Opening 64

Ik mocht meerijden met Paul. Naar die club van ruim middeĺbare  leeftijd in St Pancras. Hij zei dat hij daar nooit eerder was geweest. Hij moest vertrouwen  op zijn tomtom. Daar werd ik wat nerveus van. Ik herinnerde me ooit met hem meegereden te zijn naar Den Helder waarbij de tomtom stelselmatig elke snelweg vermeed en we dus heel NoordHolland rondgereden waren toen we na  na 1,5 uur eindelijk bij de schaakclub aldaar aangeland waren. En ook nu ging het natuurlijk weer niet van  een leien dakje, maar na wat rondjes van de zaak toch nog op tijd gearriveerd.

Opening 64 is een sterke vereniging en hoewel Aris de Heer in zijn sterkste opstelling kon opdraven (anders dan de vertegenwoordiging van veel landen bij de echt veel belangrijkere klimaaconferentie in Azerbeidzjan) wisten we dat het een zware avond zou worden.  

Binnen 20 minuten stonden we al achter. Toen verloor  Martin een stuk.  Moet een blunder geweest zijn, want ik zag totaal geen compensatie.

Martin – v Diepen (9…Da5+)

Martin  stond gelijk zwaar onder water. Morgen thuis nog maar verder bekijken.

Hij rommelde nog wel even door, probeerde de modder nog weg te dweilen, maar tegen een tegenstander met een elo van 1995, kun je het verder wel vergeten. Zelfs deze expert in wonderbaarkijke reinigingsacties lukte dat dit keer niet meer.

Om 21.30 was op de meeste andere borden de situatie nog onduidelijk. Ik vond een poosje dat Frank met zwart een klein beetje minder stond, was hier een vernietigende orkaan in aantocht? Maar hij zag weer eens kans om toch ineens voldoende voorzorgsmaatregelen te treffen. Trouwens het leek er gauw op dat de orkaan sterk van koers ging veranderen.  

Bakker - Frank (16...Ke8).jpg 

(een opgesloten toren)

Thomas had een gambiet gekozen en het leek of hij zijn tegenstander ermee verraste. Die gebruikte erg veel tijd. En gezien de klok van Thomas bevond die zich op hem bekende paden.

Thomas Broek – Guido Van Hesse (4.b4)

(Het Evans-gambiet)

Maar echt voordeel toverde hij er niet uit.

Iets dergelijks was waar te nemen bij Marc. Die speelde zijn Leningrader tegen een tegenstander die volgens mij de gevaarlijkste opstelling daartegen niet paraat had en ooK zijn klok liep aanmerkelijk sneller dan die van Marc.

Verkek – Marc (7.Ld3)

Paul  verdedigde goed met zwart, ik zag geen zwakke plekken in zijn stelling. Die waren allemaal op tijd met multiplex en kunststof dichtgetimmerd. Nee daar zou geen storm vat op krijgen.

Bloem – Paul (13.Lh4)

Ron had het niet gemakkelijk, maar leek het nog te redden.

Ron – Hoekstra (17…Pa5)

OM 22.30  leek alleen Ron het echt moeilijk te krijgen. Bij Marc, Thomas, Paul, en Frank was er geen reden voor paniek. Geen lawines, overstromingen of bosbranden in zicht.

Om 22.40 gaf Ron op.  Vluchten kon niet meer.

Ron – Hoekstra (35.Txb4)

Na Kb6 verliest wit nog een pion.

Om 22.50 lijkt mij bij Thomas remise het meest waarschijnlijk, bij Paul ook.

Frank lijkt  initiatief te hebben, maar in een ingewikkelde stelling.  

Bakker – Frank (21.Lf6)

Marc raakt een pion kwijt, maar het is ook daar een ingewikkelde stelling, misschien is het niet erg.

Verkek – Marc (14…b6)

15. fxe4

Om 23.00 verwacht ik winst bij Frank. Die heeft al een poos een toren van wit opgesloten, en lijkt daar nu ook van te gaan profiteren.

Bakker – Frank (24…Kf8)

Wit speelde eigenlijk al met een stuk minder, en gaat dat stuk nu verliezen! Weinig zetten later geeft wit op!

Thomas verliest een pion en streeft naar eeuwig schaak.  Als dat niet lukt staat hij m.i. verloren.

Thomas Broek – Guido Van Hesse (35.Da4+)

Paul wordt inderdaad remise.

Bloem – Paul (27…Dxd5)

En dan volgt waar ik voor vreesde: hoe vernuftig Thomas ook probeerde eeuwig schaak te houden, het was onbegonnen werk. De oprukkende zwarte vrijpionen  lieten zich daardoor niet dwarsbomen.

Thomas Broek – Guido Van Hesse (74…hxg5)

Er heeft zich een ramp voltrokken. Zelfs de tovenaar kon dat dit keer niet voorkomen.

En Marcs gebrek aan compensatie voor die pion ging zich wreken.

Verkerk – Marc (32.hxg4)

Een pion minder, en wat voor pion! (d5)

Hij verloor. Verderop kunt u lezen wat hij er zelf van vindt.

Dus werd het verlies met 1,5-4,5. Verlies had ik wel verwacht maar toch wel met iets gunstiger cijfers.  Maar ja, als je drie topborden alle drie verliezen – wat ons zelden overkomt- dan gebeurt zoiets.

Zaterdag thuis nog met foto’s van de partijnotaties en digitale ondersteuning van prof.dr Ko. en Mr Dr St. wat verder bekeken:

Hoe speelde zich die tragedie bij Martin nu af?

Hij blijkt eerst in zijn Engels ten ontechte d2-d3 te hebben gespeeld i.p.v. het voor de hand liggende d2-d4.

Martin – v Diepen (4.d3)

Even vergeet zijn tegenstander daarvan te profiteren met d5-d4 , maar als dat toch gebeurt , kan Martin een normaal wit voordeeltje wel vergeten.

Martin – v Diepen (6.Pe4)

6. … Pxe4?  ( c5!)

Maar nog niet erg. Zwart profiteert ook nog niet echt. Maar dan volgt een verschrikkelijke bijna beginnersblunder.

Martin – v Diepen (8…Pc6)

9. Lb5???  (Lc4 !!)

9  ..  Da5+ met stukwinst  Na 9. Lc4 was er voor wit niets aan de hand!

Hoe is zoiets mogelijk? Ik ontmoette Ron zaterdag op de sportschool en die wist gelukkig de oorzaak. Zowel hij als Martin hadden op hun werk een erg zware week achter de rug, en waren daarom onvoldoende geconcentreerd. Nou vooruit, dan moeten we het jullie voor deze ene keer maar vergeven.

Bij Ron zag ik geen blunder (howel hij dat zelf wel zo karakteriseerde) maar wel zwakkere zetten.

Ron – Hoekstra (13…De4)

14. Le3? Beter was geweest 14. Dxf7 en 15. Pg5

Ron – Hoekstra (14…Le6)

15. Pg5?  (Dxb7!)

Hoe ging die wonderbaarlijke klimaat-verbetering bij Frank nu eigenlijk precies ?

Mijn digitale leermeesters onderstreepten mijn eerdere eigen idee dat Paul geen moment in gevaar was geweest.  Integendeel. Maar dat hij al snel zijn lichte voordeel gebruikt had om zelf op remise aan te sturen! Nou vooruit dan maar. Moet ook kunnen.

Op het  moment dat ik dit schrijf heb ik het  gebruikelijke commentaar van Thomas nog niet binnen. Ik denk dat ik daar niet op mag rekenen. Hij was zaterdag de hele dag weg om iets beters te doen,  aan een snelschaaktoernooi in Camperduin mee te doen. Dat zag gelukkig  de oude Thomas weer in actie. Hij werd daar derde en speelde daarbij remise tegen v.d.Doel!! ( IM,  elo 2550 ). En hij zal misschien niet met veel genoegen zijn partij van vrijdag willen becommentariëren. Ook daar moeten we begrip voor kunnen opbrengen.

Ik heb zelf nog even naar dat gambiet van hem gekeken

Leuk, stoutmoedig. Maar wel een klein beetje gewaagd.

Op zondagavond komt dan toch weer het commentaar van onze trouwe medewerker bij me binnen. Hoera!

Thomas:

In de fase na de opening had ik niet verwacht dat ik deze partij nog zou verliezen. Na ruim tien zetten theorie was ik al in de gelegenheid de gambietpion op e6 terug te winnen, maar zo
als ik al vaker tegenkwam in dit soort situaties, het daadwerkelijk terugpakken met
14. Dxe6 bleek niet de sterkste zet.

Thomas Broek – Guido Van Hesse (13…fxe6)

Ook niet de slechtste maar rustig verder ontwikkelen met 14. Pa3 of 14. Pbd2 schat de engine toch nog iets hoger in. Dus om vragen waarom ik niet heb geslagen een volgende keer te voorkomen: ” Ik heb een keer geslagen en zie wat het me bracht.”
Na de lange rochade dacht ik tactische kansen te krijgen in ongeveer gelijke stelling.

Thomas Broek – Guido Van Hesse (18.Tfe1)

Mogelijk was 18. Pxb6+, axb6 19. Da3, Pc6 20. Da8+ een manier om wat leven in de brouwerij te krijgen, maar het blijft ongeveer gelijk staan.
De zwakte van de geïsoleerde d-pion noopte me om verder af te ruilen naar een remiseachtige stelling. Althans, dat dacht ik.

