Rapid, ronde 2.

Ik heb me voorgenomen mij zelden op de rapid-avonden te vertonen. Het is voor mij lastig om op die partijen commentaar te geven, en bovendien betekent dat een verlichting van mijn taak als wepmeester. Waar ik wegens leeftijdsperikelen een beetje aan toe begin te geraken.

Afgelopen maandag was de eerste avond dat ik ging spijbelen. Kwam goed uit, want dinsdag t/m vrijdag was ik weg voor een vakantietje. We  zaten in Amersfoort.  Is daar wat te doen in (of all places) Amersfoort? Jawel, dierportetten kieken inde Dierentuin, naar het Mondriaanmuseum ( fantastisch !!!), een rondvaart door de grachten,  historische huizen en gebouwen bewonderen ( ook de ‘muurhuizen’ ) .   Helemaal geen tijd voor uw website!

Maar er kwamen wel partijen binnen, van drie clubgenoten.  Ik ga daar nu toch maar wat mee doen. Later dan u gewend bent. En ook wel wat soberder.

Ik zal het analysewerk overlaten aan de inzenders zelf.

Natuurlijk heb ik wel gekeken naar wat  er verrassend of interessant was op deze avond.

Mijn indruk is dat er toch in onze club nu veel sterker geschaakt wordt dan in mijn betere dagen. Zo zag ik tot mijn grote genoegen dat Frank tegen Marc een echt BlackmarDiemer gambiet was. Marc probeerde – denk ik- een Skandinavisch gambiet uit te lokken, maar daar dacht Frank anders over. Die wilde zelf gambieteren. (Niet ‘een soort van’, de kwalificatie van Frank, maar een  echte Diemer!!) 9 zetten pure theorie!En ook gelijk een sterke variant van de vele die er mogelijk zijn tegen dit gambiet. Met vroeg Lf5. Niet de allersterkste voortzetting daarin, maar lastig genoeg voor wit. In de vele boeken die ik over dit gambiet bezit , wordt in deze variant het gespeelde 7…. Lxc2 niet als gunstig genoeg beoordeeld.  Toen ik destijds mijn serie artikelen schreef over de Diemer, was er verder in de club  niemand die iets over dit gambiet in huis had. Nu zijn die er dus wel.

Bij het naspelen van de partijen was ik diverse malen verbaasd over hoe vaak onze clubspelers moeiteloos de betere zetten van de computer zelf kunnen bedenken. Natuurlijk niet altijd, maar dan zouden we hier veel grootmeesters in huis hebben, en dat is helaas niet zo. Maar ik stond wel af en toe versteld van partijfragmenten van o.a. Frank, Mink, Wouter en zelfs Gerrit.

Thomas schrijft dat hij vindt dat Wouter zo vooruit is gegaan. Dat vind ik ook. En toch wel bijzonder dat Wouter gewoon Thomas op remise houdt! Omdat ook Ron dat mooi doet, zal Thomas niet echt tevreden zijn met zijn score tot nu toe.

Beetje te  vroeg om nu al te gaan filosoferen over wie de rapid-competitie gaat winnen. Maar het gemak waarmee Frank bereikt dat hij nu alweer bovenaan staat, wekt wel vermoedens. Het is intussen mij wel duidelijk dat hij bij ons degene is die het snelst kan denken.

Nu de commentaren en partijen die mij werden toegestuurd:

Frank:

De eerste partij was met zwart tegen Ab. Hij opende met 1.b3 en probeerde op kenmerkende wijze de boel dicht te houden. Dat gaf mij veel meer ruimte en mogelijkheden om te manoeuvreren. Dit resulteerde in een doorslaggevende aanval op de koningsvleugel waarbij de zet 23.Pf5 een mooie manier was om de winst binnen te slepen. Wit zou het nog iets kunnen uitstellen, maar de partij was al verloren.

Hierna mocht ik met wit tegen Mark. We kwamen in een soort Blackmar terecht waar ik uiteindelijk niet ontevreden over was. Na zet 17 vond ik mezelf beduidend beter staan dan Marc, de computer gaf op dat moment +2,2 aan. Toch wist ik het uiteindelijk niet te winnen. Marc verdedigde goed en ook de tijd speelt een grote rol in de rapid-potjes. Dat maakt het wat mij betreft wel leuk!

Op zet 25 had ik als beste optie nog de pion op a6 kunnen pakken, maar ik wilde het paard niet uit de penning laten lopen. In de eindstelling wordt er nog steeds licht voordeel voor wit gegeven, maar ik zag de winst niet meer zitten, we hadden ook nog maar weinig tijd en ik denk dat Marc het gevoel had dat hij erg goed was weggekomen. Remise dus.

Laatste partij met zwart tegen Gerrit, die aardig op dreef is en al eerder op de avond van Martin had gewonnen. De partij ging lang gelijk op en tot zet 29 was het vrijwel gelijk. Toen speelde Gerrit Kf1 ipv het sterkere Kg1. Op zet 31 verzuim ik Txf2 te spelen waardoor de partij in 1x uit zou zijn. Ik verlies zelfs een kwaliteit door (wederom) te snel te spelen. Met 2 verbonden vrijpionnen en een paard + pion tegen een toren was het echter zeker nog niet uit. Gerrit behield licht voordeel tot hij Kc4 speelde. Toen was de stelling vrijwel gelijk. Door op zet 46 Tc3 te spelen kwam hij echter in de problemen en is de partij eigenlijk verloren voor Gerrit. De 2 vrijpionnen kunnen ongehinderd oprukken en met wat tempo’s die ik won wordt het erg lastig voor wit. Hij moddert nog een paar zetten door en geeft dan op. Met de opmerking dat ik glad verloren stond. Daar ben ik het echter maar deels mee eens.

Mink

Mink-Chris

Thomas:

Niet om je veel werk te bezorgen, maar enkele partijen waren zeker de moeite waard. Zeker die tegen Ron is erg inhoudsrijk en mooi te zien hoe Wouter stug verdedigde en op het eind zelfs wat beter kwam te staan, nadat ik na de opening dacht de buit wel even binnen te halen.

Tegen Ron had ik na 10. a5 het idee enig voordeel te krijgen, echter 13.. d5 was voor mij een echte ” pretbederf”- zet. Het werd behoorlijk gecompliceerd na 15. Pf5 , was echter niet gerust op 15. Pxe3 met verlies van het loper paar maar deze variant kwam niet op het bord. Na nog wat verwikkelingen bood Ron in een iets betere stelling remise aan. Ondanks de korte duur was er heel veel in de partij gebeurd!

Tegen Wouter had ik eveneens het idee beter te staan vanaf de opening, maar dan ook flink beter. Het blijkt achteraf mee (of tegen) te vallen.
In de fase grofweg tussen zet 15 en zet 20 had ik even een flinke plus maar misschien had ik de dames (nog) niet moeten ruilen. 29. gxf6+ blijkt tot mijn verbazing volgens Stockfish nog iets beter te zijn dan 29. Lxf6+ waar ik ook naar gekeken heb. Op de 31e had ik torens moeten ruilen gevolgd door 32. Tg7+ met ongeveer gelijk spel. Zoals het nu ging na Ld5 moest ik nog een beetje oppassen maar Wouter had minder tijd en accepteerde mijn remisevoorstel. Ik heb wel het idee dat Wouter behoorlijk vooruit gaat.

Dat was het weer. Dank voor de zendingen.


Een gedachte over “Rapid, ronde 2.”

  1. Reactie op stand na 3 ronden:
    k heb 5 gewonnen en 3 remise in de rapid.

    Ik heb (nog) geen partij verloren.

    Groeten Thomas

Reacties zijn gesloten.