Simultaan, 4 nov 24

THOMAS:

Deze keer pakte Ron de handschoen op met het geven van de simultaan. Simultaan geven is toch wel een aparte tak van sport, ook voor (groot)meesters, denk. Je kunt het op een aantal manieren aanpakken, zo denk ik zelf dat het tempo vasthouden in de eerste fase handig is, en er komen altijd een paar moeilijke borden. En dan de afweging als je er een aantal gewonnen hebt: Moet je daar nog veel tijd insteken of ze maar “laten gaan”? Met de kans op een overall redelijk tot goed resultaat.
En dan zijn er de behoedzame spelers. Zo was er een jaarlijkse simultaan op het dorpsplein (de Kuil) in Heemskerk, georganiseerd door Excelsior (inmiddels opgeheven, evenals de simultaan.
Peng gaf de simultaan en het begon vroeg in de middag. Ook had ik mij opgegeven voor een buurtbarbecue die om zeven uur ’s avonds zou beginnen.
Tijd genoeg dus om een en ander te combineren. Dat bleek lelijk tegen te vallen. Tergend langzaam deed ze haar rondjes en geleidelijk vielen er wel een paar “slachtoffers” maar uiteindelijk rond de klok van zes met nog aardig wat tegenstanders overeind , zag ik mij genoodzaakt in een voordelige stelling remise aan te bieden. Wel een hele gezellige barbecue gehad, dat wel!
Tegen Anish Giri heb ik een keer meegemaakt, nadat ik redelijk kansloos verloren had, dat het ook anders kan gaan.
Er waren nog enkele borden over en de stelling bekeken hebbende, leek het me even een goed plan om alvast wat boodschappen te halen. Er waren stellingen bij die behoorlijk lastig leken. Echter na terugkomst uit de supermarkt waren alle borden opgeruimd en was het slotpraatje al bijna begonnen…

Nu mijn partij:

We zaten in een opening die voor een handvol spelers van onze club bekende kost is.
Tiem zetten theorie, toen had zwart een keer 10.. 0-0 gespeeld, wit won toen.

Ron – Thomas (10.Pe4) 

10 … Pxe3
Wat Ron speelde, deed denken aan wat Marc tegen me speelde aan het eind van vorig seizoen. Ook nu was ik blij tegen Ron hem een dubbelpion te bezorgen maar had in mijn achterhoofd wat twijfels omdat ik destijds tegen Marc licht in het nadeel kwam. De open f-lijn kan een belangrijke troef zijn voor wit en ik had nog steeds niet gerocheerd.
Ook overwoog ik 10. f5 maar het blijkt dat na 11. Pc5, Pxe3 12. Pxe6, Pxd1 13. Pxd8, Txf8 14. Tfxd1 licht in het voordeel is , volgens Stockfish een halfje in de plus.

Ron - Thomas (12...Lc5).jpg 

Zwart pakte met 12. Lc5 enthousiast de diagonaal a7-g1 zeker met het oog op penningsmotieven, echter wit blijkt hier volgens de engine een kans te hebben . Het verrassende 13. d4!, exd4 14. Pa4, Le7 15. exd4 levert ongeveer gelijk spel op .
Een zet later zelfs kwam er nog een kans. voor deze manoeuvre,

  Ron – Thomas (13…f4)

 maar 14. gxf4, exf4 15. d4 had zelfs voordeel opgeleverd (plm +1,5).
In een “een op een” is de kans dat je zoiets vindt natuurlijk beter , er wachten meer partijen en in tegenstelling tot een dorpsplein kent een schaakzaal wel sluitingstijden!
Hierna kon de witte pionnenstructuur op de koningsvleugel verder worden aangetast. Ron bleef wel een tijdje staan (hij heeft strategisch veel inzicht maar tactisch ook vaardig) maar de gecombineerde penningen gaven zware druk op de witte stelling. Ik wil nog even toegeven dat ik in mijn vooruit berekening nog nadacht over een voortzetting met Tf6-g6 echter dat kost dus de dame. Terwijl ik daarvoor de oplossing Taf8 in gedachten had, zag Ron die aan zet was geen kans meer zich te bevrijden en gaf zich gewonnen.

  Ron – Thomas (21…Dg5)

RON:

Simultaan geven valt echt niet mee, zeker met zo’n klein krachtsverschil en net na een griepvaccinatie.
Tegen Thomas speelde ik Engels. We hadden samen al eens naar de variant met e5 en vervolgens een snel d5 gekeken. Hij was zo sportief die weer te spelen. Maar na mijn Le3 week hij nu af met gelijk Pd5. Dat was slim, want na ruilen op e3 kwam ik vervolgens in de problemen met een penning op die diagonaal. Ik stond op gegeven moment helemaal vast en zag hoe hij kon vervolgen. Dat ziet hij natuurlijk ook, dus opgegeven.
Tegen Marc maakte ik in de opening een essentiële fout. Ik verloor daardoor een pion. Vervolgens mij nog redelijk teruggevochten. Het eindspel met een pion minder, we waren toen als laatsten over, zag ik niet hoe ik moest houden.
Tegen Frank ook Engels, maar met een heel andere partij opstelling. Daar bleven we aldoor in evenwicht. Remise.
Martin speelde Caro-Kann? Ik koos voor Panov-aanval. Ik speelde echter vervolgens foutief Db3 en zag vervolgens stukverlies over het hoofd. 0-1. Dat zou me trouwens die avond meer gebeuren.
Want Chris veraste mij met c4 in de Benoni. Ik had groot voordeel kunnen krijgen, maar na een foutieve opstelling mijnerzijds, zag ik ook hier stukverlies over het hoofd. Lekker begon ik dus niet met de simultaan (twee nullen).
Joris moest helaas vroeg naar huis. Ik had een goede aanvalstelling met loperpaar. Remise gegeven, materiaal was nog gelijk.
Tegen Hugo probeerde ik het weer eens met b3. Ik kreeg een solide stelling. Maar na een afwikkeling zag ik niet hoe ik mijn kleine voordeeltje kon verzilveren. Remise dus.
Tegen Ab speelde ik slordig. Materieel bleef het gelijk, maar hij stond zeker beter. Remise aangenomen (Ab moest naar huis).
Mink moest ook eerder naar huis. Die kwam echter niet lekker uit zijn Benoni. Pionverlies en op eind ook nog kwaliteit kwijt. Winst.
Tegen Gerrit wel lekker gespeeld. Ik had volgens mij ergens een pion kunnen winnen. De opstelling die ik koos kon hij verdedigen. Remise.
Tegen Peter mijn beste partij. Na schijnoffer op e5 kwam ik goed te staan. Hij kwam er niet meer uit. Winst.
Ook tegen Wouter in Benoni stond ik niet verkeerd. Hij zag daar stukverlies over het hoofd.

Al met al best een pittige, maar toch leerzame avond weer.

Eindscore: 4,5-5,5

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *