Hedenavond gebeurde er ook weer veel. Dat hoort bij zo'n bloeiende schaakvereniging als de onze.
Jasper bevestigde zijn faam om gewonnen stellingen uit zijn vingers te laten vallen. Niels had daar wel vrede mee.
Gerrit zag warempel voor de zoveelste keer bijna opnieuw kans om in een eindspel te ontsnappen met remise. Wat net niet lukte. Bert vond het wel best zo.
Marco won op eenvoudige wijze een stuk. Sven won het op ook eenvoudige wijze weer snel terug, gaf daarna op vrij eenvoudige wijze een toren weg, bleef op een wonder hopen, maar dat kwam niet. Hij keek daarna een beetje sip. Marco niet.
Frank is nog niet op stoom, of was niet wakker, of heeft andere zorgen, je weet het niet. Maar de manier waarop hij na flink lang nadenken tot een paardoffer besloot dat eigenlijk nergens op sloeg, kennen we niet zo van hem. Marko ook niet, maar die had geen bezwaar.
Ron kreeg een stelling tegen zijn Siciliaan vrijwel gelijk aan die van kort geleden in de externe tegen zsc saende. Toen mopperde hij dat hij daar niet van hield. Had Jos het nog eens op de site nagekeken en gedacht 'mooi, dat ga ik dus ook doen'? Het werd strategisch zwoegen voor Ron. Chris: "Anders zie je hem altijd geregeld opgewekt pinda's pakken, en uitgebreid rondkijken, maar nu snelde hij steeds direct weer terug naar zijn bord." Hij slaagde erin langzaam een voordeeltje op te bouwen, maar Jos verdedigde zich daarna in mindere stelling hardnekkig. Laat, zeer laat, op de avond, eigenlijk vroeg in de morgen, gaf hij zich gewonnen. Maar pas nadat hij getoond had niet alleen tot de sterke schakers, maar ook tot de meest sportieve, van Noord-Holland te behoren: Consternatie rond de klok waar Ron doorheen ging (verkeerd ingesteld??) en eigenaardige kijk van behulpzame toeschouwer op de resterende sudden death-tijd, werden door Jos weggewuifd als onbelangrijk! Hoezo winnen of verliezen, kom op, leuk schaken!
Enkele details:
Hoe laat ik een partij uit mijn handen vallen?
Hieronder de wekelijkse kroniek van de komiek:
Na een klungelige 12e zet van Niels (pionvorkje e5 gemist, met aanval op dame en loper) komt Jasper een stuk voor. Even beter tellen dus: drie stukken in de verdediging en drie in de aanval is dus één te weinig om te kunnen slaan! Maar op de 16e zet blijkt ook Jasper niet te kunnen tellen. Zelfs niet tot twee! ( Jaja, die rekenlessen op school stellen tegenwoordig ook niet veel meer voor, dat was in mijn tijd wel anders! Toen mocht je hoogstens wel eens een gezicht trekken of je nog niet tot tien kon tellen. Dat deed ik dan ook geregeld. )
16. Lg5 ??? Een diepe filosofische studie kan ons leren dat de toren twee keer staat aangevallen en slechts één keer gedekt! Dus : "foutje! bedankt!" Dxe5 Dan staat zwart ineens een kwaliteit voor, en -het moet gezegd – hierna blijft Niels voorbeeldig op zijn tellen passen. U weet 'hangende vrijpionnen' in het centrum kunnen heel sterk zijn, of heel zwak. Dat dat laatste nogal eens voorkomt, ervaart Jasper aan den lijve. Hij probeert er nog wat mee, maar niks hoor.
23 d7 Td8! en als die vrijpionnen dan zijn geëlimineerd, blijft er niks leuks meer over.
Lang nadenken slecht beloond:
Frank kiest zijn scherpe Meraner, maar slaat iets te vroeg op c4. Niet zo erg. Na zet 14 van wit (Lh4xe7) staat Marko een klein beetje beter.
Frank verzinkt in gepeins. Marko gaat wandelen. Heel relaxed. Ik stond er ook bij en keek ernaar. Waar denkt Frank nu in hemelsnaam zo lang over na? Het enige wat ik kan bedenken is dat hij Pxf2 zit uit te rekenen. Lijkt me verspilde tijd. Wit haalt zijn dame weg. Of slaat het paard. Moet gedetailleerd bekeken worden, maar je kunt zo wel vermoeden dat dat niet goed is. Ik ga ook maar een stukje wandelen. Na een kwartiertje zie ik dat Frank een zet doet. Verdomd, hij slaat op f2!! 14. Pxf2 Marko hoeft niet lang na te denken. Bijna à tempo volgt 15. Da3! Dekt de loper die net een stuk geslagen heeft. Zwart geeft op. Dit zijn de ervaringen om kort na een wegens werk schaakloze periode weer razendsnel in vorm te geraken!
En passant. Een leerzame aflevering
Na het overzien van een eenvoudig pionvorkje kon Marco eenvoudig een stuk winnen.
Na 13. Ld3 volgt b4. Dus is 13. Pe4 hier noodzakelijk, met als pointe 13 .. , b4 (trouwens na elke zwarte zet!) 14. Pd6 + !!! Kf8 15. Lxb4 Pxb4 16. Df3! met aanval op de toren + matdreiging! ( ook na 15 … Kg8 volgt 16. Df3! )
Maar een paar zetten later doet Marco een heel nuttige ervaring op met de mogelijk desastreuze gevolgen van en passant slaan. Zoiets vergeet je je hele leven niet meer!!! Het zijn juist deze ervaringen die maken dat je beter gaat schaken. Twee keer goed je hoofd stoten en je bukt de rest van je leven op tijd.
17 .. d5?? 18. exd5 ep en er staan een toren èn een paard in. Weg stuk. De stand blijft nu een zet of tien mooi gelijk, maar dan blijkt opnieuw dat ook Sven niet echt in vorm is:
29 a4 ???? Lc5 !!! en dat de toren aangevallen wordt, is al niet leuk, maar er dreigt bovendien mat!
En lieve kinders, zoals jullie weten is het grote probleem in het enge schakers-bos: hoe krijg ik het voor elkaar om met één zet twee dreigingen tegelijk te scheppen? Want lieve jongens en meisjes: je mag maar één zet tegelijk doen in dit spelletje. Dus dan kom je absoluut net als Stoffel de Schildpad gewoon te laat. Marco geeft hier een mooi voorbeeld van. Of was Sven gewoon bijna al in slaap gevallen? Dus lieve vrienden, ik denk dat het begrijpelijkerwijs gewoon hoog tijd was voor 'oogjes dicht en snaveltjes toe!'. Dat zal de reden wel geweest zijn.
Gerrit de Boeienkoning?
Een klassiek damegambiet. Tien zetten normaal schaak. Gerrit's grote voorliefde voor vereenvoudiging (afruil) inspireert hem dan tot een niet zo sterke 10e zet, waarna Bert (wit) een tikje beter staat: bezet onbedreigd een halfopen torenlijn en belegert daarmee een achtergebleven pion op c7. Geef mij maar wit. Dat zal Gerrit ook wel gedacht hebben.
Gerrit probeert de boel te forceren met 23 .. e5 maar dat middel is erger dan de kwaal, want na 25. d5 kan zwart niets anders meer doen dan afwachten. Er zijn nogal wat schakers in onze vereniging die intussen ervaring hebben met de taaiheid van het afwachten van v.Dok.
En ja hoor! Het witte voordeel is maar klein, maar het is er. 33. Pf5 zou hier duidelijke taal geweest zijn (aanval op g7) Lf7 34. Ta7 en dan wordt het met 2 pionnen achterstand (die bovendien vrij baan hebben gekregen) wel erg moeilijk voor zwart.. Als vaker kiest Bert de weg van minder weerstand (minder piekeren) en slaat op d5. Maar na 33 .. Txd6 heeft hij nog wel 1 pion meer, maar om nu te zeggen dat die witte pionnen er florissant bijstaan. Neen. Gerrit's hoofd wordt nu nog een beetje roder, maar de oplettende toeschouwer kan ook al een voorzichtige glimlach om de lippen zien krullen. Doch na zet 40 geeft hij -zeer tegen zijn gewoonte in- Bert in het toreneindspel met één pion meer een kans om toch nog vorderingen te maken.
Na 40.. Ke6! 41. Td2 f5! (om g4 even af te blokken) zal het best nog een toer worden om dit te winnen, temeer daar de zwarte koning in de buurt van het gevaar blijft (die g- en h-pionnen). Maar Gerrit speelt 40 .. Kc5? en dan kunnen na Td2 de witte g- en h-pion aan de wandel. En daar is dan geen kruid meer tegen gewassen.
Lang avondje zwoegen
Een soort gesloten Siciliaan, die overgaat in een soort Koningsindisch.
