We moesten tegen Koedijk 3. Op het laatste moment zagen ze er vanaf. En hadden ook niet de behoefte om later alsnog het pak slaag in ontvangst te nemen dat we stiekem van plan waren te gaan uitdelen. Dus alweer 6-0. Maar dat ging wel erg vlug.
Dan maar de laatste ronde interne van het jaar 2017. En wat ging ook dat heel vlug! Ik was om 21.30 alweer thuis, met alle uitslagen in mijn kiekjeskast, en kon aanschuiven voor een nieuwe geestige aflevering van Hendrik Groen.
Bert was toen ook al lang thuis. Maar die zal wel niet naar Hendrik Groen gekeken hebben. Te grappig, maar ook te deprimerend. Hij lag waarschijnlijk al in bed, of hij zat in een hoekje met een grote fles spriritualiën zich af te vragen hoe dat nu toch in vredesnaam mogelijk geweest was.
Ik ga hier niet noteren wat er gebeurde. Dat wil ik hem niet aandoen. Ik filosofeer maar wat over iets dergelijks dat ik zelf beleefde. Bert’s uitglijder doet me denken aan wat me ooit tegen onze superkampioen Ruber overkwam, tegen wie ik nooit kon winnen, maar wel aardig wat remises scoorde.
ES-Ruber , maart 2003
Ik was uitgerust, zat in een opening waar ik flink in had gestudeerd en veel ervaring mee had, ook met zwart. (Aangenomen Slavisch) . Na een al vrij idiote 6e zet blijk ik compleet te zitten pitten. Speel hier 7. Lxc4 ???? Waarom kijkt een mens hier niet even gewoon rustig naar het bord? Hoe is het mogelijk dat je dan gewoon 7. ….. Pxf2 + totaal niet ziet. Dat je gewoon even helemaal niet kijkt? Ik weet nog dat ik door totale radeloosheid werd bevangen. “Hoe kan zoiets, waarom kijk ik niet eens??” vroeg ik mijn tegenstander. Die gedroeg zich waardig. Hij grinnikte niet eens. Hij haalde nauw merkbaar even zijn schouders op. En sloot zijn notatieboekje. Het valt voor de tegenstander ook niet mee. Die vindt het niet leuk, maar is toch wel een beetje opgelucht. Je hoeft niet een hele avond te zwoegen. Maar je mag dat niet laten merken. Dat is niet aardig. Wat doe je in zo’n situatie? Ik maakte het twee keer mee, toevallig ook tegen Bert. Maar dat was een totaal andere zaak, aan het eind van een spannende pot. Bert had me in beide partijen totaal overspeeld, maar gaf in het ene een dame weg, en liet zich in de andere onnodig mat zetten. Daar kun je je nog iets bij voorstellen. Emotie, vermoeidheid, de bekende onvoorzichtigheid als je gewonnen staat. Dan kun je als tegenstander nog zeggen: ‘Gut, je had me totaal overspeeld’ Dat zei ik dan ook, maar ook dan weet je niet hoe dat aankomt. Het is bedoeld als troost, maar werkt het zo? Lijkt dat toch te veel op Schadefreude?
Maar zoiets simpels in de opening? Dat overkwam Bert. Ook in een opening waar hij veel ervaring in heeft. Dat zal de reden wel zijn. Je bent nog niet toe aan denkwerk. Je speelt gewoon nog even op je ervaring. Hoe reageerde Martin. Je kunt niet wegkomen met een complimentje voor het getoonde spel, want er is nog helemaal niets gebeurd. Martin moet van binnen toch wel opgelucht geweest zijn. Maar liet het niet echt merken.
Hoe dan ook, uit ervaring weet ik, dit zijn de situaties die je je leven lang niet meer vergeet. Gelukkig staan er voor Bert talloze positieve ervaringen tegenover die hij ook nooit meer vergeet.
Grappig vond ik de mij toegezonden reactie van Ron. Die lijkt het voor Bert kameraadschappelijk op te nemen: “Martin kan overigens nu uitgeroepen worden tot kampioen-killer. Schrijf maar dat hij nu bij Bert en mij op de ‘most wanted list’ staat. Hij gaat er gewoon aan. Ik ben van plan hem met wit vreselijk te vermorzelen, mogelijk zelfs met B-D.“ Hebben we dus in ons clubje ook al een ‘old boys network’ !
Ook de partij Ron-Paul was al snel beslist.
“Ik vond het veel leuker om tegen Paul te spelen dan (zwak) extern. De ‘Sniper’ (ES: Pirc?) die Paul speelde is een goeie variant, maar volgens mij niet met e6. “ (ES: Veel beter d6 en e5 of c5 )
“ Volgens mij heb ik mij daar het meest adequaat tegen opgesteld en nu helemaal geen fouten gemaakt, of denkt Komodo daar toch anders over? “
(ES: Nee. Opstelling met f3 , Dd2, en 0-0-0 is altijd een beetje lastig voor zwart. Die loper op g7 is zwarts troef, en die wil je niet graag afgeruild zien na Lh6. En een pionnenstorm met g4 en h4 op de koningsvleugel is altijd spannend. Zwart moet snel op de damevleugel iets dergelijks beginnen. Het moet allemaal kunnen, maar vraagt veel precisie. En na e6 en d5 (en wit’s e5) wordt het nog lastiger omdat de loper van c8 niet mee kan meedoen met de verdediging. )
“Ik speelde 10. Lxg7 en niet eerst 10. h5 wat ook goed zal zijn, omdat hij zich dan volgens mij nog verdedigen kon met 10. .., Tf7. “(ES: niet echt. Komodo vindt het eerdere 9. … f5 van zwart de foute zet. Die had zelf 9. … Lxh6 en 10. ….. f6 gespeeld, maar staat dan ook wat minder) “Eerst 10. Lxg7 leek mij beter en daarna 11. h5 met zeer sterke aanval. Ik had niet het idee dat Paul zich hierna nog goed kon verdedigen, al deed hij zijn best. Of heb ik ongelijk?” (ES: nee ) “De stelling kent zeer veel fraaie combinaties en matdreigingen. Ik heb genoten. Ook met Paul en Martin in de na-analyse, met een veel betere verdediging, redde de zwarte stelling het steeds niet.”
“ De slotzet was 17. Txh6, niet moeilijk om te zien, jij liep nog langs met ‘Ben ik nou gek’? Nee dus.’ Zwart geeft op. Maar dat vraagt toch ook enig denkwerk. 17. …. Kxh6 18. Le2 ( o.a.) en de dreiging Th1+ en Dh4 maakt er vrij spoedig een eind aan. Ook een kort potje dus.
Frank-Ab had niet veel tijd nodig , maar wel iets meer, doch was toch ‘in hogere zin’ al snel beslist.
Ab bleef bij zijn zesde rij- strategie, wachtte alweer te lang met tegenactie met een pion in het centrum. Bovendien fianchetteerde hij weer zijn beide lopers, en liet zijn dameloper daarna insluiten. Die deed dus niet meer mee. En toen hij eindelijk een tegenactie begon, was dat een voor hemzelf niet ongevaarlijke: op de koningsvleugel, maar zelf had hij nog niet kort gerocheerd, en het viel ook niet mee om dat lang te doen. Frank had inmiddels een ruimtevoordeel en ook nog de mooie vrije velden voor zijn stukken voor het uitkiezen.
22. Lg4! Dankzij al dat mogelijke gezellige gehos van de witte stukken kan zwart kwaliteitsverlies niet voorkomen en met dat spelletje heeft Frank dan geen problemen meer. Door bezetting van de e-lijn met zijn twee torens, en daarna overstap na de 8e rij wordt het een onmogelijke zaak voor zwart. Leerzaam partijtje voor Ab.
En dat slot ook nog wel voor bijv. Herman en Peter, denk ik.
29. Te8+ Lc8 (doet hij nog iets vanavond, maar te laat. Na Kh7 volgt trouwens dezelfde manoeuvre ) 30. Tde1! (verdubbeling op de e-lijn) Tf6 (er is niks meer) 31. Th8 met tempowinst (pion h6 staat in) en daarna volgt 32. T1e8 (verdubbeling op de 8e rij) Zo doe je dat. Uit het boekje.
De enige partij die wat meer avondvullend dreigde te worden , was die tussen Gerrit (wit) en Herman.
En alweer deed Herman het lang uitstekend. Na 9 zetten is de stand gelijk. Zwart heeft helaas een dubbelpion en wit heeft ook nog het loperpaar. Maar ach. Zwart heeft een mooi veld op d4 en meer invloed in het centrum. Wit lijkt zijn tegenstander te onderschatten, en ook dat kan reden zijn voor zo’n onverklaarbare misser. Want ook hier zo’n zet die een Gerrit toch eigenlijk niet hoort te doen. Het antwoord ligt wel heel erg voor de hand.
10. h3 ??? En Herman zal wel even gedacht hebben dat daar toch beslist iets achter zou moeten zitten, maar kwam na lang nadenken tot de conclusie dat Gerrit dat dan maar moest laten zien. 10. … Pd4!!! Hier blijkt nog eens dat ik gelijk heb, als ik schrijf dat Herman best al veel van het spelletje snapt. Menig amateur zou hier eerst die loper in veiligheid hebben gebracht door op f3 te slaan. Maar 10. … Pd4! is veel sterker! Wit moet toch ook dat paard blijven dekken, dus dan maar 11. Dd1.
En hier zou de meer ervaren schaker het spel vrijwel hebben beslist door 11. ….. Pxf3 12. gxf3 12. Lxh3 en als wit de Toren nu van f1 zou weghalen, volgt Ph5 om de weg vrij te maken voor Dh4 en de zwarte aanval is moordend. Maar Herman verknoeit al zijn voordeel met 11. … Lh4 ?? Gerrit zal opgelucht hebben adem gehaald en met 12. g4 ontsnapt hij toch nog. Herman doet daarna nog een minder accurate zet en staat dan zelf ineens veel minder. En toch getuigen zijn zetten nog steeds van durf en ideeën. Hij speelt actief!
Na zet 14. … cxd4 :
De durf die Herman toont, mist Gerrit! Of de lust om het even uit te rekenen? Hier moet natuurlijk wit gewoon slaan op g4 met 15. hxg4 en na 15. … Lxg4 volgt 16. Dg3 en zwart heeft absoluut geen compensatie voor zijn stuk. Of gebeurt hier waar ik zelf ook wel eens last van had: je ziet een variant met Dg3, maar op het beslissende moment ben je even kwijt dat je had uitgerekend dat er eerst nog wat anders moet, voordat je die kernzet Dg3 kunt spelen? Ook zo’n eigenaardig foutje, dat veel voorkomt. Gelijk 15. Dg3 ?? …… Dxg3! 16. fxg3 Pf6 Die is gered, en wit is op zijn beurt bijna al zijn voordeel kwijt. En weer toont Herman het spel te begrijpen, want hij houdt de stelling hierna voortdurend in evenwicht.
Wit heeft wat meer stellingvoordeel ( bezet de f-lijn stevig, en heeft het loperpaar) , maar zwart heeft een pion meer! Ik denk dat bij goed spel wit hier blij mag zijn met remise. Na 24. Te7 om e5 te dekken, heeft wit weinig. Maar nu (pas) begint Herman te knoeien. Maar voor zijn fouten zijn excuses te bedenken. Ik denk dat je als je niet zo heel veel ervaring hebt en alles uitvoerig moet uitrekenen, je na een lange avond behoorlijk vermoeid en slaperig kunt worden. 24. ….. Pd7 ?? En Gerrit wordt daarentegen nu ineens klaarwakker. 25.h4!! Pc5? Doet denken aan een eerder in dit verslag vermeld maar niet nader te benoemen feit, gewoon de dekking van materiaal (pion e5) geheel eigenhandig weer teniet doen. Is dat paniek? 26. Lxe5 Dankuwelalstublieft.
Een bekende schaakwijsheid is : als er één fout komt, komen er meer! Nog meer paniek? 26. …. Te7 ??? 27. Ld6 en wit wint een kwaliteit. Omdat hij ook al een pion voor staat, en bovendien omdat Gerrit achter de witte stukken zit, en die intussen klaarwakker is geworden, geloof ik het verder wel. Die zal nu wel winnen. Ik ga naar huis.
Dat was een kort avondje.
En toch vind ik het spel van Herman zeer hoopvol.
Prettige feestdagen en tot ziens, op 8 januari.
Foto groter of beter? Klik erop.
eindcorrectie moet nog plaatsvinden.