Omdat ik de neiging heb me te willen bekommeren om de zwakkeren in de samenleving, eerst maar even de partij van Paul. Zijn hartekreet op de site sneed me door de ziel. (“Ik zal beter mijn best doen om een spectaculaire te spelen, zodat ook deze besproken wordt.”) Dat vind ik nu zo sneu, zo zielig, zo in-en-in-triest. Ik moet daar gelijk iets aan doen!
Vond Martin niet. Jammer, ook een tegenstander moet dan natuurlijk een beetje meewerken. Martin speelde Skandinavisch. De klassieke. Niet met 2. … Pf6 een gambietje of zo, maar gewoon ouderwets : 1. e4 d5 2. exd5 Dxd5. Dat speelt bijna niemand meer. Alleen onze Tiviakov nog wel eens, maar die heeft er dan ook voor gestudeerd. Hij wil er vooral tegen kleinere tegenstanders een enkele keer wel eens mee winnen. Tegen sterkere (Caruana, Nakamura en dat type van soort) is hij er kansloos mee. Maar meestal worden die partijen remise. En zijn zelden spectaculair.
Martin’s bedoeling was natuurlijk om Paul even uit zijn repertoire te halen. Nou dat lukte. Want het verraste onze misdeelde Paul zeer. Dat speelt toch geen mens! Hij begon ogenblikkelijk heel lang na te denken. De hoofdvariant maar. Doch … hoe was dat ook al weer? En … hoe maak je zoiets spectaculair?
“Hoofdvariant was toch zoiets als 3. Pc3 Dd6 (of Da5) 4. d4 Pf6 en dan g3 en Lf4? Maar opzienbarend? Kijken of ik Martin toch schrik kan aanjagen. 3. c4!? Ook niet gebruikelijk, maar jongetje, dat kan ik dus ook!“ En hoera, omdat ook Martin het nu ook niet echt goed weet, heeft 3. c4 wel succes. Na de 11e zet …. Db4? staat Martin verloren.
Paul gaat bewijzen dat hem vorige week groot onrecht is aangedaan. 12. Pxe5! Lxe5 13 a3! Db6 14. c5! Da7 Paul geeft les: Jongetje, je weet toch dat je je dame niet zo vroeg in het spel moet brengen? Dat is nu juist de achilleshiel van het Skandinavisch. Moet je zo’n lieverd nu machteloos in een hoekje zien staan!
En het gaat maar door. Het wordt steeds spectaculairder. Het wordt nu echt aandachttrekkend.
15. Lxh5! gxh5 16. Dxh5 Ld4 17. d6!
Iedereen komt even kijken. Attentie, attentie, voor iets bijzonders. Boeren, burgers en buitenlui, komt dat zien, komt dat zien! Zwarts dame staat buitenspel, zijn dametoren ook, zijn koning zal waarschijnlijk niet meer kunnen rocheren, wit zwemt in de ruimte, er gaat een lijn open komen die de zwarte koning noodlottig kan worden, enz., enz.
17. … cxd6 En nu kan wit een dodelijk 18. Pxd6+ spelen, want na exd6 maakt 19. Te1 er snel een eind aan. 19. … Kd8 20. Dh4+ met slaan op d4 of erger, 0f 19. … Kd7 Dg4+ met soortgelijke ellende 19. . …… Le5 20. cxd6 en ook nu gaat de loper eraf (om te beginnen) 19. …. Kf8 20. Dh6+ Lg7 21. Dxd6+ Kg8 22. Te8+ en mat op de volgende of 19. … Le6 20. Txe6 Verrassend mooi allemaal.
Maar Wit speelt gewoon 18. cxd6 , meer dan genoeg natuurlijk, maar iets minder spectaculair. 18. … Le6 moet wel, zou tijd worden 19 dxe7 Db6 20. Lg5 Lf5 Komt dat zien, komt dat zien.
Eindelijk gaan de zwarte stukken een beetje meedoen, maar zwart kan nooit meer rocheren. Hij moet dus gewoon wachten op de definitieve doodklap. Die komt vier zetten later.
Omdat alle zetten verkeerd zullen uitpakken voltrekt Martin maar zelf het vonnis: 23. …. Dc2? Tc1! zwart geeft op. De dame staat gepend.
Het was zeker leuk om naar te kijken. En om er over te mogen berichten. Jaja, die Paul. Die moet je in het oog houden. Dat zijn bijna altijd wel aandachttrekkende partijen. Voor Martin iets minder leuk om te ondergaan. Maar ja, moet hij maar niet zo’n weinig spectaculaire opening kiezen.
