Waagtoren

Ze kwamen naar ons. Prima. Ik heb wat minder prettige herinneringen aan onze bezoeken aan hen. Je kon er niet voor de deur parkeren. Je zat er opgepropt  op elkaar, want het is een heel grote vereniging (meer dan 100 leden) en hun speelruimte was eigenlijk niet groot genoeg. (Maar intussen zijn ze verhuisd geloof ik. )  En omdat ze zoveel leden hebben en dus een ruime keuze aan talenten  verliezen we bijna altijd smadelijk. Op één keer na. Laat op de avond keerden toen ineens  op wonderbaarlijke wijze de kansen en vooral dankzij een miraculeuze overwinning van Gerrit vanuit een mindere stelling  wonnen we. De waagtorenaren (met hogere elo’s!) begrepen er niks van. Wij eigenlijk ook niet.

Vanavond weer zoiets? Graag! Ze zijn er weer met hogere ratings.  Willem Meijles spreekt me aan. Hij herkent me nog uit mijn Caissatijd en weet mijn naam.  Hoe is het mogelijk!? Dat was 25 jaar geleden! Als ik suggereer dat we 1x samen gespeeld hebben en dat dat remise werd, ontkent hij dat. Maar het was wel zo. In mijn database gevonden: 9 september 2000. Als onze externe match me vanavond weer gaat tegenvallen tegen die sterke Alkmaarders is die ontmoeting voor mij toch een leuk voorvalletje.

Maar er valt al gauw meer te genieten.

Koen demonstreert een heel eigen opvatting van stukontwikkeling.  De lichte  stukken van de damevleugel gaan in de afruil, en zijn koningsvleugel staat er op de 14e zet nog geheel onaangeroerd bij.

Koen – Waagt0ren (14.Tb1)

De dame staat even later zonder ruggesteun midden op het bord en vraagt om verjaging. Maar toch wel grappig.

Koen – Waagtoren (16.Dxe4)

Frank gaat opgewekt het Frans van zijn tegenstander tegemoet. Biedt een pionoffer aan. Maar die durft dat niet aan. To b two or not to b two? Gaat wel op de koningsvleugel woeste pionzetten doen!

Frank – Waagt (13…f5)

Dat gaat spannend worden. Volgens mij spekkie voor Franks bekkie.

Ron lijkt de London  opening met wit goed in de hand te hebben, maar oh wat gebruikt hij weer veel tijd.

Ron - Waagt (14.Pf4).jpg 

Marc  zit in zijn geliefde Hollandse Leningrad. Altijd leuk om te zien. Volgens mij gaat het hem wel goed.  Volgens mij hoor je met wit op e2-e4 aan te sturen. Nu staat Marcs zwarte pion op e4. Geef mij maar zwart!

Waagt – Marc (11…e4)

Martin stelt zich niet al te bescheiden op tegen de Grand prix S iciliaan van Meijles.1. e4 c5 2. f4 , d5 !?

Waagt – Martin (2…d5)

3. exd5 Dxd5  ( Pf6!?)

 Ik herinner me dat Meijles altijd een aanvalsspeler was, en ook nu zie je langzaam de witte stukken richting de zwarte monarch oprukken.

Waagt – Martin (17.Dxh5)

OM 21.50  zie ik voor ArisdH nog niet veel desastreuze ontwikkelingen.

Ron zal wel remise worden. Ik zie wel winst voor  Marc schemeren.  Ik denk dat Martin het misschien toch een beetje moeilijk kan gaan krijgen. Maar misschien denk ik dat omdat ik nog steeds nogal wat respect heb voor die Meijles. Thomas staat wat gedrukt, maar ik heb afgeleerd me over zijn stelling een mening te vormen. Het loopt daar altijd anders af dan ik verwacht.

Leo Van Steenoven – Thomas Broek (18…b6)

Gaat Koen toch aanvalskansten krijgen?

Koen – Waagt0ren (19.hxg6)

Frank ontneemt zwart het rochaderecht. Dat wel. Maar  ik vind ik het strategisch niet gezellig.  Een dubbelpion, en zwart het loperpaar. Dat valt me tegen.

Frank - Waagt (20.Td1).jpg

Afwachten. Thomas is onze tovenaar, maar Frank kan goed goochelen.

22.20

Ja hoor. Wat ik verwachtte. Ron heeft sterk gespeeld maar winst zat er niet in. Remise.

Ron - Waagt (30.Txe6).jpg 

22.40

Bij Marc ineens  een ramp.  Hij stond m.i. op winst, maar overziet een heel gemene resource die de rollen omdraait.

Waagt - Marc (24...Tc8).jpg 

25. Pe6 !!!

Even denk ik dan dat hij toch nog mat kan geven, (25. …  Kf6 26. DXC8 De3+ 27. Kh1, Dd2  zie verderop) maar zie dan dat hij daar een zet voor te kort komt, en dan minstens materiaal verliest. Hij besluit terecht toch maar kwaliteitsverlies te accepteren, misschien kan hij nog wat met een pluspion.  

Waagt - Marc (27...Dxe6).jpg 

Ook bij Koen is het ineens mis. Als zijn aanval is afgeslagen gaat zijn eigen onveilige stelling zich wreken. Hij verliest.

Koen - Waagt0ren (26.Pe2).jpg 

26. … Pd3+ 27. Kd1 Tf2   wit geeft op

Het is erg spannend bij Martin (materiaal gelijk, maar tijdnood in aantocht, en ook wel steeds voor beiden moeilijke stelling.)

Waagt - Martin (29.g5).jpg  

Frank  verliest inderdaad.

Frank - Waagt (34...d3).jpg 

Marc houdt nog even vol. Maar het is niet te redden. Materieel gaat het wel, maar zijn koning staat steeds onveilig(er) en dat gaat een dame kosten.

Rond 23.00 komt een eind aan een spannende avond.

Martin houdt zijn partij overeind tegen Meijles. Meijles ziet dat remise door zetherhaling het best haalbare voor hem is.

Waagt - Martin (39...Tfe8).jpg 

40. Pf7+ Kg8  41. Ph6+ Kh8 42. Pf7+

Verdomd knap van Martin.

En Thomas  ziet alweer kans om vanuit een wat mindere stelling gelijk te maken en na een fout van zijn tegenstander zelfs te winnen. Het zal weer niet.

Leo Van Steenoven - Thomas Bro (27...fxe5).jpg 

28. Dxb6? Txc3  29. Dxb7 Txc1 !!  wit geeft op wegens 30. Txc1 De3+ met torenwinst   Mooi hoor!

( Opmerking: Gelieve voor Bro te lezen Broek. Wegens de lange naam van de witspeler zit het programma aan het maximum aantal beschikbare letters)

Zo wordt het 2-4.  Niet feestelijk voor ons  maar ook niet heel treurig,  Tegen die sterke tegenstanders. En we zaten toch heel dicht tegen 3-3 aan.  (Tenslotte heeft er nog iemand op winst gestaan voor er ineens een ramp plaats vond.  Nee nee nee namen noemen we niet.) 

En er viel op de borden veel moois te zien. En het waren aardige mensen die Alkmaarders. Ze vonden het goed dat ze gefotografeerd werden. En niemand had er bezwaar tegen dat ik ook hun notatieboekjes wilde gebruiken.

Commentaar van de meer deskundigen :

Thomas

Na de partij van gisteren overheerst een dubbel gevoel. Aan de ene kant ben ik natuurlijk blij het punt binnen gesleept te hebben, aan de andere kant de wijze waarop dit tot stand is gekomen. In de opening was ik blij het loperpaar bemachtigd te hebben en tevreden zocht ik naar mogelijkheden om mijn prettige stelling nog prettiger te krijgen.

