Nou ja, verslag? Ik was er niet bij. Want er reed wegens wegwerkzaamheden bij Middenbeemster geen bus. Er wordt in Nederland veel te weinig rekening gehouden met heel waardevolle doch krakkemikkige ouwe landgenoten. Jammer maar helaas.
Gelukkig dat ik nog wel wat binnenkreeg. Wat me aan de uitslagen opviel was vooral de nederlaag van Martin tegen Gerrit. Martin is echt niet op dreef op het ogenblik. Maar dat gaat ooit wel weer over.
Ik kreeg de partij Hans-Frank door met commentaar. Daarin viel me op het gemak waarmee Hans werd afgetroefd. Die Frank is echt wel op dreef op het ogenblik. Maar dat gaat ….. of niet!?
Frank speelde de ‘Versnelde Draak’.
1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 (of eerst 2…g6) 3. d4 cd4: 4. Pd4: g6 (of nu pas 4. …Pc6).
Siciliaans met g6 en Lg7. In de gewone Draak wordt eerst d7-d6 gespeeld, maar in de Versnelde wordt d6 voorlopig achterwege gelaten. Als wit geen maatregelen neemt, kan dat een zet tempowinst opleveren. Want altijd is de geheime bedoeling in de Siciliaan: de damepion naar d5. Dat kan beter in 1 zet dan in 2. Het is een opening die tot scherp spel kan leiden.
Frank: ‘Erg leuk en interessant omdat het wel scherp was. Ik kwam al snel prettig te staan omdat ik e5 en d5 kon spelen.
Ik weet dat Hans graag met zijn pionnen op de koningsvleugel oprukt maar na het afruilen van wat lichte stukken was daar het gevaar snel van geweken.
In het eindspel kon ik hier en daar wat betere zetten doen, maar ik stond toen al dik gewonnen
Huiver bij het aanschouwen van wits machteloosheid. Als die zwarte toren weg gaat staat de witte toren gepend. Wat daartegen te doen? Koning opzij? Waarheen? Witte toren weg? Ook niks. U kunt het hieronder naspelen.
Na zet 31 gaf wit op
Twee pionnen achter in een toreneindspel. Hoogstwaarschijnlijk desastreus. Maar ja, een toreneindspel! Met 4 torens! Daarin kunnen soms de raarste dingen gebeuren. Ik ken mensen in onze vereniging die het nog een paar zetten geprobeerd zouden hebben. Maar inderdaad, Hans kreeg geen kansen in deze pot.
Thomas stuurde me zijn partij tegen Sven. Spaans. Hij merkt op dat het op een Marshall-gambiet lijkt, maar zonder pionoffer. In het echte Marshallgambiet heb ik me ook wel eens verdiept en ik weet nog wel hoe dat ging:
(1) Marshall – gambiet [C89]
10.11.2022
Marshall-gambiet in het Spaans? Maar er was toch ook een Marshall-gambiet in het Skandinavisch? 1 e4 d5 2 exd5 en nu geen Dx d5 maar Pf6. Dat heb ik ook wel eens bij Martin gezien. Maar er was toch nog een Marshall-gambiet? Bij de Tarrasch dacht ik. 1. d4 d5 2. c4 e6 3. Pc3 c5 4.cxd5 exd5 5. e4 !? Al die gambieten heb ik wel eens op mijn bord gehad.
Wie was die Marshall eigenlijk? Even opzoeken.
Hij leefde van 1877 tot 1944. Was altijd in de top van het eindklassement van de bekende wereldtoernooien te vinden. Maar kwam niet voorbij vroegere wereldtoppers als Capablanca, Lasker en Tarrasch. Omdat hij ook tegen de allergrootsten onbekommerd zijn gambieten speelde. Hij hield niet van remises. Hij hield niet van positionele partijen. Tot mijn verbazing lees ik dat hij niet drie gambieten op zijn naam heeft staan, maar zeven! En de meeste worden nog steeds gespeeld.
Terug naar Onder de linden.
Commentaar van Thomas:
‘Het was theorie tot zeker zet 11.
Ipv 11. …. d6 is ook 11. …. d5 gespeeld. Het lijkt in deze oude variant dan een beetje op een Marshall-gambiet zonder pionoffer.
Ik speelde 18. …. Dd5 met het idee op a2 te nemen afhankelijk van het witte antwoord. Na bijv. 19. f3 leek me 19 …. Dxa2 een beetje riskant na 20. c4 en de zwarte dame kan in de problemen komen. In de analyse achteraf leek dat mee te vallen maar achter het bord is zo’n beslissing moeilijker. Tevens had ik in mijn eerste partij bij Aris de Heer al gemerkt dat Sven een zeer gevaarlijke tegenstander kan zijn.
Ipv het gespeelde 21. Kh2 was 21. Te2 een betere verdediging omdat wit het paard ontpent en een extra dekking met Tde1 mogelijk is.
‘Als wit de dames ruilt op zet 24 dringt zwart met de torens de damevleugel binnen als ik het goed gezien heb.’
Eddy: Wit geeft terecht op. Hierna geeft Komodo bijv.
24.Dxe4 Txe4 25.Lg3 Te2
26.Tb1 Td8 27. .a4 of b4
Grappig vind ik het wederzijdse respect van deze clubgenoten. Daar kunnen de politici in de USA iets van leren.
Want Sven schrijft me het volgende :
‘Ik heb niet veel toe te voegen qua commentaar maar het was alsof Liverpool op bezoek kwam bij Ajax en dat je stiekem hoopt op een resultaat tegen een (veel) sterkere tegenstander. Soms lukt dat ook, maar soms ga je er vrij kansloos met 0-3 af.’
Ik denk dat Sven zich terecht vergelijkt met het Ajax van enige tijd geleden en hopelijk niet met het Ajax van nu.
Meer product kan ik helaas nu niet leveren. omdat er problemen waren met de aanlevering van de grondstoffen. Een meer voorkomend probleem in deze donkere tijden.