Thomas Broek – Guido Van Hesse (28…Ka7)

Thomas Broek - Guido Van Hesse (28...Ka7).jpg


29. a3? was niet zo goed. Beter is 29. De3, waarna 29.. Dxa2? faalt op 30. d5+ met stukverlies. Het dameindspel dat ontstond duurde nog vele zetten met vele schaakjes en werd eigenlijk wederzijds zonder grote fouten gespeeld. Een hardnekkiger poging het onvermijdelijke uit te stellen

Thomas Broek – Guido Van Hesse (62…b2)

was nog 63. Dg4+ (ipv Df3+) geweest waarna zwart bij het passeren van de c-lijn pion c4 verliest, al blijft de waardering van de engine nog ruim -6, bij andere voortzettingen zelfs ruim -10. Maar het was een poging waard. Mijn tegenstander gebruikte in de opening zeeën van tijd en als de winstvoering in het eindspel minder vlot verloopt, wie weet. Uiteindelijk bleek de promotie van een der damevleugelpionnen niet te verhinderen en moest ik mijn tegenstander feliciteren.

En dan weer het heldere, leerzame commentaar van Marc:

Pim Verkerk – Marc

15 november 2024

Men zegt wel: “of je wint, of je leert”. Helaas verloren, dus maar eens kritisch kijken waar het mis is gegaan.

1.d2-d4 f7-f5 (Hollands) 2.Lf4 (Londen systeem) Pg8-f6 3.e2-e3 d7-d6 4.Pg1-f3 e7-e6 5.c2-c4 g7-g6 6.Pb1-c3 Lf8-g7 7.Lf1-d3

Stelling na 7.Lf1-d3

Het speellokaal was al helemaal in kerstsfeer versierd, dus ik had gekozen voor de “kerstboom variant” (een mix tussen de Leningrad en het klassiek). Ik probeerde dit bijvoorbeeld ook in mijn partij tegen Hugo in januari vorig jaar. Ik moet er nog steeds een keer beter naar kijken (het is wat lastig om de twee systemen te combineren), maar het is een leuk idee en ik vond het wel toepasselijk. Met wat fantasie vormen de zwarte pionnen een kerstboom (met de f5-pion als piek).

7…Dd8-e7 8.0-0 0-0 9.Tf1-e1 Pb8-c6 10.Ld3-f1

Stelling na 10.Ld3-f1

In het Hollands wil wit vaak e4 spelen en zwart e5, dus de laatste paar zetten was mijn focus daarop. Een paardenmiddel (letterlijk) om e3-e4 tegen te houden zou zijn om nu zelf mijn paard naar e4 te spelen. Na Pe4: fe4: Pd2 had ik dan d6-d5 in gedachten, en daarom verwierp ik de variant want ik wilde eigenlijk in plaats daarvan e6-e5 spelen. Ik richtte mijn aandacht dus vervolgens op e6-e5, maar dat beviel me ook niet helemaal want ik vond het jammer om het veld d5 aan wit te geven. Vandaar dat ik besloot om het paard van c6 naar f7 te spelen met g6-g5 als alternatief idee, en dan heb ik ook meteen e6-e5 als wit d4-d5 zou spelen. Ik keek nog even snel naar 10..Pd8 11.e4, maar dat zag er ok uit (algehele afruil op e4 en dan b6, met actieve loper op b7 en druk op Lf4). Ik had echter toch 10..Pe4 moeten spelen want na 11.Pe4: fe4: 12.Pd2 kan zwart slaan op d4 aangezien Lf4 ook in staat. Deze wending komt later in de partij als optie nog terug, maar op dit moment was dit nog niet op mijn radar.

10…Pc6-d8 11.h2-h3

Stelling na 11.h2-h3

Mijn bedoeling was dus Pd8-f7, maar bij nader inzien beviel mij dit niet zo goed meer. Na Pd8-f7 was ik bang voor e3-e4 want er staat dan wel veel tussen Tf8 en Lf4. Ik besloot dus om nu dan toch maar op de “noodrem” te trappen met Pe4, maar misschien was het beter om b6 te spelen om toch nog wat voordeel te halen uit Pc6-d8, in de zin dat het paard een loper op b7 dan niet in de weg staat. Zolang ik geen Pf7 speel is het waarschijnlijk wat riskant voor wit om e4 te spelen, dus Pe4 was nog niet nodig.

11…Pf6-e4 12.Pc3xe4 f5xe4 13.Pf3-d2 d6-d5 14.f2-f3

Stelling na 14.f2-f3

Ik heb hier gekeken naar Ld4: (nu wel op de radar) ed4: Tf4: fe4: maar dat beviel me niet zo. Ondanks wat onnauwkeurigheden van mijn kant op de tiende en elfde zet vindt de computer de stelling gelijk na 14..ef3: 15.Pf3: Ld7. Ik speelde dat niet, omdat ik het idee van slaan op d4 (en na ed4: Tf4:) in de stelling wilde houden, hetgeen na Pf3: volledig van de baan is. Daarbij komt dat ik, wellicht te optimistisch, op zoek was naar complicaties en een manier om toch nog op winst te kunnen spelen. Ik heb getwijfeld of ik een kwaliteit zou kunnen offeren met Tf4: ef4: Ld4: maar ook dat werkt denk ik niet. Uiteindelijk heb ik gekozen voor b6, in de hoop dat ik met Lb7 actief spel zou kunnen krijgen, maar dat viel tegen.

14…b7-b6 15.f3xe4 d5xe4 16.Pd2xe4 Lc8-b7 17.Pe4-f2 c7-c5 18.Dd1-d2 Pd8-f7 19.d4-d5 e6-e5 20.Lf4-h2

Stelling na 20.Lf4-h2

De compensatie voor de pion valt duidelijk tegen. Dus waar is het mis gegaan: een paar verkeerde positionele beslissingen, en een te optimistisch pionoffer. Maar ook mijn spel in een slechte stelling laat nog wat missers zien. Daar zit denk ik vooral nog wel een verbeter punt; die 2000-plussers en mensen zoals onze tovenaar Thomas bijvoorbeeld weten meer obstakels te creëren, en van kansen onder tijdsdruk te profiteren.

 Zoals hier, ik speelde Pd6, en dat ligt voor de hand, maar waarom niet e5-e4 om de witte stukken wat meer in de weg te staan…

20…Pf7-d6 21.Lf1-d3 Lb7-a6 22.Ta1-c1 (dat was mijn idee achter La6, om de toren aan c4 te binden, aangezien ik bang was voor Tef1 en afruil over de f-lijn)

Verkerk – Marc (22.Tac1)

Tf8-f7 23.b2-b3 Ta8-f8 24.Pf2-e4 Pd6xe4 25.Ld3xe4 De7-h4 26.Le4-f3

Stelling na 26.Le4-f3

En bijvoorbeeld zoals hier. Mijn tegenstander maakt een fout in tijdnood (26.Dd3 was beter), maar ik profiteer er niet van. Na La6-c8 geeft mijn computer een gelijk spel aan, met ideeën als Tf3:. Ik had e5-e4 al van te voren gepland, want ik was gefixeerd op Tf2, maar Lc8 is toch niet zo moeilijk te vinden (verbeteren slechtst geplaatste stuk, de loper doet totaal niets meer op a6).

26…e5-e4 27.Lf3-g4 Tf7- f2

Verkek – Marc (27…Tf2)

28.Te1-e2 (een eenvoudige oplossing) Tf2xe2: 29.Dd2xe2: La6-c8 30.Lg4xc8 Tf8xc8 31.De2-g4 Dh4xg4 32.h3xg4

Verkek – Marc (32.hxg4)

en hier niet meer genoteerd aangezien we beiden minder dan 5 minuten tijd over hadden, maar wit won dit zonder veel problemen.

Tenslotte wat Ron zelf van zijn partij vond:

Leuk dat je erbij was. Maar knoeiwerk 1e klas. Ik speel niet graag op vrijdag na een zware werkweek. Concentratie is dan minder en Martin had zelfde probleem. Die speelde Lb5? waar Lc4 hem een goede stelling had gegeven. Ik zag in mijn partij dat ik na zijn foutieve De4 dan Dxf7 kon doen! Maar het ziet er wel wat eng uit na Kh8. Maar het is gewoon de beste en winnend. Dus ‘veiliger’ Le3 en nu dreig ik wel direct Pg5.

Ron – Hoekstra (14.Le3)

I.p.v. 14. Lg5-e3 was Db3xf7 mogelijk geweest

Ik hoopte hier op een neutrale zet. Op zijn Le6 moet ik dan wel natuurlijk Dxb7 doen! Dan kom ik wederom een pion voor en sta beter. Maar ik zag weer spoken. Nu won ik niets en stonden mijn stukken slechter. Dat speelde hij vervolgens heel vakkundig uit.  Helaas had de rest ook hun avond niet, behalve Frank (hulde) en Paul.

Dat was het weer. Uitslag teleurstellend. Maar elders in de wereld vinden ernstiger rampen plaats. We blijven ook bij ons op klimaat-verbetering hopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *