Gezelligheid kent geen tijd (26)

Er waren weinig lange en tijdverslindende partijen vanavond. En weinig niet voorspelbare uitslagen. Nee, aan matchfixing doen we hier niet. Wij hebben geen Paul R. in onze gelederen. Slechts een door en door betrouwbare Paul V.

Gelukkig was die er weer. Wegens afwezigheid zonder echt geldige reden een beetje onder zijn normale niveau afgezakt in de ranglijst, maar in de nog resterende vier (?) ronden kan hij best nog 4e worden. (of 3e? Maar ik vrees dat Martin daar bezwaar tegen aantekent. Of toch matchfixing? Zo'n jong gezin heeft altijd geld nodig! )

Toch was Peter tegen Paul niet geheel kansloos. Na 12 zetten is de stand erg gelijk.  12. ….   e5xd4 

26Peter1  26Peter1

Peter heeft bij zet 6 zijn dameloper laten ruilen op e3 en daarmee een halfopen torenlijn op f gecreëerd. Geen slecht idee. Maar heeft dat wel met een dubbelpion op e moeten betalen. Niet heel erg. Je krijgt nog maar heel weinig in onze huidige egoïstische wereld gratis. De beste zet zou nu dus  gewoon 13. exd4 zijn met opheffing van dat dubbelpionnen-euvel. Pieter kiest 14. Pxd4. En nu kan Paul een plannetje gaan maken: Hoe ga ik iets van die (nu ook "geïsoleerde"!) dubbelpion smakelijk consumeren.  Het kost tijd en vraagt preciezie en geduld (dat alles heeft onze Paul wel) en een heel klein beetje bereidwillige vriendelijke medewerking van Peter en bij zet 19. is het zover:

26Peter2  26Peter2

19 …  Dh7! De e-pion valt niet te dekken. Pieter probeert hem te redden met 20. Tf5 maar dat werkt  helaas niet. Pxe4! Dat is even schrikken.

26Peter3 26Peter3

Dreigt trouwens nog met wat meer onheil dan alleen pionverlies.  Nu is eerst 21. Txf8 noodzakelijk.  Na 21. Dxe4? (een fout een Pieter onwaardig) volgt natuurlijk 21. Dxf5  en dat is een kwetsuur waartegen geen EHBO meer is opgewassen.  Het duurt nog tien zetten vóór ook Pieter dat inziet.

Er was voor mij niet heel veel te doen vanavond. Wegens gebrek aan legale werkzaamheden vatte ik het plan op nu en in de toekomst te proberen wat van onze brave clubleden te betrappen in karakteristieke schaakposes. Nu zijn er weinig clubleden die er zoveel steeds terugkerende poses op nahouden als :

IMG_8305bWEB 8305bWEB

Zijn bekende diep geconcentreerde schommelbeweging (dat deed mijn dochter toen ze vier was ook altijd) en zijn triomfantelijke lach na een goed resultaat laten zich wel filmen of op geluidsdrager vastleggen, maar helaas niet fotograferen. Maar wel zijn plezier en karakteristieke triomfhouding als alles goed gaat. En dat was vanavond weer het geval. Althans na 15 zetten. Toen stond het ongeveer gelijk. (Daarvoor leek er zelfs een heel klein beetje een klein koningsaanvalletje  van Jasper op gang te komen, maar dat werd door Gerrit bekwaam in de kiem gesmoord.)

26Gerrit1  26Gerrit1

15. Tfe8? (Td5!?) 16. c3 P6d5 ? Jasper wil mij graag gezellig bezighouden zo'n avond en geeft mij dan vaak leuke raadseltjes op. ("Waarom speel ik nu het verkeerde paard weg, en niet dat paard dat met c3 wordt aangevallen?" "Geen flauw idee wat je hier bezielt. Je ziet best al veel, maar wat zie hier nu?"  "Haha, ik zie ik zie wat jij niet ziet.") 17. Pxb7 Td7?  18. Pc5 Tja, en dit is het moment voor een foto van karakteristieke schakersposes.  Gerrit maakt het natuurlijk moeiteloos af, hetgeen hij van zijn gezicht laat aflezen.

Ook bijna moeiteloos werd Marko door Ron aan de kant gezet.

Ron liet zijn Najdorf-variant voor wat het was (omdat ook Marko daar wel wat in rondgespit heeft?) en speelde het Marshall-gambiet van het Skandinavisch tegen Marko. Waar leuke wilde stellingen uit kunnen voortkomen, als wit een beetje wil meewerken. Het leek of Marko dat wel wilde doen, maar zoals met zoveel gambieten liep ook dit weer met een sisser af.

