Ja, als de titelkandidaat dan ineens gaat verliezen …. Lijkt wel de race tussen Ajax en Feijenoord dit jaar. Hoop maar dat er hier geen onlusten uitbreken op het pleintje voor de Beemster Eetkamer.
Was wel een beetje sensationeel vanavond. Uitzonderlijk dat na een nogal boeiend spektakel Gerrit won van Paul. Dat heb ik nog niet vaak zien gebeuren. Dat na een nog boeiender schouwspel Martin mooi won van Frank. En last but not least Ron knap won van Bert. En nu staat ineens Ron bovenaan.
En dan was er nog de sensatie van twee nieuwe gezichten. Opa Zwaneveld kwam het proberen. Nu de jongste telg nog (die kan de stukken al op de goede plaats op het bord zetten). Dat zou mooi zijn, nu die andere drie-generaties- familie zich niet vaak meer drieledig tegelijk vertoont. Zwaneveld senior leek er wel plezier in te hebben, want hij bleef lang en leek een geïnteresseerde leerling.
Foto’s groter en beter? Erop klikken!
De warme ontvangst
De eerste echte kennismaking
Laat op de avond nog meer privé-les.
Het andere nieuwe gezicht bleef korter. “Ik speel wel eens met mijn kleinzoon.”
Te snel afgeschrikt door een hardhandige behandeling door Ab? We hopen van harte van niet.
De partijen:
Paul tegen Gerrit:
Gerrit: 'Was spectaculair door een aantal blunders zowel door mij als Paul gemaakt.
1 :
Gerrit : ‘Zwakke opening van zwart en het verzuim van wit om daarvan gebruik te maken door niet op de zesde zet Db3 te spelen.’
6. cxd4 Lg4
‘Mijn 6e zet ….Lg4 was dus ook niet goed. ‘ (Prof Dr K : Pf6!?)
2
20. …..Pg3? ‘Ik had natuurlijk eerst Pg6 moeten slaan. Maar was dan vermoedelijk nooit meer aan ….Pg3 toegekomen. En ik vond dat zo’n mooi veld dat ik niet de verleiding kom weerstaan om hem meteen te spelen….’ 21. Pf4! Dg5 leuk maar niet voldoende ( Prof Dr K. ‘Hierna staat zwart verloren! 22. Tfe1 ! Leuk Eddy, dat jij dat hier ook gespeeld zou hebben. Ja ja, je bent het nog niet helemaal verleerd! Wit blijft gewoon een stuk voor.’) Maar ……
3
22. Pd5? ‘Resultaat van deze zet: Wit geeft zijn kwaliteit prijs met schaak ( Dxe3+ ) en verliest bovendien nog een pion. Volgens Paul had ik het nog beter kunnen doen door 22. …..DxPd5 te spelen. Heb deze zet zelfs niet overwogen, maar bij nadere analyse is dat denk ik niet juist. Paul had immers de dame niet hoeven te slaan. Maar had ook kunnen volstaan met Tf1e1 te spelen. Ook dan was zijn pion d4 gesneuveld maar meer zat er volgens mij voor zwart op dat moment niet in…. ( Prof. Dr K. klapt enthousiast instemmend) Dxe3 23. Pxe3 Pxe2 24. Kf2 Pexd4
4.
39. Txd4. ‘Misschien was het toen al verloren voor wit. Paul stond immers al op 2 pionnen verlies. (Prof Dr K. ‘heel juist’) Maar deze zet bleek direct beslissend door het vervolg. Na 39. Txd4 Pxd4 40. Kd4 (Txc7!?) c6! (Prof Dr K. ‘Goed zo Gerrit’) gaf Paul de pijp aan Maarten.’ (Prof Dr K : 41. Pc7 Te4! Of 41. Pf4 Te4 + 42. Kd3 Txe3 )
Verder commentaar van Prof Dr K : ‘Wit had niet echt hoeven verliezen. Na zet 27 waren er verschillende fouten nodig om op verlies te geraken. Collega V. was gewoon vandaag niet in vorm. Heb ik ook wel eens.' Aldus Prof. Mr Dr Ir K.
Die verder vermeldt: "Hier is eigenlijk toch niet veel aan de hand. OK, zwart staat een pion voor , maar de witte stukken staan goed. 28. Tfd1 Ik taxeer dit op -0.06. Mag geen naam hebben. Maar 28. Tc3 is niet goed genoeg. En ook daarna mist wit wat zetten die beter zijn."
Frank- Martin
Dat was kort maar heftig! Omdat Frank niet op Martin’s uitnodiging inging om er Skandinavisch of nog liever een Skandivavisch gambiet van te maken (1. e4 d5 !? 2. exd5 Pf6 ) stond zwart al snel heel bevredigend. (Gambieten moet je immers met wit (bijna) altijd aannemen!? Maar wit was natuurlijk benauwd voor de gedegen openingenvoorbereiding van zwart. ) 2. e5 c5 3. c3 Pc6 4. d4 a6 5. Pf3 Lg4
Na 7. …. Pge7 0-0 Pf5 staat zwart zelfs een tikje beter vlg. Prof Dr K. Doch Martin doet het anders 7. … Lxf3 8. Lxf3 Db6 ook wel in orde. Al bij de 9e zet gaat zwart tot actie over. De stelling is inmiddels veranderd in Frans. En zwart’s zet hoort daar nu eenmaal bij.
9. … f6 Wit’s antwoord ziet er misschien logisch, en in ieder geval grappig uit 10. Lg4 Maar Prof Dr K keurt hem af . Die ziet meer in 10. …. exf6 Pxf6 11. 0-0 0-0 Hij vindt dat na 10 Lg4? nu 10. ….. cxd4 11. Lxd4 ( 11. …. Pxd4 cxd4 Ph6! (betere stelling voor zwart) of 11. cxd4 (pionverlies) ) goed is voor zwart. Martin speelt na 10. Lg4 eerst fxe5 wat ook nog wel goed is. Ikzelf dacht na over 10. …. f5 wat de kemphanen in de post mortem-analyse wegwuifden. Ze hadden gelijk! Het is niet slecht maar zwart heeft veel en meer beter.
En nu gaat het fout voor wit. Na 11. dxc5 Lxc5 12. Lxc5 Dxc5 13. Lxe6 Pf6 valt er nog te schaken. Maar na het gespeelde 11. Lxe6 ? cxd4! 12. Lg5 (wat anders?) staat zwart uitstekend. Maar ………
12. … dxc3 ????? (12. … h6!! 13. Lh4 Le7 14. Lxe7 Pgxe7 met groot voordeel voor zwart) 13. Dd5 ( niet slecht, maar 13. Pxc3 is nog veel beter ) Le7
Een leuke stelling waar veel brainwerk aan te pas komt. Wit heeft natuurlijk zin om 14. Pxc3 te spelen, maar wat als zwart dan 14. … Dxb2 speelt? Of 14. … Lxg5 Of 14. ….Td8 ? Alleen de laatste zet kan de goedkeuring wegdragen van prof dr K. (0.31) De rest vindt hij bagger. ( 14. …… Dxb2? 0-0 en na Dxc3 volgt Lxg8 en de zwarte stelling staat op instorten!) 14. …. Lxg5? Dd7 en dus mat in 2 ) Dit wordt wat al te ingewikkeld voor Frank die met 14. Lxe7 ?? een prima stelling sierlijk om zeep helpt. Er was van alles beter : 14. Pxc3 dus. Maar ook 14. Ld7+ en 14. Lf7+ Remise hangt dan in de lucht na het optrekken van de kruitdampen. Zo niet na het gespeelde 14. Lxe7 : 14. … Pgxe7
Een heel leuke stelling. Heeft wit een winnende aanval? Nee dus. Alles gaat nu ineens verkeerd. 15. Lf7+ ( 15. Ld7+ is beter, maar ook niet voldoende. Evenmin als wat andere mogelijkheden) 15. ….. Kf8 16. Df3 leuk gevonden !!
Ab tegen mij “Waarom slaat zwart nu niet op b2? “ Eddy: ‘ Dan gaat zwart mat.’ Maar ik overzag nog een noodrem-voortzetting. 16. … cxb2 17. Lh5 Pf5! 18. Dxf5+ Ke7! ( Kg8 Df7 mat! ) en zwart gaat ook hier winnen) Wat Martin hier speelt, vraagt veel minder denkwerk en is ook dodelijk. 16. … Pd4 ! en wit geeft op. Tjonge. Slechts 16 zetten, maar wel Grieks-Romeins worstelen met onvoorspelbare afloop. Leuk! Althans voor mij en Martin. (Ik geloof dat ik nooit eerder 7 diagrammen voor een potje van 16 zetten nodig had. Record!)
Ron- Bert
Dankzij een uitvoerig commentaar van een van de maestro’s zelf, kan mijn aandeel kort zijn. Ik zal wat diagrammen toevoegen.
Ron: Je zou misschien verwachten dat ik meer in euforie stemming nu zou zijn. Dat is niet zo. Ik merkte wel aan Bert dat die behoorlijk baalde. Hij mompelde iets van dat ik de hele partij beter zou hebben gestaan. Dat geloof ik dus niet, benieuwd wat mr. K. ervan vindt. Ook of Ph3 dat ik achter het bord verzon, wel een goed idee is. Bert kan dan namelijk ook gelijk h5 spelen, een zet die ik van hem wel verwachtte. (Dr Ir K. : 7. Pf3 doch maakt weinig verschil. En hij geeft geen 7. … h5 aan maar …. a6 !! wat Bert speelde! )
Ik heb dus niets tegen Bert voorbereid. Hoorde het pas de avond zelf, krijg om de een of andere reden nog steeds geen mails van Paul. Greep terug op een oude variant, gesloten Siciliaans. (Eddy: met 2. Pc3 en daarna g3 en f4. Waarom zouden ze dit toch ‘gesloten’ Siciliaans noemen? Ik vind het nogal open.) ‘Heb ik vroeger ook wel gespeeld en ik begrijp deze stellingen aardig goed, zowel met wit als zwart. Bovendien weet ik dat Bert doorgaans geen Frans speelt, opstelling als er gelijk e6 en d5 worden gespeeld. Dan krijgt wit wel een klein plusje, maar is winst toch heel lastig om te verzilveren. Ik weet niet waar Bert nu in onze partij fout is gegaan, mogelijk had hij toch sneller Pd4 moeten spelen?’ (Eddy: inderdaad, een standaardzet in de gesloten siciliaan. Weet ik nog uit de openingsboekjes van Euwe.) Het grappige was wel dat wij beiden heel lang uitstelden waar we onze koning in veiligheid gingen brengen.
12. …. Da5 ( 12. …… 0-0-0 !? 13….. Pd4!? ) 13. Pe2 (0-0!? ) Dxd2 ‘De dameruil van Bert leek me goed, hij dreigt daar namelijk sterk b5. Met de dames van het bord is een pionnen opmars/wals van wit gewoon veel minder gevaarlijk. Waar ik wel tevreden over was, was mijn tijdsverbruik. Dat liep doorgaans met Bert gelijk. Ik heb alleen heel erg lang nagedacht (zo’n 20 minuten) over 20. f5!
Moeilijk om alles te overzien, maar ik zag niets beters en had geen tijd meer voor bijvoorbeeld Ph1 en dan Pg3 en dan breken, omdat Bert dan al met Lg7 gaat komen en c3 wilde ik niet spelen als een paard dan heel vervelend op b3 kan komen. Dus ik had iets van het kan niet meer wachten, dan maar de knuppel in het hoenderhok. Maar vervolgens zag ik dat ik vele mogelijkheden/dreigingen kreeg, ook vanwege de rottige positie van zijn paard op h7. (ES: Dat had Kodo ook gespeeld! ) Heeft dat hem de das omgedaan? (ES: nee dus) Is 20. f5 hier de winnende zet geweest? (ES: wel goed. Maar winnend? ( = 0.30) Zwart moet nu eerst op a1 slaan en daarna 21. …. Le7. Met een klein plusje voor wit. Maar Bert ging verder met 20…. exf5? 21 exf5 gxf5 en daarna worden de moeilijkheden wat groter. Hierna staat zwart met de rug tegen de muur. Hij verliest die zwakke pion op h5 natuurlijk. En later nog via Ta1-a6 ook nog de achtergebleven pion op d6. Bert ziet er terecht verder geen heil meer in en geeft op op de 28e zet. Hij staat al een pion achter, heeft twee geïsoleerde potentiele slachtoffers op de f-lijn, en wit heeft al één vrijpion op de h-lijn en misschien komt er nog een naast.)
Wat een spanning bij de laatste lootjes van deze competitie.