.Dxb3?? [18.Dc3–+ maar ook onvoldoende] 18…bxc4 (en de toren valt de witte dame aan. Toch niet zo moeilijk vooruit te zien) 19.Dc2 cxd3  enz.

Zwart heeft nu een paard en een pion voorsprong. Bert speelt zoiets natuurlijk nu uit op de automatische piloot .

CeeJan-Matthijs

Gaat er vanavond Spaans aan toe.  Met licht heen en weer golvend voordeel. Als CeesJan even de greep op de stelling kwijt raakt, komt Matthijs beter te staan. Dat paard op g5 doet niet zo heel veel als je maar goed op de toren op a8 blijft letten. Die moet even weg daar. En dat doet Matthijs niet.

CeesJan – Matthijs (16.Pg5 )

 16…..  h6 ? 17. Pxf7  niet moeilijk te vinden, maar toch wel grappig Txf7 ???? 18. Dxa8  Wit staat en kwaliteit en een pion voor in een overzichtelijke stelling en dat gaat hij serieus zitten benutten. Als zwart dan ook nog door een klein combinatietje een stuk verliest geeft hij op.

Gerrit (wit) had tegen Martin meer verdiend. Bij zet 19 staat hij weliswaar een pion achter, maar zijn eigen pionnenstelling is veel beter. En Martin weet even ook niet meer zo goed hoe je zoiets moet aanpakken. Hij staat beter, maar wat nu? Een bekend probleem, als je je sterke centrum op stap wil laten gaan, welke pion moet je daarvoor nemen. Met e4 of met d4?

GerritMartin (19 Pg5)

 Martin kiest de  verkeerde. 19. …. d4?  En na 20. c4 Is Gerrit volledig uit eventuele problemen. Tot 

Gerrit – Martin (24…Lc6)

  25. Tbf1   Uw toeschouwer leek dat een logische  zet. Misschien had ik ook niet ver genoeg vooruit gekeken. Dat komt hier wel vaker voor. Misschien dat Martin nu gewoon deed wat er nog te doen leek, en er zelf langzaam achter kwam dat voor hem het eindspel, ondanks die geïsoleerde dubbelpion toch gunstiger was. Of hij taxeerde dat al zo bij zet 24 ??? Hoe dan ook Gerrit die waarschijnlijk nog wel fiducie had in een eindspelletje als dit, die kwam er  wel langzamerhand achter dat hij vergeefse hoop had gekoesterd. Martin speelt het heel knap uit! Zijn paard blijkt veel actiever dan het witte.

Gerrit – Martin (34…Pb1)

  Gerrit gaat nog een pion verliezen na 35. Pe4.  Hij speelt echter 35. Ke4 ?? Beide spelers overzien hier een mat met …..  Pd2 !#

Slechts een schoonheidsfout, want zwart staat inmiddels toch anders ook al gewonnen. Hij wint een tweede pion.

Commentaar van Herr Grossmeister selbst:

‘Een laatste leuke partij om het jaar af te sluiten.’ 

‘Erg ingewikkeld om te beoordelen of dit goed voor wit of zwart is. Uiteindelijk staan we heel lang gelijk, en nergens echt een groot verschil.

Echter de pion meer maakt toch dat ik uiteindelijk wat gemakkelijker een winnend pad kan kiezen. Na torenruil zag ik dat de a- pion haast niet te redden is en een tweede pion wordt wel erg veel.

Grappig is het einde en met name de laatste zet! Door het rekenen en de weg naar winst zie ik totaal over het hoofd dat wit een mat-val in- loopt als mijn paard op b1 staat. Ook op de laatste zet kan ik mat zetten, dat doe ik echter niet maar wit geeft wel op.

Gerrit is bescheiden maar in dit soort partijen met minder dynamiek en minder stukken laat hij zien dat hij het nog steeds erg goed kan!’

Partij Hans-Paul

Ook heel spannend.  Een Schots gambiet. Dat staat op het repertoire van  Paul. Tot mijn verbazing speelt Hans dan enkele keren niet de sterkste zetten ( zet4. (Pf6!), 8. ( 0-0!?) , 9. (Pg6) 11. (0-0)  ), wat niet altijd exact wordt afgestraft, maar Paul blijft toch in het voordeel en na zet 15 staat zwart totaal verloren.

Paul – Hans (13…Ta7 )

 14. Pe3?

Ik kwam langs en dacht “Waarom slaat hij nou niet op g7?Is hij bang dat er een toren op g8 op een open g-lijn komt, die zijn aanvalsplannen in de war schopt? Heeft hij een ander nog dodelijker plannetje?Nou ja, hij zal het wel beter zien dan ik. Hij heeft er veel langer naar gekeken dan ik. Toch denk ik een beetje dat hij spoken ziet.” Zowel Hans zelf als K. bevestigen later dat Pxg7 gewoon compleet winnend was.

Hierna blijft Paul wel wat beter staan, maar Hans blijft zich hardnekkig verdedigen en het lukt Paul niet om dat te verzilveren.

Hans eigen commentaar:

‘In deze partij ben ik ontsnapt aan een dodelijke aanval.
Na de 13e zet (hoe toepasselijk) stond ik compleet verloren. In plaats van Pxg7 ging het paard terug naar e3.
Hierdoor kon ik beetje voor beetje uit de misère komen met een remise als eindresultaat
.’

Dat was  het weer. Ben volgende week verhinderd. Normaal gesproken kom ik altijd wel op de ledenvergadering, maar nu  kan ik echt niet.

Ik ga binnenkort nog wel een afleveringetje wijden aan onze nieuwe kampioen!

Ik wens u een mooie zomer. En tot ziens bij het begin van seizoen 22-23.  Laten we hopen dat dat een normaler seizoen wordt.

Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.