Aartswoud, 17 maart ’25

Ben er nooit geweest.  Maar nu maar eens wat gegoogeld.  Een dorpje van niks. Handjevol inwoners. Maar die kunnen waarschijnlijk allemaal schaken. Want waar Aartswoud mee bij ons binnenkomt is niet mis. Gemiddelde rating 1996! Ook schijnen ze daar veel belangrijke archeologische  vondsten te hebben gedaan. Jaja,  waarin een kleine plaats groot kan zijn. Hoe dan ook, dit gaat een zware avond worden voor onze kleine, doch gezellige schaakvereniging.

Om 21 uur  zijn er nog geen  aankomende rampen  vast te stellen. Wel is er op het bord van Thomas (zwart) al snel een fel  brandje uitgebroken.

Thomas 9. Pxc6

Ben benieuwd of de brandweer daar tijdig arriveert. Een kwartiertje later lijkt mij Marc wel lekker bezig, hoewel zijn loper op g2 op graniet lijkt te bijten.

Frank is weer aan het granpriejen en zoekt dus aanval. Voorlopig echter daar nog geen echt ontploffingsgevaar.  

  Frank – Ext (10.Dh4)

Ik zie Martin wat beteuterd kijken. Die had waarschijnlijk een plannetje dat niet door kon gaan. Ook ik vind dat het erop lijkt dat zijn tegenstander langzaam een vuurhaardje aan het creëren is.

 Ext – Martin (15.Dg3)

Martin verzinkt in lang gepeins.

Ineens gaan de alarmbellen bij Ron rinkelen. Hij is nauwelijks ontwikkeld, nog niet gerocheerd, tocht rond zijn koning, en na een witte damezet dreigt hij minstens een pion te verliezen. Ook hij verzinkt in diep gepeins.

Martin tracht onheil voor te zijn en probeert dat  met een stukoffer. 15. ..LXe4

Ext – Martin (15…Lxe4)

Zoals men een grotere bosbrand probeert te voorkomen door zelf een klein brandje te stichten.

Het fikkie bij Thomas is intussen geblust, maar smeult nog wel na. Zelf heeft hij 7 nette pionnen + 2 torens en zijn opponent 5 pionnen ( iets minder net) + 1 toren en 2 stukken.  

Tobias Hendriks – Thomas Broek (18.axb3)

Op enkele belendende percelen  begint om 21.45  toch ook wat te broeien. De stelling van Marc maakt onze bekerheld wel ineens heel erg levendig.

Diagram 24.  ..  Dxh3

Zijn tegenstander is daar niet tevreden over en offert een kwaliteit. Met compensatie. Hoe gaat dat aflopen?

Om 22.15 lijkt mij dat Ron aardig compensatie begint te krijgen voor zijn pion achterstand. Het vuurwerk daar lijkt  minder gevaarlijk te worden.

  Ext – Ron (1…Kh8)

Maar zoals gebruikelijk bij hem, die klok! De blussers moeten natuurlijk wel op tijd arriveren.

En het zou me niet verbazen als bij Frank direct ook de boel in de fik zou kunnen gaan.

Koen schaakt zoals we van hem gewend zijn. Rustig, strategisch, zonder gewaagde uitvallen. Zeker geen uitslaand brandje.  Die weet voorlopig  her gevaar op afstand te houden.

  Koen – Ext (10…0-0)

Om 22.20 slaat bij Frank de vlam in de pan. Hij schijnt iets gemist te hebben. Te laat om 112 te bellen, hij geeft op. Ik zie zo gauw niet goed waarom, maar dat zie ik morgen wel.

Bij Martin gaat het vanaf  22.25 ook mis. Zijn compensatie was toch niet voldoende vrees ik.

 Ext – Martin (28.Lf4)

Marc   heeft waarschijnlijk toch terug moeten offeren en staat nu toch ook lastig.  

Diagram

Ik zie Thomas nog niet winnen. Ik denk dat hij blij is als het remise wordt. Die 2 stukken van de tegenstander lijken toch actiever dan zijn toren.

 Tobias Hendriks – Thomas Broek (30.Le5)

Tegen elven wordt ineens akelig duidelijk dat inderdaad Aartswoud sterke schakers heeft. Zij kunnen naar huis bellen: brand meester. Zij wel. Want Marc geeft op,

Thomas gaat alsnog verliezen. Martin denk ik ook, Ron gaat straks door zijn klok en alleen Koen is nog overeind.

 Koen – Ext (24…Df4)

Ik moet weg om 23.30. Ik vrees dat die sterke Noordhollanders ons gaan verslaan met 5,5- 0,5.

