1e ronde (2e druk)

Opmerking :  Op verzoek van een van onze leden heb ik de tekst achteraf enigszins aangepast.

Ik ga nu toch echt proberen wat zuiniger met mijn tijd en energie om te springen. Alleen partijen volledig  op mijn computer zetten met stellingen die ik zelf boeiend vond.  De andere alleen kort vermelden op grond van alleen mijn eigen waarneming ter plekke.  (Deze week met Komodo gekeken naar Stefan- Jos en Ron –Gerrit.)  En niet de hele partij bespreken, maar alleen de voor mij mooiste of leerzaamste ogenblikken. Als u uw eigen partij absoluut toch op de site wilt zien verschijnen, stuur me dan het desbetreffende pgn-bestand van uw eigen computerprogramma op. Dat scheelt veel werk.

Ik heb me maandagavond wel weer vermaakt. Ab werd ingeblikt door Bert. Ab was niet opgewassen tegen diens KI. Door Ab’s in deze opening niet gebruikelijke te snelle ruil in het centrum stonden daar al gauw alle zwarte stukken te popelen om akelige dingen te gaan doen in het vijandelijke  domein. Bert kon derhalve al na drie kwartier bij de buren gaan buurten. Excuus voor Ab: hij sukkelt even een beetje met zijn fysiek. Daar wordt je schaakniveau zelden hoger van. Duim voor hem dat het gauw weer beter gaat.

Herman werd ingeblikt door zijn zoon. Die probeerde nog wat respect te tonen voor zijn verwekker door te weigeren de hem op zet 2 al vriendelijk aangeboden rochade te accepteren, maar niet al te lang daarna trof ik toch pa aan, hoofdschuddend -op de van hem bekende wijze- zijn stelling en zichzelf veroordelend. Hij was inderdaad al gauw kansloos.

Als feestelijk ervoer ik de aanwezigheid van onze af en toe weer opduikende trouwe globetrotter Stefan. Je hoopt dan even dat hij weer definitief terug is van weggeweest. Maar dat blijkt dan al te optimistisch. Minstens even feestelijk was ook dat Jos alweer present was en voor Stefan als sparring partner wilde fungeren. Onze hoop hem aangaande wordt misschien wel dit seizoen toch realiteit.

Gezien het karakter van beide heren kon je een levendig potje schaak verwachten. Dat werd het dan ook. Ik heb inmiddels wel gezien dat het Jos niet kan schelen wat risico te lopen in de opening. En als de tegenstander dat weerlegt, dan redt Jos zich er meestal toch nog wel uit dankzij wat tactisch vermogen. Tegen het Schots gebruikt Jos met zwart een stokoude variant uit 1900 met een onbesuisd lijkende dameuitval.  Afgelopen jaren 2x in de externe competitie gezien en nu dus intern!

1. e4  e5    2. Pf3  Pc6   3  d4  ed4x   4. Pd4x  Dh4

Foto's groter of beter? Klik erop!

2S7A4119StefanWEB  Jos1

Aan Stefans pantomimiek valt wel te zien dat het ook nu Jos weer gelukt is zijn tegenstander te verrassen.  Op de 5e zet mist Stefan de sterkste. Maar het voordeel is dat dan ook Jos moet gaan denken. Op de 6e kan hij flink voordeel voor zwart verwerven met Pg4, maar durft het niet aan. Beide heren steken heel veel tijd in hun voortzettingen. Stefan blijft overeind.

Bij zet 13 fluistert Jos me toe dat hij echt niet weet of zijn zet goed is. ‘We zullen wel zien.’

Jos1 Jos1

12. ….  0-0-0 . Normale mensen zouden hier eerst maar even met 12. …. Dxe5 dat achterstallige pionnetje hebben teruggepakt, maar dat vindt Jos natuurlijk te simpel. Onze redelijk normale computer pakt zelf ook terug. En vindt de stelling dan bijna gelijk.  Doch Jos vindt dat het een beetje levendig moet blijven. Maar Stefan ruikt zijn kans en verdedigt  zijn  pluspion met verve. 13.f4! f6 14.Df3 Df5

Jos2  Jos2

En hier zien we nu hoe de betere schaker bijna altijd gelijk krijgt, ook als hij het eigenlijk niet heeft.  Want na 15. 0-0!  fxe5  16. fxe5   Dxe5 blijkt ineens dat de stand materieel gelijk is, maar wit allerlei tactische mogelijkheden krijgt.  Na 16. …..  Dxe5 volgt 17. Pe4!   (Na 16. De6 trouwens ook 17. Pe4!). Heel leuk wordt het als zwart voor de verleidingen bezwijkt en na 16. fxe5 direct 16. … Dxc2 speelt

Jos3  Jos3

17. Pe4! Le7  ( 17. ..  Pxe5??  18. Df5+  !!   Pd7 19.  Pd6 +  en ook de dame op c2 staat in. Dus damewinst voor wit.)  18. Tf2!  Tf8  (de enige, want op andere redelijk ogende  zetten volgt Lg5 met groot voordeel. Want nu blijkt dat de zwarte dame geen goede velden heeft.)  19. Txc2 Txf3 20. Lf4  en wit staat beduidend beter.

Nu heeft Stefan dat natuurlijk wel allemaal gezien, maar hij wil het kordater aanpakken.  Hij speelt in de diagramstelling na 14 …. Df5

Jos2   Jos2

15.g4? 15…Dxc2!  Daar hoeft niet heel lang over nagedacht want andere versnaperingen zijn er niet  16.e6!? Ziet er aardig uit, maar is het helaas niet. (Na 16.0–0!  fxe5 17.Pe4 Le7 18.Le3 vindt K. de stand ongeveer gelijk)  16…Pb6!  (nog sterker zou het onwaarschijnlijke 16. …  Pb8 en daarna 17. …  Pc6 zijn geweest vindt Prof Dr K.   Maar ja, dit is goed genoeg.)  

Jos4 Jos4

Hiet staat zwart al beter, maar wit kan nog het weinig aantrekkelijke Pf1 gevolgd door Pe3 proberen. Maar wat Stefan nu speelt is een regelrechte blunder:

17.De4??   Txd2   18.Dxc2 Txc2 met stukverlies voor zwart.

Nu dacht ik ter plekke te zien dat Jos hier remise aanbood. Maar dat moet ik verkeerd begrepen hebben. (Hoewel ik wel eens meer zoiets van Jos gezien heb: uit sportiviteit.) Ik neem nu maar aan dat Stefan hier opgaf.  Een mooie partijtje, en geen schande om van iemand te verliezen die zoveel durf en tactiek in zijn spel stopt.

En alweer leuke stellingen bij Ron-Gerrit. En net als vorige week kwam na enige tijd Gerrit een beetje klem te zitten. Weliswaar had zijn dameloper dit keer wat meer mogelijkheden, maar opzienbarend was het toch niet. En alweer als naar gevolg van zijn grote liefde:  e7-e6.  En dus zie je nu ook weer de witte aanval aanzwellen. Weer omdat er te weinig zwarte stukken op de koningsvleugel kunnen assisteren. Maar simpel is het nog niet. Als Ron dan begint te blazen en te hoofdschudden weet je dat er flink moet worden nagedacht. En als Gerrit dan begint te lachen weet je dat die nog wel kansen ziet.

Ron1  Ron1

Hier ziet iedereen natuurlijk aankomen:   20. Dg4!

Ja wat moet je nu? Pion op e6 staat in.  Maar wellicht is het nog belangrijker om hulptroepen te activeren voor de koningsstelling. Maar hoe? Pion op e6 maar prijsgeven?   Tf7?  Maar dan zie je weer narigheid opdoemen met wat dan een vrijpion wordt op e5.  Gerrit kiest voor dekking   20 …  Tae8.

Ron2  Ron2

Ron speelt hier 21. h4. Wat ik stiekem een beetje hoofdschuddend aanzag. Beetje sloom zetje! Kan niet slecht zijn,  maar hier zoek je toch wat leukers!  Wat is er moeilijk of eng aan het voor de hand liggende stukoffertje 21. Lxg6 !?  Dan is 21. …  hxg6 toch niks, want dan volgt Dxg6+ en daana Tf3!! Een matmanoeuvre volgens het boekje. Dit is toch gewoon een leuk schaakprobleem. ‘Wit speelt en wint zo het snelst. ’ Toen ik dat opperde (een paar zetten later toen Ron al verder op weg was met z’n eigen plan) keek Ron bedenkelijk.  Thuis achter de computer zie ik pas wat de boel toch aanmerkelijk ingewikkelder kon maken. Misschien had Ron dat gezien en was na vier of vijf zetten vooruit denken achter zijn horizon geraakt, en had gekozen voor een minder ingewikkelde, minder sterke, maar evengoed ook wel prima aanvallende voortzetting.   Als ik daar had gezeten en na vier keer zetjes herhalen had moeten toegeven  dat ik het vervolg niet meer kon zien had ik dan maar vast  21. Tf3 gespeeld.

Komodo vindt ondanks de diepe complicaties  21. Lxg6 toch verreweg de beste, en anders dan maar 21. Tf3. Ook sterk.

Welke complicaties  zag ik niet na Lxg6?

Ron3  Ron3

(21.Lxg6)   Pxe5! een tussenzetje dat ik niet gezien had   22.fxe5 en pas nu hxg6

Ron4  Ron4

Natuurlijk staat wit hier gewonnen, maar wel kunnen zwarte stukken ter verdediging komen aansnellen

23.Pe4!? laat dat knol ook maar eens lekker meedoen  Dxe5! 24.Dxg6+ Dg7

Ron5  Ron5

 25.Pf6+   en wit wint in de aanval. Maar ja, dan komt er ook nog veel, en zie dat allemaal maar eens lang vooruit. Want materieel staan ze nog gelijk. Dus had ik wel gelijk met Lxg6, maar slechts een beetje.

Na Ron’s h4 wordt de sitiuatie toch ook voor zwart al gauw nijpend. Maar ja, het wordt ook nu zuchten en puffen want men voelt gewonnen te staan en wil het dan toch niet graag op de valreep verpesten. En dat gebeurt niet. Hoewel Ron niet steeds de allerbeste zetten doet  (waarom ruilt hij de dames?), hij doet wel de eenvoudigste ook tot winst leidende. En het slot is grappig. Nog steeds materieel geen groot verschil. Maar de zwarte stukken staan er weerloos bij, evenals de koning.

Ron6  Ron6

Ik dacht aan Th7+  Kd8 en dan Txb7 Lxb7   (bxa2  Ta7!)  en axb3 en de g-pion is niet te stoppen en gaat voor promotie.

Maar Ron zag iets veel leukers   43. Lxc6!  Pxc6 44. Te8 mat!   ( Ook 43 ….  Ld7 44. Lxd7 leidt tot dat mat met Te8 ) Boeiend allemaal!

Ben benieuwd of ik nog commentaar krijg.

 

 

Een gedachte over “1e ronde (2e druk)”

  1. Op de 6de zet lang nagedacht, maar slechts seconde naar Pg4 gekeken, want dat leek weinig zinvol. Alle denktijd ging in 6 -, Pe4x zitten als een soort schijnoffer. Natuurlijk is -, Pg4 een veel betere zet maar stomweg niet herkend. Partij werd overigens wel degelijk remise: Wit kan een sterke pionnenreeks maken e6-f5-g4 waarna het nog taai zal worden, en veel minder leuk dan nog even de wilde opening gezamenlijk analyseren. Er gingen dan ook 2 tevreden spelers naar huis…

Reacties zijn gesloten.