Leo Van Steenoven – Thomas Broek (9.Dxd3)

Alleen zag ik wat beren op de weg in de vorm van de witte opmars e4-e5 . Ik overwoog vooral 9…Ld7 maar zag wat problemen. Maar na 10. e5, dxe5 11. Pxe5, Td8 12. Lg5, Le6 is er voor zwart geen vuiltje aan de lucht. Maar het middel was erger dan de kwaal, het “achteruit ontwikkelen” met Pfd7 was een zeer onzalig idee. Ineens had ik grote problemen mijn ontwikkeling te voltooien. Voeg daaraan toe een tegenstander die geruime tijd zijn voordeel rustig en bekwaam bleef uitbouwen en u begrijpt dat ik niet erg optimistisch gestemd was.
Totdat er een onverwachte kans kwam de zaak iets ingewikkelder te maken

 Leo Van Steenoven – Thomas Bro (19.e5)

19. .. Lxf4 20. e6 ?

 Met  20.. Lxf4?! Vreemd genoeg was dat objectief gezien zeker niet de beste zet , sterker nog na 20. exf6 ! zou wit groot voordeel hebben kunnen halen, volgens Stockfish zelfs +5!. Een opmerkelijke variant ter illustratie; 20.Le5 21. fxe7!!, Lxd4+ 22. Kh1, Te8 23. De6+, Kh8 254.Pxd6 en zwart gaat dit waarschijnlijk niet overleven .
Maar ik heb ook in dit geval 20. Pe5 overwogen en was in ieder geval blij dat de stelling wat gecompliceerder was geworden met voor beiden kansen te struikelen, in plaats dat slechts wit schaakt en zwart rustig verder de duimschroeven aan kan draaien.

  Leo Van Steenoven – Thomas Bro (20.e6)

Na 20. e6 is het voordeel voor wit nog steeds zo’n +2, echter de tijd begon wel een rol te spelen, wit begon veel krapper in zijn tijd te zitten, minder dan tien minuten tegen zwart nog zo’n half uur. Langzaam kwam zwart terug in de strijd en rond zet 25 stond het ongeveer gelijk.

.Leo Van Steenoven – Thomas Bro (26.axb5)

Een paar zetten daarna bleek de witte dameuitval naar b6 te veel van de de stelling te vergen, echter vlak voor het einde zat er nog een leuke variant in.

Als wit in plaats van 28. Dxb7, 28. Tb1 speelt kan op 28…Dc2 29. Tf1 volgen en op 29…Lxd5 30. Txf8+ niet 30.. Kxf8 31. 31. Dd8+ met minimaal eeuwig schaak maar koelbloedig
31. Kg7 en op 32. Tf7+, Kh6 en wit heeft geen schaaks meer.
Maar je moet het allemaal wel even vinden en het is dan zeker fijn als je niet in tijdnood bent!
Een zwaar bevochten overwinning dus tegen een gevaarlijke tegenstander, maar wat betreft mijn zet keuzes is er zeker nog werk aan de winkel.
 

Ron

Ik voelde me niet echt lekker met die neus (en hoofdpijn). Maar toch wel goed gespeeld. Hij speelde de opening snel wat me zorgen baarde. Hij kende deze variant.

  Ron – Waagt (3…c5)

Op e4 i.p.v. e3 zou hij Pxe4 hebben gedaan, wat ik ook de beste daar vind. De balans daarna is niet echt verstoord geweest meer.

  Ron – Waagt (10…Lh5)

 I.p.v. Pe2 kon ik ook gewoon g4 en h4 spelen daar, heb er lang naar gekeken, maar levert ook niets op. Na ruil van alle lichte stukken staat hij zelfs een tikje beter. Ik bood toen al remise aan, hij speelde door, maar zelfs als ik op damevleugel een pion verlies door zijn minderheidsaanval, ga ik niet snel verliezen, als ik maar tegenkansen creëer.

  Ron – Waagt (25…b4)

Dat was niet echt moeilijk. Remise terecht resultaat.
Jammer van Marc. Die speelde fantastisch en kwam echt heel goed (winnend) te staan. Maar schaken blijft moeilijk. Kijk naar Thomas die zich op wonderbaarlijke wijze wist te redden. Frank had zijn avond helaas niet, Koen speelde ook niet lekker zag ik. Martin heeft gevochten, ook daar denk ik remise terecht resultaat.
Helaas 4-2 nederlaag dus.

Martin

Voor mijn gevoel de hele partij moeten worstelen om in de partij te blijven.

Het verdedigen van een ontwikkelachterstand, koningsaanval en matdreigingen zonder zelf ijzers in het vuur te hebben.

Echter de computer is minder negatief, solide stelling en al zijn aanvallen zijn goed verdedigd. Ik heb praktisch de hele partij niet slechter gestaan, terwijl ik echt het vermoeden had ( ik ook, ES) dat ik ergens 3 punten of meer achter zou hebben gestaan.

Ik ben dan ook wel tevreden in deze voor mij onbekende variant om zo tegen de “grand prix” te spelen.

Marc:

Henk van der Hauw – Marc

14 oktober 2024

1.d2-d4 f7-f5 (Hollands) 2.c2-c4 Pg8-f6 3.g2-g3 g7-g6 4.Lf1-g2 Lf8-g7 5.Pb1-c3 d7-d6 6.Pg1-f3 0-0 7.0-0 c7-c6 8.Dd1-c2 Pb8-a6 9.a2-a3 Dd8-e8 10.b2-b4

Stelling na 9…Dd8-e8

Ik heb deze stelling al twee keer eerder op het bord gehad. In één partij speelde wit hier e2-e4 en in een andere partij Tf1-d1. Ook d4-d5, zoals in de “echte” Leningrad hoofdvariant, wordt vaak gespeeld, maar heb ik persoonlijk nog niet tegen me gehad. Volgens mijn database wordt 10.b4 het meest gespeeld, maar was voor mij nieuw tijdens de partij.

10…e7-e5 11.d4-d5 (beter is 11.de5:) 11…e5-e4 12.Pf3-d2

 Waagt – Marc (12.Pd2)

 (Dit kost een pion. Mijn computer geeft 12.Pd4! met gelijk spel, want als zwart dan een pion wil winnen met 12..cd5: 13.cd5: Pd5: 14.Pd5: Ld4: komt 15.Dc4 en wit staat beter; maar dit is niet zo makkelijk te zien) 12…c6xd5 13.c4xd5 Pf6xd5

 Waagt – Marc (13…Pxd5)

 (dat is het nadeel van b2-b4, de diagonaal is open) 14.Lc1-b2 Lc8-e6 (dreigt Tc8) 15.Pc3xd5 Le6xd5 16.Lb2xg7 Kg8xg7 17.Pd2-b3 De8-e5 (staat daar mooi centraal)

Diagram na 17 ,,De5

 18.Ta1-b1 (dekt het paard zodat de dame weg kan) 18…Ta8-c8 19.Dc2-d2

Stelling na 19.Dc2-d2

Mijn computer geeft nu als beste voortzetting: 19..Lb3: 20.Tb3: Pc7 hetgeen mijn paard in het spel brengt. Ik besloot echter om op jacht te gaan naar een tweede pion, maar er verschijnt een sterk wit paard op d4, terwijl mijn paard op a6 buitenspel blijft staan. Hier begint de partij eigenlijk al een klein beetje om te slaan, want een gelukkig paard (Pa6-c7) is belangrijker dan materiaal (ik heb uiteindelijk al een pion meer), en wit krijgt nu tegenspel.

19…Tc8-c3 20.Pb3-d4 Tc3xa3

  Waagt – Marc (20…Txa3)

 21.f2-f4 (voordat zwart f5-f4 speelt, en de zwarte dame op e5 komt nu wat onder druk te staan aangezien de stelling meer open wordt) 21…e4xf3 22.Lg2xf3

Stelling na 22.Lg2xf3

In deze stelling zag ik een combinatie, waarvan ik dacht dat het zou winnen, maar het werkt niet. Ik keek naar 22..Ta2, jaagt de witte dame naar het betere veld c3 (pakt daar de c-lijn, en dreigt Ld5: Dd5: en aftrekschaak met het paard), maar het heeft een bedoeling: 23.Dc3 Lf3: 24.ef3: en nu de kroon op het werk: 24..Tc8 25.Dc8: Dd4: 26.Kh1 Dd2 gevolgd door mat over de door de toren veroverde tweede rij. Is mooi toch? Of toch niet?

