Deze eerste ronde van 2015 was vrij snel bekeken. Ron won een miniatuurtje van Marco. (14 zetten). Sven zat ongelofelijk te knoeien tegen Jasper. Ook een miniatuurtje (15 zetten). Marko verpletterde (hoewel …) Niels snel. (24 zetten) Bert tegen Martin was ook vlugger afgelopen dan normaal. (26 zetten) De enige partij die geen 'walkover 'werd, was die tussen Jos en Gerrit.
Jos: "Ik dacht: ik zoek hem maar op in zijn eigen specialiteit: de Philidor. " Als u nu gedacht had dat onze workshop ertoe zou leiden dat Gerrit naar iets anders zou gaan omzien (onze stiekeme bedoeling) , mooi niet!" En ook Jos zag absoluut geen kans hem tot andere gedachten te brengen. Ze speelden 20 zetten lang – beiden!- uitsluitend de allersterkste zetten. 10 zetten volgens het boekje (Powerbook 2015 Mijn nieuwste aanwinst.) en daarna nog eens 10 met volledige instemming van Houdini. Maar de stand is daarna vrijwel gelijk. Dan doet Gerrit iets (beetje) riskants, en bij zet 23 iets (beetje) fouts.
Na 23 … , Pe5? kan wit met de volgende aardige variant in het voordeel geraken: 24. Ba7 Ra8 25. Bf2 Qf6 (25… c6 26. f4 Pg6 27. Lxg6 en de zwarte dame staat in, dus wint wit een stuk) 26. Bxb7 (1.33 voor wit) Maar na 24. Ld5? komt zwart met Lxd5 (beter c6) met de schrik vrij, en krijgt zelf daarna van Jos een prachtige kans aangeboden:
Na 26… Qg6! (dreigt Pxf3+) 27. Bf2 Nd3 28. Rxe8+ (Dxc7 Pxe1) Rxe8 staat zwart op winst 29. Tc2 Pxb4! of 29 Dxc7 Pxc1 Maar na 26 … Tbc8 is de stelling heel erg gelijk. Na een mysterieuze 29e zet …. Pf6? ( Daar kwam hij toch net vandaan? 29 .. Pb6!?) ruikt Jos ineens weer mogelijkheden. Na enkele krachtige witte zetten dreigt zwart toch nog in moeilijkheden te geraken. (Gerrit : "Denk dat ik op mijn 31e zet in plaats van Txe6 beter Kf8 had kunnen spelen." Houdini ziet weinig verschil.) Jos gaat ervoor. Even die vrijpion op d6 stutten!
35. f4 d5 ! 36. f5? Maar dit is al te optimistisch. (36. De1 om pion b4 te dekken was noodzakelijk. Wellicht had Jos in zijn enthousiasme helemaal niet gezien dat die b-pion aangevallen werd) Zwart schiet te voorschijn uit zijn inmiddels totaal gelijke stelling 36 … Dxb4 . Waarschijnlijk schrikt Jos zo dat hij nu alle voorzichtigheid uit het oog verliest en met 37 g5? ook nog middels 37 .. Db1+ zijn pion op f5 verliest. Dan is er niets meer over van de gevaren die zijn vrijpion op d6 oplevert. Die gaat er ook af. Een opzienbarende overwinning van een taaie Gerrit op een wat te optimistische Jos. Had die nu maar dat remiseaanbod van Gerrit rond zet 35 aangenomen!
Bert's standaardopening (met wit: d4, Pf3, c4, e3) kan natuurlijk op allerlei manieren worden tegengespeeld. Martin speelt de Schlechter-variant van het Slavisch. Eenvoudig (koningsloper fianchetteren eventueel Lg4 met ruil van Pf3 en op e5 aansturen), rustig, rechtlijnig, en dus niet echt een feest voor wit. Zelf was ik er nooit blij mee.
Onze mannen spelen alles volgens het boekje, tot zet 13. Waarbij moet worden vermeld dat zwart's 9 …. dxc4 veel minder gebruikelijk is dan niet slaan op c4: 9 … e6 ( 10. Td1 Pbd7 11. b3 enz.). Maar zeker geen uitzondering. Na logische zetten als een snel wit (11.) e4 en een snel zwart (11.)…. e5 staat wit slechts een klein tikkie beter. En zo hoort dat ook. Maar bij zet 13. maakt zwart een foutje
13. .. Dc7? (Houdini geeft hier natuurlijk cxd5 om problemen rond de c6-pion te voorkomen.) Bert slaat op c6 en nu mag zwart kiezen: – of met bxc6 een zwakke pion op c6 accepteren – of zijn zwarte dame lichte problemen bezorgen. Dat laatste lijkt veel minder ernstig. Maar ja ….. 14. dxc6 Dxc6 15. Lg5! Tad8 16. Tc1 ( en daar zijn ze , de problemen) en het leidt tot een zorgelijke (maar wel leuke!) zwarte stelling na 18 …. Tc8 ( Txd1 en Pbd7 is wat beter)
19. Pxa7! (raakt dat beest daar niet in de problemen?) Txc1 20. Txc1 h6 (niet logisch, dat maakt het echte strijdtoneel aan de andere kant van het bord eerder nog explosiever) 21. Le3! Db4 (Om zoiets ging het, dekt Pb6 en dreigt het witte paard met Da5 of Da4 te gaan vangen) Leuk gespeeld, maar Bert heeft het veel beter bekeken. 22. Lc5! Dat kost een kwal. En dat paard vangen? Vergeet het maar!
Drommen toeschouwers zochten naar goede mogelijkheden om dat arme paard op a7 te redden. De beste is dat paard helemaal niet te redden maar 25. Td6 met dubbele aanval op het paard op f6! Als die vertrekt, nog beter, dan is het mat. De beste stuurlui aan wal opperden 25. Td8+ gevolgd door Dd3. Wel leuk, wel winst, maar niet echt mooi. En 25. Dd3 Dxa7 26. Dd8+ Pe8 27. Td7 ook niet onaardig. Maar Bert ziet dat het ook eenvoudig kan 25. De3! Pfd7 (Dxa7? 26. Dc5+ gevolgd door Td6) . Ach niets helpt meer, dat paard gaat de vrijheid tegemoet (bijv. na Tc1 via c8) , en zwart blijft een pion en een kwaliteit achter. Misschien erger nog is dat de minder plezierige positie van de koning op f8 plus de verdwaalde positie van de zwarte dame plus de mooie lijnen voor de witte toren en dame, ook nog allerlei matdreigingen teweegbrengen. 25 .. Pfd7 26. Pc8 ( op Pxc8 volgt Txd7) Wit geeft op. Arme Martin : Even rond zet 20 niet goed doorgerekend, en daarna door Bert met tactische bekwaamheid geconfronteerd. In gewone schaaktaal: 'opgerold'.
En dan de miniatuurtjes: Marko-Niels. Ja hoor, daar was-ie weer: 1. d4 d5 2. c4 Pf6 ????????????????????? ??????????????????????? (e6!? c6!? dxc4!? Alles is goed, behalve Pf6) 3. cxd5 Pxd5 4. e4! Daarom! Wit heeft het centrum in handen en gaat nu moeiteloos al zijn stukken ontwikkelen. Prachtig spel dus. Maar het is en blijft schaken. Bij zet 12 verknoeit wit het een beetje. En bij zet 14. verblundert hij de partij!
Na 14. Pf3??? Pf6 is wit zijn dame kwijt!! Niels, begeesterd door een begrijpelijk respect voor zijn tegenstander, kan echt niet geloven dat die zulke blunders maakt. En speelt 14 .. Lb7 – nog net redelijk – en als wit dan niet Le2 speelt , maar 15. Ld3 heeft hij alsnog Pf6 tot zijn beschikking. Maar Niels, nog steeds bevangen door respect voor zijn tegenstander, ziet het weer niet. 15 ….. 0-0-0? 16. 0-0 en zonder die malle damevangstdreiging (pion op e5 staat niet meer gepend) staat nu wit weer gewoon beter. Het zal wel te maken hebben met de machteloosheid van de twee zwarte lopers. Als zwart er nog een (erg onvoorzichtig, let op Lg3) wanhopig 17 … f6 op laat volgen is het over en uit. Na 18. e6 Dxe6 (Pe5 is ook niks) volgt
natuurlijk 19. Txc7+ en er is een keur aan desastreuze zetten na Kb8. Martin nam Txd7+ De moraal van het verhaal: Ontzag voor je tegenstander is nuttig, maar alstublieft niet te veel!
Heel even leek het of Ron (wit) na een bewust gekke opening ( 1. b3 2. f4) ook nog iets te veel risico had genomen tegen Marco. Hij had er wel verontrustend lang over nagedacht. Maar na een wat mindere 9e zet van zwart (Le7 i.p.v. Pxe4) betaalde het zich toch snel uit.
12. Pxh7 Le7?? ( d6 !) 13. Df3! ( volgens Martin en Houdini is Dh5 nog beter, maar het verschIl tussen 'heel goed' en 'uitstekend' is niet erg van belang) en na een ondoordacht 13. …. f6 is het gelijk mat. (Lg6#) (13 … d6 14. Dxf7+ Kd7 is natuurlijk ook niks.)
Brrrrrr. Ik hoop (en vertrouw erop) dat Marco de goede vechtersmentaliteit heeft en niet thuis zijn schaakspel in de vuilnisbak deponeert.
En dan het jeugd-onderonsje: In een geweigerd damegambiet koos Sven (zwart) tegen Jasper middels het niet erg orthodoxe 4 … g6 voor het fianchetto van de koningsloper, en ging later ook zijn dameloper nog fianchetteren. Moet allemaal kunnen in deze oer-rustige opening. Na een foutief 12.Le2-f3 (beter 12. Tc1 = ) staat zwart zelfs beter!
12 …. Pfe4 zou hier een sterke zet geweest zijn 12 … Te8 13. De2 (niet de beste, maar wel de geniepigste) Kh8 ?????? 14. Tad1? (ziet hij direct Pxf7niet? Nu kan zwart nog De7 spelen!)
En ver ver heel erg ver beneden zijn toch absoluut aanwezige waardigheid speelt onze jeugdkampioen hier 14 ….. Pg8 ??????????? Hoewel …….. misschien toch ook wel knap – of sociaal – om in een stelling de enige zet te vinden waarmee je je tegenstander helpt je in één zet mat te zetten. Ook bij Sven hoop ik en vertrouw ik erop dat hij de vuilnisbak nog even niet kan vinden.
Dus het was vanavond snel bekeken. Ik kwam niet eens meer aan mijn eind-van-de-avond-glaasje cognac toe. Het was niet erg spannend. Wel lollig gelukkig.
Ik denk het te weten. Toch weer wat geleerd.!
Professor Meester PerkamentUs is schoolhoofd van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en HocusPocus, in de Harry Potter-reeks.
Was het die?
Ja, dat heb ik bij mijn omzwervingen in de literatuur overgeslagen. Je kunt nu eenmaal niet alles lezen. Zit me nu af te vragen of die naam complimenteus bedoeld is, of juist niet.
Meester Perkamentis kan zelf niet zo goed lezen als meester Jos, wat moge blijken uit zijn verkeerd overgenomen eigen naam. Geen idee trouwens wie Perkamentis is. Even tevoorschijn gaan goog(ch)elen.
Wat is het toch fijn voor wepmeester Perkamentalis te mogen constateren dat hij gelezen wordtl Dank,dank, driewerf dank.
Na de bondige opmerkingen van onze eigen meester Perkamentis over mijn partij tegen Gerrit, ben ik nu toch overtuigd van de meerwaarde van het magische schaakprogramma. Verbluffend 2 keer zitten er directe onverwachtse tactische winstkansen in, en ik heb ze achter het bord volledig gemist/ niet herkend. Daarom aan Jeugd ook oproep om vooral veel met de diagrambladen te werken waarin grapjes over penningen, vorken enzovoort zorgen dat dit automatische reflexen worden.
Zoals te verwachten legt meester Perkamentis zijn pijnlijke constateringen in een zacht dekje van aardige pedagogisch verantwoorde complimenten. Zo blijft de zin er toch in en lijkt het net of we toch een beetje kunnen schaken. Maar waar hij schrijft dat de eerste 10 zetten het beste waren volgens Powerbook, en op de daarop volgende 10 zetten niets valt aan te merken, is de realiteit dat de eerste 20 zetten plausibel waren, en niet al te slecht, en dat er talloze meer avontuurlijke alternatieven waren. Kortom de opening was geen goede keus van me; ik heb mijn kunnen in deze spanningsloze stellingen fors overschat. En als er dan een kansje is zie ik het niet. In diagram Gerrit 23 ben ik alleen gefocussed op het open krijgen van de c-lijn. Ik had wel even gekeken naar de zwarte dame die op dezelfde lijn staat als mijn toren, maar door de 2 witte lopers er nog tussen afgeschrikt om daar verder tijd in te steken. Humor de wending om de loper op e3 gratis te kunnen verplaatsen naar f2 waarmee Te1 gedekt wordt.
En diagram Gerrit26 is ronduit schrikken. Alle concentratie van mij en ik denk ook Gerrit was gericht op de opengekomen c-lijn en op pion d5. Natuurlijk wel de mogelijke paardvork op d3 gezien als potentieel gevaartje wat afdgedekt werd door mijn dame. En als de zwarte dame op d5 slaat, verliest de vork zijn kracht omdat ik dan altijd een toren via d1 met aanval op de zwarte dame met tempo kan laten ontsnappen. Maar de mogelijkheid van Dg6 waarbij veld d3 gedekt wordt niet aan gedacht. Hoevaak heb ik dit soort wendingen al overzien ??
Het blijkt weer dat schaken vooral goed kijken is naar wat er werkelijk op het bord staat, in plaats van je blik beperken door een thema waar je op speelt. Want natuurlijk worden bijna alle partijen beslist door een taktisch grapje en daar listig mee omgaan betaalt beter dan eindspelkennis.
Ik heb nu eind januari alnog een paar goede voornemens gekregen
groet
Jos