Koedijk, promoveren

Ooit een mooi lang lintdorp. Langs een dijk die het land moest beschermen tegen het grillige watergebied waaruit later o.a. het Noordhollands kanaal zou  worden gecreëerd.  De Sarabertjes fietsten er wel eens doorheen op weg naar huis na een lange fietstocht op een mooie zonnige vrije dag. ( 1975) Daar nog even een ijsje in de snackbar. En daarna gauw naar huis. We hebben  lang geleden ook wel eens een nacht in een hotelletje daar gelogeerd. Toen mijn tienerdochter een verjaardagsfeest in ons huis mocht organiseren en wij wijselijk het hazenpad hadden gekozen. Was leuk, een leuk dorp.

Maar nog? Er is nu wel heel veel veranderd. Het moet wel flink groter gegroeid zijn. Gezien dat enorm grote, moderne buurthuis waar Aris de Heer moet gaan proberen kampioen in de 2B te worden. Ik tel er een dertigtal schakers. Ook niet gek. Sterke vereniging. Winnen zou hier desondanks moeten kunnen lukken. Maar ja. Waarom staan ze op de laatste plaats? Hun Elo’s zijn echt niet zo heel erg veel lager dan de onze.  

Fotootjes maken zal niet moeilijk zijn. De verlichting is zeer geschikt voor kiekjes zonder flits.

IMG_2438XWEB

Dinsdag 12 maart 2024

Mijn waarnemingen op dinsdagavond zonder rekentuig:

Het worden al heel gauw allemaal levendige potjes. Zowel Martin als Frank verzeilen in een Siciliaans Grand Prix. Martin met zwart en Frank met wit. Beiden hebben er zelf ervaring mee. Dus dat gaat voorlopig wel goed, denk ik. In het verleden gebeurde het wel eens dat grootmeesters naast elkaar dezelfde opening speelden en bij elkaar zaten te spieken. Bijvoorbeeld tot grote woede van de nog jonge Robert Fischer die zo tegen drie ijzersterke Russen echt geen kans maakte. Maar ik heb Frank en Martin zich vanavond niet in dier voege zien misdragen.

Paul wordt in een simpel Italiaans getrokken. Daar zal hij wel sinds zijn 16e ervaring mee hebben. Beetje tam, maar dat geeft niks met zwart.

Marc speelt zijn eigen lijfvariant (?) in iets wat er nogal Engels uitziet. Ik vind het voor wit een beetje erg rustige aanpak, maar zijn bedoeling zal wel zijn de tegenstander uit diens geprefabriceerde openingenrepertoire te trekken.

Ron  z`n tegenstander probeert ook Ron op het verkeerde been te zetten met 1. d4 Pf6 2. Pd2 ? Daar heeft Ron weinig moeite mee. Die ontwikkelt gewoon zijn stukken. Zijn dameloper naar f5. Staat zo gelijk al gelijk.

Thomas krijgt een Siciliaan met 4. … e6 (en Dc7 en a6) tegen zich. De Kan? Tnomas weet daar natuurlijk alles van (recent nog wegens Bert’s repertoire).

Mijn voorlopige  conclusie: er schuilen nog geen addertjes in het gras van de koedijk.

En dat blijft even zo. Nette partijtjes, geen grote bijzonderheden, maar niet te voorzichtig of saai.

Rond 22.00 uur vind ik dat het er redelijk voor ons uitziet. Ik zie aanvalspogingen bij Frank (zeer), Marc (zeer), Paul, en Ron. En heel langzaam en secuur ook bij Thomas. En   Martin is nog gewoon lekker bezig.

22.15

Kijk, daar wint Marc uiterst listig met een mooie lange combinatie een stuk. ( zie ook verderop)

Marc – Koedijk (20…Tc8)

21. Db1! Wint het paard

Kort daarna bezwijkt  zwart onder het aanvallend vernuft van  Frank.

Frank - Koedijk (19...Ke8).jpg 

20. Pd6+ en mat op de volgende zet (20 … Kf8. 21 Pd7 20. ….Ke8 21 Lb6 Leuk hè!)

En Marcs tegenstander is zo geschrokken dat hij een paar zetten later ook een toren weggeeft. O-2.