1.e4 d5 2.exd5 Pf6!?  3.c4? (Zo'n leuke wilde variant is 3. d4! Lg4!? 4. f3 (Pf3) Lf5 5. c4 e6!? (Het IJslands gambiet) 6.dxe6 Nc6!? 7.exf7+ Kxf7 8.Be3 Bb4+ met voldoende compensatie voor de 2 (twee!) geofferde pionnen voor zwart!)

Na 3. c4?

26MarkoRon1  26MarkoRon1

Als wit probeert zijn gewonnen pion te handhaven krijgt zwart gemakkelijk gelijk spel. 3 …. c6! 4.dxc6 Pxc6 en wits grootste probleem is dat na een zeer snel  5. Pf3  e5!  hij nooit meer tot d4 komt en beide zwarte lopers sterke velden in het centrum (c5,f5) kunnen gaan bezetten (en wits koningsloper niet).  Dat is voldoende compensatie voor de gambietpion. Marko probeert het nog met direct 5. d4?  waarmee hij zijn gewonnen pion gelijk weer teruggeeft, maar veel pluspunten van zwart niet worden opgeheven. Qxd4 6.Qxd4 Nxd4 7. Ld3 e5! Weliswaar nu geen wilde stellingen meer (die sisser van hierboven dus), maar zwart staat evengoed prima en staat toch geen pion achter! Dit is dus zeker niet de weerlegging van de Marshall-variant. 8.Ne2 Nc6 9.Nbc3 Be6

26MarkoRon2  26MarkoRon2                                                                    . 

Hier is 10. b3 noodzakelijk maar wrsch.in verband met eventueel gedoe met Lb4 gaat Marko eerst maar rocheren. Maar dat verliest gewoon de c4-pion 10.  0-0  Pb4!   (of 0-0-0 !?, ook met aanval op Ld3, nog sterker.) 11.Lb1 Lxc4 wit heeft nog wel een beetje compensatie voor zijn pion, maar zwart laat zich daardoor niet van de wijs brengen. Rond zet 15 is er van die compensatie niet veel over. Daarna probeert Marko het verliesgevaar wat te verminderen door wat stukken te ruilen, wat de zaak alleen maar erger lijkt te maken. Tenslotte overziet wit nog een venijnige riposte bij zet 20:

7extRon3  26MarkoRon3

20 Pe4?  Lxe2!  21. Txe2   Pd4!!   22. Td2 Pxc2! En niets helpt nu meer. Wit verliest altijd minstens een stuk.  Bijv. 23. Txd8 Lxd8 verliest een stuk , op 23. Txc2 volgt Td1 mat. (Dit laatste zal Marko wel gemist hebben, en Ron duidelijk al bij zet 20 niet.)  Wit geeft op. "Ik ben ingeblikt"  verzucht Marko na afloop. En dat lijkt me een terechte kwalificatie. Na zet 5 werd hem nauwelijks nog een kans gegund.

Kan dat ook gezegd worden met betrekking tot Niels  (wit) tegen Frank ? In het Slavisch speelde hij op de 3e zet c5 ? wat ik bij een eerdere gelegenheid al eens ernstig heb afgeraden.

26NielsFrank1  26NielsFrank1

Pion c5 wordt een doelwit, al of niet na e5, en/of b6, en/of a5.

1.d4 d5 2.c4 c6 3.c5 Bf5 4.Nc3 Nd7 5.Bf4

26NielsFrank2  26NielsFrank2

En zelfs hier al is 5. …. e5 ijzersterk! Gek hè:  5…e5 6.dxe5 Bxc5 7.e3 Ne7 met voordeel voor zwart!] Zwart doet het echter niet maximaal goed. Het fianchetto van de koningsloper is hier niet de snelste weg naar succes. Maar wel natuurlijk als wit de gemene (maar bekende) achtergronddreigingen van zo'n loper negeert:

26NielsFrank3  26NielsFrank3

12.b4? bxc5 13.bxc5 Nxc5  Oeps! Dat bedoel ik nou!

Ik liep weg met de gedachte dat ik mijn kamera wel vast kon gaan halen voor een kiek van het notatieboekje, maar dat viel toch tegen/mee  (doorhalen wat niet verlangd wordt).

26NielsFrank4  26NielsFrank4

14. Dc3  goed gezien door Niels. Zijn enige kansje nog.  14 …. Db6  (Dd6!?)  15. 0-0 Pe4!  16. Dc2  0-0 Beide spelers deden vanaf 14 de beste of de betere zetten. Zwart staat natuurlijk wat beter, één pion.   Met zijn 19e zet verknoeit hij het een beetje. Wit ziet zijn kans. Met zijn 21e zet verknoeit zwart het nog een beetje verder. Niels heeft remise onder handbereik!  Hij staat  één pion achter, maar die pluspion is een dubbelpion, en zwart heeft ook nog een achtergebleven c-pion, maar neemt bij zet 24 een verkeerd besluit.  Begrijpelijk, maar toch principieel verkeerd.

26NielsFrank5 26NielsFrank5

24. Dc5?? In de hoop dat dameruil zijn pijn zal verlichten. Dat blijkt niet het geval! Toch is het nog steeds niet zomaar 'bekeken'. Na zet 31 staat er een toren-eindspel met één pion minder voor wit.

Dat kan nog lang gaan duren, en voor je het weet verknoei je zoiets, en in een toreneindspel kun je ook nog zomaar ineens met een pion meer toch verliezen! Ik heb er een heilig respect voor. Er zijn boeken over vol geschreven. (Boeken waar ik meestal weinig van begrijp. Vandaar.) Maar hier komt dat niet meer aan de orde. Als Niels onnodig nog een pion weggeeft bij zet 31!

26NielsFrank6  26NielsFrank6

31. Kc3?  (31. Txb5  Txb5  32. Tc1 , maakt het zwart nog een beetje moeilijk, maar is  wrsch.  ook niet voldoende) Txc5!  Nu heeft zwart 2 pluspionnen en het zijn ook nog ineens vrijpionnen!  Zoiets kun je aan Frank wel overlaten. Nou ja, meestal. Daar valt niet tegen op te boksen. Het enige wat nu nog opvalt is dat jongeren het er zo vreselijk moeilijk mee hebben op tijd op te geven. Waarschijnlijk het optimisme van de jeugd. Een eigenschap die al die senioren van onze club al lang hebben opgegeven. Niels gaat door, tot hij bij zet 48 wordt mat gezet. 

Hem geen kans gegund? Ik vroeg me een paar schermen geleden af of dat ook gezegd kon worden met betrekking tot Niels.  Ondanks een zwakke openingszet (zet 2) heeft hij lang kansen gehad op remise. Bij zet 24. ging het een beetje mis, maar kansloos? Nee, nog steeds niet.  Pas na een foutieve 31e  zet viel er niets meer te versieren. Dus toch een beetje anders dan bij Marko. Niels' tegenstander zal ook af en toe wel een zweetdruppeltje van zijn voorhoofd hebben gewist. Dat hoefde Ron niet.

Marco en Bert kozen beiden hun favoriete openingen. Engels en KoningsIndisch.  Al bij zet 6 wordt de database een gesloten boek. Zet  6 ……  Le6 is al veel te moeilijk voor al het digitale tuig.

26MarcoBert1  26MarcoBert1

Wie begrijpt waarom nu niet gewoon 7. Lxb7! kan geschieden mag het zeggen. Waarschijnlijk zag Marco het wel, maar was hij bang  dat zijn schaak-meester hier een heel ingewikkelde diepzinnige  voor Marco onnavolgbare slimmigheid bij had bedacht, en dus nam hij het zekere voor het onzekere, en sloeg niet! Jammer. Volgens Houdini is er geen zwarte slimmigheid, gewoon een ernstige vingerfout. Na 7 d3? werd Bert met een schok wakker en speelde maar gauw 7 …… c6 en toen waren ze al gauw weer in de boeken terug te vinden. 8.0–0 0–0 9.b3 Ph5 een normale manoevre in het KoningsIndisch, om f5  voor te bereiden, en daarna kan dat paard wel weer terug,  bijv. naar f6. Maar Marco is niet onder de indruk en staat volgens Houdini na 10.d4 Qc7?  11.d5! Bc8? (Lf5!?) uitstekend.

26MarcoBert2  26MarcoBert2

12. dxc6!  bxc6  (12 …. Pxc6 13. La3 Td8 Pb5) 13. La3 Td8  en ook nu is Pb5 in aantocht.

Marco speelt echter 12. Pce4? en hoopt waarschijnlijk op  mogelijkheden met in combinatie met La3. Die hoop vervliegt direct als zwart hier 12 …  c5 speelt, en dat doet Bert. En daarna staat dat paard op e4 nogal ongelukkig, hij kan alleen maar wachten op het moment dat natuurlijk f5 gaat komen. Desondanks staat wit nog steeds iets beter. En na 13.P2c3 a6 14.La3? (14. Lb2!? 14. Lf3!?) h6? (f5!?) krijgt wit de tijd om zijn a3-loper te benutten met

26MarcoBert3  26MarcoBert3

15. b4! f5 16. g4!

Niet zo gek dat Marco zulke woeste verwikkelingen nog niet ziet, en denkt met 15. Dd3 de zaak wel onder controle te hebben.  Maar dat is niet zo. Nu krijgt zwart compleet zijn zin, want hij kan de normale koningsindische stoomwals opstarten, met  15  …. f5  17. … f4  18 … g5  19. g4 20 … f3  en alleen al de aanblik van dat op je toestormende monster maakt natuurlijk wit doodzenuwachtig. Afgezien van de schade die het kan aanrichten.