Ron: "Maar f5 is dus niet de enige mogelijkheid voor zwart. Je kan ook aansturen op damevleugelaanval met b5, maar dus ook de break met d5. Jos gaf aan 11…., Dc7 en 12…, d5 sterk te vinden. Benieuwd wat Houdini er allemaal van vindt. " Houdini vindt 11. … Dc7 sterk, en 12 .. d5 niet slecht, maar meer ook niet (Die zou d5 nog even uitstellen en eerst Tad8 spelen. Of ……… die zou in het diagram .. Pxe4 gespeeld hebben!!! Wat leuk! Met pion slaan dan volgt Lxc4, met Loper of Toren slaan, dan volgt d5!) Na 12 .. d5 speelt Jos Pe3 . Wellicht is dat de oorzaak van veel onheil. Ik zag Jos bijna à tempo Pe3 spelen en dat verraste me. Intuïtief zou ik met wit die pion op d5 willen slaan: je koningsloper gaat dan tenminste wat doen, en die d5-pion kan niet verder doorstoten (waardoor je witte koningsloper minstens voor een poosje zou worden lamgelegd, en zwart ruimtevoordeel krijgt. Tot mijn vreugde zag ik zojuist dat Houdini dat ook vindt. Gelukkig voor Jos wordt Ron nu een beetje ongeduldig en gaat over tot wellicht wat te snel breekwerk: d4 en Lxc4 en d3 en snel d2. De4 computer doet het hier iets rustiger aan. Neemt niet weg dat zwart in Ron's versie ook beter staat, en dat voordeeltje handhaaft! Bij zet 31 is de stand aldus:
Jos staat alsmaar volhardend te keepen. De witte pionnenstelling zit er verdacht uit en de d-lijn is voor zwart. Maar wat doe je ermee? Ja, hoe verder? Houdini geeft hier 32 a5 bxa5 33. Ta1 met toch nog wat spel! Pion achter, maar die zwarte a-pionnen zijn nu ook weer niet zo glorieus. Wellicht speelt de klok hier een rol, want 32. Pe3 begreep ik alweer niet echt. Het paard op f1 dekt veld d2, waar je toch niet graag een zwaar stuk ziet binnenkomen. En het paard op e3 houdt weliswaar de invoed van de h6-loper van veld d2 tegen, maar het middel lijkt me erger dan de kwaal: of dat bezorgt wit een tweede dubbelpion en dat zal dan toch zeker wel een lastig eindspel worden of na slaan met de Toren lijkt die Toren op e3 niet zo geschikt om de via de d-lijn binnendringende stukken in toom te houden. En tot mijn perverse genoegen gaat het dan inderdaad zo lopen. Maar dan….. wat is dat schaakspel toch moeilijk.
Ron: "Hier een heel lastige keuze, moet ik afwikkelen naar een niet te verliezen en mogelijk nog wel te winnen eindspel door te proberen de torens te ruilen. Of toch maar die pion winnen, ik koos voor het laatste, maar Jos krijgt dan opeens wel meer spel." Ze zitten tegen de tijdcontrole aan , dus het wordt even wat minder degelijk dan tot nog toe: 34 ….. Txf2 35. Td3! Dc7 (Dc8!?) 36. Dd1 (Kg1!?) Pc6 (Dc6!) 37. Kg1 en nog steeds is de stelling lastig. Nu staat wit wel een pion achter en ook een rare pionnenstelling maar nu heeft wit de d-lijn in handen. Alles als gevolg van het slaan op f2. Wordt het toch nog dreigend voor zwart? Gaat wit's initiatief de zaak toch nog redden?
Maar nee. Ron houdt de boel netjes onder controle en weet toch de partij te winnen. Na zet 56 geeft wit op. Mooie strategische partij. En knap verdedigd door Jos. Nu even lekker analyseren? Het lokaal oogt leeg. Ron: "Waar is iedereen nu? Chris, nog een biertje!! " Chris: "Ik dacht het niet! Het is kwart over 12. Ik ga lekker naar huis! Graag tot volgende week heren!"
Met spanning kijk ik elke keer weer uit naar commentaar op de website: leuke beeldspraak en sfeertekening, en nuttige varianten waar ik wat mee kan. Ik ben het er niet altijd mee eens, maar ik heb er veel aan en zeker bij deze avond. Klasse, en hoop dit nog lang mee te maken. Tot mijn spijt had ik niet de eerdere externe partij van Ron met deze opening gezien, dan had ik daar al van kunnen leren. Ik speel deze opstelling als ik theorievarianten wil ontwijken, en had dat eerder tegen Bert Kuijer gedaan, waarna ik door hem kansloos ben opgerold omdat ik geen tijdig tegenspel kon maken. Dat ging nu al wat beter, maar nog steeds word ik strategisch weggetikt in het vroege middenspel.
Ik heb geen tijd en zin om uitgebreid allerlei openingen te bekijken, en wil me beperken tot een paar opstellingen ( zoals Ron met zijn London- d4+Lf4 Als iemand zin heeft om ook deze koningsindisch mee te gaan spelen, kunnen we dit samen gaan uitbouwen. Ik hoor het graag.
Jo
Mille fois merci