Interne 1 oktober

Een avond met twee verrassingen.

Ten eerste: Alweer een nieuw gezicht. Nou ja, niet helemaal nieuw, maar toch. Matthijs. Fijn, op de clubavond nog meer familie van de Zwaneveldjes.  (geloof ik)

Foto's groter of beter, klik erop.

2S7A4216MatthWEB   2S7A4216MatthWEB

En ook Koen er weer bij.

Ten tweede : Een adembenemende partij tussen Koen en Martin. Partij van de avond. Wat zeg ik:  Partij van de maand. Wat zeg ik, waarschijnlijk de Partij van het jaar.

2S7A4218MrtnWEB  2S7A4218MrtnWEB

Ik weet ook hoe het komt.

Eerste: Martin is (dat zei Ron ook al tegen me)  momenteel in blakende vorm. Net als vorige week: geen enkele echte fout. Maar nu in stellingen waarin de fouten voortdurend  voor het opscheppen lagen. En nog mooier dan vorige week: niks geduldig afwachten, maar met actief spel.

Tweede: Die Koen heeft zich duidelijk ontwikkeld tot schaker die het risico niet schuwt. Hij was niet te beroerd om enigszins aanvechtbaar een stuk te offeren tegen 2 pionnen, omdat de stelling dan levendig werd, hopelijk zelfs hectisch, en de tegenstander dan alle zeilen zou moeten bijzetten om in de race te blijven.   Nou dat klopte, dat van het hectische, en dat van al die zeilen en dat van het in de race blijven.

De partij tussen Bert en Ron was voor de buitenstaander niet heel super-spectaculair, maar voor de goede verstaanders wel. Te weten de combattanten zelf. Ron experimenteerde met een voor hem nieuwe opening, waarvan Bert zei niets te weten, maar waartegen hij natuurlijk wel weer intuïtief een redelijk goede aanpak bedacht, waardoor het lang gelijk opging. Toch kreeg Ron gemakkelijk met zwart tenslotte een prettige stelling, maar wist toen niet goed meer hoe het verder zou moeten en bood al na 22 zetten remise aan. Bert vond het best.

Jos mocht onze nieuwkomer M. een beetje schaakles geven. En dat doet Jos dan opzienbarend enthousiast. Vrijwel de gehele avond. (Nadat hij hem voor de interne had ingeblikt.)  Heel belangrijk werk, want hoe eerder Matthijs volwaardig met ons meedraait, hoe beter voor ons kluppie.

Ook Gerrit  moest ondervinden dat Herman de opening meestal keurig doorkomt. Hij had er duidelijk moeite mee om een zwakte in Herman’s opstelling te vinden. Tot er een foutje sloop in Herman’s gedachtengang en Gerrit daardoor uiteindelijk toen toch nog soepeltjes won.

2S7A4221AbWEB   2S7A4221AbWEB   

Herman zit even te spieken.

Ab demonstreerde dat hij na medisch ingrijpen weer goed zicht had. Ook op de stukken, want Peter kreeg weinig kans. Die  stond al vrij spoedig slechter. Maar ook omdat Peter puur uit sportiviteit Ab toestemming had gegeven een verkeerde zet terug te nemen. Van welke gelegenheid Ab gebruik maakte om gelijk dan maar een toren te winnen.  Peter dacht wat terug te krijgen toen hij de dame van Ab in de doos mocht stoppen, maar mocht hierna ervaren dat een Dame (alleen) tegen een Toren plus drie stukken absoluut kansloos is. Ab’s stukken bleven elkaar dekken. Ab nam geen enkel risico, maar toch was  Peter al spoedig ook nog een handje pionnen kwijt, en toen zag zelfs hij het niet meer zitten.

Wat highlights:

Eerst van de Partij van de eeuw:

Martin – Koen

Van af de 15e zet stond wit duidelijk beter. Hoewel alle toeschouwers zich toen gingen afvragen of zwart misschien zijn paard kon gaan offeren op h4. De zwarte dameloper, en de dame zullen snel ter plekke zijn en de witte koningsstelling is dan een puinhoop.

Martn1 Martn1

Koen zat daar natuurlijk ook zwaar over te peinzen, maar besloot het nog even uit te stellen.  16. ….. Lh3  Wat er wel leuk uitziet, maar eigenlijk de aanvalsmogelijkheden niet verbetert. 17. Te1 De vraag blijft hetzelfde: Doen we het of doen we het niet?

Martn3  Martn3

Pxh4 leek mij niet goed. Hier lispelde ik tegen Jos waarom ik dacht van niet.  Die hielp me uit de droom. Het was inderdaad niet goed, maar om een andere reden dan ik verzonnen had. Mijn idee was gewoon een ouwemannenblunder. Ik  dacht hier aan 17. …  Pxh4 18. gxh4  Dxh4 

Martn4 Martn4

en nu 19. Lf5 om die gevaarlijke loper te neutraliseren waarna wit het tegen die Dame alleen wel zou kunnen redden. Alleen hielp Jos  me even uit de droom.  Helaas, na eenvoudig 19. …..  Dg5+   gaat wit dan gewoon mat. Maar Jos zag bij zet 17 dat 19. Pf5 veel sterker was, en de aanval waarschijnlijk zou laten doodbloeden. Had Koen dat dan niet gezien? Martin kennelijk wel, want die speelt dat prompt. Maar misschien zag Koen bij zet 17 al dat er hierna toch nog voldoende mogelijkheden zouden overblijven om in troebel water te vissen.  19. Pf5!  Dg5+  20. Pg3 (de pointe van Pf5)  'Nou' dacht ik, 'dat was het dan wel!'  'Maar hallo! Wat zie ik daar nu gebeuren?' Ik slaak een kreet van verbazing. Koen zie ik stiekem zitten gniffelen. Die weet al lang dat hij langs de rand van de afgrond loopt, maar vindt het leuk om het toch nog even lekker spannend te maken!

Martn5  Martn5

20…..  Te3!? Nuchter bezien, door Prof. Dr K.,  zijn er minstens 8 zetten wat beter, maar verliezen gaat zwart altijd. Alleen met deze lollige zet 20…… Te3!? moet er nog wel even heel stevig nagedacht worden.  Wit kan nog gemakkelijk fouten maken.

Martn6  Martn6

Maar daar begint Martin vanavond niet aan.  21. Lxh7!  Prachtig. Subliem. En dan te bedenken dat er voor wit al tijdnood begint te gloren.  (Ook Kh2 had gekund, maar ……. alle (!!)  andere zetten van wit zijn fout!! Het ergste is natuurlijk 21. fxe3 wegens Dxg3 en mat op de volgende     21. Kh1 is  nog het beste, maar na 21. …. Dh4 houdt zwart licht voordeel.  Na 21. Lf5? kondigt de computer na 21.  ….  Txg3+  mat in 9 aan.  Ook na 21. Le4? d5 krijgt zwart groot voordeel. Dus een stelling om zachtjes van te genieten. ) De geheime bedoeling van 21. Lxh7 is niet dat pionnetje, maar dat zo het veld d3 vrij komt voor de d-toren, die dan mee kan verdedigen.  Moet je natuurlijk ook wel even zien dat voor zwart het slaan van die loper op h7 (de dekking van de loper door wits dame is heel even versperd door Td3)  niet in aanmerking komt wegens Txe3+)  21. … Kh8  22. Td3!  21. Te6  Natuurlijk ziet Koen wel dat Txd3 dan maar het beste is, maar hij wil in troebel water blijven vissen. Zijn toren heeft hij daarbij absoluut nodig. Niet ruilen dus.

Martn7   Martn7

Als zwart nu maar iets met d5 en Ld6 kon, maar daar krijgt hij de gelegenheid niet meer voor. 23. Lc1!  Er zijn hier meer prima mogelijkheden, maar dit is duidelijk zichtbaar dwingend, dus ook heel goed. 23. …  Dh4  24. Lf5! (op h7 kon die loper nu dus wel geslagen worden, met de dame, maar dat staat wit natuurlijk niet toe. Bovendien kan de loper op f5 korte metten maken met dan zwarte ding op h3. )

Martn8  Martn8

Nu moet zwart eigenlijk wel de loper ruilen, maar Koen blijft zeuren.  Waar haalt die vent al die listen vandaan? 24. ….  Tf6  Nu zou wit van alles kunnen, en 25. Lg5 is zeker niet de beste, maar dat maakt helemaal niet uit. Hij is meer dan goed genoeg. En toch ook wel weer vernuftig. En vraagt denkwerk, terwijl voor wit de tijd op de klok nu echt begint te dringen.

Martn9  Martn9

25. …  Dxg5 ( de dame heeft geen enkel veld om de benen te kunnen nemen) Nu is de dekking voor de loper weg, zo  dan ook deze aanvaller nog even opruimen, dan wordt het overzichtelijker.  26 Lxh3  Het is wel duidelijk, het feest is nu voorbij. En toch blijft Koen sarren. Wit moet alsmaar blijven uitkijken voor voetangels en klemmen. In tijdnood!