26MarcoBert4 26MarcoBert4

Hier verliest wit een stuk, maar gek genoeg is de witte stelling na 21. Pxf3  gxf3  22. Lxf3 Df7  23. Lg2 beroerd, nog niet volslagen hopeloos. Na zet 23 krijgt wit weer een kans om zijn loper op a3 te benutten met 24. b4 en zo wat tegengas te geven op de damevleugel. (aanval is de beste verdediging)  Maar na 24. Lc1? krijgt zwart de tijd om de stukken van zijn nog steeds niet ontwikkelde damevleugel met loeiende sirene naar de witte koningsvleugel te dirigeren en dan stort wit in. Toch is dan nog het missen van een gemeen geintje nodig om een definitief eind aan het witte lijden te maken:

26MarcoBert5  26MarcoBert5

32. Tb2? Pxc4!!  33. bxc4 (maar alles is nu verkeerd)  Ld4 met damewinst. Opgegeven.

Ik heb niet de indruk dat Bert hier zwetend achter het bord moest zitten, maar hij moest wel degelijk heel lang nadenken af en toe. En je kunt ook niet zeggen dat Marco geen kansen heeft gecreëerd of gekregen. Maar op de beslissende momenten kwam Marco nog wat te kort.

Het was nog vroeg toen alles al gespeeld was. Meestal wordt er dan nog wat gevluggerd, maar om onduidelijke redenen ging dat vanavond anders. Jos kwam binnenlopen om nog even te kijken, maar er was niets meer te kijken.  Toen bleef hij ook maar gezellig mee ouwenelen. Zes schakers. Waren een uitvoerig gesprek begonnen over hen bekende amateurs, bekende  openingen, ieders spelbijzonderheden, plezierige of onplezierige ervaringen uit meer of minder grijs verleden, enz.,enz. Kortom zo'n echt ouwe schakers-gesprek. Maar dit keer met verrassend grote openhartigheid. En nog maar een rondje alcohol droeg daaraan zeker bij. Chris ging er maar even bij zitten. Zag met voldoening dat zijn etablissement in een echt schaakcafé veranderde. Ik  ook. Nu alleen nog even zorgen dat ik een route nam waar politiecontrole niet waarschijnlijk was.

(PS: Ik zie net dat ik hier en daar de Engelse notatie heb laten staan. Q is queen is Dame, B(isshop ) is Loper, N is Paard. Ik heb geen zin meer om dat allemaal te veranderen. Doe het er maar mee.)

_____________________________________________________________________________

ronde 26, gespeeld op 21 april 2015

Wit

 

Zwart

Uitslag

Marco van Wijk

Bert Kuijer

0-1

Niels Kuijer

Frank de Geus

0-1

Marko Bosnjak

Ron de de Vink

0-1

Gerrit van Dok

Jasper Ittmann

1-0

Peter van Putten

Paul Verkooijen

0-1

Jos Lohmann

Afwezig met geldige reden

 

Martin Zwanenveld

Afwezig met geldige reden

 

Joop Kuijer

Afwezig met geldige reden

 

Sven Damen

Afwezig zonder kennisgeving

 

Ranglijst bijgewerkt t/m ronde 26

Nr

Naam

Punten

Wa

Gsp

Gw

Rm

Vl

Perc

1

Bert Kuijer

458,33

23

26

22

3

1

90,4

2

Ron de de Vink

380,33

22

22

14

4

4

72,7

3

Martin Zwanenveld

306,83

21

20

11

1

8

57,5

4

Gerrit van Dok

297,67

20

24

9

7

8

52,1

5

Paul Verkooijen

271,00

19

17

8

4

5

58,8

6

Marco van Wijk

226,67

18

21

7

0

14

33,3

7

Marko Bosnjak

219,67

17

19

8

1

10

44,7

8

Niels Kuijer

214,33

16

23

5

2

16

26,1

9

Jos Lohmann

195,33

15

16

6

1

9

40,6

10

Frank de Geus

192,67

14

13

10

1

2

80,8

11

Sven Damen

174,00

13

15

5

1

9

36,7

12

Jasper Ittmann

168,67

12

22

3

0

19

13,6

13

Peter van Putten

121,17

11

9

4

0

5

44,4

14

Joop Kuijer

65,33

10

5

0

0

5

0,0

 

 

Een gedachte over “Gezelligheid kent geen tijd (26)”

  1. Marko was helaas niet echt op dreef. Ik zei nog tegen hem : ik kan niet meer mat achter de paaltjes, jij wel en toen speelde hij dus 20. Pe4? . Tja, die Marshall variant lijkt alleen goed als wit wil meewerken. 3….e6 i.p.v c6 is misschien nog sterker omdat 4. d4 dan minder erg voor zwart is. 3. c4 is dus niet fout, maar 3. d4 is veel sterker. Ron

Reacties zijn gesloten.