Wij zullen moeten gaan puin ruimen. Is dit nu ook weer een gevolg  van klimaatverandering, of lijkt het hier Arnhem wel? Ons klassieke Aris de Heer, oudste club van Noordholland , in het waardevol oud centrum van Middenbeemster, ging  vanavond in vlammen op. Nou ja, Arnhem was veel erger natuurlijk. De zes helden van Aris kunnen toch gewoon weer in hun eigen bed vanavond. Wel zeer de vraag of ze lekker zullen slapen.

De volgende dag mijn Prof Mr Dr K. erbij gehaald, en ook mijn stokvis. Alle partijen op mijn apparaat gezet. Frank was al aan het na-analyseren van zijn partij toen ik wel zag dat hij verloren had. Nu wel gezien hoe dat kwam.

Ja, erg duidelijk.

  Frank – Ext (23…Pxd3)

Wit kan het stuk niet terugnemen omdat hij na Lxg2 zijn dame verliest!

Gezien dat het binnenbrandje bij Thomas allemaal tot zet 15 theorie was. Als principiële  e4-weigeraar wist ik daar niks van.

  Tobias Hendriks – Thomas Broek (15.Le3)

Omdat Ron’s  tegenstander fouten had zitten in zijn notatie en Ron geen zin had om al zijn clubgenoten nu al te laten zien wat hij had bedacht (snap ik ) kwam ik er niet uit hoe dat nu precies gekomen was.

Achteraf vond ik toch dat onze schakers best heel lang goed geschaakt hadden. Frank, Marc, Ron, Koen, stonden halverwege de avond best goed. En Martin tot zijn loperoffer niet slecht, en Thomas demonstreerde een verbijsterende hoeveelheid openingenkennis, en moed.

Maar ja …

Nu onze pechvogels zelf:

Ron:

Wat een dramatische uitslag. Sympathieke club met goede spelers. Ik wilde eens wat anders proberen en heb het vervolgens echt allemaal zelf achter het bord bedacht. Frank gaf aan dat ik eerst moest ontwikkelen, maar met die opzet die ik koos, heb ik daarvoor (eerst) geen tijd. Maar ja, zo’n stelling doorgronden en de klok tikt maar door. Toch speel ik liever zo, dan gelijk niet goed komen te staan. De verdediging met Ld6, wat een pionoffer inhield, kostte mij heel veel tijd. Daarna deed mijn tegenstander het niet nauwkeurig genoeg, want na zet 16 van wit staat het zo. Ik heb dan nog maar 25 minuten op de klok.

  Ext – Ron (1…Kh8)

Zwart is volledig ontwikkeld en wit nog niet. Ik kon hier nu winnen met 16…, Pf5! Eigenlijk niet eens zo moeilijk om te zien. De dreigingen tegen g3 i.c.m. met Dh4 kan wit niet meer oplossen. In onze na-analyse zagen wij dit overigens beiden niet. Maar in bed, met de partij nog malend in mijn hoofd, zag ik deze zet! Ongelofelijk, ik slaap dan dus niet.
In de partij zelf speelde ik Tf6 en probeerde nog wel later truc met kwaliteitsoffer Te3, maar dat coupeerde hij goed en ik verloor daarna kansloos.
Volgens mij heeft Marc ook gewonnen gestaan. Bij Frank ging het niet goed, hij mag zelf vertellen waar het fout ging, ik zag zwart veel te veel tegenspel krijgen tegen zijn Grand-Prix. Thomas had een heel moeilijke partij ook, maar dacht dat hij het wel kon houden. Volgens mij speelde Koen solide (de enige remise) en Martin heb ik niet meegekregen waarom dat fout ging.

Thomas:

Het zag er allemaal spectaculair uit in onze partij, en dat was het ook, echter het was allemaal theorie en ook nog hele oude theorie. Het oudste voorbeeld wat ik vond, was Capablanca – Edward Lasker, New York 1915!
Mijn tegenstander verklaarde na afloop van de partij dat hij diep in zijn geheugen moest graven om de goede voortzettingen naar boven te halen. Zelf had ik even twijfels wat ook alweer te doen tegen 9. f3.

Dat blijkt volgens de engine dus 9.. Dh4 10. fxe4, Lg4!? te zijn, terwijl toch zo’n beetje iedereen op h2 in zou slaan.