Alleen maar hosanna dus? Nou nee. Om 22.30 gaat de aanval van Paul een beetje de mist in. Wit neemt het initiatief over. Staat wel een pion achter, maar toch.

Paul - Koedijk (21...Pe7).jpg 

22. Pxd6   Wit heeft 2 sterke lopers. De zwarte aanvalsstukken zullen de terugtocht moeten aanvaarden. De zwarte pluspion is een dubbele pion.

En Ron begint aan te sturen op een formidabel tijdsprobleem. Bij Thomas schiet het ook even niet op. Bij Martin trouwens ook niet.

IMG_2433XWEB

Om 23.00 een wondertje waar we op zitten te wachten. Ron leek wel initiatief te hebben , maar hoe verder? En die klok die tikt maar door. Hij heeft nog 4 minuten. Zijn tegenstander heeft er nog 50 ! Ik moet morgen maar met de computer zien of Ron’s aanval tenslotte echt zo dodelijk is, of dat zijn tegenstander de bekende fout maakt om met snel spel te willen profiteren van de tijdnood van de tegenstander. Hoe dan ook, Ron wint. Met een mooie zet.

Koedijk - Ron (35...Lc3).jpg 

35 … Lb4-c3 wit geeft op!

Thomas ziet het een beetje tegenvallen en daarna dan geen kansen meer. Het wordt remise. En Martin die een beetje in de problemen leek te komen maakt met actief spel gemakkelijk remise.

Martin – Koedijk (33.Df2)

33 … De4

Zo, dat klusje is geklaard. Het staat nu 4-1 voor de onzen. Ook als Paul zou verliezen kan KTV ons niet meer inhalen. Wel op matchpunten, maar niet op  bordpunten. Hoera, in Koedijk begon het feest.

Wij promoveren terug naar de klasse 1. Daar bestaat een team wel uit 8 man. Dat zal nog wel even lastig worden, zonder Sven en Bert. Maar ach, FC Volendam vaart ook al jaren heen en weer tussen de eredivisie en de 1e. Die hebben daar geen moeite mee.

Woensdag 13 maart 2024

Vandaag met behulp van De Grote Leermeester eens kijken wat ik gisteren niet goed zag. En gelijk nog wat mooie momenten visualiseren:

Ik zag wat minder goed dat Ron al langer en  mooier beter stond dan ik had getaxeerd. Zie verderop zijn deskundig commentaar.

Verder zag ik wat minder goed dat Martin nog wel wat meer beter stond dan ik dacht.

Ook Martin zelf ervoer zoiets: ‘Verbazende analyse, ik vond dat ik slecht stond.’

Ik zag dat het terecht was dat ik in vreugde ontstak bij het aanzien van de slimmigheden van Marc. Wat een lange, foutloze combinatie!

Marc – Koedijk [A23]

Zie verderop zijn eigen commentaar.

En die combinatie van Frank was ook mooi:

Frank – Koedijk [B23]

Al met al kan ik redelijk tevreden zijn ove mijn bejaarde kijk gisteren op de mooie partijen.

Het slot van Martin:

Hoe Paul weer op het droge belandde:

Het eigen commentaar van Ron:

‘Heel leuk dat je erbij was. Ik stond dus (veel) beter dan jij dacht, al leek dat niet direct zo duidelijk. Het opsluiten van zijn toren op h3 (met g3) was een grote fout, maar toen had ik al een veel beter paard op e4 en mijn loper was ook veel sterker dan de zijne.

Koedijk - Ron (27.Th3).jpg 

De partij had mij heel veel tijd gekost, door de onverwachte opening met 2. Pd2!?  De bedoeling daarvan bleek een f4-Stonewall-opstelling in de voorhand. De keuze van mijn opstelling met Lf5 daarentegen was op zich goed. Hij hield zich feitelijk niet aan zijn plan door zelf c4 te spelen en niet opstelling met c3. Hij speelde overigens, zeker in begin, alles verrassend snel, wat mij dan wel enige zorgen baarde. Ik kon reageren met c5 en stond vervolgens best lekker.

Koedijk - Ron (8...c5).jpg 

I.p.v. Db6 kon ik ook Dc7 spelen, maar kon niet goed beredeneren wat beter was. Na zijn Dd3 had ik idee dat ik wel goed stond, maar moest uitvogelen hoe dan verder. Moet ik c5-c4 spelen, slaan op d4 of dit uitstellen? c5-c4 haalt de druk van d4 weg maar de pion kan niet meer terug…. Ik heb er lang naar gekeken, reden dat ik veel later dus in forse tijdnood kwam, maar daarin deed ik het dus wel allemaal goed. Volgens het ‘machientje’ was c5-c4 toch beste, gevolgd door g6 om dan Lf5 te spelen.

In de partij was zijn b3 feitelijk een blunder.

Koedijk - Ron (14...Tfe8).jpg 

Ik kon na ruilen op d4 dan Lb5 spelen, totaal niet gezien dat ik daarna  (na Dxb5) met schaak op d4 kan nemen en dan Ta1 win. ( ES  ??) Ik blijf echter ook na a6 beter staan. Wat ik vervolgens goed deed was zijn paard niet op e5 toelaten en daarna toch maar zelf f5 spelen.

Koedijk – Ron (24.Taf1) 

Ook als hij zelf f5 had gespeeld, sta ik nog steeds beter. Hoewel ik dus best goed gespeeld heb, ondanks een zware werkdag, heb ik toch ook nog het nodige gemist.

Ik zag Marc, Frank en ook Martin overigens prima spelen. Het is dat Martin Tc8 niet zag, anders had hij misschien wel gewonnen

33. .. De4   ( Tc8)

Hij koos een prima opstelling tegen het gespeelde 1. f4 (kennelijk een soort hobby op deze club).  Paul maakte geen echte fouten, maar kon niet winnen, is ook lastig tegen Italiaanse opening met c3 en b4. Tja, van Thomas had ik meer verwacht, ik ben niet zo gecharmeerd van de opstelling met g3 in het Siciliaans. In onze na-analyse was het vooral zijn tegenstander die nog kansen kon krijgen. Gelukkig is ons team overal sterk genoeg, met 8 personen gaat dat volgende seizoen weer een stuk lastiger worden.Maar we zijn kampioen en daar gaat het om. Hulde.

Het eigen commentaar van Marc:

Marc Holla – Ron Mollenkamp 

1.c2-c4 e7-e5 2.Pb1-c3 c7-c6 3.e2-e4 Pg8-f6  

Stand na 3..Pf6 

Zwart wil duidelijk d5 spelen. Wit kan dit verhinderen met 4.Pf3, of 4.d4, waarna zwart waarschijnlijk d6 speelt. Waarschijnlijk een klein voordeeltje voor wit. Maar ik zag wel mogelijkheden na de algehele afruil op d5, misschien Dd1-a4-e4 of iets over de diagonaal met Lg2. Te moeilijk om vanaf hier goed te overzien, maar ik gokte erop dat d5 wel goed zou uitpakken. Het geeft in ieder geval een wat meer open stelling. 

4.g2-g3 d7-d5 5.e4xd5 c6xd5 6.c4xd5 Lf8-d6  

Stand na 6..Ld6 

Bij nader inzien dus toch geen 6..Pd5:. In de na-analyse vonden mijn tegenstander en ik Pd5: ook wel een beetje riskant. De computer vindt dat allemaal wel meevallen en vindt dat zwart na Pd5: een beetje beter staat (en is ook niet onder de indruk van 7.Da4). Mijn tegenstander koos liever voor actief tegenspel en daar valt zeker wat voor te zeggen. Snelle rokade, en dan iets als Lc8-f5-d3/c2 of Pb8-a6-b4/c5-d3/c2. Wit heeft weliswaar een extra pion, maar het is een dubbelpion en de pionnen op de d-lijn zijn momenteel ook nog geïsoleerd en dus mogelijk zwak. De computer is meer concreet, en geeft nu een klein voordeel aan wit. 

7.Lf1-g2 0-0 8.Pg1-e2 (een alternatief is 8.Pf3, om een eventueel Lf5 uit te schakelen met Ph4; ik koos voor Pe2 om het paard naar f4 te kunnen spelen met extra dekking voor de pion op d5) Pb8-a6 9.0-0 Lc8-f5 10.d2-d4 Pa6-b4 

Stand na 10..Pb4 

Het zwarte plan is voltooid, maar de witte stelling is er net op tijd klaar voor. Eerst de loper op c1 eruit, zodat Pc2 met Tc1 kan worden opgevangen. En als het paard naar d3 gaat, dan dame opzij, Td1, en de dreiging om de toren tegen paard en loper te ruilen. Het gaat allemaal net, en als zwart er niet doorheen komt dan heb ik natuurlijk nog steeds mijn extra pion. 

11.d4xe5 Ld6xe5 12.Lc1-f4 Tf8-e8 

Stand na 12..Te8 

De zet Te8 had ik niet verwacht. In eerste instantie dacht ik aan een blunder van mijn tegenstander, immers: 13.Le5: Te5: 14.Dd4 Pc2 15.De5: Pa1: 16.Ta1: wint een stuk. Maar toen ik er wat beter naar keek, vond ik het niet meer zo duidelijk want zwart kan spelen: 13.Le5: Te5: 14.Dd4 Te2: 15.Pe2: en dan wint zwart met Pc2 de kwaliteit terug. Hm.., als alternatief heb ik natuurlijk 15.Db4: in plaats van 15.Pe2:, en dat is ok, maar ik had het gevoel dat er toch wel meer in moest zitten. Dus toch nog maar eens kijken naar 15.Pe2: Pc2 en tot mijn vreugde zag ik hier De5 of Df4, en als zwart neemt op a1, dan Df5: en ik win ook het paard op a1 want dat kan niet meer weg. Ik heb hier nog een tijdje zitten nadenken, maar ik kon niets vinden voor zwart, dus dat speelde ik. Even een korte wandeling langs de overige borden, en eens kijken waar hij mee komt. 

13.Lf4xe5 Te8xe5 14.Dd1-d4 Te5xe2 15.Pc3xe2 Pb4-c2 16.Dd4-e5 Dd8-d7 

Stand na 16..Dd7 

Aha, dat had ik niet voorzien. Als ik nu mijn toren van a1 weg haal met 17.Tc1 dan wint zwart met Te8 mijn paard op e2; en als ik mijn paard op e2 red dan slaat zwart op a1 en wint de kwaliteit terug. Goed gevonden… Ok, Ta8-e8xe2 kan ik niet toestaan, dus de eerste kandidaatzet is het paard weg, naar het midden, dus 17.Pd4. Dan komt 17..Pa1: en wacht eens, 18.Df5: Df5: 19.Pf5: Pc2 20.d6 is eenvoudig gewonnen; zo’n pion op d6 is erg sterk, prachtige loper op g2, dat is uit. En op 18..Da4 heb ik altijd nog 19.Ta1: Dd4: met een pion meer. 

17.Pe2-d4 Pc2xa1 18.De5xf5 Dd7-a4 

Stand na 18..Da4 

Jammer, dus geen 18….. Df5:. Mijn oorspronkelijk plan was om hier 19.Ta1: te spelen, maar ik kan het paard op d4 ook dekken met 19.Dd3, met dreiging Ta1:, want het paard op a1 kan niet weg. Maar wel iets om goed uit te rekenen, want zwart speelt 19..Da2: en als ik het paard op a1 dan niet vang is niet alleen mijn voordeel weg maar zou ik ook wel eens slechter kunnen komen te staan. Eens kijken: 19.Dd3 Da2: 20.Db1, maar dan komt Dc4. Dat is het dus niet. 19.Dd3 Da2: 20.Da3 en dan ook Dc4. Als ik dat er dan eens uit haal met 20.b3.., dan dreigt Db1 (of Dc3) wel. Als 20..Db2 dan 21.Tb1 Da2 22.Dd1 en als 20..Tc8 dan een penning met Tc1. Het is wel prettig als je zit te peinzen en opeens alles op zijn plaats valt. Dat is ook wel eens anders, maar nu zat het mee.      

19.Df5-d3 Da4xa2 20.b2-b3 Ta8-c8 21.Dd3-b1  

Stand na 21.Db1 

Zwart speelde hier 21..Da2-d2 en gaf op na 22.Db1xa1 h7-h5 23.Pd4-f5 a7-a5 24.Pf5-e7 1-0. De leukste variant was geweest 21..Db1: 22.Tb1: Pc2 23.Tc1 met stukwinst vanwege de penning. Het meest taai was geweest 21..Db1: 22.Tb1: Pb3: maar dat is ook een gewonnen stelling voor wit. 

Het eigen commentaar van Thomas:

Mijn tegenstander speelde een variant die op heel veel manieren bestreden kan worden, maar zo’n doolhof van openingstheorie is natuurlijk niet ieders smaak. Ik vond in een database een stelling na zo’n vijf of zes zetten waarin liefst 18(!) zetten zijn geprobeerd.

Thomsd – Koefijk (6…a6)

Ik vond het terug tot zet 11 waarin in een partij tussen twee Duitse 2300-, spelers ipv 11. 0-0 , 11.. Pe5 werd gespeeld.

Thomas – Koedijk (11.De2)

Stockfish vindt de rokade ongeveer gelijkwaardig en zwart staat enkele tienden beter. Eigenlijk loopt als een rode draad door de hele partij dat je met wit denkt goede zaken te doen, maar dat in een typische Siciliaan de zwarte stelling behoorlijk veerkrachtig is. Ik had zelf na 14. g4 het idee flink voordeel te hebben

Thomsd – Koefijk (14.g4)

maar het was heel lang gelijk met soms wat voordeel voor zwart.
Na 17. … Pd7 ipv h6 was er even licht voordeel voor wit , maar dan had hij met 18. g5! wat krachtdadiger moeten doorzetten.

ThomasKoedijk 17 …Pd7

Ik zag op tijd dat zwart na 18.. Lf6 dreigt de te vervolgen met 19.. Pc5 en dat het tijd werd voor een prophylaxe. Alleen … Ik kon niets overtuigends vinden. Het oorspronkelijke plan 19. Ld2 moest ik dus laten varen. Ik was van plan na bijvoorbeeld 19.. Lxc3 20. Lxd6, Dxc4 21. bxc3 met voor mijn gevoel nog compensatie voor de uiteindelijke minus pion d.m..v. het loperpaar. Maar zwart staat dan nog volgens de grootmeester in pocket formaat iets beter (-1).

Thomas – Koefijk (19…Le5)

Ik was blij met 20.. Le5 maar de problemen waren nog niet voorbij.

Thomas- Koefijk (26.Pc3)

26. Pc3 was duidelijk de mindere zet. Na 26. Kg1 blijft het nadeel nog enigszins beperkt. Zwart miste een mooie kans op zijn beurt met

Thomas – Koefijk (27…Lc8)

27. …. Tb8! ipv het gespeelde 27.. Lc8 maar je toren vrijwillig in de penning zetten is niet iets waar je als eerste naar kijkt. Ik vertrouwde ook op zetten als Pd5 maar in dit geval volgt simpel na 28. Pd5, Pc4! en ook na 29. Pe7+, Kf8 30. Pc6, Pxb6 31. Pxb8 heeft het witte paard zich vakkundig ingesloten!
Het zwarte remise-aanbod werd daarna da dankbaar aanvaard, want ook in de slotstelling gaat wit een pion verliezen en zou het een zware dobber zijn geworden. Gelukkig hebben we als team toch mooi de buit binnen gehaald!

Tja, dat was alweer een jaar extern. Met mooi resultaat. Voor zo’n klein maar gezellig clubje.

En ineens vond ik Koedijk toch weer een heel mooi, lang lintdorp.