Ik was deze avond verhinderd. Jammer , gezien de uitslag. Maar gelukkig waren alle spelers bereid als correspondenten op te treden:
thomas
Zelden ben ik in een partij zo ontsnapt als gisteren. Toen ik de partij naar Eddy mailde , vroeg ik me al af wat hij zou denken; ” Weer die Ti-Ta Tovenaar!” of ” het geluk van de keeper?”
Maar van goed keepen was eerder bij mijn tegenstander sprake. Overigens gaf Martin me ook nog als advies een staatslot te kopen.
In een opening die vanuit het Loperspel in een soort Weens overging, week wit met 7. f4 af van de gebaande paden.
Reinier Weber – – Thomas Broek (7.f4)
Ik kwam al vrij snel iets prettiger te staan, maar zoals zo vaak moet je er voor waken niet te overmoedig te worden.
En daar heb ik nog wel eens last van!
Reinier Weber – – Thomas Broek (10.0-0)
.Vooral op zet 10 heb ik lang getwijfeld over 10.. Pg4?! om na 11. Ld2 aggressief te vervolgen met 11…d5 12. Pxd5, Lc5+
Reinier Weber – – Thomas Broek (12…Lc5+)
13. d4, Dh4 maar na simpel 14. h3 stokt de zwarte aanval
Reinier Weber – – Thomas Broek (14.h3)
en zwart mag nog van geluk spreken dat hij zijn stuk kan redden met 14.. Pe5 al heeft wit volgens de engine vrij groot voordeel (+2,5)
Reinier Weber – – Thomas Broek (10.0-0)
Objectief het beste was 10.. Pxc4 met een klein voordeeltje maar 10.. Lg5 kan ook.
Weer een verrassing kwam uit de engine namelijk
Diagram na 13Df3
in plaats van 13.. g6 kan ook 13.. Pe5 want na 14. Dxh5, Lg4 is de witte dame ” op klaarlichte dag”
ingesloten!. Niet heel diepzinnig, maar gisteren zag ik het in ieder geval niet.
Reinier Weber – – Thomas Broek (13.Df3)
14. d4, hoewel niet de allerbeste ontneemt het sterke veld e5 voor het paard. Een zet als 15 .. c7-c5 paste in het plan om de zwarte aanval nieuw leven in te blazen al leidde dit wel tot zwaktes in het zwarte kamp.
Reinier Weber – – Thomas Broek (18…De5)
Na 18.. De5 dacht ik de buit binnen te hebben. Er dreigde zowel mat op h2 als stukwinst met Dd4+. Helaas dekte 19. Dg3! deze dreigingen want door de penning op de g-lijn was stukverlies ook vermeden
Door de vele hangende pionnen was ook een onoverzichtelijke situatie ontstaan met behoorlijk veel keuzes. Mijn plan was na 23. hxg4
Reinier Weber – – Thomas Broek (23.hxg4)
te vervolgen met 23.. hxg4 waarna 24. Pxg4 faalt op
24.. Tg8 25. Txf4, Dh5+ . Alleen wit heeft veel sterker
24. Dh4! en zwart loopt spoedig mat wat zelfs met groot materiaalverlies niet voorkomen kan worden.
Reinier Weber – – Thomas Broek (25…De5)
De zet die mij totaal verraste, was 26. Dd2 met een soortgelijke intentie om met Dh6 mat te dreigen. Ik kon nog relatief genadig ontsnappen met kwaliteitsverlies en verloor nog niet de moed omdat mijn tegenstander inmiddels in zijn laatste 5 minuten zat en ik had veel meer. Na lange tijd een goede verdediging gevoerd te hebben had de kwaliteit van zijn zetten inmiddels wel te lijden van het tijdgebrek .
Reinier Weber – – Thomas Broek (32…dxc5)
Zo was 33. Tf3 winnend geweest en ook ruil van een stel torens gevolgd door Txb7 was voldoende geweest. Met nog zo’n 3 minuten op de klok gaf wit de kwaliteit weer weg
Reinier Weber – – Thomas Broek (35…Tg8)
34. Tdd7 ???? Lxd7
en na dit gelukje leek me de tijd rijp voor een remise aanbod terwijl ik een paar zetten eerder toch wel zo’n beetje de moed had verloren.
Maar ik was het met mijn tegenstander eens dat het een zeer enerverende partij was geweest en hij vertelde dat hij net als ik veel van dit soort partijen in zijn leven had gespeeld. Maar zo’n partij als dit, daar hoop ik liever geen gewoonte van te maken!
Frank:
. Hierbij mijn partij van gisteren voor de beker tegen MSC. Ik speelde met wit tegen Hans Dielissen. Hans bleek al vroeg in Sinterklaasstemming, want op de 13e zet maakte hij een blunder en verloor een paard
Frank – Msc (13.e5)
13 .. dxe5?? 14 Dxc5
(hoe moet de Goed Heiligman zonder paard nu al die pakjes rondbrengen? Gelukkig had hij er nog 1 over die hij langer op het bord hield.
Frank – Msc (15…a5)
Bji zet 16 had ik lang nagedacht over Da4 of Db3. Na Db3 ziet Pb6 er dreigend uit, maar ik kan uiteindelijk na Txd8 dan via Db5 en Dxe5 ontsnappen.
Frank – Msc (19.Pd5)
Na 19. Pd5 moet de witte dame weer terug naar d8. Uit armoede probeert zwart via Ta6 meer stukken bij het spel te betrekken, maar de witte aanval is erg sterk.
Frank – Msc (20…Ta6)
Het beste voor zwart is misschien de dames ruilen via 21. Dg5, maar Hans kiest ervoor om zijn dame achterin te houden. Deze zal er nu niet meer aan te pas komen. Na zet 24 is het voordeel al zo groot dat het bijna niet meer mis kan gaan.
Frank – Msc (27…Pxe6)
Na de combinatie Df5+ en Dxf7 gelooft zwart het wel.
Frank – Msc (29.Dxf7)
Een leuke pot met mooi aanvalsspel, hoewel het natuurlijk niet moeilijk schaken is met een stuk meer zo vroeg op de avond.
Verder zag ik Ron heel solide spelen met zijn Siciliaan, ik denk dat zijn tegenstander nergens een bedreiging heeft gevormd. Marc en Thomas heb ik minder van gezien. Thomas moest op het einde nog alle zeilen bijzetten en ook zijn tegenstander gaf (door tijdnood) een kwaliteit (terug). Thomas stond echter totaal verloren. Hij blijft natuurlijk gewoon Thomas Tovenaar. Marc stond volgens mijn in het midden iets beter, maar of hij echt op winst (of verlies) stond heb ik niet kunnen zien.
Eindstand: 3-1 voor Aris de Heer, we zijn dus een ronde verder.
Verder was het heel leuk dat Danny Boots (hij speelde tegen Gerrit) een keer kwam meedoen. Danny vertelde dat hij nog nooit op een club had geschaakt, alleen online. Hij kon echter wel degelijk schaken. Hij wist namelijk te winnen van Gerrit (die gaf ook ergens een stuk weg, hopelijk ontvang je zijn partij nog). Danny speelde het heel beheerst uit en ruilde later nog zijn dame voor de 2 torens van Gerrit en had een mooie aanval opgezet die Gerrit niet meer kon afslaan.
Ron:
Ik hoop dat je van iedereen zelf een update krijgt. Thomas speelde eerst heel goed met zwart, maar ging toen in de fout en kwam een kwaliteit achter, maar toch weer remise op miraculeuze wijze. Frank speelde origineel en goed. Marc stond ook beter, maar moet het ergens onnauwkeurig hebben gedaan, want slotstelling is remise.
Ikzelf had zwart en wilde eens Siciliaanse Sveshnikov proberen. Heb ik vroeger ook wel gespeeld. Maar mijn tegenstander speelde 3. Pc3 en daarop bevalt mij gewoon Pf6 niet. e5 kan, maar bijvoorbeeld ook Lb5 daar.
Mijn tegenstander dacht overigens aldoor lang na, ik had veel meer tijd dan hij en hij koos voor een gesloten opstelling. Ik speelde snel daarop d5, maar hij verzuimde om e5 te spelen. Ik kon vervolgens mijn pionnen laten oprukken en kreeg het initiatief.
Na zet 18 staat het zo: .
MSC – Ron (18.Pe1)
Wit speelde daar 18. Pf3-e1? Ik had dit overigens min of meer verwacht, hij was op f2-f4 aan het aansturen. Maar dat kan dus hier niet. 18…, Le2 19. f4, Lxf1 20. Lxf1, f5,
MSC – Ron (20…f5)
22. Lh3, De8 23. Pg2, Df7 (dreigt slaan op e4 en c4, daarom wits volgende zet) 24. De1.
MSC – Ron (23.De1)
Ik heb nu verschillende goede mogelijkheden, slaan op f4 was beste geweest. Ik deed 24…, fxe4 25. Dxe4, Dd5 26. Te1, Tad8 27. Pd1,
MSC – Ron (26.Pd1)
Dxe4 28. Txe4, Pd5 29. fxe5, Pxe5 30. Lf4 en nu komt er een grappig slot.
MSC – Ron (29.Lf4)
30…, Pf3+ 31. Kh1 (Kf2 helpt ook niet), Pg5. 0-1.
Uiteindelijk dus 3-1 gewonnen.
.
Marc – Evert Bergman
25 november 2024
Een paar stellingen:
Stelling na 9..a7-a5
Ik geeft toe, mijn openingsrepertoire met wit is niet altijd even ambitieus, maar het is wel praktisch aangezien het een hoop theorie ontloop en zolang het speelbare stellingen geeft vind ik het prima. Zo ook hier, de stelling oogt gelijk, en is het ook wel, maar het speelt net iets gemakkelijker voor wit. Wit heeft namelijk meer breek-zetten dan zwart, en hoewel geen van deze echt gevaarlijk is zit er toch nog genoeg spel in de positie.
Stelling na 14..c5xd4
Ik denk dat dit een kritieke stelling is. Wit kan hier kiezen uit Pb5 en Pd5. Ik koos voor Pd5, maar laat daarmee b7-b5 toe. Pb5 zou dat verhinderen, net als a3-a4 dat eerder in de partij had kunnen doen, maar het probleem is dat ik dan voor mezelf ook niet veel opties zie.
Stelling na 22.Tb1-c1
Het heeft goed uitgepakt voor mij: een gedekte vrijpion, goede loper tegen slechte loper, en nu ook de toren naar de open c-lijn. Echter, te snel gespeeld… Zwart speelde nu 22..Lg5, hetgeen ik had moeten voorkomen met 22.Tf5. Na 22..Lg5 is de stelling volgens de computer gelijk.
Eindstand na 26..Dd8-b6
Hier bood mijn tegenstander remise aan, en aangezien we als team al hadden gewonnen kon ik dat gewoon aannemen. Mocht ik nog blij mee zijn, want zwart staat inmiddels zelfs beter.
De eindcorrectie moet nog plaatsvinden!!
Dank voor alle toezendingen.