Een matadoor, die gaat ervoor!

Ron suggereerde voor de titel iets in deze trant. Goed idee!

Hij zag deze avond bloedige en genadeloze stierenvechterij. Ik ook!

Als ex-neerlandicus sta je niet graag in je taalhemd. Dus zocht ik in van Dale naar het meervoud van matador. Matadores? Matadoren? Matadors? Dat laatste dus. Een mens is nooit te oud om …. En ontdekte toen gelijk ook dat er een heel keurig, rustig, burgerlijk spelletje bestaat dat  ‘matadorspel’ heet. Iets met dominostenen. Nou ja, daar leek het maandagavond dus totaal niet op. 

Is Frank in ons kluppie nu ook een matador?

Als je naar de huidige stand kijkt, lijkt het er wel op. Stond 2e!  Na 7 rondes.

Gerrit  was deze avond het te killen beest. Toch wel zielig. Het is altijd zo’n dapper dier. Ik vind die stierenvechterij een barbaars gebruik! Spanje staat daarom voor mij  hoog in de lijst van landen met barbaarse culturen. (Vanmorgen, 9 november, kwam de USA er ook bij.)

De matador speelde Frans, en de stier begon te sloom. Ik verval in herhaling, sorry, maar op de derde zet direct ruilen tegen het Frans is een slap recept. Je hoort met wit iets te gaan doen met het feit dat die loper op c8 ingesloten staat, en blijft. (Mijn database geeft: 1426  keer    3.Pc3    (met score 50,6%)   en     594 keer    3. e5  (met score  49,3%)     en    slechts   150 keer    3.   exd5 (met score slechts 43,7%  ! )  .  Maar Gerrit kiest toch de weg van weinig weerstand.  Met eenvoudige, volstrekt logische ontwikkelingszetten bereikt Frank dus een mooie solide stelling, die voor zwart zelfs al gauw als ‘iets beter’ wordt gekenschetst.

  frank1   Frank1

Dat zal Gerrit ook wel gevonden hebben, want hij speelt provocerend  13. Ph4?   Nu zou   13 ….   d4!  hem direct een bandarillo in de flank geplaatst hebben. Het paard op c3 zou eigenlijk alleen met goed fatsoen terug kunnen naar b1 of a2. Nou niet bepaald de plekken waar paarden zich graag ophouden. Maar de matador vindt dat er nog even wat te genieten moet blijven voor het publiek.  (Dus ook één zet later géén d4). Neemt niet weg dat de matador ook anderszins het beest behoorlijk gaat treiteren.

Maar dan …  Ook matadores worden wel eens onvoorzichtig. 

frank2   Frank2

16. ..  Lg3!?  ‘Olé’ roept het publiek opgewonden, dat gewoon 16 ..   Pe5 had verwacht met heel licht voordeel voor zwart  (loperpaar, want 17  Pxg6  Pxf3+  heeft ook zo zijn nadelen).   17. Txe6!  Txe6 

frank3  Frank3

En  nu had het beest de brute mens met een behoorlijk stoot met de hoorns tot voorzichtigheid hebben kunnen manen.

 “Heb gewoon niet genoeg nagedacht op mijn 18e zet. 18 Tae1. Had hier 18 d4 moeten spelen en er was volgens mij niets aan de hand geweest. Ook nog mogelijk was hier geweest 18. Pa4. Mijn computerprogrammaatje antwoordt dan met 18. …..Da6. Volgens mij is er dan ook weinig aan de hand. Zwart zou hier ook  met Dd4 kunnen antwoorden maar dan volgt 19. c3. “    (Beesten kunnen niet alleen in kinderboeken praten. )

Komodo10  doet licht geamuseerd over dat programmaatje van Gerrit:  “Ach ja.  Dat oudje bedoelt het goed en kon ook wel wat. Maar ja, hij is te gedateerd om het nog helemaal te begrijpen!   Ik,  Komodo, huidige, jeugdige, vitale wereldkampioen schaakprogramma’s,  vind  18. d4 niet overtuigend  wegens 18 …  Ld6 . Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Of  18 ..  Lxh4  19 Lxh4 en de matador kan nog steeds aangemoedigd worden. Maar inderdaad  computerouwetje, ere wie ere toekomt, je hebt wel met je roestige hersentjes goed gezien dat 18.   Pa4!!  heel goed is! 18 … Da6  19. Pc5! Pxc5 20. fxg3!  Pcd7 21. Le3! Met voordeel voor het witte beest.”  (Computers kunnen nu nog alleen bij  mij praten. Hoe lang nog?)

18. Te1 ??? Lxf2!!!  En na Dxf2 volgt Txe1 en wit mag niet terugnemen. En anders volgt gewoon Lxe1.  Wit geeft op.   En de tribunes liepen leeg. Toeschouwers misschien alleen wat teleurgesteld dat het zo gauw was afgelopen. Maar uit het oogpunt  van de dierenbescherming wel zo humaan!

Is Niels al gelijk ook een matador? Na zijn overwinning in de externe? Nou nee. Toch nog maar een leerling-matador.

Terzijde, stukje uit een krant:  “Marcial Lalanda Stierenvechtersschool neemt leerlingen vanaf de leeftijd van negen jaar op. Volgens een woordvoerder van het stadhuis van Madrid bevindt de school zich op grond van de gemeente en werd ze gesubsidieerd door de overheid. Maar het nieuwe linkse stadsbestuur heeft recent echter beslist dat het niet langer 'dierenmishandeling' wilt subsidiëren.”

Ons jongste dier Jasper wil het nog maar niet afleren: een paard te vroeg in zijn eentje op pad sturen.

niels1

11. ..  Pb4?   Nou en?  Beter het standaardrecept voor zo’n (te )vroeg  c5, en dat is dus  11. ..  b6! of zelfs   11. ..  e5! Onthoud dat kerels!  Want  12 Db5!  Pc6  en nu kan wit op b7 slaan. Omdat zwart nog niet Tfb8 kan spelen omdat nu het paard even staat aangevallen. En de witte dame  tijd heeft om snel via b3 de benen te nemen, of na 13 ….  Pa5 14. Da6 Pc4 is er na 15  b3 ook niets om ongerust over te worden.

Maar de toreador laat het beest voorbijrazen zonder deze kans te benutten. Ach ja, het is een moeilijk vak waar je jaren voor moet oefenen. Olé!  Maar onze ‘toreador in opleiding’ rekent op een -zeer waarschijnlijk- spoedig opduikende nieuwe kans.

niels2  Niels2

Uit het krantenartikel heb ik begrepen dat de stierenvechtertjes in opleiding ook jonge stiertjes tegenover zich krijgen om tegen te oefenen. Die stiertjes zijn ook minder voorzichtig en dus minder gevaarlijk. En toch ook leuk om dood te martelen!  15. Pxd5  Pxd5??  15 …. Pxf3+  !   Met gelijk spel  16. Dxd5 Pg4?? Weer zo’n woeste paardzet!  (16 …. Pxf3+ 17. Dxf3 Dxc5 18 Dxc7 Tab8  en het zwarte beestje kan nog wel wat briesen.)  16. h3  (Dxb7!?) en wit staat een pion voor en heeft meer mogelijkheden. Toch maakt ook ons stierenvechtertje nog wel wat minder sterke manoevres en had het stiertje nog wel wat kleine kansen om zijn tegenstander even tijdelijk over de omheining te jagen. Maar laat die onbenut.

De doodsteek komt  aldus:

niels3  Niels3

32….  Dxf2??  33. Txf8  Kxf8  34. Dd6+  Kg8  35. c6 en deze vrijpion dreigt onherroepelijk te gaan promoveren. En eeuwig schaak gaat niet lukken door de positie van de witte dame. Het zwarte beestje kan worden weggesleept. Maar een stiertje is nooit te jong om te leren!

Het boeiendste vond ik nog de partij Paul tegen Bert.  Ik denk dat Bert vond dat het tijd werd om weer eens tot de topklasse van de torero’s te gaan doordringen. Dat is de matador! Die moet het werk van de picadors en de bandarilla’s afmaken en na allerlei sierlijke bewegingen de stier doden.

Het was Engels, en wel een variant die Ron noemt een ‘gesloten Siciliaan’, maar daarbij de zwarte stelling bedoelend.  Een “gesloten Siciliaan in de nahand” dus.  “Bert’s Ph4 tegen Paul was prachtig, maar die had de gesloten Siciliaan niet goed behandeld.” Dat zal wel niet, maar tot zet 10 heeft Komodo er niets op aan te merken.  Het is zowiezo weinig voor de hand liggend dat wit na 1. c4 snel voordeel krijgt. Daarna lijkt zwart iets meer bewegingsruimte te krijgen, maar tot zet 16 heeft zwart best wel prettig spel, maar nog niet meer. Maar dan ineens veert het publiek op, de matador krijgt de kans te laten zien dat hij echt een top-matador is.

bert1  Bert1

16. Tae1?? (16. Pd4!? Pxe3  17. Dxe3 met bijna gelijk spel voor wit)

En nu komt inderdaad 16 ..  Ph4+ !!!  Zo’n sierlijke aanval zie je niet vaak. Het publiek klimt op de banken. Met gevaar voor eigen leven, een stukoffer! Tegen een ogenschijnlijk nog springlevend mannelijk rund. Nog in de bloei van zijn bestaan! Als dat maar goed afloopt.

(De laatste keer dat een torero door de stier werd gedood was in juli 2016: De 29-jarige Víctor Barrio werd door het dier in zijn borst geraakt.” (NOS) Dat gebeurde voor de ogen van een vol stadion en tijdens een uitzending ervan door de televisie. Gaan wij hier ook zoiets beleven?)  17. gxh4  Zal wel moeten omdat anders de dodelijke stoot 17 ..  Pf3 volgt.

bert2  Bert2

17. gxh4 Dg4+ !!  18. Pg3  (zal wel moeten, ook weer vanwege Pf3, maar helaas dat komt toch !) Pf3! Met aanval o.a. op de dame.  De2  (er is niet veel beters)  Steeds de sterkste zetten van beide kanten. En dat gaat maar door!

bert3  Bert3

19. ..  Pxh4+  20.  Kh1   Dh3!!!  Dreigt mat op g2  21 f4 (dekt veld g2)

bert4  Bert4

Maar nu komt de ‘estoque’, het zwaard waarmee de matador de laatste stoot uitdeelt, te voorschijn. Bert hield die achter zijn rug verstopt.

21. ..  Lxc3!!  Dit had, denk ik, zwart al bij zet 16 in zijn plan verwerkt.  ‘Ik heb altijd nog mijn prachtige koningsloper achter de hand/rug. Die kan later altijd wel ergens onheil stichten!’ Paul is zo geschrokken dat hij met 22. Ld2 het alleen nog erger maakt. Met 22 …  Tae8 volgt de genadeklap. Die dame kan niet goed weg van d2 wegens mat op g2. Toch is het nog wel een heel gepuzzel na 23. Pe4 Txe4 24. Dxe4 Lxd2  Zwart blijft een kwaliteit en een pion voor! Maar goed, zwart had nog wat kunnen  blijven stormen en briesen. Maar hij gaf op. Begrijpelijk na zoveel elegant geweld.

toreroweb torreroWEB

En zo ging het vanavond. Links Bert, rechts Paul

Tenslotte Ron tegen Martin. Een matador die dit jaar even niet de eerste van de drie gevechten bij zo’n voorstelling mag leveren. Dat is namelijk voorbehouden aan de beroemdste stierenvechter, de absolute topper, de publiekslieveling. Ron moet tegen een aankomende matador die al jaren bezig is de sterkste matador van Middenbeemster te worden, en elk jaar vorderingen maakt, maar  alsmaar de magische grens niet overschrijdt. Hij is nog net niet die 1700 Elo (een weinig bekende Spaanse munt ) waard. Maar voor minder kan hij toch ook heel aardig vechten.

Vanavond echter speelt hij  de rol van stier. Ook wel eens leuk.

Onze matador komt gelijk grappig uit de hoek. Uit de rechtse hoek. 1. f4!? Dat schijnt een nieuwe tactiek voor hem te worden. Weg met de London, met de Colle, een nieuw verrassingswapen. Niet bijzonder gevaarlijk, maar  wel natuurlijk in handen van een aanvalsartiest. Het is niet waarschijnlijk dat het antwoord 1. … e6 hem erg zal verontrusten.  Alweer, omdat de toekomst van de zwarte dameloper wordt ingeperkt. En 1. f4 heeft op den duur aanvalsbedoelingen op de koningsvleugel. Daar kan die loper voorlopig even niet naar toe.

Er is hier al van alles met succes geprobeerd. 1 . … d5 het meest (2. Pf3  Pf6) , dus de gewone paden bewandelen. Die pion op f4 lijkt wel agressief, maar beperkt voorlopig ook de actieradius van de witte dameloper, is zelfs een kleine verzwakking van de witte koningsstelling.

… e6  2. Pf3 d5  3. g3 Pf6  4. Lg2 Lc5  5. e3

martin1  Martin1

5 ..  b5 !? Een frappante manoeuvre. (0-0!?) Ik vond het een beetje een  ongericht projectiel. In mijn database komt het dan ook helemaal niet voor! Maar tot mijn verbazing denkt Komodo hier heel anders over. Daar staat de zet bovenaan!!!  Die Martin toch! Ron speelt 6. a4 en was daar heel tevreden over. Ik geloof er niet echt in. Komodo speelt à tempo 6. ..  b4 maar Martin 6. .. Ld7. Wellicht is dit plan toch de grondoorzaak van later onheil. 7. d4! En wit krijgt geriefelijk spel.  Na een mindere zwarte 10e zet  (10 .. c5) beginnen er dreigingen te ontstaan:

martin2  Martin2

11. e4 ! Nu gaat de achterstand in ontwikkeling op de zwarte damevleugel voelbaar worden.  Die Toren op a8 wordt voor je het weet een doel voor de loper op g2. En staat die toren daar nog zo kwetsbaar bij omdat zwart met Lc8-d7-b5-a6 te veel tijd nodig had voor zijn plannetjes?  11. .. cxd4  12. Dxd4 

martin3  Martin3

Zwart wordt terecht zenuwachtig. Als wit op d5 gaat slaan hoeveel onheil dreigt er dan langs die witte loperdiagonaal? En op de loperzet (een 4e!! Dat is een derde van alle zwarte zetten tot nog toe) 12.  .. Lb7 zou in ieder geval het dan mogelijke 13. Pb5!? ook wel eens voor veel narigheid kunnen zorgen. En op 12. .. dxe4  volgt 13. Pxe4 en zwart krijgt  de tijd niet meer om zijn damevleugel te ontwikkelen. Zwart  denkt nog een uitweg te zien met 12. .. Lxe5.  Maar dit middel blijkt  erger dan de kwaal:  13. fxe5 (verjaagt het paard en verzwakt de dekking van d5, en dat was  precies de schietschijf voor wit.  Alle reparatiepogingen voor de zwaktes in de zwarte stelling komen nu te laat

martin4  Martin4

“Heb je naar 16. e6 gekeken?” vroeg ik hem na zijn 16 Lxd5. Antwoord van deze veelbelovende matador “Ja, dat wint ook, maar Lxd5 is sterker.” Dat is niet zo, maar natuurlijk is Lxd5 ook meer dan genoeg. Maar Komodo vindt  16. Pxd5 het allerallerallersterkst en 16. e6 (met aanval op  g7) ook allersterkst. Na het na de post mortem (een in dit verhaal wel heel toepasselijke term) bekeken 16 e6  Pf6 stort het zaakje in als wit op d5  neemt met zijn paard. Het is meer een kwestie hoe vlug kan alles afgelopen zijn. Bij de ene voortzetting nog iets vlugger dan bij de andere.

En dat is hier heel belangrijk. De matador krijgt vanaf het moment dat hij de plaats van de picadors en de bandarilla’s overneemt,  slechts tien minuten om de stier te doden. Lukt dat niet dan is dat een afgang voor de matador. Dat blijft Ron bespaard.  Na zet 17 blaast deze stier de laatste adem uit. Lekker kort! Maar wel zielig!  Het aantal stieren dat dit soort acties overleeft is erg klein. In Spanje een stuk of zes per jaar.

“Mijn e4 was beresterk. Alleen was e6 i.p.v. Lxd5 nog sterker, daar twijfelde ik al aan. Maar Martin  verliest dan nog minstens een stuk en kan niet eens mijn dame vangen omdat ik nog Le3 heb. Zeer tevreden over mijn spel, allemaal nooit eerder op het bord gehad.”

Ik ben vooral blij dat de mineurstemming –duidelijk zichtbaar- waarin Ron aan zijn partij begon, na afloop helemaal weg was. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.

Olé!

 

 

Een gedachte over “Een matadoor, die gaat ervoor!”

  1. Hoi Eddy,

    Mooi verslag weer!

    Ik had in eerste instantie alleen gezien dat ik minstens een kwaliteit en een pion terug zou krijgen voor het paard en dat zijn koning onveilig zou worden. Toen was mijn interesse gewekt en ben ik verder gaan rekenen. Daarop zag ik dat als hij zijn paard en dame bij de verdediging ging betrekken (wat eigenlijk niet anders kon) zijn paard op c3 ging hangen.

Reacties zijn gesloten.