Tobias Hendriks - Thomas Broek (9...Lxh2+).jpg

Volgens mij speelde Jan Roebers , de vader van Eline en Bregje, dit enkele jaren geleden in een rapidpartij tegen me, verraste me ermee. Gelukkig kon ik met enig kunst-en-vliegwerk de partij uiteindelijk naar me toetrekken.
Maar we dwalen af. We bleven nog lang in de theorie .
Hoewel de engine er niet zoveel problemen mee lijkt te hebben, was 15. Kc8 niet meer terug te vinden in de databases.

 Tobias Hendriks – Thomas Broek (15…Kc8)

Wel is er eerder nog gespeeld 15. b5 16. Lb3, Lxb3 17. axb3, Kd7 en dat had ik eigenlijk niet verwacht. Wit krijgt mooie steunpunten op c5 en a5 voor het paard of eventueel de toren en ik wilde de opstelling juist wat flexibeler houden met b7-b6 waarbij je zowel c7-c5 als a7-a5 in de stelling houdt.
Bijna vergeten te vermelden dat op zet 14 na 14. Kxh2,

  Tobias Hendriks – Thomas Broek (14.Kxh2)

14.. f5 ook een goede zet lijkt om alvast de pion op e4 te verstevigen, alleen deze zet heeft een groot bezwaar. Na 15. Lg5 mat kunnen de stukken worden opgeruimd. (??? ES)  Toch nieuwsgierig gekeken naar een voorbeeld in de databases, maar (nog) niet gevonden. Mogelijk wel in snelschaak-partijtjes , wie weet!
De materiaalverhouding L+P versus T is lastig te beoordelen,

 Tobias Hendriks – Thomas Broek (22.Pd4)


Tot en met ongeveer zet 20 stond het redelijk gelijk of zelfs een fractie beter voor zwart.

Na 22. Pd4, g6 (beter was Tdf8)
begon het wat te kantelen. Licht voordeel voor wit. Na 24. c3, Thd8

  Tobias Hendriks – Thomas Broek (24…Thd8)

speelde ik met de gedachte om na 25. Lxh6 de kwaliteit te offeren met 25. Txd4 en daar was mijn tegenstander achteraf ook niet zo zeker van. En op 25. b5 had ik het beste kunnen reageren met 25.. axb5 26. Pxb5, T6d7 . Het schaak op a7 ziet er dreigend uit, maar zwart lijkt goede verdedigingsmogelijkheden te hebben. Wit bleef met kleine zetjes tussendoor zijn stelling versterken en mijn pogingen er nog wat te maken, kostten hem bijna al zijn bedenktijd, die na de zeer intensieve opening al danig geslonken was.
Na de partij gaf hij aan dat hij blij was meer dan 1 pion over te houden omdat hij het niet zo zag zitten met nog maar twee minuten met loper en paard te moeten matgeven!
Ondanks het mindere resultaat wel een in alle fasen boeiende partij en over twee weken weer een nieuwe kans.

Martin:

Kansloos, ik dacht echt dat ik 3 pionnen kon krijgen die aaneengesloten waren. Daarna met deze meerwaarde doorstomen en dat stuk weer terugkrijgen.

 Ext – Martin (15.Dg3)

Computer laat net als mijn tegenstander zien dat ik weer eens aan het dromen ben.

15….Pd7 had ik afgeschreven omdat je dan een verdediger verwijderd. Was gewoon speelbaar!

Koen:

Een groot deel van de partij stond ik goed (+1 maar liefst). In de slotstelling stond het 0.00 dus een terechte remise.

 Koen – Ext (11…Lf5)

Na 11… Bf5? is er de sterke voortzetting 12. d5! Nb4 13. Nd4! Bd7 14. a3! Na6

 Koen – Ext (21…Pf4)

En na 21… Nf4? is er de sterke voortzetting 22. b5! Na5 23. Ne5! Nc4 24. Nc4 dc4 

In beide gevallen had ik er dus goed aan gedaan eerst het zwarte paard te verjagen, en dan vervolgens respectievelijk d4 en e5 met mijn paard te bezetten.

Ik had goed gezien dat 22. Ne5! een goede zet was, daarom speelde ik die, alleen had ik er goed aan gedaan eerst de tussenzet 22. b5! te spelen.

De hele partij heb ik in elk geval niet slechter gestaan, doordat ik veel goede zetten heb gevonden en de partij goed wist te controleren. 

Tijdens de partij vond ik zijn 11de en 21ste zet logisch, maar uit de na-analyse blijkt dat deze onnauwkeurig waren en dat ik ervan had kunnen profiteren.

