Rustig op gang komen? Eerste ronde. Slechts drie partijen. Brrrrr! En aan het eind van de avond komt mij ter ore dat Sven bij ons weg gaat. Brrrrrrrrrrrrrr! Nu wij kunnen gaan oogsten -na toch ook wel aardig wat inspanningen van de jeugdcoaches ten onzent- brrrr. Ik vind dat Sven ernstig moet nadenken over een voorlopige mogelijkheid om bij Purmerend in de interne te spelen, en bij ons voor de externe beschikbaar te zijn. Maar voorlopig : brrrr!
Gelukkig voor Ron, was de partij tussen Bert en Martin in een kwartier uit, dankzij een enorme blunder van Martin in een Budapester gambiet:
1.d4 Pf6 2.c4 e5 3.dxe5 Pg4 4.Lf4 (Dekken die pluspion! Eén van de belangrijke mogelijkheden. De andere zijn 4.Pf3 en 4. e4. Die laatste zet geeft de pion gelijk terug, maar wil met f4 en snelle ontwikkeling profiteren van de omslachtige zwarte paardbewegingen.)
4. .. Lc5? (Nu een missertje. Deze zet wordt wel veel gespeeld na 4. Pf3)
[4…Pc6! 5.Pf3 Lb4+ 6.Pbd2 De7;
Het leukst en scherpst en gekst is 4…g5!? 5.Lg3 Lg7 6.Pf3 Pc6 7.h4! Pgxe5 8.Pxe5 Pxe5 (8…Lxe5 9.Lxe5 Pxe5 10.hxg5 Dxg5 11.Pc3) 9.e3 h6 met wat beter spel voor wit
5.e3 Pc6?? 6.Dxg4
De hele verdere avond gingen Martin, Bert en Ron studeren op de geheimen van de Budapester. Met name die van 4. Lf4 en van 4. e4. Dus was het allemaal in ieder geval nog een beetje leerzaam.
Bij Marco-Jasper viel me op:
1. Beetje gebroddel in de opening van Marco. Die nog op stoom moet komen.
2. Heel goed openingen- en middenspel- spel van Jasper. Die wordt echt langzaam steeds beter. OK, hij gaf wel weer een gewonnen stelling weg, maar deed dat nu in een veel later stadium, en het was een veel logischer fout, en hij zag de weerlegging zelf al eerder dan Marco.
Zwart staat natuurlijk op winst! Doch …… 20. …. Dg6? Met aanval op de toren. Maar direct daarna fluistert Jasper me in: Na 21. Te1 wint wit! (Matdreiging) En aldus geschiedde 21. … Pe6 (de enige)
3. Dat Jasper daarna een heel moeilijke opgave voor veel schakers verkeerd deed: Aanvaarden dat je niet meer kan winnen en dan de remise veilig stellen. Hij probeerde alsnog op winst te spelen 22. dxe6 f6 ???? en onderschatte daarbij tomeloos het gevaar van een ver opgerukte vrijpion. 23. e7 Hij had natuurlijk op e6 moeten slaan en na wat ruil van materiaal en posteren van de koning op f7 was remise een voor de hand liggende uitslag.l
4. Marco speelde hierna prima verder. Door die witte vrijpion is zwart aan handen en voeten gebonden, en wit benutte dat door even een aantal pionnen van de machteloze zwarte partij op te souperen. En zo hoort dat!
Ja, “één moment van onbedachtzaamheid kan maken dat men jaren schreit.” Nou ja, jaren ? Het helpt best wel. Al gaat het langzaam.
Sven- Paul was best van weerszijden een goede partij.
Tot zet 13 was het allemaal theorie. Siciliaans. Najdorf. Ja, ja! Maar dat wisten ze natuurlijk niet. Het was gewoon allemaal eigen briljante aanleg. En het resultaat is dat wit rond zet 21 nog helemaal niets heeft bereikt.
Maar hier overziet Sven iets: Hij ruilt op c4. Maar sterker is een indirecte dekking van b5 door 22. Lf6! ( cxb5 Txc1 –waardoor de dame nu veld b5 dekt- en daarna axb5 ) Nu heeft Paul eindelijk een beetje houvast. Na 22. .. Txc4? 23. Txc4 bxc4 24.Dxc4 staat zwart duidelijk minder.
En dat leidt tot:
31. .. Kf7 zal niet helpen maar leidt nog tot een moeilijk eindspel. 32. e8D Kxe8 33. Txg7
Of 31. .. Te5 proberen? Maar 31. .. g5 is nergens meer goed voor.
Het eindspel speelt Paul veel geroutineerder. Sven is nu al gauw kansloos. Het resulteert in verlies van nog een pion, waarschijnlijk mede als gevolg van een achterstand op de klok.
Conclusie: best goede partij van ouwe rot en onze “coming man” . O nee, sorry! “leaving man”. Dus. Brrrrr.