Nog meer spectaculairs vanavond. Jazeker! Dat Gerrit won van Ron. Niet zozeer de manier waarop, maar wel het feit op zich. Gisteren zag ik de film Magnus, en daarin kwamen twee nederlagen voor van de toen nog ‘aanstaande’ worldchampion Carlsen, waarvan één op een cruciaal moment tegen een aanmerkelijk lager genoteerde tegenstander. En niet door een blunder of zo (zoals destijds tegen Giri) maar gewoon door een verkeerde strategie. Je kon na afloop de zelfhaat van zijn gezicht afscheppen. Ja, zulke dingen gebeuren in ons spelletje. Het is geen pokeren, maar je kunt natuurlijk wel gewoon een keer pech hebben.
Gerrit: “Geen spectaculaire partij. (ES : hij ook al) Wel een schoolvoorbeeld van het te vroeg in het spel betrekken van de dame denk ik. (ES: ?) Ron speelde 9. Db3. Hij gaf aan wel 9. …..Dc8 of 9. ….Dc7 als antwoord te hebben overwogen maar niet 9. …..Db6. Na de dameruil stond zwart vermoedelijk positioneel steeds beter dan wit.”
Volgens mij is dat Db6 een standaardzet in dit soort “slavische” stellingen. Zelf hield ik er met zwart niet zo van omdat je toch met een dubbelpion komt te zitten, maar vooral omdat het leven een stuk saaier wordt zonder dames, en remise al gauw dichterbij komt. Maar dat zal Gerrit’s zorg natuurlijk helemaal niet geweest zijn. Die vond het best zo. 9. .. Db6! 10. Dxb6 axb6 11.Lf4 Pbd7 12. h3
Voor de hand ligt nu mijns inziens 12. … b5 met inderdaad iets prettiger stelling voor zwart. Maar na 12. …. Lb4 is zijn minimale voordeeltje wel weg. Ik begrijp deze zet niet zo goed. Maar misschien wil Gerrit tegen zijn befaamde tegenstander zo snel mogelijk zoveel mogelijk stukken afruilen. Hij staat in ieder geval gelijkl 13. g4! Lxc3 14. bxc3 Le4
Ron speelt hier 15. a4 wat mij logisch leek, maar door Komodo wordt afgekeurd. Waarschijnlijk omdat die a-pion op die halfopen torenlijn dan al gauw te kwetsbaar wordt.
Komodo geeft hier 18 …. Lxf3 (om Pe5 te voorkomen) 19. Lxf3 Pb6!! En na Pc4 is die a5-pion verloren. Maar zwart speelt 18. .. b6 wat wit de mogelijkheid geeft om even actief te worden 19. g5! Pe8 20. Pe5! Pxe5 en de kleine zorgjes voor wit zijn weg. Staat die pion op a5 dan niet meer te wachten op zijn ondergang? Nee!
21. axb6 !! Txa3 22. Txa3 Txa3 ( toren gewonnen?) faalt op Lxe5 Lxg2 24. Kxg2 en nu blijkt dat die vrijpion op b6 zonder materiaalverlies niet meer is tegen te houden. 24. … Ta8 25. b7 ! Beauty! Toch? Zo had ook deze partij spectaculair kunnen worden. Maar werd het niet.
Dat Ron dat niet aandurft lijkt me vanzelfsprekend. Maar na zijn zet wordt het ook fraai, spectaculair mag ik wel zeggen. 21. dxe5? En nu zou zwart gewoon op a5 kunnen nemen. 21. … bxa5 en zwart staat geweldig: een pion vóór, en wat voor een pion! Een echte, veelbelovende, angstaanjagende, heerlijke, dreigende, verrukkelijke vrijpion! (vrij naar Jan Hein Donner)
Maar Gerrit blijft afruilen de goede strategie vinden tegen zijn beruchte tegenstander. 21. … Lxg2 . Niet zo goed omdat zelfs hier, met het opofferen van de witte loper, diezelfde grap mogelijk is: 22. axb6 !!!! Txa3 23. Txa3 Txa3 24. b7 !!!!!! U vergeeft mij wel al die uitroeptekens want is het is niet maar een beetje spectaculair. (terzijde: 23. .. Tb8 helpt ook niet, want dan volgt 24. Ta7 Txb6? 25. Ta8! met matdreiging Kf8 26. Le3 gevolgd door Lc5+)
Dit is nog ingewikkelder en dieper en dus moeilijker dan bij zet 21 dus het lijkt me normaal dat Ron dat waarschijnlijk niet eens overweegt. 22. Kxg2 Nu wint zwart zijn pion met 22. … bxa5 (Gerrit beaamt aldus de strekking van de hierboven geventileerde aubade aan de vrijpion) Wit is hierna kansloos. Hij pruttelt nog wat, neemt nog een beetje risico, hopend op een misser van zijn overbuurman, maar Gerrit laat weer eens zien dat hij aanleg heeft voor het eindspel.
Hier geeft wit op. Het is duidelijk dat pion f4 verloren gaat na 29. …. Tc4. En waarom? Omdat de witte Toren veel minder actief is als die zwarte, gebonden als hij is aan dat lieve, schattige, vrijpostige, brave pionnetje op a4.
Bij Niels was ook iets heel bijzonders op te merken. Niels liet even zien dat hij het best heel goed kan. Niks blunders, bijv. missen van mat in één. Hij speelde een totaal foutloze partij. Met mooi, konsekwent en aanvallend spel. Ab (wit) was het slachtoffer van deze wonderbaarlijke wederopstanding. Die deed het niet eens heel slecht, maar kon dit geweld gewoon niet bijbenen. Zijn Reti-opening ,met loperfianchetto aan beide zijden en pas daarna je centrumpionnen opspelen, was een beetje tam, maar toch wel verstandig als je openingenkennis niet al te opzienbarend is. Je zal er niet gauw prachtige kansen mee creëren, maar ook niet onverhoeds mee in de problemen kunnen raken. Zwart staat al gauw een tikje actiever, maar duidelijk is het niet, en pas op de 18e zet doet Ab iets verkeerd. Maar om nu te kunnen voorspellen dat dat een drama gaat worden, daar moet je wel grootmeester zijn. Ik zag het ook niet.
19. Kh2 Wat kan daar nu fout aan zijn? Maar Komodo geeft als enige mogelijkheid om nog een beetje stand te houden 19. Dg4. En Niels laat zien dat 19. Kh2 niet zo goed is: 19. … fxe4 !! 20. Tf3 Een dappere poging om de ergste dreigingen te pareren, maar helaas onvoldoende. Alles is hier al mis. 20. Dd1 Pxg3 21. Tf2 Pe5 of 20. g4 Pg3 of 20. Tfd1 fxg3+ 21. Kh1 Pf4 20. Dg5 (sterk, eerst slaan op g3 is misschien zelfs nog iets sterker) Hierna blijft de zwarte aanval voortdenderen. Er komt nog een paard bij op het veld d4 (dit is vaak een bezwaar van Ab’s voorliefde voor de c4-d3-e4 –falanx, dat akelige veld d4!) en na 24 h4? (goede zetten ontbreken zowiezo)
gaat het hard. 24. .. Pxf3+ 25. Lxf3 fxg3+ 26. Kg2 Pf4+ 27. Kg1 Dxh4 en wit zou kunnen gaan opgeven. Hij ziet nog kans een kwaliteitje terug te winnen, maar dat vermag de zwarte stormloop niet tegen te houden.
Na zet 34 …. Ph3+
geeft wit op. Hij staat 4 pionnen achter en verliest nu ook nog een kwaliteit.
Nu maar hopeen dat Niels nog flink wat van dit soort partijen blijft spelen.
Peter kreeg geen kans tegen Bert. Geen schande natuurlijk. Bert speelde Konigs-Indisch in de voorhand. (met wit dus) Toch een opzet waarin je vaak geduld aan de dag moet leggen. Dat was hier niet nodig. Bij zet 11 gaf Peter in een al wat mindere stelling een pion weg. Een belangrijke, namelijk een centrumpion.
Hier had wit noodgedwongen maar Pe8 moeten doen. 11. … Pe4? 12. Pxe4 dxe4 13. b5 Die pion op e4 loopt niet weg. 13. .. a4? 14. Lxe4 En bij zet 17 doet Peter zijn roemruchte opponent een paard kado! Daarna is er niet veel aardigs voor zwart meer te beleven. Volgende keer beter! Intussen loopt Bert verder uit op de ranglijst. Nog heel even en deze interne competitie is alweer beslist.
Waarvan akte!
De film over Magnus Carlsen kan ik u aanbevelen. Een bezoek aan Tata ook. De vrijdag geschoten kiekjes zijn in aantocht.
Reageertoch even op verzuchting hoe je iets scherps kunt doen tegen scandinavisch ( e4-d5)
Een tijdje terug heeft Eddy lekkermakende voorbeelden gegeven van het Blackmar Diemer gambiet ( 1: d4 – d5 2:e4 )
En dat is zo'n verrassende overgang tegen een zwartspeler die je wil ontregelen door scandinavisch te verdedigen. Na 1: e4 d5 speel je 2: d4 en dan geniet je even van de zenuwtrekking bij de zwartspeler, die opeens wat onverwachts op zijn bordje ziet.
Kortom zoek de oude afleveringen van Eddy op, en hou ze paraat voor snelschaak om te oefenen
Jos