11. d5 Pb4 13. Nd4!

en na

 Koen – Ext (21…Pf4)

En na 21… Nf4? is er de sterke voortzetting 22. b5! Na5 23. Ne5! Nc4 24. Nc4 dc4 

In beide gevallen had ik er dus goed aan gedaan eerst het zwarte paard te verjagen, en dan vervolgens respectievelijk d4 en e5 met mijn paard te bezetten.

Ik had goed gezien dat 22. Ne5! een goede zet was, daarom speelde ik die, alleen had ik er goed aan gedaan eerst de tussenzet 22. b5! te spelen.

De hele partij heb ik in elk geval niet slechter gestaan, doordat ik veel goede zetten heb gevonden en de partij goed wist te controleren. 

Tijdens de partij vond ik zijn 11de en 21ste zet logisch, maar uit de na-analyse blijkt dat deze onnauwkeurig waren en dat ik ervan had kunnen profiteren.

Iets om te onthouden en mee te nemen naar mijn volgende partij(en).

Marc:

Marc – Aartswoud 

17 maart 2025 

1.c2-c4 g7-g6 2.Pb1-c3 Lf8-g7 3.g2-g3 e7-e5 4.Lf1-g2 d7-d6 5.e2-e4 Pg8-e7 6.Pg1-e2 0-0 7.0-0 c7-c6 8.d2-d3 h7-h6 9.Lc1-e3 Pb8-d7 10.Ta1-c1  

Stelling na 10.Ta1-c1 

In plaats van 10.Tc1 ligt 10.Dd2 meer voor de hand, maar ik was bang dat zwart h6 had gespeelt om dit te beantwoorden met g5 (gevolgd door f7-f5-f4). Mijn angst was ten onrechte, want na 10.Dd2 g5 is 11.f4 een goede zet (dus dat is wel goed om te weten voor een volgende keer). Na 9..Pd7 dacht ik dat zwart wellicht Pb6 en d5 van plan was, dus met Tc1 haal ik de toren vast van de diagonaal om Pb6 met b3 te kunnen beantwoorden, en d5 met nemen op d5 en d3-d4. 

10…f7-f5 11.d3-d4 Dd8-c7 12.d4xe5 d6xe5 13.e4xf5 g6xf5 14.f2-f4 e5-e4 15.c4-c5  

Stelling na 15.c4-c5 

15.c5 is een interessant, maar ook wat riskant idee. Het gaat er nu om wie de strijd om de diagonaal a2/g8, en dan met name de velden d5 en e6, gaat winnen. Als zwart een stabiel paard krijgt op d5, dan wint vroeg of laat de gedekte vrijpion op e4. Als wit binnen komt over de diagonaal (bijvoorbeeld via Db3 of Lc4), ondersteund met Le3-d4-e5-d6 of een toren op de d-lijn, dan wint wit. 

15…Pd7-f6 16.Dd1-b3 Kg8-h7 17.Tf1-d1 Pe7-d5 18.Le3-d4 Lc8-e6 19.Ld4-e5 Dc7-c7 20.Pe2-d4  

Stelling na 20.Pe2-d4 

20.Pd4 is een pionoffer (wegens Pd5xf4xe6), maar consequent en eigenlijk gedwongen, want als ik de strijd om de velden d5 en e6 verlies dan sta ik gewoon slecht. De computer is het er mee eens en geeft 20..Pf4: 21.Pe6: Pe6: 22.Tf1 en bijvoorbeeld 22..Pc5: 23.Df7: Tf7: 24.Tf5: met gelijke kansen. Echter, ik reken niet zo goed in deze partij, want in mijn gedachten stond het zwarte paard na 20..Pf4: 21.Pe6: Pe6: gepend tegen de dame op f7 en ik verheugde mij al op ideeën als 22.Td6 of 22.Lg2-f1-c4 (zie wat een prachtige lopers…) terwijl dat natuurlijk helemaal niet kan wegens bijvoorbeeld 22..Pc5: (het paard staat helemaal niet gepend). Zo’n niet bestaande penning in mijn gedachten overkomt me later in de partij nog een keer…   

De computer geeft na 20.Pd4 trouwens 20..Pc3: als beste zet, 21.Pe6:  en nu ging mijn berekening verder met 21..Pd1: 22.Pf8: (schaak) Tf8: en ik dacht een betere stelling want ik heb de d-lijn. De computer vindt het echter ongeveer gelijk, en geeft ook 21..Pe2: als verbetering 22.Kf1 Pc1: met een iets betere stelling voor zwart.  

20…Ta8-e8 21.Pd4xe6 Te8xe6 22.Lg2-h3 Df7-h5 23.Le5xf6 Pd5xf6 

Stelling na 23…Pd5xf6 

Een interessant kwaliteitsoffer. Ik had daar niet serieus naar gekeken, het paard staat immers gepend, maar zelfs een echte penning kan men in deze partij niet op vertrouwen… Na 23..Tef6: (daar ging ik vanuit) of 23..Tff6: valt een zwarte pion na 24.Pd5: cd5: 25.Lf1. Mijn computer geeft in eerste instantie de voorkeur aan een stukoffer met 23..Pf4: (heb ik totaal niet naar gekeken trouwens) 24.Lg2 Tef6: 25.gf4: Tg6 maar geeft dan na 26.Tc2 toch het voordeel aan wit. 

24.Db3xe6 Dh5xh3  

Stelling na 24…Dh5xh3 

Zwart wil Pg4 spelen, maar ik heb nog een zet “over” voordat het zover is. Ik besloot tot 25.Td2 en dan na Pg4 om mijn paard te offeren tegen de twee sterke pionnen op e4 en f5 (ik stond uiteindelijk een kwaliteit voor, dus ik kon wat teruggeven). Na een vervolgens De4-g2 zag ik dan eigenlijk geen aanval meer voor zwart en de stelling leek mij gelijk of misschien zelfs wel iets beter voor mij. Dat bleek toch wat tegen te vallen, en sterker is 25.Td6 zoals ook direct werd aangegeven door Frank na de partij. 

Ik had dus met wat meer aanvallende intenties naar de stelling moeten kijken. In plaats van twee torens in de verdediging te houden (en dan dus Td2/Tc1, in plaats van Tc2/Td1, tegen een Pf6-g4-e3 vork) en aan de noodrem te trekken met Pe4:, had ik hier wat meer tijd moeten investeren om te berekenen of de c-toren de verdediging rond de koning ook alleen had gered, zodat ik de d-toren wat aanvallender had kunnen gebruiken. Ik zat al in het laatste half uur van de bedenktijd, maar dit was wel een belangrijk moment in de partij… 

25.Td1-d2 Pf6-g4 26.Pc3xe4 f5xe4 27.De6xe4 Kh7-h8 28.De4-g2  

Stelling na 28.De4-g2 

Ik was hier eigenlijk uitgegaan van 28..Dg2: 29.Kg2: en had 28..Dh5 niet verwacht omdat dan mijn toren naar d7 kan gaan. Echter, Td2-d7xb7 kan toch niet, want zwart komt dan binnen met Ld4, en/of Tf8-e8-e2 (eventueel ondersteund met Pf6), dus de dames blijven op het bord en mijn koning blijft in de problemen.  

28…Dh3-h5 29.Td2-d7 Tf8-e8 30.b2-b4 Pg4-f6 31.Td6-d2 Pf6-e4  

Stelling na 31…Pf6-e4 

Ik wilde Td2 niet weghalen, en toen kreeg ik een goed idee…, als ik nou eens met Te1 het paard aanval, deze staat dan immers gepend (???) tegen de toren op e8… Ik heb zelfs nog even gekeken naar Df5, g4… Maar dat slaat natuurlijk allemaal nergens op…  

Wel een wat abrupte afsluiting van een leuke partij. Maar als troost, ik stond hier toch al moeilijk, een voorbeeld variant van mijn computer: 32.Td3 Pc3 33.Kf1 Df5 34.Dd2 De4 35.Kf2 Pa2: met voordeel voor zwart al kan ik nog wat tegenspartelen. 

32.Tc1-e1 Pe4xd2 33.Te1xe8 Dh5xe8 34.Dg2xd2 De8-e4 35.h2-h3 Lg7-d4 36.Kg1-h2 De4-e3 0-1. 

Bord 1

7166324 Thomas Broek (2016)

7948600 Tobias Hendriks (2186)

0 – 1


Bord 2

6824180 Marc Holla (1932)

6807218 Marc Helder (2066)

0 – 1


Bord 3

8529532 Ron de Vink (1923)

8460562 Toine Molenaar (1956)

0 – 1


Bord 4

7803114 Frank de Geus (1873)

6257405 Jan Stapel (1911)

0 – 1


Bord 5

7826654 Martin Zwaneveld (1816)

8074814 Pascal Zijlstra (1942)

0 – 1


Bord 6

7887220 Koen van Lankveld (1830)

8199950 Erik van Tooren (1917)

½ – ½



Totaal

Gemiddelde rating: 1898

Gemiddelde rating: 1996

½ – 5½


Wedstrijdleider

Paul Verkooijen