Martn10 Martn10

34. ….  Dxa2, even een tussenzetje met een dreiginkje voor we die toren op a6 in veiligheid brengen. (zwart dreigt mat met Db1)  35. Dc1!  Th5

Martn11 Martn11

36. Te8!!!!  Er is hier natuurlijk veel goed, maar dit is de allerallerbeste! Je moet  het maar zien in tijdnood.

Op 36. Kg8 volgt Pe7+. Dit kost dus materiaal! Koen steekt dus nog maar een stuk in de onderneming. 36. …..   Dxb3  37. Txf8+   (twee stukken achter, tegen 3 pionnen)

En zelfs dan verzint zwart  nog een valletje:

Martn12  Martn12

39. …. Dxg3!?  (40. fxg3??  Txh1  en 41. …  Txc1 en zwart staat beter!)  maar ook wit is nog steeds wakker:  40. Lxg6+ !! Perfekt Nog een aanvaller geëlimineerd. Wit heeft nu echt niets meer te duchten, en staat een toren voor. Koen had het nu gevoegelijk kunnen opgeven, maar speelt nog door op de klok. Maar Martin vluggert het prima uit.

Een inhoudsrijk potje, om het voorzichtig uit te drukken. Grote waarderding voor Koen’s vindingrijkheid en moed, en complimenten voor Martin’s techniek, concentratie  en vasthoudendheid.

Gerrit-Herman

Onderstaande stelling waardeert Prof Dr K als vrijwel gelijk.

Hermn1  Hermn1

Het is denk ik voor alle schakers van ons niveau lastig om te bepalen hoe dat nu verder moet. Zwart heeft een mooi centrum, maar  wat doe je ermee?  Als je er iets mee doet ben je het zo weer kwijt, of staat de boel moervast. De schaakprofessor ziet het meest in ruilen op c4, en dan Lc7, Pb6, en a6. Gewoon zoveel mogelijk laten staan dus van dat centrum en elders wat verzinnen. En dan later proberen te profiteren van het feit dat wit minder ruimte heeft op de koningsvleugel. Maar dat is wel heel erg strategisch geschuif. Herman echter vindt dat het tijd wordt om eens een beetje richting wit te gaan schuiven:  19. ….  Ph5? 20. f4?  ( cxd5!!  en bijv. Dxd5 mag niet wegens alsnog 21. f4! en het paard op h5  gaat verloren)  Phf6 21. Lc3 (21. cxd5!? Pxd5  22. a4 met nog beter spel voor wit)

Hermn2 Hermn2

21. ….. Pg4?? (21. … Lc7!?  of  21. dxc4!?)  Maar 21. ….  Pg4 laat pion d5 in de kou staan. Dit is de echt verliezende fout. )  22. Lxd5 !  en nu is het wel over.

Bert- Ron

Ron1 Ron1

Ron:  “Ik bereikte minstens een gelijke stelling waarin er kansen waren op aanval. Dat was dus toen jij me zei dat je niet van de zwarte opstelling hield. Maar ook Jos wilde de zwarte opstelling wel spelen. Beter dan mijn Kh7 is dus Pf5 om daarna ook f6 te kunnen spelen.  Maar ik ben zeker tevreden over mijn spel in deze variant.”

Ron2  Ron2

“Jammer was dat Bert geen Pf4 speelde (maar f4), want ik was van plan een kwaliteit dan te offeren, wat goed blijkt te zijn.”

ES:     19. Pf4 Txf4  20. gxf4 Txf4  21. Pe2  Tg4+  (-0.85)   

Ron3  Ron3

“I.p.v. 21. …..  Th8 kan ik dus beter ….   Kg8 spelen om met mijn dame te switchen naar g7 of h7. Dat stelt wit voor grotere problemen.”

Ron4  Ron4

Ron:  “De slotstelling is ingewikkeld. Ik zag niet goed hoe ik na g4 van hem verder moest, er waren allerlei dreigingen en we hadden beiden nog maar 35 minuten op de klok. Ik bood dus remise aan. Ik stond misschien nog wat beter, maar Bert is veel beter in het eindspel. Daar wilde ik het met een beperkte tijd niet op aan laten komen. Bert accepteerde direct. Het was een leuke en leerzame partij. “

Het is me al vaker opgevallen dat de allerbeste schakers (Kramnik, Leko, Giri ) voor de toeschouwer minder smakelijke  partijen spelen dan die van het tweede échalon.  Dat was vanavond in het Beemster Eethuis dus ook zo.

Oh sorry! Dat neem ik terug.

eindcorrectie moet nog volgen