22…Ta3-a2 23.Dd2-c3 Ld5xf3 24.e2xf3 Tf8-c8 25.Pd4-e6!

  Waagt – Marc (25.Pe6+)

Een pijnlijke verrassing. Toch had ik dat moeten zien voordat ik 24..Tc8 speelde. Het is ook nog eens een schaak, dus dat had ik sowieso moeten overwegen. Wat ging er mis? Ten eerste, de aanbeveling is om “zet voor zet” te rekenen. Dat wil zeggen, niet uit gaan van de eerdere berekening van een variant, maar bij iedere zet de stelling opnieuw vanaf nul bekijken. Ten tweede, omdat ik weet dat ik bovenstaande aanbeveling meestal toch niet volg, probeer ik, om blunders te voorkomen, al enige tijd om mezelf aan te wennen (het moet gaan zonder daar bewust over na te denken) om bij iedere zet niet 1, maar in ieder geval 2 zetten van de tegenstander te overwegen voordat ik de zet ook echt uitvoer. Ook voordat ik Tc8 speelde heb ik twee zetten voor mijn tegenstander overwogen (ik keek naar dame neemt toren, en dame gaat weg en dan met name Dc3-d3), maar er was dus nog een derde optie (Pd4-e6) en daar nam ik dus niet voldoende tijd voor. Maar goed, in ieder geval dus wel twee zetten, meestal is dat wel voldoende om een blunder te vermijden. Toch maar eens nadenken of ik mijn regel moet aanscherpen…

25…Kg7-f6 26.Dc3xc8 De5-e3 27.Kg1-h1 De3xe6

 Waagt – Marc (27.Kh1)

Ik speelde 27. De6: met tegenzin, maar de aanval ging echt niet: 27..Dd2 ( zie ook hieronder) 28.Dd8 Ke6: 29.Tfe1 Kf7 (29..Kd5 30.Tbd1) 30.Dd7 Kf6 31.De7X of 27..Dd2 28.Dd8 Kf7 29.Pg5 Kg7 30.De7 Kh6 31.Dh7: Kg5: 32.Dh4X



27.Kh1 Dxe6 [27…Dd2? 28.Dd8+ Kf7 (28…Kxe6 29.Tbe1+ Kd5 30.Td1; 28…Ke5 29.Tfe1+) 29.Pg5+ Kg7 30.De7+ Kh6 31.Dxh7+ Kxg5 32.Dh4#]

WaagtMarc 28 Df8

 .28.Dc8-f8! (Opnieuw sterk gespeeld. Na 28.De6: Ke6: 29.Tfe1 Kd7 zag ik nog wel hoop, misschien b5 en Pa6-b8-c6) 28…Kf6-g5 (het is eigenlijk al over, de computer geeft hier al een mat in 15 zetten aan) 29.h2-h4 (goed genoeg, maar 29.Dg7 h6 30.Dd4 is nog beter want dan volgt geforceerd mat) 29…Kg5-h5 30.Df8-g7 h7-h6 31.Dg7-d4 (31.Tg1! is beter) 31…De6-e2 (niet goed, mijn laatste kansje was 31..De5!, maar ik zag in een flits na De2, g4 in gedachte mijn koning naar h3 lopen, en ik speelde het maar gewoon snel en op goed geluk in de veronderstelling dat ik toch al verloren stond en dus niets meer te verliezen had)

  Waagt – Marc (31…De2)

32.g3-g4 Kh5xh4 33.g4xf5 Kh4-g5 (33..Kh3 kan natuurlijk niet wegens 34.Dg4 mat)

  Waagt – Marc (33.gxf5+)

34.Dd4-g4 Kg5-f6 35.Dg4xg6 Kf6-e7 36.Tb1-e1 1-0. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *