Het was nu wel even erg extern. Om acceptabele redenen een thuiswedstrijd op Texel. Maar tegen die reis zag uw bejaarde wepmeester te veel op. Dat was anders in 1979 toen hij met Aris de Heer ook naar En Passant toog. Ik herinner me nu nog hoe we bij de haven van Texel, ons staande wachtend op het Openbaar Vervoer met de bus van Texels Eigen Stoomboot Onderneming met een magnetisch zakschaakbordje stonden te vermaken. Ik deed een potje met Bert Kuijer, toen een jaar of 19 (?). Hij vroeg hulp aan zijn oudere broer Paul, maar die trapte daar niet in. Het werd een mooi uitstapje. Ik vond mijn partij terug, en speelde hem met veel plezier nog eens na. Of ook de club won, weet ik niet meer, maar ik dacht van wel.
Ook nu werd het heel leuk. Blijkens de enthousiaste verslagen die mij werden toegezonden. Ik zet ze alle volledig op de site, ook al overlappen ze elkaar wel een beetje. Zo kan iedereen extra genieten van deze triomftocht, die wellicht stevig zal bijdragen aan het voorkomen van degradatie uit de eerste klasse.
Erg bijzonder vond ik dat nu bleek dat het tovenaarsschap niet alleen voor Thomas is gereserveerd, maar dat het iets te maken schijnt te hebben met dat eerste bord van ons. Want daar voerde nu Marc een soortgelijke goochelact op. Geniet ervan! Dus we kunnen zelfs winnen als Thomas verhinderd is. Dan moet wel Frank zijn formidabele vorm nog even vasthouden. Hij won alweer! En ook Koen won, en dat zal hem veel plezier doen. Ons ook!
Nu de verslagen van de deelnemers:
RON
Heerlijk weekendje Texel. Je hebt mijn foto op de app gezien.
Sfeer was allemaal heel gemoedelijk. Zaterdagavond fantastisch gegeten.
Ik kreeg een stelling waar ik me zeer prettig in voelde. Ik kwam ook nu eens niet in grote tijdnood. Ik zag Frank al snel winnend staan, nadat zijn tegenstander niet de val kende die in de Paulsen/Kann opstelling van het Siciliaans zit (tegen Le3 opstelling).
vDorsten – Frank (7.Dd2 )
Ik vind dat overigens onbegrijpelijk voor zo’n speler met die rating. Zelfde gold een beetje voor Martin. Die speelde net zoals ik Engels en kreeg feitelijk een omgekeerde gesloten Siciliaan met wit met een tempo meer. Er is een variant met wit, waarin deze met Lh6 en h4 zwart probeert te overrompelen (wat ik eens tegen Thomas heb gedaan). Daar moet en kan zwart f6 spelen om die “aanval” te stoppen. Nu kreeg Martin omgekeerd het met wit tegen zich (Lh3 en h5).
Martin – Postma (9…h5)
Maar hij kende dit niet en speelde geen f3, maar f4. Na f3 zal de engine aangeven dat hij veel beter staat. Maar f4 verliest in ieder geval niet. Ik moet zeggen dat Martin hierna knap speelde. Maar daar was ik dus eerst niet zo gerust op. Verder wil ik kwijt, dat de ervaren druk met maar 6 spelers ook veel groter is. Verliezen heeft veel sneller consequenties voor het team.
Ik zag Koen echter origineel spelen en al gauw veel beter staan en vervolgens een kwaliteit winnen. Hij speelde het fraai uit. Dat zal hem goed doen. Paul speelde wederom solide, volgens mij stond hij zelfs beter. Die gaat zeker een halfje scoren.
Marc had Hollands, de stelling was zeer complex en moeilijk te taxeren.
Maar met 2 winstpartijen in de pocket, zou remise van mij voldoende zijn voor tenminste gelijk spel, zo taxeerde ik. Toch wilde ik graag winnen weer een keer.
Winst zat er zeker in (zie partij), maar ook nu zou mij dat niet lukken.
1. c4, e5. Hier al niet ontevreden, ik ben erop aan het studeren. 2. Pc3, Pf6. 3. Pf3 (!).
Ron – De Wijk (3.Pf3)
Voorheen speelde ik 3. g3, maar daarop is 3…, c6 mogelijk, wat ik zelf ook met zwart speel. Dit voorkomt dat. Bovendien, als zwart 3…, Pc6 speelt (en dus d5 wil gaan spelen), heb ik keus hoe ik mij wil gaan opstellen. Ik kan daar e3, a3, g3 en d4 spelen.
Terwijl 3…, e4 een scherpe variant is, maar beter voor wit. Tja, als je ook Siciliaans met zwart speelt…. Dus Thomas je bent gewaarschuwd….. Jammer overigens dat je er niet bij kon zijn.
3…., d6. Tja, deze had ik nog niet bekeken. Maar wit staat in ieder geval lekker. Hier is 4. d4 natuurlijk mogelijk, maar ik wilde ander type stelling. 4. d3, c6 (ik had het wel goed gezien, was gevolgd op gelijk g3). 5. g3, Le7. 6. Lg2, 0-0. 7. 0-0, Lg4. 8. h3 (is allemaal nog bekend ook, maar wist ik niet)
Ron – De Wijk (8.h3)
, Le6. 9. Kh2, Dc7. 10. e4 (!),
Ron – De Wijk (10.e4).
10. … h6 (om Pg5 uit de stelling te halen, een voordeel van paard op f3 hier, bovendien was nu 10…, d5 hier niet goed! (11. exd5 en 12. Pb5, allemaal door mij gezien tijdens de partij, heb over de 10e zet ook best lang nagedacht, ik blijf mij richten om d5 te voorkomen en mijn voordeel wordt geleidelijk steeds groter). 11. Te1, Pbd7. 12. De2, Tfe8. 13. d4.
Ron – De Wijk (13.d4)
Hier was ik zeer content. 13…., exd4. 14. Pxd4, Pf8. 15. Pxe6.
Ron – De Wijk (15.Pxe6)
Tja, het loperpaar is voor mij onweerstaanbaar. Objectief was Le3 of f4 echter beter. 15…, Pxe6. 16. Le3, Tad8. 17. Tac1, Td7. 18. Pd5
Ron – De Wijk (18.Pd5)
een prima schijnoffer, maat b4 was beter, voorkomt dat vijandelijk paard naar c5 kan. Wit staat veel beter, zwart moet verdedigen. 18….., Db8. 19. Pxe7, Tdxe7. 20. Dd2, Pg5. 21. f3, Pe6. 22. Tcd1., Td8. 23. Df2…
Ron – De Wijk (23.Df2)
Helaas, een mindere zet, die veel voordeel weggeeft, gelijk f4 was aangewezen. 23….,b6 (!). Natuurlijk. 24. f4, Pc5. 25. Lxc5, bxc5. 26. e5, dxe5. 27. Txd8
Ron – De Wijk (27.Txd8+)
(Dxc5 was beter, nu is al mijn voordeel weg en kom ik zelfs slechter te staan, zij het nog niet verliezend), Dxd8. 28. fxe5, Pd7. 29. Dd2? (gelijk e6), Dc7. 30. e6, Txe6. 31. Txe6, fxe6. 32. b3? (De3), Pf6. 33. De3, Dd6. 34. Df3,
Ron – De Wijk (34.Df3)
e5? Hier was 34…., Kf7 winnend geweest. Nu na 35. Dxc6 tot remise besloten. Brr….
Maar winst voor ons clubje.
MARTIN
Geen flater zoals vorige keer, maar wel wederom een frustrerende partij. Nog altijd wachtend op mijn eerste hele punt in de eerste klasse, maar nog belangrijker wederom moeite goed uit de opening te komen en laat me gemakkelijk in een veel mindere stelling drukken.
Martin – Postma (12…h4)
De computer is veel positiever over de kansen voor zwart dan ikzelf en mijn tegenstander. Ik heb het secuur verdedigd en grote fouten vermeden. Een tactisch moment voor mijn remise-aanbod, vlak voor de klok echt een rol ging spelen.
Martin – Postma (26.Tf2)
Mijn tegenstander zag geen winnende varianten en zag dat het allemaal veel tijd zou kosten met genoeg kans om zich te vergalopperen (zie partij Marc).
Al met al niet heel slecht, maar heel ver van solide winstpartijen zoals Frank ze netjes aan elkaar rijgt, chapeau!
FRANK
Om 10.00 vertrokken Martin en ik om Koen op te halen en de lange reis naar Texel aan te gaan. Slecht weer, slechte voortekenen? De golven op de boot vielen gelukkig mee. Ron en Marc waren al een dag eerder naar Texel en Paul bleek op dezelfde boot te zitten en zou er ook nog een dag aan vast plakken. We waren nog te vroeg op de locatie aangekomen waarna we nog maar even een wandelingetje maakten.
Toen we terugkwamen werden we vriendelijk ontvangen door onze tegenstanders van En Passant.
Hierbij mijn partij van gisteren tegen Jon van Dorsten. De Kan in de Siciliaan.
Mijn tegenstander vertelde mij achteraf dat hij deze niet kende. Hij kwam daardoor al snel minder te staan. Na de 8e zet stond ik al prima.
vDorsten – Frank (9.Lg5)
Op de 9e zet heb ik veel overwogen; Pbd7, slaan op e4 met paard of pion of e5.
Na lang wikken en wegen koos ik voor e5. De computer vond dat niet de beste optie en gaf de voorkeur aan dxe4. Wit had uit de problemen kunnen komen door direct te rokeren.
Als ik dan dxe4 zou spelen kan hij Pxd5! spelen met de dreiging om op c7 met schaak te slaan. Doordat hij dat niet deed bleef ik voordeel houden.
vDorsten – Frank (13.Dh6)
13…. Le6 was misschien iets te voorzichtig van mijn kant. Ik had toen gewoon al op b2 moeten nemen. Ik wilde echter de optie open houden om lang te rokeren en niet het deksel op mijn neus te krijgen door niet ontwikkeld te hebben.
Na 15. Pg5 geeft de computer aan dat ik die gewoon moet pakken met mijn toren. Dat leek mij echter niet nodig, ik wilde natuurlijk wel wat stukken ruilen. Vandaar 15 … De7. Hierdoor waren ook direct alle zwarte dreigingen weg.
vDorsten – Frank (15.Pg5)
De pion op h7 vond ik niet belangrijk, als die weg was kreeg ik immers nog een lijn voor mijn toren(s) daar. Bovendien heeft het paard dan niet veel vluchtvelden meer.
Wit kan daarom niet op b2 slaan, anders verliest hij nog een stuk.
Daarom sloeg ik op b2 en na 19. Lc3 geloofde mijn tegenstander het wel.
vDorsten – Frank (19…Lc3)
Ik dreig dan nog steeds het paard in te sluiten na exf4 of ik speel La2 met nog meer materiaalwinst.
Koen speelde heel solide, won een kwaliteit door een paardenvork en maakte het bekwaam af.
Van Paul zijn partij heb ik weinig gezien. Ik had het idee dat daar ook niet heel veel spectaculairs gebeurde. Remise leek mij een terechte uitslag.
Martin had het moeilijk. Zijn tegenstander had een dreigend uitziende aanval en stond wel beter. Toch was het niet heel duidelijk en zou het nog wel wat tijd kosten om het te verzilveren voor zwart. Martin bood in een moeilijke stelling remise aan wat zijn tegenstander na lang nadenken uiteindelijk aannam.
Ron creëerde, denk ik, ook niet heel veel tegen zijn tegenstander. Ook hier remise wat mij terecht leek.
Marc mocht bij afwezigheid van Thomas plaatsnemen op bord 1. Hij nam de honneurs van Thomas wel heel letterlijk waar. Hij stond in het eindspel volgens mij verloren maar doordat zijn tegenstander een penning over het hoofd zag won hij een stuk terug en was mat niet meer te voorkomen. Net zo’n Houdini act als Thomas dus altijd liet zien.
Ik dacht echter dat hij eerder in de partij nog wel betere alternatieven had (Pb4 ipv Pc7) maar daar zal Marc ongetwijfeld zelf in zijn analyse wel op terugkomen.
We pakten de boot terug om 17.00 zodat we niet al te laat thuis zouden zijn.
Al met al een geslaagde middag.
MARC
Gert Both – Marc
7 december 2024
Een paar stellingen:
Stelling na 9.d4-d5
De opening is goed verlopen en de stelling is gelijk. Aangezien wit Te1 heeft gespeelt had ik hier 9.de5: en e2-e4 verwacht. Na 9.d5 speelde ik hier dus zelf e5-e4 om dat eruit te halen, en om Lg2 en Te1 dwars te zitten. Ietsje beter was waarschijnlijk 9..h6 geweest in een poging om Ph3 op te sluiten. Na 9.d5 e4 en een later dc6: bc6: is het de vraag of de zwarte d-pion zwak wordt, of dat deze een ster wordt en ooit naast de e4-pion op d4 verschijnt.
Stelling na 12..Lc8-a6
De zet 12..La6 is eigenlijk misrekening… Ik dacht dat ik de dame zou opsluiten na 13.cd5: cd5: 14.Tad1 Lc4 15.Db7 Pa6 16.b3 Tf7 maar dat werkt niet: 17.Dc6 Tc8 18.Da4. Beter was 12..Db6 met een gelijke stelling.
Stelling na 15.Db3-a3
Een sterke zet. Wit dreigt b3 en Ld6, waarna de pion op d5 valt.
Wel riskant, met penning over de d-lijn.
Stelling na 23.Td1-c1
Wit staat inmiddels beter. De computer geeft hier 23.Lb8: met dreiging Df8 als winnend voor wit. Mijn tegenstander had echter een valstrik in gedachte en hoopte waarschijnlijk op 23.Tc1 Lb4 24.Tc8 Kf7 25.Db2 en zwart gaat mat. Echter, ik had ook nog iets: 23..Dc6
Stelling na 23..Db6-c6
Loopt vrijwillig in een pin, maar dekt Lc3 en de witte stukken staan onder druk. Ik zag eigenlijk niet zo snel hoe wit zich zou redden. De witte toren staat aangevallen en na Tc5 volgt Dd6:. De computer is minder onder de indruk en geeft een aantal oplossingen, waaronder 24.Dc5+-, en als tweede keus wat mijn tegenstander speelde: 24.Pf4+-.
Stand na 28.Td5-d4
Wit dekt de toren en dreigt te ontsnappen met bijvoorbeeld Le5. Ik sta hier verloren tenzij ik met wat geluk mijn paard naar f3 of d3 zou kunnen krijgen. Na 28..Pb4 zou ik wit dwingen om mijn paard te slaan (en het wint de toren niet: 29.Lb4: ab4: 30.Da6 Td4: 31.Pd4: Td4: 32.De6), dus ik speelde 28..Pc7 in de hoop dat wit deze niet zou slaan. Mijn tegenstander sloeg het paard echter uiteraard wel, waarna het wel erg lastig begon te worden.
Stelling na 30.Pe2xd4
De laatste zet van wit was fout, want nu had ik nog wat kunnen proberen met 31..e3. Na 32.fe3: (goed is 32.Db2) De3: 33.Kg2 De4 had het weer gelijk gestaan. Had ik helaas niet gezien, ik speelde het voor de hand liggende Td4:, maar het is mooi hoe ook in ogenschijnlijk hopeloze stellingen toch altijd nog kansen kunnen liggen.
Stelling na 36..Ta2
Het gebeurt ons allemaal wel eens… Misschien een combinatie van tijdsdruk, druk misschien van wat publiek dat komt kijken, vermoeidheid (het was een ingewikkelde partij), maar wit speelde hier 37.Le3 en gaf op na 37..De3: 0-1.
Dat was het weer. Dank voor uw bijdragen!
Eindcorrectie moet nog plaatsvinden.